Ухвала
від 05.02.2020 по справі 478/1999/19
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 478/1999/19 Провадження № 2/478/51/2020

У Х В А Л А

05 лютого 2020 року смт.Казанка

Казанківський районний суд Миколаївської області, в складі:

головуючого судді Томашевського О.О.,

за участю:

секретаря судового засідання Григоренко Н.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в смт. Казанка заяву ОСОБА_1 про зміну підстав та предмета позову у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , треті особи, без самостійних вимог щодо предмету спору: державний реєстратор Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області Слободанюк Василь Олександрович, Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування його державної реєстрації, -

В с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_3 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , треті особи, без самостійних вимог щодо предмету спору: державний реєстратор Казанківської районної державної адміністрації Миколаївської області Слободанюк В.О., ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним та скасування його державної реєстрації.

Ухвалою Казанківського районного суду Миколаївської області від 23.12.2019 року, прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження по справі, розгляд справи постановлено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою Казанківського районного суду Миколаївської області від 20.01.2020 року, замінено третю особу, без самостійних вимог щодо предмету спору Відділ у Казанківському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області на належну третю особу, без самостійних вимог щодо предмету спору Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області.

30.01.2020 року, шляхом поштового відправлення представником позивача ОСОБА_1 подано до суду заяву про зміну підстав та предмета позову, копії яких також направлялися відповідачам та третім особам, та в якій представник позивача просила суд розглянути позов з урахуванням наступних позовних вимог: визнати недійсним договір оренди земельної ділянки - кадастровий номер 4823655100:16:000:0040, що зареєстрований у Казанківському секторі реєстрації Миколаївської філії центру ДЗК 11.11.2009 року, про що у Державному реєстрі земель було зроблено запис за № 010900100940; скасувати запис про державну реєстрацію договору оренди землі, що зареєстрований у Казанківському секторі реєстрації Миколаївської філії центру ДЗК 11.11.2009 року, про що у Державному реєстрі земель було зроблено запис за №010900100940; визнати припиненою дію договору оренди землі, що зареєстрований у Казанківському секторі реєстрації Миколаївської філії центру ДЗК 11.11.2009 року, про що у Державному реєстрі земель було зроблено запис за № 010900100940 та стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_4 судові витрати, що понесені ОСОБА_3 та пов`язані з розглядом справи.

Представник позивача заяву підтримала та просила суд її задовольнити. Відповідач залишила вирішення питання щодо прийняття заяви про зміну підстави та предмету позову на розсуд суду.

Відповідач ОСОБА_4 в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового засідання повідомлявся належним чином. Причин своєї неявки суд не повідомив.

Треті особи в судове засідання своїх представників не направили, про дату, час та місце судового засідання були повідомленні вчасно та належним чином.

Згідно поданої заяви, Казанківська районна державна адміністрація Миколаївської області просила суд проводити судовий розгляд без участі її представника.

Розглянувши заяву, дослідивши додані до неї матеріали, суд приходить до наступного висновку.

Згідно вимог ч.3, 5 ст.49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

У разі подання будь-якої заяви, передбаченої пунктом 2 частини другої та частинами третьою і четвертою цієї статті, до суду подаються докази направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу. Тобто зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

Разом з тим не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

Судом враховується, що обставинами, на яких ґрунтується вимоги позивача (підстава позову), як у позовній заяві, так і у заяві про зміну підстав та предмету позову від 30.01.2020 року, є договір оренди земельної ділянки - кадастровий номер 4823655100:16:000:0040, що зареєстрований у Казанківському секторі реєстрації Миколаївської філії центру ДЗК 11.11.2009 року, про що у Державному реєстрі земель було зроблено запис за № 010900100940, який позивач просить визнати недійсним.

З огляду на викладене, суд, дослідивши заяву про зміну підстав та предмету позову від 30.01.2020 року, приходить до висновку про те, що вона стосується виключно зміни предмета позову.

Як визначено в ч.5 ст.12 ЦПК України, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

З урахуванням викладеного, приймаючи до уваги, що заява подана в строки та порядку, передбаченому ч.ч.3,5 ст.49 ЦПК України, суд вбачає підстави для її прийняття.

Крім того, відповідно до вимог ст.ст.178, 181 ЦПК України, у зв`язку зі зміною предмету позову, суд повинен надати відповідачам та третім особам строк для надання відзиву та пояснень на заяву, з моменту отримання копії даної ухвали, у зв`язку з чим судовий розгляд справи по суті слід відкласти.

Керуючись ст.ст.49, 178, 181, 223,258-260 ЦПК України, суд, -

П о с т а н о в и в:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 про прийняття змін підстави та предмету позову задовольнити частково.

Прийняти заяву представника позивача ОСОБА_1 в частині зміни предмету позову до розгляду.

Відкласти судовий розгляд справи по суті на 10 год. 30 хв. 26 лютого 2020 року, яке провести у приміщенні Казанківського районного суду Миколаївської область (56000, Миколаївська область, Казанківський район, смт. Казанка, вул. Центральна, 50, зал № 4).

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на заяву. У зазначений строк відповідачі мають право надіслати суду відзив на заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків.

Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст.178 ЦПК України).

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Запропонувати третім особам в п`ятиденний строк з дня вручення даної ухвали надати суду свої пояснення.

В судове засідання викликати сторони та третіх осіб.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Повний текст ухвали складено та підписано 05 лютого 2020 року.

Суддя Казанківського районного суду

Миколаївської області О.О. Томашевський

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено06.02.2020
Номер документу87370577
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/1999/19

Рішення від 28.10.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 22.04.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 09.04.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 24.03.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 05.02.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 20.01.2020

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Томашевський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні