Рішення
від 29.10.2019 по справі 460/1124/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/1124/19

Провадження №2/460/1020/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

29.10.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Карпин І. М.

з участю секретаря судового засідання Мельник Є.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яворові справу за позовом Державного підприємства Жовківське лісове господарство до ОСОБА_1 , з участю третьої особи Новоскварявської сільської ради Жовківського району Львівської області про відшкодування шкоди заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев,

в с т а н о в и в :

06.03.2019 Державне підприємство Жовківське лісове господарство звернулося в суд із позовом до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев . В обґрунтування заявлених вимог зазначає, що 10.11.2018 працівниками ДП Жовківський лісгосп на території Вязівського лісництва в кварталі 62 виділ 9 виявлено факт незаконної рубки ОСОБА_1 сухостійних дерев, а саме: двох дерев породи бук, діаметром 36 та 38 см та породи дуб, діаметром 23 см, загальною кубомасою 1,65. За результатами виявленої незаконної рубки дерев було складено протокол про адміністративне правопорушення, в якому ОСОБА_1 свою вину у незаконний рубці дерев визнав. За результатами розгляду матеріалів адміністративної справи було винесено постанову від 20.11.2018 №81, згідно якої ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.65 КУпАП та накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 85 грн., яка набрала законної сили. Станом на 25.01.2019 відповідач в добровільному порядку штрафу в розмірі 85 грн в дохід держави не сплатив. Незаконними діями відповідача заподіяна шкода лісу. Згідно з розрахунком розмірів шкоди та нанесених збитків у Вязівському лісництві, квартал 62, розмір шкоди заподіяної лісу незаконним вирубуванням дерев породи бук діаметром 36 та 38 см та породи дуб діаметром 23 см становить 3993,35 грн. Самовільна рубка дерев відповідачем була вчинена на території лісу, що знаходиться в адміністративних межах населеного пункту села Нова Скварява і перебуває у комунальній власності Новоскварявської сільської ради Жовківського району Львівської області, а тому незаконними діями відповідача завдана шкода охоронюваним законом державним інтересам в особі Новоскварявської сільської ради Жовківського району Львівської області. ОСОБА_1 в добровільному порядку заподіяну шкоду лісовому господарству не відшкодував, а тому така підлягає стягненню в судовому порядку.

В судове засідання представник позивача ДП Жовківське лісове господарство Лень Г.І. не з`явилася, однак подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 , будучи належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду, в судове засідання повторно не з`явився, причину неявки не повідомив, відзиву на позов не подав.

Представник третьої особи Новояскварявської сільської ради Жовківського району Львівської області на розгляд справи не з`явився.

За таких обставин розгляд справи проводиться заочно у відсутності відповідача ОСОБА_1 , проти чого представник позивача не заперечує.

Згідно з ст. 247 ЦПК України уразі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що 10.11.2018 в кварталі 62 виділ 9 на території Вязівського лісництва виявлено факт незаконної рубки сухостійних дерев, а саме: двох дерев породи бук, діаметром 36 та 38 см та породи дуб, діаметром 23 см, загальною кубомасою 1,65.

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення №5/4 від 10.11.2018 незаконну рубку сухостійних дерев породи бук, діаметром 36 та 38 см та породи дуб, діаметром 23 см вчинив ОСОБА_1

За вчинення незаконної рубки дерев ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст.65 КУпАП та накладено стягнення у виді штрафу в розмірі 85 грн, що підтверджується постановою про накладення адміністративного стягнення №81 від 20.11.2018.

Відповідно до ч.6 ст.82 ЦПК Укаїни вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно з розрахунком розмірів шкоди та нанесених збитків лісовому господарству незаконною рубкою двох дерев породи бук, діаметром 36 та 38 см та породи дуб, діаметром 23 см, шкода лісовому господарству становить 3993 грн.35 коп.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 105 Лісового кодексу України, за порушення лісового законодавства дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність несуть особи винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників, вина яких встановлена у законному порядку.

Статтею 1166 Цивільного кодексу України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно з ст.107 Лісового кодексу України громадяни зобов`язані відшкодувати шкоду, заподіяну ними лісу внаслідок порушення лісового законодавства, у розмірах і порядку, визначених законодавством України. Зокрема, відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні дерев.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Лісового кодексу України ліси в межах населених пунктів, крім лісів, які перебувають у державній або приватній власності, відносяться до комунальної власності.

Судом встановлено, що самовільна рубка дерев була вчинена відповідачем на території лісу, що знаходиться в адміністративних межах населеного пункту ОСОБА_2 і перебуває у комунальній власності Новоскварявської сільської ради Жовківського району Львівської області.

Оцінюючи докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов є підставним та підлягає до задоволення, а тому з відповідача ОСОБА_1 слід стягнути завдану майнову шкоду в розмірі 3993 грн.35 коп.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в користь Новоскварявської сільської ради Жовківського району Львівської області 3993 (три тисячі дев`ятсот дев`яносто три) грн 35 коп. заподіяної шкоди.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в користь Державного підприємства Жовківське лісове господарство судовий збір в розмірі 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну ) гривню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Львівського апеляційного суду чи через Яворівський районний суд Львівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення складено 29.10.2019.

Позивач: Державне підприємство

Жовківське лісове господарство ,

юридична адреса: м.Жовква Львівської області

вул.Лісна, 3 ЄДРПОУ 00992438

Відповідач: ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

місце проживання:

АДРЕСА_1 .

Третя особа: Новоскварявська сільська рада

Жовківського району Львівської області

юридична адреса: с.Нова Скварява Жовківського району

Львівської області вул.Дорошенка, 9

ЄДРПОУ 04372129.

Суддя І.М.Карпин

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено12.12.2019
Номер документу86271947
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди заподіяної внаслідок незаконної рубки дерев

Судовий реєстр по справі —460/1124/19

Постанова від 04.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 03.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Ухвала від 03.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Жук А.В.

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Постанова від 02.12.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Довга Ольга Іванівна

Рішення від 02.09.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Нор У.М.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні