Рішення
від 27.11.2019 по справі 499/202/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 499/202/19

Провадження № 2/520/3964/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.11.2019 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

головуючого - судді Маломуж А.І.

за участю секретаря судового засідання - Абухіної Н.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Одеського комунального навального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради (м. Одеса, пров. Монастирський, 3), третя особа - Суворовський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області (м. Одеса, Десантний бульвар, 14) про визнання батьківства та про внесення змін до актового запису про народження дитини даних про батька дитини,-

ВСТАНОВИВ:

13.03.2019 року позивачка звернулась до Іванівського районного суду Одеської області з позовною заявою до Одеського комунального навального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради, третя особа - Суворовський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області про визнання батьківства та про внесення змін до актового запису про народження дитини даних про батька дитини, посилаючись на те, що він є батьком дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки перебував у фактичних відносинах з її матір`ю.

Ухвалою судді Іванівського районного суду Одеської області від 08 квітня 2019 року року позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Одеського комунального навального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради (м. Одеса, пров. Монастирський, 3), третя особа - Суворовський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області ( м. Одеса, Десантний бульвар, 14) про визнання батьківства та про внесення змін до актового запису про народження дитини даних про батька дитини передано за підсудністю до Київського районного суду м. Одеси.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу цивільну справу було розподілено судді Київського районного суду м. Одеси Маломуж А.І.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Одеси від 06.05.2019 року відкрито провадження у справі.

Ухвалою судді Київського районного суду м. Одеси від 15.11.2019 року справу призначено до судового розгляду.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, надали до суду заяву про слухання справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримали, просила їх задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про слухання справи у його відсутності, проти задоволення позову не заперечував.

Представник третьої особи - Суворовського районного у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, надала до суду заяву про слухання справи у її відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що позивач та ОСОБА_3 з перебували у фактичних відносинах.

ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_2 , батьком вказаний ОСОБА_4 що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження ОСОБА_4 записаний батьком ОСОБА_2 зі слів матері ОСОБА_3 відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть виданим 10 січня 2019 року Новоукраїнським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Кіровоградській області, серії НОМЕР_2 .

Рішенням Суворовського районного суду м. Одеси від 17.07.2018 року по справі № 523/3764/18 позбавлено батьківських прав ОСОБА_3 відносно малолітніх дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (копія рішення в мене відсутня).

Розпорядженнями Суворовської районної адміністрації Одеської міської ради № 31-р, № 32-р від 26.01.2018 року діти влаштовані до дитячого державного закладу на повне державне забезпечення.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , перебуває на повному державному утриманні у Одеському комунальному навчальному закладі Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради (65038, місто Одеса, провулок Монастирський, будинок З, код ЄДРПОУ 34381355).

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 128 Сімейного кодексу України підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України особа, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народження провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записують за її вказівкою.

Відповідно до ч.1 ст. 6 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Частиною 1, 2, 3 ст. 9 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану передбачено, що державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Пунктом 1.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання , затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року за № 96/5 передбачено, що внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктами 2.13, 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства Юстиції України від 12 січня 2011 року №96/5 , встановлено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

В пункті 2.16.7 Правил зазначається, що на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Зі змісту п. 2.8 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених Наказом Міністерства Юстиції України № 96/5 від 12.01.2011року слідує, що внесення змін до актового запису про народження дитини провадиться органом державної реєстрації актів цивільного стану України після вирішення судом питання щодо виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька.

Статтею 134 СК України визначено, що на підставі, зокрема рішення суду, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Враховуючи, що відповідач є біологічним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується висновком експерта № 233 від 09.10.2019 року, слід визнати його батьком дитини, внести зміни до актового запису № 104 від 23.10.2010 року, зареєстрованого Другим Суворовським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області, відомості про батька, та зазначити батьком дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Відповідно до ст. 134 Сімейного кодексу України на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.128, 134, 135 СК України, ст.ст. 263 - 265, 318 - 319 ЦПК України, суд , -

ВИРІШИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Одеського комунального навального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради (м. Одеса, пров. Монастирський, 3), третя особа - Суворовський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області (м. Одеса, Десантний бульвар, 14) про визнання батьківства та про внесення змін до актового запису про народження дитини даних про батька дитини задовольнити.

Визнати, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати Суворовський районний у місті Одесі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Одеській області внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , складеного Другим Суворовським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Одеського міського управління юстиції 23 березня 2010 року, актовий запис № 233, вказавши батьком дитини громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подання до Київського районного суду м. Одеси апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст рішення виготовлено 27.11.2019 року.

Суддя Маломуж А. І.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення27.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85968735
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/202/19

Рішення від 27.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Маломуж А. І.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Погорєлов І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні