Постанова
від 26.06.2009 по справі 2-а-763/09
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

26 червня 2009 року

10:49

Справа № 2-а-763/09 (2-а-1144/08)

Київський окружний адмініс тративний суд у складі: головуючого - судді Харченко С.В. , при секретар і: Зінов'євій А.С. , розглянувши у відкр итому судовому засіданні адміністр ативну справу за позовом Управління Пенсійного фонду Україн и у м. Броварах Київської області до приватного виробничо-комерційного підприємства «П арсек» про стягнення боргу по фінансових санкціях та пені , -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонд у України у м. Броварах Київської області звернулось до суду з позовом пр о стягнення з приватного виробничо-комерційного підприємства «Парсек» заборгованості у сумі 3 575 грн. 67 коп. , у т ому числі по фінансових санкціях - 644 , 00 грн. , по пені - 2 931 , 67 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим , що відповідач станом на 10.11.2008 має перед Управлінням Пе нсійного фонду України у м. Броварах Київської області заборгованість п о фінансових санкціях та пені , що під тверджується рішенням Управління Пенсійного фонду України у м. Бровара х Київської області про застосування фінансових санкцій та нарахуванн я пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків , у тому числі донарахованих страхувальниками або ор ганом Пенсійного фонду № 466 від 8 вересня 2008 року.

Ухвалою від 17.11.2008 Київським окружним адміністративни м судом відкрито провадження в адміністративній справі.

У зв'язку з неприбуттям до суду представників відпо відача та ненаданням витребуваних доказів розгляд справи неодноразово відкладався , процесуальні документ и і судові повідомлення направлялись відповідачу за адресою його місце знаходження , що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Відпов ідно до частини восьмої статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається , що повістку вру чено юридичній особі , якщо вона дост авлена за адресою , внесеною до відпо відного державного реєстру. Таким чином , суд вважає , що ві дповідач є повідомленим належним чином.

Чергове судове засідання з розгляду справи призначено на 26.06.2009.

До дня судового розгляду відповідач відзиву на позовну заяву не надав , явку своїх представників у судове засідання не забе зпечив. Матеріали справи містять заяву представника позивача про розгл яд справи за його відсутності. За таких обставин , судом прийнято рішення про розгляд справи за наявни ми в ній матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали , всебічно і повно з'ясувавши всі факт ичні обставини на яких ґрунтується позов , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і ви рішення спору по суті , враховуючи пр инципи рівності сторін , суд дійшов в исновку , що позовні вимоги є обґрунт ованими та такими , що підлягають зад оволенню , виходячи з наступного.

Згідно з частиною 1 статті 15 Закону України «Про зага льнообов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі - Закон України № 1058 - IV ) , плат никами страхових внесків до солідарної системи є страхувальники , зазначені в статті 14 цього Закону , і застраховані особи , зазначені в частині першій статті 12 ц ього Закону. Частинами 3 та 4 цієї статті встановлено , що страхувальники набувають статусу платників стра хових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду.

Судом встановлено , що відповідач зареєстрований в Управлінні Пенсійно го фонду України у м. Броварах Київської області як платник страхових вн есків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з 07.03.2002 за № 1902 , а отже є страхувальником в розумінн і положень Закону України № 1058 - IV .

Відповідно до абзацу 6 частини 2 статті 17 та частини 6 с татті 20 Закону України № 1058 - IV , страхувальник , я ким є відповідач , зобов'язаний нарах овувати , обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно частин 6 , 12 статті 20 Закону України № 1058 - IV страхувальники зобов'язані сплачувати страхові вне ски , нараховані за відповідний базо вий звітний період , не пізніше ніж че рез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду; страхові внески с плачуються незалежно від фінансового стану платника.

Відповідно до частини 2 статті 106 Закону України № 1058 - IV суми страхових вне сків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у стро ки , визначені статтею 20 цього Закону , в тому числі обчислені територіальн ими органами Пенсійного фонду у випадках , передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону , вважаються простроченою заборгова ністю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та за стосуванням фінансових санкцій , роз мір яких визначено пунктами 8 , 9 ст. 106 ць ого Закону.

Відповідно до ч. 13 ст. 106 Закону України № 1058 - IV про нарахування пені та наклад ення штрафів , передбачених ч. 9 та ч. 10 ц ієї статті , посадові особи виконавч их органів Пенсійного фонду в порядку , встановленому правлінням Пенсійного фонду , виносять рішення , які протягом 3 робочих днів із дня їх винесення надси лаються страхувальнику , банку чи ор ганізації , яка здійснює виплату і до ставку пенсії.

Суми пені та штрафів , передбачених ч. 9 та ч. 10 цієї статті , підлягають сплаті страхувальником , банком чи організацією , яка здійснює виплату і доставку пенсій , протягом десяти робочих днів з дня о держання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник , банк чи організація , яка здійснює виплату і доставку пенсій , має право оскаржити зазначене рішен ня до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пен сійного фонду , яким прийнято рішенн я.

Судом встановлено , що на підставі п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України „Про загально обов'язкове державне пенсійне страхування" начальником Управління Пен сійного фонду України м. Броварах Київської області до приватного вироб ничо-комерційного підприємства «Парсек» за період з 22.11.2004 по 25.07.2008 застосова на фінансова санкція у вигляді штра фу у сумі 644 грн. 00 коп. та нарахована пеня у сумі 2931 грн. 67 коп. , що підтверджується рішенням про застосування фінан сових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несв оєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків , у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду № 466 від 8 вересня 2008 року.

Зазначене рішення було отримано представником від повідача 16.09.2008 , що підтверджується коп ією повідомлення про вручення поштового відправлення. Вказане рішення протягом 10 робочих днів після її отримання відповідачем оскаржене не бу ло , заборгованість не погашена , отже борг вважається узгодженим.

Згідно абзацу 8 частини 3 статті 106 Закону України № 1058 - IV у разі , якщо страхувальник , який одержав вимогу територіального органу Пенсійн ого фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її от римання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосовано ю до нього фінансовою санкцією , вклю ченої до вимоги , або не узгодив вимог у з відповідним органом Пенсійного фонду , або не оскаржив вимогу в судовому порядку , а також у разі якщо страхувальник уз годив вимогу , але не сплатив узгодже ну суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгоджен ої вимоги , відповідний орган Пенсій ного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу п ро сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої сл ужби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право зверн утися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Цією ж статтею встановлено , що суми пені та фінансових санкцій , застосованих за порушення порядку та строків обчис лення , нарахування та сплати страхо вих внесків стягуються в тому ж порядку , що й недоїмка із сплати страхових внесків.

Таким чином , заг альна сума заборгованості по фінансових санкціях та пені , яка підлягає сплаті відповідачем , становить 3 575 грн. 67 коп.

На час розгляду справи та винесення рішення по суті заявлених позовних вимог доказів про сплату зазначеної суми відповіда чем не надано.

Згідно частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини , на яких ґрунтується її вимоги та зап еречення , крім випадків , встановлених статтею 72 цього Кодекс у.

Доказів , які б спростовували доводи позивача , відповідач суду не надав.

За таких обставин , виходячи з меж заявлених позовних в имог , системного аналізу положень ч инного законодавства України та матеріалів справи , беручи до уваги ту обставину , що суму заборгованості до державного бюджету у розм ірі 3 575 грн. 67 коп. відповідач у встановлені законодавством строки не сплат ив; наявність у нього вказаної заборгованості підтверджується доказам и , наявними у матеріалах справи; дока зів погашення відповідачем зазначеної заборгованості на день винесенн я рішення не надано , суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими , що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень , звільненого від сплати судового збору , а також за відсутнос ті витрат позивача - суб'єкта владних повноважень , пов'язаних із залученням свідків та проведенням суд ових експертиз , судові витрати (судо вий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 69 , 70 , 71 , 136 , 158-163 , 167 Кодексу адмі ністративного судочинства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з приватного виро бничо-комерційного підприємства «Парсек» (р/р 260041229 у Броварській філії АП ПБ „Аваль" , МФО 321615 , ідентифікаційний код 31785972 , місцезнаходження: 07400 , Київська область , м.Бровари , вул. Ки ївська , 170) на користь Управління Пенс ійного фонду України у м. Броварах Київської області (р/р 256033011028 , МФО 322669 , код 20577500 у Головному управлінні Ощадного банку Україн и по м. Києву та Київській області , мі сцезнаходження: 07400 , Київська область , м. Бровари , вул. Незалежності , 11) заборгованість по фінансових санкціях та пені у сумі 3 575 (три тисячі п'ятсо т сімдесят п'ять) грн. 67 коп.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.06.2009
Оприлюднено29.04.2010
Номер документу8847846
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-763/09

Ухвала від 14.05.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Ухвала від 21.05.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Ухвала від 02.07.2010

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Бондаренко Т. З.

Ухвала від 30.06.2009

Адміністративне

Червоногвардійський районний суд м.Макіївки

Рассуждай В.Я.

Ухвала від 22.06.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Борисюк Л.П.

Постанова від 05.08.2009

Адміністративне

Новоайдарський районний суд Луганської області

Лободюк В. А.

Ухвала від 14.09.2010

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М

Постанова від 08.10.2009

Адміністративне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Кулеша Лариса Михайлівна

Ухвала від 06.04.2009

Адміністративне

Стахановський міський суд Луганської області

Бондаренко Н.О.

Постанова від 03.12.2009

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Зарєчна Інна Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні