Ухвала
від 20.11.2019 по справі 755/3289/17
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа №755/3289/17 Головуючий у І інстанції: ОСОБА_1 Провадження №11-кп/824/2784/2019У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2019 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

секретаря ОСОБА_5 ,

учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_6 ,

представника потерпілого ОСОБА_7 ,

засудженого ОСОБА_8 , який перебуває на зв`язку в режимі відеоконференції з Бердичівським міськрайонним судом Житомирської області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100070000008, по обвинуваченню

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, раніше не судимого, зареєстрованого та проживав за адресою: АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.1, ч.2 ст.185 КК України, заапеляційною скаргою представника ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «Ан-Автогруп» на вирок Дніпровського районного суду міста Києва від 29 березня 2017 року,

В С Т А Н О В И Л А:

Вироком Дніпровського районного суду міста Києва від 29 березня 2017 року затверджено угоду про визнання винуватості від 27.02.2017, укладену між обвинуваченим ОСОБА_8 та прокурором Київської місцевої прокуратури №7.

Визнано обвинуваченого ОСОБА_8 винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, та призначено йому покарання у виді обмеження волі на 1 рік.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_8 звільнено від відбування покарання у виді обмеження волі з випробуванням, з іспитовим строком 1 рік, та покладено на нього обов`язки, передбачені ст.76 КК України.

На даний вирок суду адвокат ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «Ан-Автогруп» подав апеляційну скаргу, в якій просить оскаржуваний вирок скасувати та призначити новий судовий розгляд в суді першої інстанції.

В обґрунтування апеляційних вимог зазначає, що згідно оскаржуваного вироку ОСОБА_8 на пропозицію невстановлених слідством осіб здійснив реєстрацію ТОВ «Центр Торг Компані» з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, зокрема сприяння суб`єктам господарювання, в тому числі ТОВ «Ан-Автогруп», у формуванні незаконного податкового зобов`язання, а також у формуванні незаконного податкового кредиту, внаслідок відображення фіктивних фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Центр Торг Компані».

Апелянт вважає, що в угоді про визнання винуватості та у вироку, яким засуджено ОСОБА_8 , незаконно та безпідставно встановлено, що обвинувачений своїми діями сприяв у незаконному формуванні податкового кредиту ТОВ «Ан-Автогруп». Таким чином, судом першої інстанції фактично визнано винним товариство у вчиненні злочину, передбаченого ст.205 КК України, не зважаючи на те, що досудове розслідування щодо нього не здійснювалося.

На підставі оскаржуваного вироку ГУ ДФС у Запорізькій області проведено документальну перевірку ТОВ «Ан-Автогруп» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 05.12.2014 по 30.06.2017, і за її наслідками складено податкове повідомлення-рішення, за яким визначено податкове зобов`язання з податку на прибуток, до складу якого входить і сума податку та штрафні санкції по операціях з ТОВ «Центр Торг Компані».

Заслухавши доповідь судді, пояснення представника ТОВ «Ан-Автогруп» ОСОБА_7 , який просив задовольнити його апеляційну скаргу в повному обсязі, та обвинуваченого ОСОБА_8 , який підтримує подану представником апеляційну скаргу, прокурора, яка заперечувала проти задоволення апеляційної скарги та вважала рішення суду законним і обґрунтованим, провівши судові дебати та надавши обвинуваченому останнє слово, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга представника ТОВ «Ан-Автогруп» ОСОБА_7 підлягає частковому задоволенню, знаступних підстав.

Відповідно до вимог ст.370 КПК України судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим та вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст.475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Вирок на підставі угоди повинен відповідати загальним вимогам до обвинувальних вироків з урахування особливостей, передбачених частиною третьою цієї статті.

Як вбачається з матеріалів судового провадження, вироком Дніпровського районного суду міста Києва від 29 березня 2017 року затверджено угоду про визнання винуватості від 27.02.2017, укладену між обвинуваченим ОСОБА_8 та прокурором Київської місцевої прокуратури №7.

Оскаржуваним вироком ОСОБА_8 засуджено за внесення в документи, які стали підставою для державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Центр Торг Компані», завідомо неправдивих відомостей, тобто за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України.

Відповідно до встановлених судом обставин незважаючи на те, що ТОВ «Центр Торг Компані» зареєстровано на ОСОБА_8 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, останній сприяв у його придбанні не з метою здійснення господарської, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб та сприяння суб`єктам господарювання, в тому числі ТОВ «Ан-Автогруп» (код за ЄДРПОУ 39530356), у формуванні незаконного податкового зобов`язання внаслідок відображення фіктивних фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Центр Торг Компані».

Колегія суддів вважає рішення суду про затвердження угоди про визнання винуватості незаконним, з огляду на наступне.

Відповідно до п.3 ч.7 ст.474 КПК України суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону та відмовляє в затвердженні угоди, в тому числі якщо її умови порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, дії ОСОБА_9 , які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, кваліфіковані органом досудового розслідування за ч.1 ст.205-1 КК України.

Проте, зі змісту угоди про визнання винуватості вбачається, що при формулюванні обвинувачення та його правовій кваліфікації прокурором зазначені обставини, які виходять за межі диспозиції ч.1 ст.205-1 КК України.

Зокрема, за сформульованим обвинуваченням ТОВ «Центр Торг Компані» була зареєстрована обвинуваченим ОСОБА_8 з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, а саме з метою сприяння суб`єктам господарювання у формуванні незаконного податкового зобов`язання та формуванні незаконного податкового кредиту, із зазначенням конкретних юридичних осіб та їх коду ЄДРПОУ, в тому числі ТОВ «Ан-Автогруп».

Таким чином, прийшовши до висновку про відповідність угоди вимогам закону, суд першої інстанції ухвалив вирок, яким вирішив питання про правомірності дій інших осіб, в тому числі ТОВ «Ан-Автогруп», встановивши преюдиційні факти щодо нього.

Зокрема, як вбачається із наданого апелянтом акта податкової перевірки ТОВ «Ан-Автогруп» з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 05.12.2014 по 30.06.2017, органом ДФС були враховані обставини, встановлені оскаржуваним вироком суду про формування ТОВ «Ан-Автогруп» незаконного податкового зобов`язання внаслідок відображення фіктивних фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Центр Торг Компані». За результатами проведеної перевірки складено податкове повідомлення-рішення від 18.10.2017 №0013721402, яким ТОВ «Ан-Автогруп» збільшено суму податкового зобов`язання з податку на прибуток, до складу яких входить і сума податку та штрафні санкції по операціях з ТОВ «Центр Торг Компані».

Наведене свідчить про те, що вироком Дніпровського районного суду міста Києва від 29.03.2017 року затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_8 за наявності умов, які порушують права, свободи та інтереси інших осіб.

На переконання колегії суддів, вказані порушення кримінального процесуального закону є істотними, які призвели до ухвалення незаконного та несправедливого рішення, що, у відповідності до ст.409 КПК України, є підставою для скасування вироку суду на підставі угоди і направлення кримінального провадження прокурору для здійснення досудового розслідування в загальному порядку.

З наведених підстав апеляційна скарга представника ТОВ «Ан-Автогруп» ОСОБА_7 підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.376, 404, 405, 407, 409, 412, 419 КПК, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу представника ОСОБА_7 в інтересах ТОВ «Ан-Автогруп» задовольнити частково.

Вирок Дніпровського районного суду міста Києва від 29 березня 2017 року, яким затверджено угоду про визнання винуватості від 27.02.2017, укладену між прокурором Київської місцевої прокуратури №7 та обвинуваченим ОСОБА_8 за ч.1 ст.205-1 КК України, скасувати.

Матеріали провадження щодо ОСОБА_8 за ч.1 ст.205-1 КК України направити керівнику Київської місцевої прокуратури №7 для організації проведення досудового розслідування.

Ухвала в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Судді:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86069656
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —755/3289/17

Ухвала від 26.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Сілкова Ірина Миколаївна

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 01.06.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мосьондз Іван Анатолійович

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мосьондз Іван Анатолійович

Ухвала від 19.09.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мосьондз Іван Анатолійович

Постанова від 07.08.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 11.07.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 04.06.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні