Ухвала
від 19.12.2019 по справі 925/510/15
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

19 грудня 2019 року

м. Київ

Справа № 925/510/15

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульського Г.М. - головуючого, Студенця В.І., Кушніра І.В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп"

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.10.2019 та на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.07.2019

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Золотоніський лікеро-горілчаний завод "Златогор",

про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

09.12.2019 (згідно з вхідним номером ВС) Товариство з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп" повторно звернулось до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду із касаційною скаргою на постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.10.2019 та на ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.07.2019 з клопотанням про поновлення строку на касаційне оскарження.

Оскаржуваною постановою Північного апеляційного господарського суду від 16.10.2019 скасовано ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.07.2019 в частині стягнення витрат на професійну правничу допомогу та прийнято в цій частині нове рішення про розподіл судових витрат. Ухвалу Господарського суду Черкаської області від 23.07.2019 в частині закриття провадження у справі №925/510/15 залишеною без змін.

За результатами розгляду матеріалів касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп" касаційний суд дійшов висновку про залишення її без руху виходячи з наступного.

За змістом статті 288 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1). Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення (ч. 2). Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 4 статті 293 цього Кодексу (ч. 3).

Згідно цієї норми суд касаційної інстанції, у кожному конкретному випадку, повинен, з урахуванням конкретних обставин пропуску строку, оцінки доводів щодо причин їх пропуску, зробити мотивований висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску такого строку.

При цьому слід зазначити, що як роз`яснив Європейський суд з прав людини у своєму рішенні від 03.04.2008 зі справи "Пономарьов проти України", вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави. Однією із таких підстав може бути, наприклад, неповідомлення сторін органами влади про прийняті рішення у їхній справі. Проте навіть тоді можливість поновлення не буде необмеженою, оскільки сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Отже, можливість поновлення судом касаційної інстанції пропущеного строку не є необмеженою, а вирішення цього питання пов`язується із наявністю поважних причин пропуску строку.

Оскаржувана постанова Північного апеляційного господарського суду прийнята 16.10.2019, повний текст підписаний 21.10.2019. Таким чином, останній день строку, встановленого для оскарження зазначеного судового рішення в касаційному порядку, припадав на 10.11.2019, який був вихідним днем - неділя, тому останнім днем строку є 11.11.2019.

Касаційну скаргу подано 09.12.2019, тобто заявником пропущено строк, встановлений статтею 288 Господарського процесуального кодексу України, для подання касаційної скарги.

У касаційній скарзі викладено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 16.10.2019, в якому заявник зазначив про те, що не отримував повного тексту постанови суду апеляційної інстанції, про ухвалене рішення дізнався з Єдиного державного реєстру судових рішень лише 21.11.2019, у зв`язку з чим не зміг оскаржити таке рішення своєчасно, тому просить поновити строк на касаційне оскарження.

Суд наведені підстави пропуску строку не може визнати поважними з огляду на те, що представник заявника був присутній у судовому засіданні суду апеляційної інстанції 16.10.2019, був обізнаний про прийняття судового рішення і мав можливість отримати інформацію щодо виготовлення повного тексту оскаржуваної постанови та звернутися з касаційною скаргою у строки встановлені процесуальним законодавством.

Проте з касаційною скаргою заявник звернувся за спливом більше ніж півтора місяці без будь-якого обґрунтування поважності причин пропуску строку на касаційне оскарження, у зв`язку з чим колегія суддів дійшла висновку, що наведені заявником доводи для поновлення строку на касаційне оскарження слід визнати неповажними.

Відповідно до частини третьої статті 292 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

Отже, для усунення недоліків касаційної скарги та на виконання вимог цієї ухвали Товариство з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп" має право навести інші підстави для поновлення строку на касаційне оскарження з наданням доказів на підтвердження цих підстав.

При цьому, заявнику слід врахувати, що відповідно до абзацу 2 частини третьої статті 292 Господарського процесуального кодексу України якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або наведені підстави для поновлення строку на касаційне оскарження визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі пункту 4 частини першої статті 293 цього Кодексу.

Усунувши недоліки, заявнику касаційної скарги необхідно подати суду докази про дату вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху для визначення судом чи було дотримано заявником встановлений у частині третій статті 292 Господарського процесуального кодексу України строк на усунення заявником недоліків касаційної скарги.

З огляду на викладене, касаційна скарга вважається поданою без додержання відповідних вимог процесуального законодавства, і підлягає залишенню без руху на підставі частини третьої статті 292 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 234, 235, 288, 292 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп" залишити без руху до 10.01.2020.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп" строк усунення недоліків протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали суду касаційної інстанції.

3. Товариству з обмеженою відповідальністю "Скайсіті-груп" надати Касаційному господарському суду у складі Верховного Суду (01016, м. Київ, вул. О. Копиленка, 6) докази про дату вручення даної ухвали суду касаційної інстанції.

4. У разі усунення недоліків документи направити на адресу Касаційного господарського суду: 01016, м. Київ, вул. О. Копиленка, 6.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий Г.М. Мачульський

Судді В.І. Студенець

І.В. Кушнір

Дата ухвалення рішення19.12.2019
Оприлюднено20.12.2019

Судовий реєстр по справі —925/510/15

Ухвала від 26.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 20.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 21.11.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 16.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 25.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 04.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Яковлєв М.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні