Ухвала
від 25.03.2020 по справі 695/3715/19
ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Справа № 695/3715/19

номер провадження 1-кс/695/107/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2020 рокум. Золотоноша

Слідчий суддя Золотоніського міськрайонного суду ОСОБА_1

за участю:

секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

заступника начальника СВ Золотоніського ВП ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, погоджене з прокурором Золотоніської місцевої прокуратури, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника СВ Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 звернувся до суду з погодженим прокурором Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_5 клопотанням про арешт майна.

Клопотання обґрунтовано наступним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку вересня 2019 року у фізичної особи підприємця - ОСОБА_6 виник злочинний умисел, направлений на привласнення бюджетних коштів, виділених на капітальний ремонт дорожнього покриття, що перебуває під обслуговуванням Софіївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, шляхом завищення обсягів та вартості виконаних будівельних робіт.

Так, 09.09.2019 між фізичною особою - підприємцем ОСОБА_6 та Софіївською сільською радою Золотоніського району Черкаської області в особі сільського голови ОСОБА_7 укладено договір підряду №09, відповідно до якого замовник доручає, а підрядник забезпечує відповідно до кошторисної документації та умов договору виконання робіт по капітальному ремонту дорожнього покриття вул. Лисянка в с. Софіївка Золотоніського району Черкаської області на загальну суму 393 000 грн.

Реалізуючи свій злочинний умисел та розуміючи протиправний характер і значення своїх дій, діючи з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, фізична особа - підприємець ОСОБА_6 , умисно вніс до акту №01 від 10.10.2019 приймання виконаних будівельних робіт примірної форми КБ-2в по об`єкту «Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Лисянка (Лисенка) в с. Софіївка, Золотоніського району, Черкаської області» недостовірні відомості, шляхом завищення обсягів та вартості фактично виконаних будівельних робіт.

Внаслідок вказаних протиправних дій фізичної особи - підприємця ОСОБА_6 , останнім привласнено бюджетні кошти з капітального ремонту дорожнього покриття вул. Лисянка (Лисенка) в с. Софіївка, Золотоніського району, Черкаської області на загальну суму 156167 грн..

Він же, маючи умисел направлений на заволодіння бюджетними коштами, шляхом підроблення офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення, перебуваючи у невстановленому місці, діючи з корисливих мотивів, усвідомлюючи, що за договором підряду №09 роботи виконані не в повному обсязі, 10.10.2019 року підписав акт приймання виконаних будівельних робіт примірної форми КБ-2в по об`єкту «Капітальний ремонт дорожнього покриття вул. Лисянка (Лисенка) в с. Софіївка, Золотоніського району, Черкаської області», у відповідні графи якого вніс недостовірні відомості, а саме завищив обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт на суму 156167 грн.

Після підписання вказаного документу останній скріпив свій підпис печаткою фізичної особи - підприємця ОСОБА_6 та з метою надання підробленим документам статусу офіційних, які засвідчують факти, що мають юридичне значення, 10.10.2019 року передав їх на підпис голові Софіївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області в особі ОСОБА_7 та інженеру технічного нагляду ОСОБА_8 .

На підставі вказаного завідомо підробленого ОСОБА_6 документу, 11.10.2019 року на рахунок ФОП ОСОБА_6 згідно платіжного доручення №7 від 10.10.2019 було перераховано грошові кошти в сумі 393 000 грн..

По даному факту 13.08.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості №12019250150000731, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 та ч. 2 ст. 358 КК України

20 березня 2020 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 191 та ч. 2 ст. 358 КК України.

Внаслідок протиправних дій, підозрюваним ОСОБА_6 з місцевого бюджету Софіївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області незаконно привласнено ввірені йому кошти в розмірі 156167 грн..

По завершенню досудового розслідування та скерування кримінального провадження до суду прокурором по справі (процесуальним керівником) будуть вжиті заходи щодо забезпечення відшкодування шкоди в розмірі 156167 грн., завданої державі кримінальним правопорушенням, шляхом заявлення цивільного позову відносно підозрюваного (обвинуваченого) ОСОБА_6 .

З метою забезпечення відшкодування матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням необхідно накласти арешт на майно, яке перебуває у власності підозрюваного ОСОБА_6 .

Таким майном є транспортні засоби, а саме: ГАЗ 31105, 2006 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , зареєстрований 22.10.2014 та LAND ROVER RANGE ROVER, 2010 року випуску, д.н.з. НОМЕР_2 , зареєстрований 09.01.2019 року.

За вказаних обставин орган досудового слідства вважає, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вжити заходів щодо забезпечення відшкодування заподіяної правопорушенням матеріальної шкоди та накласти арешт на вказані транспортні засоби шляхом заборони відчуження, розпоряджання та користування транспортними засобами, а також оголосити їх в розшук шляхом постановки в розшук через інформаційні системи МВС України та можливості вилучення на майданчик тимчасового утримання транспортних засобів при Золотоніському ВП ГУ НП в Черкаській області: вул. Січова, 3, м. Золотоноша, Черкаської області.

Слідчий та прокурор у судовому засіданні наполягали на задоволенні вказаного клопотання.

Власник майна у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали клопотання і кримінального провадження в режимі таємниці слідства, виходить з наступного.

Згідно зі ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Згідно із ст. 16 КПК України позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

У відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 6 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обгрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Відповідно до ч. 8 ст. 170 КПК України вартість майна, яке належить арештувати з метою забезпечення цивільного позову або стягнення отриманої неправомірної вигоди, повинна бути співмірною розміру шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або зазначеної у цивільному позові, розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати:

- правову підставу для арешту майна;

- можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу);

- наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу);

- можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу);

- розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу);

- розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

- наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Враховуючи вимоги ч. 2 ст. 173 КПК України, положення ч. 8 ст. 170 КПК України, розмір матеріальної шкоди, спричиненої в даному кримінальному провадженні, відсутність цивільного позову на момент подання слідчим клопотання про арешт майна до суду, слідчий суддя приходить до висновку, що вказане клопотання про арешт майна задоволенню не підлягає, оскільки вартість майна, яке вказане у клопотанні про накладення арешту, та розмір заподіяної шкоди в кримінальному провадженні є неспівмірними, адже вартість вказаних транспортних засобів не встановлена та може бути значно вищою, ніж розмір заподіяних збитків, які інкримінуються ОСОБА_6 .

Крім того, не зазначені конкретні підстави та мета накладення оголошення розшуку вказаних транспортних засобів, оскільки клопотанням взагалі не мотивовано проведення такого розшуку, а з матеріалів останнього не встановлено чи фактично володіє та користується ОСОБА_6 вказаними автомобілями.

Разом із тим абзацом 2 ч. 10 ст. 170 КПК України визначено, що не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

При цьому, вказані автомобілі, про арешт яких просять органи слідства, речовим доказом у кримінальному провадженні від 13.08.2019 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 191, ч. 2 ст. 358 КК України, не визнавалась.

Крім того, відповідно до ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з п.п. 2, 3 ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням.

Однак слідчим та прокурором ці вимоги закону не дотримані. У вказаному клопотанні та в суді не доведено, що на даному етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою попередження настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Разом із тим ч. 11 ст. 170 КПК України визначає, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

У клопотанні взагалі відсутні будь-які відомості про те, що існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

За таких обставин вказане клопотання задоволенню не підлягає

На підставі ст.,ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання заступника начальника СВ Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_4 погодженого прокурором Золотоніської місцевої прокуратури ОСОБА_5 про арештмайна покримінальному провадженню№12019250150000731від 13.08.2019року,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.191та ч.2ст.358КК України відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти діб.

Слідчий суддя Золотоніського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88445570
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —695/3715/19

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Биба Ю. В.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Поєдинок І. А.

Ухвала від 14.05.2020

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Поєдинок І. А.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

Ухвала від 19.11.2019

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Середа Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні