Ухвала
від 13.02.2020 по справі 909/607/19
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

13 лютого 2020 року

м. Київ

Справа № 909/607/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Мачульського Г.М. - головуючого, Кушніра І.В., Краснова Є.В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода"

на постанову Західного апеляційного господарського суду від 03.12.2019 та на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 29.08.2019

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода"

до Тлумацької районної ради

про визнання права власності на нежитлове приміщення,

ВСТАНОВИВ:

20.12.2019 (згідно з поштовими відмітками на конверті) Товариство з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода" звернулось із касаційною скаргою на постанову Західного апеляційного господарського суду від 03.12.2019 (повний текст постанови складено 09.12.2019) та на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 29.08.2019 до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду. До касаційної скарги додано заяву про зупинення дії оскаржуваних судових рішень до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Ухвалою Верховного Суду від 16.01.2020 касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода" залишено без руху на підставі частини другої статті 292 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку необхідністю надати суду документи на підтвердження реальної вартості спірного майна та сплати судового збору виходячи із цієї вартості.

Касаційну скаргу заявника залишено без руху до 10.02.2020, а відповідно до частини другої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, строк усунення недоліків не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху.

Ухвалу суду від 16.01.2020 отримано заявником - 24.01.2020, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

31.01.2020 Товариством з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода" надіслано до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду заява про усунення недоліків, до якої додано документи на підтвердження вартості спірного майна, балансова вартість якого становить 111 765,54 грн, тому заявником сплачено судовий збір виходячи з мінімальної ставки за подання до суду позову майнового характеру, що становить 3 842,00 грн.

З огляду на те, що заявником усунуто недоліки касаційної скарги в строк, встановлений судом, а тому, за приписами частини третьої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, вона вважається поданою у день первинного її подання та є такою, що відповідає вимогам статті 290 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини першої статті 294 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення касаційної скарги без руху, повернення касаційної скарги чи відмови у відкритті касаційного провадження суд касаційної інстанції постановляє ухвалу про відкриття касаційного провадження у справі, в якій повідомляється про дату, час і місце розгляду скарги, а також про витребування матеріалів справи.

Встановивши, що подана касаційна скарга відповідає вимогам статей 287-291 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів дійшла висновку про відкриття касаційного провадження у даній справі за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода".

Частиною 13 статті 8 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Відповідно до частини першої статті 301 Господарського процесуального кодексу України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням положень статті 300 цього Кодексу.

За змістом частини четвертої статті 301 вказаного Кодексу перегляд рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, ціна позову в яких не перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, здійснюється без повідомлення учасників справи, крім справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження.

Згідно з частиною сьомою статті 12 Господарського процесуального кодексу України, для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2019 встановлено у розмірі 1 921,00 грн.

Отже, перегляд рішень суду першої інстанції та постанов апеляційної інстанції у справах, ціна позову в яких не перевищує 960 500,00 грн здійснюється судом касаційної інстанції без повідомлення учасників справи, крім справ, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного провадження.

Предметом позову у даній справі є визнання права власності на майно вартість якого як зазначено вище становить 111 765,54 грн, що не перевищує визначеного частиною четвертою статті 301 Господарського процесуального кодексу України розміру ціни позову у справах, які підлягають розгляду касаційним судом в порядку спрощеного провадження.

При цьому, Суд зазначає, що справа №909/607/19 не належить до категорії справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного провадження відповідно до вимог частини четвертої статті 247 Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи викладене, дана справи підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження за наявними матеріалами справи без виклику та повідомлення учасників справи.

Також, Товариством з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода" заявлено клопотання про зупинення дії оскаржуваних судових рішень першої та апеляційної інстанцій до закінчення їх перегляду у касаційному порядку, яке обґрунтовано тим, що після перегляду справи в апеляційному порядку у відповідача з`явилась можливість зареєструвати за собою право власності на спірний об`єкт нерухомості, у зв`язку з чим у суду будуть відсутні правові підстави для задоволення позову позивача, при цьому відновлення порушених прав останнього буде суттєво ускладненим.

За змістом абзацу 2 частини четвертої статті 294 Господарського процесуального кодексу України за наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії, якщо зупинити його виконання неможливо.

Частиною першою статті 332 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

При цьому слід зауважити, що клопотання про зупинення дії судового рішення повинно містити не лише посилання на правові норми, що надають суду можливість здійснити таку процесуальну дію, а й бути обґрунтованим посиланням на конкретні обставини (утруднення повторного розгляду справи, перешкоди у здійсненні повороту виконання, запобігання порушенню прав осіб, які брали/не брали участі у розгляді справи, але рішенням суду вирішено питання про їх права та обов`язки) та наявністю доказів на підтвердження таких обставин.

З огляду на зазначене, можливе виконання оскаржуваного рішення суду першої інстанції не є безумовною підставою для зупинення судом касаційної інстанції дії цього рішення, що набрало законної сили, і є обов`язковими до виконання (стаття 129-1 Конституції України, стаття 326 Господарського процесуального кодексу України).

В той же час, заявником до клопотання не додано доказів на підтвердження зазначених обставин та вчинення дій з виконання рішення суду першої інстанції, а відтак не доведено реальність настання обставин, на які він посилається у клопотанні про зупинення дії оскаржуваних судових рішень.

Отже, наведені заявником у клопотанні доводи не дають підстав для висновку про необхідність зупинення дії оскаржуваних рішення першої та постанови апеляційної інстанцій до закінчення касаційного провадження, тому колегія суддів Касаційного господарського суду не вбачає підстав для його задоволення.

Згідно із статтею 295 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження.

Оскільки подача до суду касаційної інстанції відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, у разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює у даній справі строк для його подачі до суду касаційної інстанції до 10.03.2020.

Керуючись статтями 174, 234, 235, 294, 295 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода" на постанову Західного апеляційного господарського суду від 03.12.2019 та на рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 29.08.2019 та здійснити перегляд зазначених судових рішень у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення учасників справи.

2. Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Редакційно-видавничий комплекс "Злагода" про зупинення дії рішення Господарського суду Івано-Франківської області від 29.08.2019 та постанови Західного апеляційного господарського суду від 03.12.2019.

3. Витребувати матеріали справи №909/607/19 із Господарського суду Івано-Франківської області.

4. Копію цієї ухвали надіслати до Господарського суду Івано-Франківської області.

5. У разі, якщо учасник справи скористається наданим статтею 295 Господарського процесуального кодексу України правом подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу, такий відзив та докази надсилання його копій і доданих до нього документів іншим учасникам справи, має бути поданий до Касаційного господарського суду (01016, м. Київ, вул. О. Копиленка, 6) у строк до 10.03.2020.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий Г.М. Мачульський

Судді І.В. Кушнір

Є.В. Краснов

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення13.02.2020
Оприлюднено14.02.2020
Номер документу87559733
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/607/19

Постанова від 18.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 16.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 03.12.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 31.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Ухвала від 09.10.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Хабіб Марія Іванівна

Рішення від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 12.08.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

Ухвала від 03.07.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Малєєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні