Ухвала
від 18.09.2019 по справі 554/6639/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 18.09.2019 Справа № 554/6639/19

Єдиний унікальний номер справи: №554/6639/19

Провадження № 1-кс/554/13835/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 вересня 2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання прокурора у кримінальному провадженні - прокурор відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, що поширює свою дію на Полтавську область, прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019000000001013 від 07.05.2019 року за ч. 5 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань розташованого у місті Полтаві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42019000000001013 відомості про яке, 07.05.2019 внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що директор ХГРУ АТ «КБ «Приватбанк» ОСОБА_4 , за попередньою змовою зі своїм заступником ОСОБА_5 , керівником підрозділу АТ «КБ «Приватбанк» ОСОБА_6 , співробітником відділу оцінки АТ «КБ «Приватбанк» ОСОБА_7 та фінансовим директором «Групи Агротрейд» ОСОБА_8 , зловживаючи службовим становищем, штучно завищили оціночну вартість заставного майна, а саме ТДВ «Гадяцький елеватор» (який входить до складу «Групи Агротрейд») на 50-70 млн. грн. для видачі АТ «КБ «Приватбанк» кредитних коштів вказаному товариству у розмірі 5,85 млн. доларів США замість фактичних 3,5 млн. доларів США.

Крім того, для видачі кредиту було надано прострочений звіт оціночної компанії ТОВ «Експерт+», директором якого є ОСОБА_9 , від 28.11.2018, строк дії якого 60 днів. Також, вказаними службовими особами порушено процедуру видачі кредитних коштів, зокрема, навмисно пропущено обов`язкове погодження кредиту Комітетом по ризикам при Наглядовій раді банку та зменшено коефіцієнт покриття кредиту майном із рекомендованого НБУ 1,4 до 1,147. Таким чином, у випадку несплати кредитних коштів одержувачем та реалізації заставного майна банківською установою, отримані кошти не будуть компенсувати витрати банку, чим спричинять тяжкі наслідки державі в особі банку у розмірі близько 50-70 млн. грн.

Вказану протиправну діяльність службові особи АТ «КБ «Приватбанк» здійснюють з метою особистого збагачення, оскільки у зазначеному банку запроваджена система заохочення, в рамках якої працівники банку за реалізацію проектів (у тому числі видачі кредитів) отримують бонуси у вигляді премій.

Так, директор ХГРУ АТ «КБ «Приватбанк» ОСОБА_4 за результатами роботи у 2018 році отримав премію у розмірі 1,8 млн. грн., що свідчить про матеріальну зацікавленість останнього та інших вказаних службових осіб банку видавати більше кредитів у поточному році і, в результаті, піддаючи банк не обумовлено великим ризикам.

Встановлено, що ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650) знаходиться за адресою: Полтавська область, м. Гадяч, вул. Героїв Майдану, буд. 75.

Таким чином, у ході досудового розслідування виникла необхідність тимчасового доступу до оригіналів документів, що перебувають у володінні ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650), що розташований за адресою: Полтавська область, м. Гадяч, вул. Героїв Майдану, буд. 75, а саме: правовстановлюючих документів на земельні ділянки, площею 11,9461 га з кадастровим номером 5320483600:00:005:0232 ( що на праві державної власності належить Полтавській обласній державній адміністрації) та земельної ділянки, площею 14,4182 га з кадастровим номером 5320410100:50:002:0209 (що на праві комунальної власності належить територіальній громаді міста Гадяч в особі Гадяцької міської ради Полтавської області), та які розташовані за адресою: м. Гадяч, Полтавська область, вул. Героїв Майдану, буд. 75 ( згідно договорів оренди використовуються ТДВ «Гадяцький елеватор») (договори оренди, витяги з реєстру речових прав на нерухоме майно тощо), а також правовстановлюючих документів щодо нежитлових будівель і споруд, які знаходяться на цих земельних ділянках і перебувають у власності ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650) (технічні паспорти із експлікаціями, план-схемами, свідоцтво на право власності на нежитлові будівлі за вказаною адресою тощо), а також земельних ділянок, площею 1,5944 га з кадастровим номером 5320483600:00:005:0228 ( що на праві державної власності належить Полтавській обласній державній адміністрації) та земельна ділянка, площею 3,4908 га з кадастровим номером 5320410100:50:002:0792 (що на праві комунальної власності належить територіальній громаді міста Гадяч в особі Гадяцької міської ради Полтавської області), та які розташовані за адресою: м. Гадяч, Полтавська область, вул. Вокзальна, буд. 28,( згідно договорів оренди використовуються ТДВ «Гадяцький елеватор» (договори оренди, витяги з реєстру речових прав на нерухоме майно тощо), а також правовстановлюючих документів щодо нежитлових будівель і споруд, які знаходяться на цих земельних ділянках і перебувають у власності ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650) (технічні паспорти із експлікаціями, план-схемами, свідоцтво на право власності на нежитлові будівлі за вказаною адресою тощо), статут (положення) ТДВ «Гадяцький елеватор», наказ про призначення на посаду директора ТДВ «Гадяцький елеватор», кредитний договір та додатків до нього, а також всі інші договори, укладені між ХГРУ АТ «КБ «Приватбанк» та ТДВ «Гадяцький елеватор» у 2019 році,.

Крім того, від експерта ХНДІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса надійшло клопотання про надання правовстановлюючої та технічної документації на земельні ділянки та нерухоме майно, що знаходяться за адресами: м. Гадяч, вул. Героїв Майдану, 75 та м. Гадяч, вул. Вокзальна, 28, документи щодо поточних та капітальних будівельних та ремонтних робіт на об`єктах, що розташовані на вказаних вище об`єктах (договори про проведення робіт, акти виконаних робіт форми КБ-2в, довідки про вартість робіт КБ-3, кошториси тощо) протягом 19.04.209-13.09.2019, оборотно-сальдові відомості по рахункам «10», «13», в розрізі субрахунків, на яких ведеться облік рухомого та нерухомого майна, документи, в яких містяться повні товарні характеристики обладнання, що розташоване за вказаними вище адресами (торговельні марки, моделі, відомості про комплектацію), акти технічного огляду обладнання, об`єктів нерухомості, що розташовані за вказаними вище адресами (найменування, виробник, модель, основні технічні характеристики, дата випуску, комплектність, строки експлуатації, технічний стан), висновки щодо можливості подальшої експлуатації та доцільності проведення ремонтно-відновлювальних робіт.

Інформація, яка міститься у вказаних документах, сама по собі та в сукупності з іншими речами та документами має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, без отримання яких неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити всі обставини кримінального провадження, встановити всіх осіб, причетних до вчинення злочинів, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних процесуальних рішень.

Необхідність відшукання вказаних документів обумовлюється не лише тим, що вони є засобами вчинення злочину, а отже відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами, а й об`єктами дослідження та необхідними матеріалами для проведення комплексної оціночно-будівельної та судово-економічної експертизи у даному кримінальному провадженні щодо визначення вартості майна та розміру шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням.

У судове засідання слідчий не з`явився, про дату, місце та час розгляду клопотання повідомлений належним чином, до суду слідчий подав заяву про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів за його відсутності, клопотання підтримує в повному обсязі, просить задовольнити.

Згідно норми ч. 4ст. 107 КПК Українифіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Слідчий суддя, дослідивши Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, та інші письмові докази, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню. Сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні. Іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань розташованого у місті Полтаві ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , прокурорам у кримінальному провадженні ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_3 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , тимчасовий доступдо документів,які перебуваютьу володінні ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650), що розташований за адресою: Полтавська область, м. Гадяч, вул. Героїв Майдану, буд. 75, правовстановлюючих документів (щодо права користування) на земельні ділянки, площею 11,9461 га з кадастровим номером 5320483600:00:005:0232 ( що на праві державної власності належить Полтавській обласній державній адміністрації) та земельної ділянки, площею 14,4182 га з кадастровим номером 5320410100:50:002:0209 (що на праві комунальної власності належить територіальній громаді міста Гадяч в особі Гадяцької міської ради Полтавської області), та які розташовані за адресою: м. Гадяч, Полтавська область, вул. Героїв Майдану, буд. 75 ( згідно договорів оренди використовуються ТДВ «Гадяцький елеватор») (договори оренди, витяги з реєстру речових прав на нерухоме майно тощо), а також правовстановлюючих документів щодо нежитлових будівель і споруд, які знаходяться на цих земельних ділянках і перебувають у власності ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650) (технічні паспорти із експлікаціями, план-схемами, свідоцтво на право власності на нежитлові будівлі за вказаною адресою тощо), правовстановлюючих документів (щодо права користування) щодо земельних ділянок, площею 1,5944 га з кадастровим номером 5320483600:00:005:0228 ( що на праві державної власності належить Полтавській обласній державній адміністрації) та земельна ділянка, площею 3,4908 га з кадастровим номером 5320410100:50:002:0792 (що на праві комунальної власності належить територіальній громаді міста Гадяч в особі Гадяцької міської ради Полтавської області), та які розташовані за адресою: м. Гадяч, Полтавська область, вул. Вокзальна, буд. 28, (згідно договорів оренди використовуються ТДВ «Гадяцький елеватор» (договори оренди, витяги з реєстру речових прав на нерухоме майно тощо), а також правовстановлюючих документів щодо нежитлових будівель і споруд, які знаходяться на цих земельних ділянках і перебувають у власності ТДВ «Гадяцький елеватор» (код ЄДРПОУ 00955650) (технічні паспорти із експлікаціями, план-схемами, свідоцтво на право власності на нежитлові будівлі за вказаною адресою тощо), статут (положення) ТДВ «Гадяцький елеватор», наказ про призначення на посаду директора ТДВ «Гадяцький елеватор», документів щодо поточних та капітальних будівельних та ремонтних робіт на об`єктах, що розташовані на вказаних вище об`єктах (договори про проведення робіт, акти виконаних робіт форми КБ-2в, довідки про вартість робіт КБ-3, кошториси тощо) протягом 19.04.209-13.09.2019, оборотно-сальдових відомостей по рахункам «10», «13», в розрізі субрахунків, на яких ведеться облік рухомого та нерухомого майна, документів, в яких містяться повні товарні характеристики обладнання, що розташоване за вказаними вище адресами (торговельні марки, моделі, відомості про комплектацію), актів технічного огляду обладнання, об`єктів нерухомості, що розташовані за вказаними вище адресами (найменування, виробник, модель, основні технічні характеристики, дата випуску, комплектність, строки експлуатації, технічний стан), висновків щодо можливості подальшої експлуатації та доцільності проведення ремонтно-відновлювальних робіт, кредитного договору та додатків до нього, а також всіх інших договорів укладених між ХГРУ АТ «КБ «Приватбанк» та ТДВ «Гадяцький елеватор» у 2019 році, з можливістювилучення їхналежним чиномзавірених копій.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86668497
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/6639/19

Ухвала від 15.04.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 08.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 21.12.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні