Ухвала
від 06.03.2020 по справі 638/4385/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/4385/19

Провадження № 1-кс/638/798/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 березня 2020 року Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши взалі судовогозасідання вприміщенні Дзержинськогорайонного судум.Харкова клопотанняслідчого ШевченківськогоВП ГУНП вХарківській областістаршого лейтенантаполіції ОСОБА_3 ,погодженого прокурораХарківської місцевоїпрокуратури №1 ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню за № 12018220000001002, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України , -

в с т а н о в и в:

До Дзержинського районного суду м. Харкова звернувся слідчий Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню за № 12018220000001002,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань10.09.2018року,за ознакамикримінального правопорушення-злочину,передбаченого ч.4ст.190КК України,в обґрунтування якого зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що 01.04.2018 між ТОВ «Юнілівер Україна» та ТОВ «Юніка-Сервіс» укладено дистриб`юторську угоду на поставку товарів. Відповідно до вказаного договору в 2018 році ТОВ «Юнілівер Україна» поставило на користь ТОВ «Юніка-Сервіс» товар на загальну вартість близько 24 млн. на умовах післяплати, за який ТОВ «Юніка-Сервіс» не здійснило оплату. Допитаний представник ТОВ «Юнілівер Україна» ОСОБА_5 пояснив, що з ТОВ «Юніка-Сервіс» підприємство працює близько 14 років. Типова дистриб`юторська угода, яка є однаковою для всіх дистриб`юторів, надсилається вже в підписаному стані з боку ТОВ «Юнілівер Україна» для підписання дистриб`ютору у двох екземплярах, після підписання якої дистриб`ютор повертає підписаний примірник угоди ТОВ «Юнілівер Україна». Пролонгація попередньої угоди від 31.12.2016 повинна була бути 01.04.2018, яка була повністю аналогічна з попередньою. Однак після надсилання у 2018 році двох екземплярів угоди на адресу ТОВ «Юніка-Сервіс», підписаний екземпляр ТОВ «Юнілівер Україна» не повернутий.

Враховуючи довготривалі господарчі відносини з ТОВ «Юніка-Сервіс» поставки товару продовжувались. Наприкінці квітня через прострочену дебіторську заборгованість господарські відносини між підприємствами припинено.

21.06.2018 Господарським судом Дніпропетровської області відкрито провадження за позовною заявою ТОВ «Юнілівер Україна» до ТОВ «Юніка-Сервіс» про стягнення 24543379,62 грн. за фактично поставлений товар.

Допитаний в якості свідка директор ТОВ «ФК «Фінфест» ОСОБА_6 пояснив, що у 2018 року дізнався від директора ТОВ «Юніка-Сервіс» про наявність боргових зобов`язань ТОВ «Юнілівер Україна» перед ТОВ «Юніка-Сервіс». Вказані боргові зобов`язання виникли з умов дистриб`юторської угоди від 01.04.2018, відповідно до яких за дотримання умов дистрибуції

ТОВ «Юнілівер Україна» сплачує додаткову винагороду (ретро-бонуси) дистриб`ютору. 23.08.2018 між ТОВ «Юніка-Сервіс» та ТОВ «ФК «Фінфест» укладено оплатний договір факторингу, відповідно до якого ТОВ «Юніка-Сервіс» передає ТОВ «ФК «Фінфест» право вимоги за дистриб`юторською угодою від 01.04.2018 у вигляді ретро-бонусів.

На підставі вказаного договору ТОВ «ФК «Фінфест» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до ТОВ «Юнілівер Україна» про стягнення додаткової винагороди (ретро-бонуси) за дистриб`юторською угодою в сумі 45858665,50 грн. До своєї позовної заяви ТОВ «ФК «Фінфест» долучило копію підписаної дистриб`юторської угоди від 01.04.2018, в якій на сторінці 19 містяться інші умови, ніж ті, що направлялись ТОВ «Юнілівер Україна».

ТОВ «Юнілівер Україна» подало зустрічний позов до

ТОВ «ФК «Фінфест» та ТОВ «Юніка-Сервіс» про визнання недійсним договору факторингу від 23.08.2018.

Допитаний генеральний директор ТОВ «Юнілівер Україна» ОСОБА_7 пояснив, що примірник дистриб`юторської угоди, наданої ТОВ «ФК «Фінфест» до Господарського суду міста Києва є підробним, оскільки ТОВ «Юнілівер Україна» оригінал даної угоди не отримувало та не погоджувало умов щодо виплати ретро-бонусів на користь ТОВ «Юніка-Сервіс».

14.02.2019 на підставі ухвали Господарського суду м. Києва у справі призначено комплексну судово-почеркознавчу та судово-технічну експертизу, проведення якої доручено Дніпропетровському науково-дослідному інституту судових експертиз. Проведення експертизи наразі триває.

На підставі ухвали Дзержинського районного суду м. Харкова суду від 24.07.2019 слідством здійснено тимчасовий доступ до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до розрахункових рахунків

ТОВ «Юніка-Сервіс». Отримано відповіді від підприємств контрагентів

ТОВ «Юніка-Сервіс». Допитано в якості свідка контрагента ТОВ «Юніка-Сервіс» - представника ТОВ «Авіон».

Направлено запит до Головного центру обробки спеціальної інформації державної прикордонної служби України з метою отримання відомостей з бази даних щодо перетину державного кордону колишнім директором ТОВ «Юніка-Сервіс» ОСОБА_8 та теперішнім директором вказаного товариства ОСОБА_9 за період з 01.03.2018 по цей час. За наявною оперативною інформацією, ОСОБА_8 перебуває в АРК.

Жодній особі в ході досудового розслідування повідомлення про підозру не вручалось.

Враховуючи те, що слідчий у вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_10 звільнений з органів поліції, здійснення подальшого досудового розслідування доручено слідчому ОСОБА_3 .

У зв`язку із викладеним слідчому необхідний час для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та прийняття остаточного процесуального рішення.

Незважаючи на те, що на даний час у кримінальному провадженні виконано вказаний обсяг слідчих дій, однак, особу причетну до скоєння кримінального правопорушення не встановлено, для закінчення досудового розслідування необхідно провести наступні слідчі дії: допитати співробітників ТОВ «Юнілівер Україна», які мали відношення до складення дистриб`юторської угоди та відправки її на адресу ТОВ «ЮНІКА-Сервіс», допитати контрагентів ТОВ «Юнілівер Україна» та вилучи копії типових дистриб`юторських угод між контрагентами та ТОВ «Юнілівер Україна»

Результати проведення вказаних слідчих дій мають суттєве значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, однак їх отримання потребує додаткового часу строком не менш ніж 6 місяців.

Вищевказані процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше з об`єктивних причин.

Строк досудового розслідування закінчується 10.03.2020року, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим.

В судове засідання слідчий, прокурор не з`явилися, прокурор надав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав. 06.03.2020 року прокурором ХМП № 1 ОСОБА_4 було подана заява про уточнення клопотання про продовження строку досудового розслідування

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався без фіксації судового процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Слідчі дії, направлені на встановлення осіб причетних до вказаного кримінального правопорушення є необхідними для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального правопорушення та слідчим було доведено те, що завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки слідчим не встановлені всі обставини кримінального правопорушення та не притягнуто винну особу до відповідальності, передбачений ст. 219 КПК України з об`єктивних причин, наведених у клопотанні.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь тяжкості та складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

постановив:

Клопотання слідчого Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 , погодженого прокурора Харківської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню за № 120182200000001002, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 10.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 120182200000001002 від 10.09.2018 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, до шести місяців, тобто до 10.09.2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення06.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88218580
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —638/4385/19

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 09.09.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвіра Д. М.

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Семіряд І. В.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 03.07.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Подус Г. С.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 24.02.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 05.03.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні