Ухвала
від 18.03.2020 по справі 578/337/20
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/337/20

провадження № 1-кс/578/107/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2020 року смт Краснопілля

Слідчий суддя Краснопільського районного суду Сумської області ОСОБА_1 з участю с/з ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » - ОСОБА_4 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу Краснопільського відділення поліції (с. Краснопілля) Охтирського відділу поліції Головного управління національної поліції в Сумській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

у с т а н о в и в:

В провадженні ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактичне місцезнаходження якого АДРЕСА_1 , перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020201120000034 від 24.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ході опрацювання відомостей, що міститься на сайті Публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 », щодо проведених закупівель робіт та послуг за бюджетні кошти, встановлено, що протягом 2019 року ІНФОРМАЦІЯ_4 укладено договори щодо ремонту автомобільних доріг на території смт. Краснопілля Краснопільського району Сумської області та Краснопільського району Сумської області з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) на загальну суму більше ніж 3,5 млн. грн. При цьому, при проведенні робіт з ремонту доріг представники ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » використовували неякісні будматеріали та в значно менших об`ємах, які не відповідають вимогам проектно-кошторисної документації. Частина бюджетних коштів, отриманих в рамках договорів, використовувалась не за призначенням і виводилась у «тіньовий обіг» через підставні фірми.

В силу ч. 1 ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом (ч.2 ст.93 КПК України).

Згідно ч.4 ст.38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

16.03.2020 слідчий за погодженням із прокурором звернувся до слідчого судді Краснопільського районного суду Сумської області із клопотанням про дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів які містять охоронювану законом таємницю.

На обґрунтування клопотання слідчий вказує, що для всебічного встановлення всіх обставин справи, встановлення осіб які вчинили дане кримінальне правопорушення, з метою призначення і проведення відповідних судових експертиз, виникла необхідність вилучення оригіналів (або належним чином завірених копій) документів, що зберігаються в приміщеннях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за юридичною адресою: АДРЕСА_2 , які укладались розпорядником бюджетних коштів - ІНФОРМАЦІЯ_4 й виконавцем робіт - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по поточному середньому ремонту автомобільних доріг, розташованих по вул. Лермонтова, пров. Комунальний, пров. Лікарняний у смт. Краснопілля Краснопільського району Сумської області, згідно переліку.

Підтвердженням перебування таких документів в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є те, що вказане підприємство є стороною у договорах та виконавцем робіт по ремонту автомобільних доріг. Крім того, у інший спосіб отримати вказані документи, які зберігаються в приміщеннях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки вони містять охоронювану законом таємницю, неможливо.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав в повному обсязі.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » заперечувала проти задоволення клопотання, посилаючись на його безпідставність та необґрунтованість.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином.

Вивчивши клопотання та додані до нього копії матеріалів кримінального провадження, заслухавши учасників провадження, приходжу до наступних висновків.

Виходячи зі змісту вимог статті 131 КПК, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з ч. 2 пп. 6 та 7 ст.160КПК, тимчасовийдоступ доречей ідокументів полягаєу наданністороні кримінальногопровадження особою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості використанняяк доказіввідомостей,що містятьсяв речахі документах,та неможливістьіншими способамидовести обставини,які передбачаєтьсядовести задопомогою цихречей ідокументів,у випадкуподання клопотанняпро тимчасовийдоступ доречей ідокументів,які містятьохоронювану закономтаємницю та обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 162 КПК до охоронюваної законом таємниці, яка містить персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно частини 5 статті 163 КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадженняу своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно частинишостої статті163КПК, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно зі статтею 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації», таємна інформація - інформація, доступ до якої обмежується відповідно до частини другої статті 6 цього Закону, розголошення якої може завдати шкоди особі, суспільству і державі. Таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

24.02.2020 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020201120000034 внесені дані за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК.

Документи, про надання тимчасового доступу до яких заявляє у клопотанні слідчий, відповідно до положень пункту 8 частини першої статті 162 КПК, відносяться до документів, які містять охоронювану законом таємницю, яка містить персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

На виконання вимог статті 160 КПК, слідчий належним чином обґрунтував клопотання, довів наявність достатніх підстав вважати, що інформація, яка міститься у приміщенні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також можливість використання як доказів відомостей, що містить дана інформація та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації.

Керуючись ст.ст. 107, 159, 160, 162, 163, 164, 166, 309 Кримінального процесуального кодексу України, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчому Краснопільського ВП Охтирського ВП ГУНП в Сумській області капітану поліції ОСОБА_5 , капітану поліції ОСОБА_6 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , капітану поліції ОСОБА_8 , лейтенанту поліції ОСОБА_9 , старшому лейтенанту поліції ОСОБА_3 , лейтенанту поліції ОСОБА_10 до речей та документів, які знаходяться у приміщенні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_2 з подальшим вилученням оригіналів або належним чином завірених їхкопій впаперовому та(або)в електронномувигляді, які укладались розпорядником бюджетних коштів - ІНФОРМАЦІЯ_4 й виконавцем робіт - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по поточному середньому ремонту автомобільних доріг, розташованих по АДРЕСА_3 , а саме:

- договір № 77 з додатками від 23.09.2019 року;

- договір № 76 з додатками від 23.09.2019 року;

- договір № 58 з додатками від 23.07.2019 року;

- договір № 59 з додатками від 23.07.2019 року;

- договір № 60 з додатками від 23.07.2019 року;

- інші пов?язані договори щодо проведення ремонту автодоріг за вказаними адресами з додатками,

- проектно кошторисна документація по вказаним об`єктам;

- акти виконаних робіт форми КБ-2в по вказаним договорам,

- акти виконаних робіт з одиничною розцінкою по вказаним договорам,

- ресурсні підсумкові відомості до актів приймання передачі виконаних робіт по вказаним договорам,

- документи щодо погодження та формування договірної ціни по вказаним договорам,

- договірна ціна по вказаним договорам,

- локальний кошторис по вказаним договорам,

- документи на підтвердження придбання матеріалів (рахунки, видаткові накладні, платіжні доручення, тощо), сертифікати якості товарів,

- накази та розпорядження на призначення осіб відповідальних за підписання договорів та форм КБ-2в до них,

- договір на здійснення технічного нагляду за виконанням вищевказаних робіт, актів виконаних робіт за даними договорами та інша документація, що велася на виконання даних договорів;

- положення та установчі документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,

- фінансові документи на підтвердження розрахунку з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за виконані роботи.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення18.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88288504
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —578/337/20

Ухвала від 18.08.2021

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 07.07.2021

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 24.06.2021

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Зеря Ю. О.

Ухвала від 30.10.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 02.07.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Косар А. І.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні