Ухвала
від 28.11.2019 по справі 520/20666/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/20666/18

Провадження № 1-кс/947/16014/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.11.2019 року

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі с/з ОСОБА_2 , за участю слідчого СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обушку, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160480003036 від 09.08.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч.3 ст.15 ч.4 ст.190, ч.ч.3 та 4 ст.358, ч.1 ст.366 КК України

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси надійшло клопотання прокурора Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обушку, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160480003036 від 09.08.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч.3 ст.15 ч.4 ст.190, ч.ч.3 та 4 ст.358, ч.1 ст.366 КК України.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив суд задовольнити його, з викладеним підстав.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, якими сторона обвинувачення обґрунтовує його задоволення, оцінивши всі обставини у сукупності, слідчий суддя приходить до наступного.

З клопотання прокурора Одеської області та доданих до нього матеріалів вбачається, що на підставі рішення комісії Кваліфікаційно- дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області (КДКА) від 02.06.2009 ОСОБА_5 отримав свідоцтво за № 1785 на право здійснення адвокатської діяльності та з вказаного часу перебуває у статусі адвоката.

Надалі, ОСОБА_5 прийняв участь у створенні товариства з обмеженою відповідальністю «Юридична фірма «Де факто», яке зареєстровано державним реєстратором виконавчого комітету Одеської міської ради як суб`єкт підприємницької діяльності 28.05.2010 з місцезнаходженням за фактичною та юридичною адресою: м.Одеса вул. вул. Юхима Геллера, 24/2 а також виступив співзасновником товариства з обмеженою відповідальністю «Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» що зареєстроване як господарюючий суб`єкт 26.01.2016 за фактичною та юридичною адресою м.Одеса, вул. Юрія Олеші, буд № 10.

Відповідно до статутних документів ТОВ «Юридична фірма «Де факто» здійснює надання якісної, кваліфікованої юридичної допомоги, сприяє захисту прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб, забезпечує високі стандарти юридичної майстерності.

Предметом статутної діяльності ТОВ «Господарсько-експлуатаційного підприємства «Укржитсервіс» є управління багатоквартирними будинками, утримання, експлуатація і ремонт житлового та нежитлового фонду.

На посади директорів ТОВ «Юридична фірма «Де факто» та ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» з моменту державної реєстрації загальними зборами учасників товариств обрано ОСОБА_5 , на яких він перебував на час вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно статуту ТОВ «Юридична фірма «Де факто», зареєстрованого у виконавчому комітеті Одеської міської ради та статуту ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс», зареєстрованого 26.01.2016 ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді директора вказаних підприємств, вирішував усі питання оперативно-господарського управління підприємствами, зокрема:

- приймав та звільняв працівників;

- розпоряджався майном підприємств;

- організовував бухгалтерський облік та звітність підприємств;

- мав право першого підпису банківських та інших фінансових документів.

Таким чином, ОСОБА_5 , перебуваючи на посаді директора ТОВ«Юридична фірма де факто» та на посаді директора ТОВ«Господарсько-експлуатаційного підприємства «Укржитсервіс» виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції та відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України являвся службовою особою.

На початку 2018 (більш точний час досудовим слідством не встановлено) ОСОБА_5 , при невстановлених обставинах, отримав інформацію про те, що в м. Одесі по вулиці Юхима Геллера поруч з будівлями з адресним номером 13/1 знаходиться нерухоме майно у виді нежитлових будівель (споруд), площею 135,5 кв. м., що розміщене на несформованій земельній ділянці (без присвоєння кадастрового номера) комунальної власності, яке територіальною громадою не використовується та на яке правоустановчі чи будь-які інші документи не виготовлялись, проте фактично перебуває у власності громади.

Після отримання вказаної інформації ОСОБА_5 розробив злочинний план згідно якого необхідно здійснити ряд дій, спрямованих на підготовку та подальше вчинення шахрайського заволодіння майном комунальної власності.

При цьому, ОСОБА_5 достовірно знав, що відповідно до положень ст.ст.120?121 Земельного Кодексу України особа у власності якої знаходяться будівлі (споруди) має право отримати у власність земельну ділянку, на якій таке майно розміщене.

Відповідно розробленого злочинного плану ОСОБА_5 вирішив, використовуючи свої юридичні знання та службове становище, на підставі підроблених документів, діючи із прямим умислом та із користі шахрайським шляхом заволодіти нежитловими будівлями (спорудами), право власності на які Одеською міською радою документально не було оформлено та після цього, зовні використовуючи установлений законодавством порядок набуття земельної ділянки у власність, обманом заволодіти землею комунальної власності, на якій розміщене вказане нерухоме майно.

За злочинним задумом ОСОБА_5 вирішив використати родинні зв`язки під час вчинення злочину.

Так, ОСОБА_5 мав залучити свою матір ОСОБА_6 , яка не будучи обізнаною з його злочинним задумом, повинна була на підставі наданих ним зовні справжніх, а в дійсності підробних документів здійснити дії щодо державної реєстрації права власності на нежитлові будівлі (споруди) на власне ім`я.

Після набуття ОСОБА_6 , таким чином, права власності на вказане майно ОСОБА_5 , запланував переоформити права на нерухомість на себе і таким чином шахрайським шляхом нею заволодіти.

Крім того, ОСОБА_5 на різних етапах шахрайства запланував залучити невстановлених слідством осіб для участі у вчиненні службового та іншого підроблення офіційних документів.

Діючи відповіднорозробленого плану, ОСОБА_5 напочатку лютого2018 безвикористання статусуслужбової особиз метоюпідроблення офіційних документівдля подальшоговикористання увчиненні шахрайства,у невстановленомумісці тачасі вступиву попереднюзмову зневстановленою особою(матеріалищодо якоївиділено вокреме провадження).Відповідно досягнутоїз ОСОБА_5 домовленості,невстановлена особау невстановленомумісці задопомогою невстановленогозасобу друкута копіювальноїтехніки виготовилау видікопій неменше трьохпідроблених виписок рішеннявиконкому Одеської міської ради депутатів трудящих № 688 від 02.10.1990 про відведення земельної ділянки під житлову забудову площею 0,069 га за адресою: АДРЕСА_1 на ім`я ОСОБА_6 , яке в дійсності не приймалось.

На одній із виготовлених копій підроблених виписок з рішення виконкому Одеської міської ради депутатів трудящих № 688 від 02.10.1990 невстановленою особою для надання сфальсифікованому документу вигляду зовні достовірної копії вчинено нерозбірливий рукописний підпис та підроблений відбиток печатки державного архіву Одеської області Одеської обласної державної адміністрації із буквеним та цифровим змістом «Україна. Одеська обласна державна адміністрація. Державний архів Одеської області. 03494385» та відбиток печатки «згідно з оригіналом».

Далі, на початку лютого 2018 року (більш точний час досудовим слідством не встановлені) ОСОБА_5 , на підставі підробленої виписки рішення виконкому Одеської міської ради трудящих № 688 від 02.10.1990, діючи відповідно розробленого ним злочинного плану, вирішив виготовити на ім`я ОСОБА_6 завідомо недостовірний технічний паспорт на нежитлові будівлі (споруди).

Реалізуючи задумане, ОСОБА_5 , будучи директором ТОВ«Юридична фірма «Де факто», зловживаючи своїми службовими обов`язками залучив архітектора ОСОБА_7 , який надавав послуги товариству на підставі договору про співпрацю від 04.01.2018 для проведення технічної інвентаризації нежитлових будівель (споруд) з подальшим виготовленням завідомо недостовірного технічного паспорта на вказане майно.

При цьому, ОСОБА_5 про свої кінцеві злочинні наміри шахрайським шляхом нежитловими будівлями (спорудами) та земельною ділянкою комунальної власності, ОСОБА_7 не повідомив.

Далі, ОСОБА_7 , діючи відповідно домовленості із ОСОБА_5 07.02.2018 року провів інвентаризацію вказаних будівель (споруд) правовий статус яких для нього був невідомий.

За результатами проведеної інвентаризації ОСОБА_7 , цього ж дня, за місцем свого проживання АДРЕСА_2 виготовив офіційний документ «Технічний паспорт на житловий будинок», в якому на прохання ОСОБА_5 , зазначив, не передбачаючи правових наслідків своїх дій, про те, що нежитлові будівлі (споруди) є начебто житловим будинком, замовником технічної інвентаризації вказав ОСОБА_6 , а також, вніс надуманий, адресний номер місцезнаходження об`єктів інвентаризованого нерухомого майна-13/2 по АДРЕСА_3 .

Виготовлений завідомо для ОСОБА_5 підроблений технічний паспорт від 07.02.2018 із зазначеними недостовірними відомостями ОСОБА_7 засвідчив своїм підписом та відбитком власної круглої печатки архітектора зі змістом «Архітектор ОСОБА_7 , реєстраційний номер 2731» цього ж дня передав директору ТОВ«Юридична фірма «Де факто» ОСОБА_5 у службовому приміщенні вказаного підприємства.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_5 , зловживаючи своїми службовими обов`язками, перебуваючи у службовому приміщенні, очолюваного ним підприємства, 07.02.2018 засвідчив завідомо недостовірні дані технічного паспорту своїм підписом, як директора ТОВ «Юридична фірма «Де факто» та скріпив відбиткою печатки із змістом: «Юридична фірма «Де факто» код 37136469, м. Одеса» чим надав зазначеному технічному паспорту статусу зовні офіційного документу. Після цього, ОСОБА_5 з метою подальшого надання складеного завідомо недостовірного технічного паспорту під час вчинення шахрайських дій, до підприємств, установ, організацій за допомогою копіювальної техніки виготовив не менше чотирьох копій вказаного офіційного документу.

Вказаний технічний паспорт із зазначенням недостовірних відомостей зовні мав створити видимість наявності побудованого житла на начебто наданій ОСОБА_6 рішенням виконкому Одеської міської ради трудящих № 688 від 02.10.1990 земельній ділянці під житлову забудову.

Продовжуючи свої злочинні дії ОСОБА_5 , попросив свою матір ОСОБА_6 , не повідомляючи про свій план вчинення шахрайства, зареєструвати на її ім`я нежитлові будівлі(споруди), розташовані по АДРЕСА_3 .

ОСОБА_6 , довіряючи своєму сину ОСОБА_5 із вказаною пропозицією погодилась.

Після цього, ОСОБА_5 видав складений технічний паспорт з внесеними недостовірними відомостями разом з підробленою випискою Одеської міської ради трудящих від 12.10.1990 № 688 ОСОБА_6 для подальшого надання державному реєстратору з метою проведення реєстрації прав власності на нежитлові будівлі (споруди) фактично комунальної власності, як на житловий будинок.

Надалі, ОСОБА_6 , виконуючи прохання ОСОБА_5 12.02.2018 прибула до КП «Реєстраційна служба Одеської області», розташованого за адресою м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 22 та надала заяву за реєстраційним номером 26728768 про державну реєстрацію права власності на об`єкти нежитлових будівель (споруд) до якої, долучила отримані підроблені документи, не задумуючись про їх сутність копію технічного паспорту на житловий будинок по АДРЕСА_3 від 07.02.2018 та копію виписки виконкому Одеської міської ради депутатів трудящих № 688 від 02.10.1990.

На підставі поданих ОСОБА_6 на прохання ОСОБА_5 вищевказаних підроблених документів, державним реєстратором КП«Реєстраційна служба Одеської області», який не був обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_5 14.02.2018 внесено запис про державну реєстрацію за ОСОБА_6 за №39672745 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно права власності на нежитлові будівлі (споруди) із зазначенням недостовірних даних щодо цільового призначення об`єкта нерухомості як житлового будинку із надуманим адресним номером будинку - АДРЕСА_4 .

Продовжуючи своїзлочинні дії, ОСОБА_5 , улютому березні 2018року (більшточний часдосудовим слідствомне встановлено), усвідомлюючи, що у ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» відсутня правомочність щодо складення та видачі довідок про склад сім`ї (Форми № 1) мешканцям по вул.Юхима Геллера в м.Одесі, у зв`язку із тим, що вказаним підприємством не обслуговуються, вирішив використати печатку ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» та персональні дані колишнього підлеглого співробітника ТОВ «Юридична фірма «Де Факто» ОСОБА_8 для складення вказаних завідомо недостовірних документів для подальшого використання з метою шахрайства.

У вказаний період часу, ОСОБА_5 , обіймаючи посаду директора ТОВ«Господарсько-експлуатаційнепідприємство «Укржитсервіс» у невстановленому місці, за допомогою комп`ютерної техніки склав від імені зазначеного товариства дві довідки про склад сім`ї установленого зразка форми№1 від 14.03.2018 та 21.03.2018 на ім`я ОСОБА_6 відповідно змісту яких у будинку АДРЕСА_4 відсутні зареєстровані та проживаючі особи.

З метою приховування власних слідів службового підроблення ОСОБА_5 підшукав невстановлену особу, яка власноручно вчинила у вищевказаних довідках недостовірний запис про складення та видачу цих офіційних документів начебто заступником директора ТОВ «Господарсько-експлуатаційнепідприємство «Укржитсервіс» ОСОБА_8 , який ніколи не перебував в трудових відносинах із вказаним підприємством.

Зазначені недостовірні відомості ОСОБА_5 посвідчив відбиткою печатки із буквеним та цифровим змістом: «Товариство з обмеженою відповідальністю «Господарсько-експлуатаційнепідприємство «Укржитсервіс»,ідент.код 40058915,м.Одеса».

Підроблені довідки ОСОБА_5 передав ОСОБА_6 для надання нотаріусу з метою використання під час нотаріального оформлення набуття на власне ім`я права власності на нерухомість.

ОСОБА_5 достовірно знав, що відповідно до ч. 5 ст. 120 Земельного Кодексу України істотною умовою договору, який передбачає набуття власності на житловий будинок, будівлі або споруду є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв`язку з набуттям права власності на ці об`єкти.

У зв`язку з тим, що земельну ділянку під нежитловими будівлями (спорудами) не було сформовано та кадастровий номер не присвоєно, ОСОБА_5 , вирішив обійти вказані вимоги закону та шахрайським шляхом набути у власність вказане майно не одразу на увесь об`єкт нерухомості, а шляхом укладення почергово договорів дарування прав власності на рівнозначні частки нерухомого майна як на житловий будинок.

Враховуючи наведене, ОСОБА_6 на прохання ОСОБА_5 ,не будучиобізнаною зйого планомвчинення шахрайства,двічі (14.03.2018та 21.03.2018)з метоюпереходу прававласності набудівлі (споруди)до ОСОБА_5 шляхом оформленнядоговорів дарування,частками по житлового будинку,надала уприміщенні офісуприватному нотаріусуОдеського міськогонотаріального округу ОСОБА_9 витяг зДержавного реєструречових правна нерухомемайно прореєстрацію права власностіна житловийбудинок із зазначеннямфіктивного адресногономера будівельта споруд АДРЕСА_4 ,а такожпідроблені офіційнідокументи дві копіїтехнічного паспортуна житловийбудинок від07.02.2018виписку ізрішення виконкомуОдеської міської ради депутатів трудящих № 688 від 02.10.1990, довідку про склад сім`ї від 14.03.2018, довідку про склад сім`ї від 21.03.2018 року.

На підставі наданих завідомо недостовірних офіційних документів приватним нотаріусом ОСОБА_9 14.03.2018 та 21.03.2018 посвідчено договори дарування нежитлових будівель (споруд) відповідно яких від ОСОБА_6 до ОСОБА_5 , відбувся перехід частками по права власності та за ним зареєстровано право власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, ОСОБА_6 , використовуючи свою матір ОСОБА_6 , яка була необізнана із його злочинними намірами, умисно, шляхом обману, незаконно заволодів чужим майном у вигляді нежитлових будівель (споруд) під виглядом житлового будинку, площею 135,5 кв.м., у особливо великому розмірі - вартістю 2713072 (два мільйони сімсот тринадцять тисяч сімдесят дві гривні, що у 600 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, встановлений на 2018 рік, чим завдали майнової шкоди на вказану суму територіальній громаді м.Одеси в особі Одеської міської ради.

Продовжуючи своїзлочинні дії, ОСОБА_5 ,з метоюшахрайського заволодіннячужим майному видіземельної ділянкикомунальної власності,на якійрозміщені об`єктинерухомості,якими вінвже заволодівшляхом обманупри вищевказанихобставинах,діючи повторно 10.04.2018, використовуючи установлений законом порядок особисто звернувся із заявою на адресу Одеської міської ради про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки уточненою, на підставі картографічних матеріалів Одеської міської ради, площею 0,065 га у власність для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель.

При цьому, ОСОБА_5 до заявидолучив копіюпідробленого технічногопаспорт нажитловий будинок,а такождоговори дарування від 14.03.2018 та 21.03.2018, укладених між ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

За результатами розгляду заяви ОСОБА_5 та долучених документів сесією Одеської міської ради 18.07.2018 прийнято рішення № 3480-VII, яким йому надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0, 065 га.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_5 з метою розробки проекту землеустрою 06.09.2018 за № 103/18 уклав з ТОВ «Земельне кадастрове бюро» договір на виконання землевпорядних робіт.

Разом з цим, ОСОБА_5 достовірно знав, що окремі дії щодо виконання землевпорядних робіт здійснюються у присутності свідків та суміжних землекористувачів (передача замовнику робіт межових знаків, погодження меж та конфігурації земельної ділянки), та які в такому випадку дізналися б про шахрайське заволодіння нежитловими будівлями (спорудами) та незаконну процедуру отримання у власність земельної ділянки.

З метою уникнення контактування із сусідніми землекористувачами земельних ділянок по АДРЕСА_3 , ОСОБА_5 вирішив підробити від імені мешканців, проживаючих на зазначеній вулиці листи-погодження меж та конфігурації земельної ділянки, відносно якої він вчиняв шахрайські дії.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_5 , у вересні 2018 року заздалегідь отримав у службових осіб ТОВ«Земельне кадастрове бюро» типові бланки установленої форми актів прийомки-передачі межових знаків на зберігання, в яких зазначено, що відповідальність за достовірність погоджень несе замовник, та бланки письмової згоди суміжних землекористувачів та в невстановленому місці у м. Одесі, передав їх невстановленим особам, з метою підробки зазначених документів та подальшого використання з метою шахрайського заволодіння земельною ділянкою.

Діючи за попередньою змовою із ОСОБА_5 невстановлені особи у вказаний період часу у невстановленому місці, діючи за попередньою злочинною змовою з ОСОБА_5 , маючи спільний протиправний умисел на підроблення офіційних документів, які видаються підприємством, яке має право видавати чи посвідчувати такі документи, і яке надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем, а саме ОСОБА_5 , на підставі бланків актів прийомки передачі межових знаків на зберігання склали шляхом вчинення рукописних записів у ньому відповідні Акти без дати. Відповідно вказаних актів прийомки-передачі ОСОБА_5 передано на зберігання межові знаки, які складені нібито в присутності власників (користувачів) суміжних земельних ділянок - ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 . При цьому невстановлені особи за попередньою змовою із ОСОБА_5 рукописно до «актів прийомки-передачі межових знаків» внесли записи щодо прізвища та ініціали власників (користувачів) суміжних земельних ділянок, а саме ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 та виконали від їх імені нерозбірливі підписи.

Також, у графі бланків актів прийомки-передачі межових знаків на зберігання «орган самоорганізації населення» невстановлені особи нанесли недійсний відбиток печатки органу самоорганізації населення комітету мікрорайону із змістом: «орган самоорганізації населення мікрорайону «Чубаївка» в м. Одесі, ідент код 33139487», та виконали в ньому підроблений підпис від імені його керівника ОСОБА_15 .

Разом з цим, невстановлені особи, діючи за попередньою змовою із ОСОБА_5 , під час проведення землевпорядних робіт ТОВ «Земельне кадастрове бюро», безпосередньо підробили офіційний документ, а саме заяву (згоду суміжного землекористувача) від імені ОСОБА_10 , датовану 19.09.2018, шляхом вчинення відповідних рукописних записів у графах зазначеної заяви щодо прізвища, ім`я по батькові, паспортних даних, адреси проживання ОСОБА_10 та відомостей щодо відсутності претензій до меж суміжного землекористування. Крім того, у зазначеній заяві невстановлені особи за попередньою змовою із ОСОБА_5 виконали начебто від імені ОСОБА_10 нерозбірливий підпис та в графі «орган самоорганізації населення» нанесли недійсний з грудня 2015 року відтиск печатки органу самоорганізації населення комітету мікрорайону «Чубаївка» в м.Одесі та виконали нерозбірливий підпис від імені ОСОБА_15 .

Продовжуючи своїзлочинні дії, ОСОБА_5 у вересні2018(більш точногочасу встановитине вдалося)підроблені нимпри вищевказанихобставинах, офіційнідокументи: «акт прийомки-передачі межових знаків на зберігання» (без дати) складені нібито в присутності ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 у двох примірниках, заяву (згоду суміжного землекористувача) від імені ОСОБА_10 , датовану 19.09.2018, надав директору ТОВ«Земельне кадастрове бюро» ОСОБА_16 у приміщенні офісу вказаного підприємства за адресою м. Одеса, вул.Романа Кармена, 11.

На підставі наданих ОСОБА_5 зазначених підроблених документів, окрім інших відомостей, працівниками ТОВ «Земельне кадастрове бюро», яким не було відомо про їх підроблення та шахрайські дії ОСОБА_5 , розроблено проект землеустрою (без дати) щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_5 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,0653 га за адресою: АДРЕСА_4 .

Надалі, вказаний проект землеустрою 11.01.2019 надано представником ТОВ«Земельне кадастрове бюро» до відділу у м.Одесі головного управління Держгеокадастру в Одеській області та 17.01.2019 погоджено експертом державної експертизи головного управління Держгеокадастру Черкаській області.

Після цього, ОСОБА_5 , продовжуючи діяти з метою шахрайського заволодіння земельною ділянкою комунальної власності, 23.01.2019 звернувся із заявою до відділу у м. Одесі головного управління Держгеокадастру в Одеській області про державну реєстрацію на власне ім`я земельної ділянки площею 0,0653 га по АДРЕСА_4 .

За результатами розгляду вказаної заяви земельна ділянка зареєстрована в державному земельному кадастрі за кадастровим номером №5110136900:13:016:0214.

Надалі, ОСОБА_5 , з метою доведення свого злочинного умислу до кінця, 11.03.2019 звернувся до Департаменту комунальної власності Одеської міської ради із клопотанням про затвердження проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки ОСОБА_5 для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) за адресою: АДРЕСА_4 .

Проте, у підготовці проекту рішення Одеської міської ради про затвердження вказаного проекту землеустрою та передачу його для розгляду на черговій сесії Одеською міською радою ОСОБА_5 відмовлено у зв`язку із викриттям шахрайських дій правоохоронними органами.

У зв`язку з тим, що Одеською міською радою не було прийнято рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення зазначеної земельної у власність ОСОБА_5 та не здійснено державну реєстрацію права власності в реєстрі речових прав на нерухоме майно, ОСОБА_5 не довів свій злочинний умисел направлений на заволодіння земельною ділянкою до кінця, з причин, які не залежали від його волі.

Враховуючи викладене, ОСОБА_5 своїми умисними діями, повторно, шляхом обману, за попередньою змовою групою осіб здійснив замах на незаконне заволодіння чужим майном, в особливовеликому розмірі, у вигляді земельної ділянки площею 0,0653 га з кадастровим номером 5110136900:13:016:0214 за адресою: АДРЕСА_4 , яка належить на праві комунальної власності територіальній громаді м. Одеси в особі Одеської міської ради, чим намагався завдати власнику майнової шкоди у особливо великому розмірі на загальну суму 4029663 (чотири мільйони двадцять дев`ять тисяч шістсот шістдесят три гривні), що у 600 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, встановлений на 2018 рік.

З урахуванням вищевикладеного є підставі вважати, що до скоєння даного кримінального правопорушення причетний ОСОБА_5 , який на підставі рішення Кваліфікаційно - дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області (КДКА) від 02.06.2009 отримав свідоцтво за № 1785 на право здійснення адвокатської діяльності та з вказаного часу перебуває у статусі адвоката, являється керівником ТОВ «Юридична Фірма «Де Факто» (код ЄДРПОУ 37136469) та ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» (код ЄДРПОУ 40058915).

Встановлено, що ОСОБА_5 фактично проживає за адресою: АДРЕСА_5 , право власності на яку згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровано за ОСОБА_5 .

На підставі вищевикладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини скоєння кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речей і документів, що мають значення для встановлення обставин скоєння кримінального правопорушення та відносяться до обставин, що підлягають доказуванню по кримінальному провадженню, виникла необхідність у проведені слідчої дії у вигляді обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , а саме за адресою: АДРЕСА_5 , право власності на якузгідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровано за ОСОБА_5 , для відшукання та вилучення за даною адресою: речей, документів, предметів, чорнових записів, печаток, штампів, кліше, бланків офіційних документів, оптичних (матеріальних) носіїв інформації та інших предметів та речей, які можуть бути використані як доказі та мають значення для всебічного, повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 2 ст. 234 КПК Україниобшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Разом з цим доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, іншим чином, окрім як проведення обшуку неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

У свою чергу відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 23 ЗУ « Про адвокатуру та адвокатську діяльність» проведення стосовно адвоката оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, що можуть проводитися виключно з дозволу суду, здійснюється на підставі судового рішення, ухваленого за клопотанням Генерального прокурора, його заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.

Відповідно до абзацу 1 ч. 2 ст. 23 Закону України « Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у разі проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката слідчий суддя, суд у своєму рішенні в обов`язковому порядку зазначає перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити під час проведення слідчої дії чи застосування заходу забезпечення кримінального провадження, а також враховує вимоги пунктів 2-4 частини першої цієї статті.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність`забороняється вимагати від адвоката, його помічника, стажиста, особи, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням, а також від особи, стосовно якої припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю, надання відомостей, що є адвокатською таємницею. З цих питань зазначені особи не можуть бути допитані, крім випадків, якщо особа, яка довірила відповідні відомості, звільнила цих осіб від обов`язку зберігати таємницю в порядку, передбаченому законом.

Окрім цього, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність`забороняється проведення огляду, розголошення, витребування чи вилучення документів, пов`язаних із здійсненням адвокатської діяльності.

Враховуючи викладене, проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , а саме за адресою: АДРЕСА_5 , право власності на яку згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровано за ОСОБА_5 не має не меті відшукання, вилучення чи витребування, подальшого розголошення документів, пов`язаних із здійсненням адвокатської діяльності ОСОБА_5 , а тому жодним чином не порушує гарантії адвокатської діяльності передбачених Конституцією України, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також іншими нормативно-правовими актами ті міжнародними договорами, ратифікованими Верховною радою України.

Крім того, відповідно до абзацу 2 ч. 2 ст.23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність`під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону, крім випадків, передбачених абзацом четвертим цієї частини. Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасно повідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії.

Відповідно до абзацу 3 ч. 2 ст.23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» з метою забезпечення дотримання вимог цього Закону щодо адвокатської таємниці під час проведення зазначених процесуальних дій представнику ради адвокатів регіону надається право ставити запитання, подавати свої зауваження та заперечення щодо порядку проведення процесуальних дій, що зазначаються у протоколі.

На підставі вищевикладеного існує необхідність у наданні дозволу на залучення в ході проведення обшуку представника Ради адвокатів Одеської області.

У свою чергу, відповідно до абзацу 4 ч. 2 ст.23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» неявка представника ради адвокатів регіону за умови завчасного повідомлення ради адвокатів регіону не перешкоджає проведенню відповідної процесуальної дії.

З урахуванням вищезазначених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора Одеської області є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.93, 98, 110, 234-237, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора Одеської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обушку, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160480003036 від 09.08.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч.3 ст.15 ч.4 ст.190, ч.ч.3 та 4 ст.358, ч.1 ст.366 КК України задовольнити.

Надати дозвіл начальнику відділення CВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області майору поліції ОСОБА_17 , старшому слідчому СВ Київського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області майору поліції ОСОБА_18 , слідчому СВ Київського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області старшому лейтенанту ОСОБА_19 , слідчому СВ Київського ВП у м. Одесі ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_20 , слідчому СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області капітану поліції ОСОБА_21 , прокурору Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_22 , прокурору Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_23 , прокурору Одеської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_24 , старшому оперуповноваженому в ОВС Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_25 , старшому оперуповноваженому в ОВС Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_26 , старшому оперуповноваженому в ОВС Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_27 , оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_28 , старшому оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_29 , оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_30 , оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_31 , старшому оперуповноваженому Управління стратегічних розслідувань в Одеській області Департаменту стратегічних НПУ ОСОБА_32 , на проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , а саме за адресою: АДРЕСА_5 , право власності на яку згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровано за ОСОБА_5 , для відшукання та вилучення за даною адресою:

речей, документів (їх проектів, бланків), чорнових записів, печаток, штампів та кліше ТОВ «Юридична Фірма «Де Факто» (код ЄДРПОУ 37136469) та ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» (код ЄДРПОУ 40058915), інших суб`єктів господарювання, органів державної влади та/або органів місцевого самоврядування, в тому числі кліше зразків «Архітектор ОСОБА_7 , реєстраційний номер 2731» та «Україна. Одеська обласна державна адміністрація. Державний архів Одеської області. 03494385», а також відбиток печатки «згідно з оригіналом», що мають відношення до заволодіння об`єктами нерухомості за адресою: м. Одеса, вул. Юхима Геллера, 13/2 (м. Одеса, вул. Жовтневої революції), а також оптичних (матеріальних) носіїв інформації, що містять у собі відомості відносно заволодіння об`єктами нерухомості за адресою: м. Одеса, вул. Юхима Геллера, 13/2 (м. Одеса, вул. Жовтневої революції), предметів, речей та документів (їх проектів, бланків), чорнових записів, печаток, штампів та кліше, які використовувалися під час виготовлення підроблених документів, зокрема технічного паспорту, виданого ТОВ «ЮридичнаФірма «ДеФакто» (кодЄДРПОУ 37136469)від 07.02.2018 на об`єкт нерухомості за адресою: м. Одеса, вул. Юхима Геллера, 13/2, виписки виконкому Одеської міської ради депутатів трудящих № 688 від 02.10.1990, довідок про склад сім`ї установленого зразка форми№1 від 14.03.2018 та 21.03.2018 на ім`я ОСОБА_6 , виданих ТОВ«Господарсько-експлуатаційне підприємство «Укржитсервіс» (код ЄДРПОУ 40058915), а також інших предметів та речей, які можуть бути використані як докази та мають значення для всебічного, повного та об`єктивного розслідування кримінального провадження.

У разі, якщо вилучення оптичних (матеріальних) носіїв інформації та/або інших речей і документів неможливе у зв`язку з наявними у них відомостями , що можуть становити адвокатську таємницю, надати дозвіл на проведення огляду вказаних речей за присутності представника Ради адвокатів Одеської області.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконання після її постановлення.

Встановити строк виконання ухвали слідчого судді 30 (тридцять) днів з дня її проголошення.

Ухвала слідчого судді набирає законної сили з моменту її постановлення та оскарженню в порядку ст.309 КПК України не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85968870
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обушку, в рамках кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018160480003036 від 09.08.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч.3 ст.15 ч.4 ст.190, ч.ч.3 та 4 ст.358, ч.1 ст.366 КК України

Судовий реєстр по справі —520/20666/18

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 27.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні