Ухвала
від 23.12.2019 по справі 910/5229/19
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"23" грудня 2019 р. Справа№ 910/5229/19

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Євсікова О.О.

суддів: Чорногуза М.Г.

Агрикової О.В.

Без виклику представників сторін,

розглянувши заяву Фізичної особи - підприємця Крамаренка Василя Анатолійовича

про відвід судді - учасника колегії суддів Північного апеляційного господарського суду Іоннікової І.А. від розгляду апеляційної скарги Фізичної особи - підприємця Крамаренка Василя Анатолійовича на рішення Господарського суду міста Києва від 01.10.2019 (повний текст складено 15.10.2019)

у справі № 910/5229/19 (суддя Ващенко Т.М.)

за позовом Фізичної особи - підприємця Крамаренка Василя Анатолійовича

до Акціонерного товариства Українська залізниця ,

треті особи , які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю Чернігівагрошляхбуд ,

2. Підприємство Управління виробничо-технологічної комплектації (УВТК) Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва ,

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача: Міністерство інфраструктури України,

про зобов`язання укласти договір, -

в с т а н о в и в :

Рішенням Господарського суду міста Києва від 01.10.2019 у справі № 910/5229/19 в позові відмовлено. Присуджено до стягнення з Фізичної особи - підприємця Крамаренка Василя Анатолійовича (далі - ФОП Крамаренко В.А.) на користь Міністерства інфраструктури України 94,96 грн витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач 29.10.2019 звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове про задоволення позову.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Північного апеляційного господарського суду від 07.11.2019 апеляційну скаргу позивача передано на розгляд судді Скрипці І.М., сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Скрипка І.М., судді Тищенко А.І., Іоннікова І.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.11.2019 відкрито апеляційне провадження, розгляд справи призначено на 19.12.2019.

12.12.2019 від ФОП Крамаренка В.А. надійшла заява про відвід судді Іоннікової І.А. у справі № 910/5229/19.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19.12.2019 колегія суддів у складі головуючого судді Скрипки І.М., судді Тищенко А.І., Іоннікової І.А. дійшла висновку про необґрунтованість заявленого відводу.

Згідно з витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.12.2019 заяву ФОП Крамаренка В.А. про відвід судді Іоннікової І.А. передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя Євсіков О.О., судді Агрикова О.О., Чорногуз М.Г.

Колегія суддів, розглянувши заяву про відвід судді Іоннікової І.А., не знайшла підстав для її задоволення, виходячи з такого.

Право подавати заяву про відвід судді є однією з гарантій законності здійснення правосуддя і об`єктивності та неупередженості розгляду справи. Статтею 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950, ратифікованою Верховною Радою України (Закон України від 17.07.1997 № 475/97-ВР), закріплені основні процесуальні гарантії, якими може скористатися особа при розгляді її цивільного позову в національному суді, серед яких - розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі Бочан проти України (Заява № 7577/02) від 03.05.2007 суд нагадує, що безсторонність , в сенсі п. 1 ст. 6, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу. Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності суддів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

В рішенні Європейського суду з прав людини у справі Олександр Волков проти України від 09.01.2013 зазначено наступне. Як правило, безсторонність означає відсутність упередженості та необ`єктивності. Згідно з усталеною практикою Суду існування безсторонності для цілей п. 1 ст. 6 Конвенції повинно встановлюватися згідно з: (І) суб`єктивним критерієм, врахувавши особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та (ІІ) об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд та, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності (див., серед інших, рішення у справах Фей проти Австрії , від 24.02.1993, Series A N 255, пп. 28 та 30, та Веттштайн проти Швейцарії , заява № 33958/96, п. 42, ECHR 2000-XII). Проте між суб`єктивною та об`єктивною безсторонністю не існує беззаперечного розмежування, оскільки поведінка судді не тільки може викликати об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача (об`єктивний критерій), а й може бути пов`язана з питанням його або її особистих переконань (суб`єктивний критерій) ( рішення у справі Кіпріану проти Кіпру , заява № 73797/01, п. 119, ECHR 2005-XIII). Отже, у деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності (див. рішення від 10.06.1996 у справі Пуллар проти Сполученого Королівства , п. 32, Reports 1996-III). У цьому відношенні навіть вигляд має певну важливість - іншими словами, має не лише здійснюватися правосуддя - ще має бути видно, що воно здійснюється . Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість (рішення від 26.10.1984 у справі Де Куббер проти Бельгії , Series A, №86). Насамкінець, концепції незалежності та об`єктивної безсторонності тісно пов`язані між собою та залежно від обставин можуть вимагати спільного розгляду (рішення у справі Сасілор-Лормін проти Франції , заява № 65411/01, п. 62, ECHR 2006-XIII).

Відвід - це процесуальний інститут, що містить умови, за яких особа не може брати участі у конкретній справі. Відвід судді в господарському процесі як правова категорія - це висловлена в письмовій формі недовіра колегії господарського суду на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі внаслідок виявлення будь-якої особистої прихильності чи упередженості, заявлена учасником розгляду конкретної справи.

В обґрунтування поданої заяви ФОП Крамаренко В.А. вказує про сумніви у неупередженості та об`єктивності судді. Зокрема зазначає, що суддя Іоннікова І.А. брала участь як головуюча у розгляді справи № 927/923/18 за позовом ФОП Крамаренка В.А. до Акціонерного товариства Українська залізниця (далі - АТ Українська залізниця ) про витребування майна з чужого незаконного володіння та за зустрічним позовом Акціонерного товариства Українська залізниця до ФОП Крамаренка В.А. про визнання недійсним договору купівлі - продажу.

Стаття 35 ГПК України визначає, що:

1. Суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо: 1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу; 2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі; 3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи; 4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи; 5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

2. Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

3. До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

4. Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Статтею 36 ГПК України встановлено:

1. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження в справі.

2. Суддя, який брав участь у врегулюванні спору у справі за участю судді, не може брати участі в розгляді цієї справи по суті або перегляді будь-якого ухваленого в ній судового рішення.

3. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді апеляційної інстанції, не може брати участі у розгляді цієї самої справи в судах касаційної або першої інстанцій, а також у новому розгляді справи після скасування постанови суду апеляційної інстанції.

4. Суддя, який брав участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції, не може брати участі в розгляді цієї справи в суді першої чи апеляційної інстанцій, а також у новому її розгляді після скасування постанови суду касаційної інстанції.

5. Суддя, який брав участь у вирішенні справи, рішення в якій було в подальшому скасоване судом вищої інстанції, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішення суду у цій справі.

6. Суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої, апеляційної, касаційної інстанцій, не може брати участі у розгляді заяви про перегляд судового рішення у зв`язку з виключними обставинами у цій справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 38 ГПК України, відвід повинен бути вмотивованим.

Частиною 4 ст 35 ГПК України визначено, що незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Колегія суддів відзначає, що справа № 927/923/18, на яку посилається у поданій заяві позивач, була розглянута колегіальним складом суду за участі судді Іоннікової І.А., а отже таке судове рішення є колективним рішенням суддів та не може свідчити про особисту упередженість та необ`єктивність судді Іоннікової І.А. під час розгляду цієї справи. Саме по собі судове рішення, прийняте у іншій справі (хоч і зі схожим складом сторін) за участю судді Іоннікової І.А., не може бути підставою для відводу без надання стороною, яка заявляє відвід, належних, допустимих, достовірних та достатніх доказів проявлення зазначеним суддею саме необ`єктивності чи упередженості на користь однієї з сторін. Проте таких доказів заявник відводу до заяви не додав. Інших підстав в обґрунтування необ`єктивності чи упередженості судді Іоннікової І.А. не наведено.

Таким чином, заява ФОП Крамаренка В.А. про відвід судді Іоннікової І.А. не містить обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді, у зв`язку із чим суд дійшов висновку про відмову в задоволенні заявленого відводу, а неведені у поданій заяві доводи вважає безпідставними та необґрунтованими.

Керуючись ст. ст. 35, 36, 39, 42, 234, 235 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В :

Відмовити у задоволенні заяви Фізичної особи - підприємця Крамаренка Василя Анатолійовича про відвід судді Іоннікової І.А. у справі № 910/5229/19.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.О. Євсіков

Судді М.Г. Чорногуз

О.В. Агрикова

Дата ухвалення рішення23.12.2019
Оприлюднено24.12.2019
Номер документу86528690
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання укласти договір

Судовий реєстр по справі —910/5229/19

Постанова від 22.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 14.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Постанова від 03.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Постанова від 06.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Євсіков О.О.

Ухвала від 19.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 12.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Рішення від 01.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні