Постанова
від 12.12.2019 по справі 761/35974/19
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 грудня 2019 року м. Київ

справа № 761/35974/19

провадження № 22-ц/824/15475/19

Київський Апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

головуючого - Іванової І.В.

суддів - Матвієнко Ю.О., Мельника Я.С.

при секретарі - Ярмак О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 27 вересня 2019 року у складі судді Юзькової О.Л., про відмову у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Кратія Медтехніка про зміну формулювання причин звільнення та стягнення вихідної допомоги,

встановив:

У вересні 2019 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ТОВ Кратія Медтехніка про зміну формулювання причин звільнення та стягнення вихідної допомоги.

Ухвалою Шевченківського районного суду міста Києва від 27 вересня 2019 року відмовлено у відкритті провадження по справі за вказаним позовом.

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на порушення норм процесуального, просить скасувати зазначену ухвалу, а справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Обґрунтовуючи доводи апеляційної скарги ОСОБА_1 посилається на те, що в даній справі відсутній корпоративний спір, а позивач, в свою чергу, не є учасником (засновником, акціонером, членом) юридичної особи, в даній справі відсутній спір між сторонами щодо створення, діяльності управління або припинення діяльності товариства. Крім того, позивач зазначає, що вона не ставить під сумнів та не оскаржує прийняте Загальними зборами учасників товариства рішення, що було оформлене протоколом від 02 жовтня 2018 року, та яким було припинено 03 жовтня 2018 року її повноваження як директора ТОВ Кратія Медтехніка . На думку ОСОБА_1 , спір, який виник між сторонами у даній справі стосується порушення саме її трудових прав, у зв`язку з неправильним формулюванням відповідачем причин звільнення та позбавлення її права на отримання вихідної допомоги, а тому підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

У відзиві на апеляційну скаргу ТОВ Кратія Медтехніка зазначає, що спір, який виник між позивачем та відповідачем виник з реалізації учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття рішення про звільнення виконавчого органу на підставі ч. 3 ст. 99 ЦК України, а тому такий спір не є трудовим спором, а є корпоративним.

В суді апеляційної інстанції представник позивача апеляційну скаргу підтримав з викладених у ній підстав, просив задовольнити скаргу.

Представник відповідача проти скарги заперечував з підстав, викладених у відзиві.

Перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відмовляючи у відкритті провадження, суд першої інстанції послався що даний спір відноситься до юрисдикції господарських судів.

Колегія суддів з таким висновком не погоджується.

Так, з матеріалів справи вбачається, що предметом даного спору є порушення трудових прав позивача при звільненні за п.1 ч.1 ст.41 КЗпП України, тобто у зв`язку з одноразовим грубим порушенням трудових обов`язків, що має наслідки в межах трудових відносин. При цьому позивач не оскаржує рішення загальних зборів учасників товариства, оформлене протоколом від 02.08.2018 року про припинення її повноважень, як директора ТОВ, оскільки вона не ставиться під сумнів.

За таких обставин, оскільки із змісту позовної заяви вбачається трудовий спір щодо наявності запису у трудовій книжці щодо звільнення позивача у зв`язку з одноразовим грубим порушенням трудових обов`язків, що позбавляє її права на отримання вихідної допомоги та ускладнює подальше працевлаштування на аналогічній посаді, тому висновок суду про те, що даний спір не підлягає розгляду в судах в порядку цивільного судочинства, на думку судової колегії, є помилковим.

З врахуванням вказаних обставин колегія суддів приходить до висновку, що ухвала суду підлягає скасуванню з направленням справи до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст. 374, 379, 381 ЦПК України, Київський Апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати в цивільних справах:

постановив :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Шевченківського районного суду міста Києва від 27 вересня 2019 року скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів.

Головуючий:

Судді :

Дата ухвалення рішення12.12.2019
Оприлюднено19.12.2019

Судовий реєстр по справі —761/35974/19

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Постанова від 12.07.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Ухвала від 07.06.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Мостова Галина Іванівна

Рішення від 09.04.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Рішення від 09.04.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Постанова від 22.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні