Рішення
від 14.08.2007 по справі 2/260
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/260

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                             Р І Ш Е Н Н Я   

                                                            іменем України

14.08.07 р.                                                                               Справа № 2/260                               

Суддя господарського суду Донецької області Мартюхіна Н.О. при секретарі  судового засідання Трубачової А.О. розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом: Закритого акціонерного товариства “Український мобільний зв'язок” м. Київ

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Донтрейд ЛТД” м. Донецьк

про стягнення заборгованості в сумі 661,44грн.

За участю

представників сторін:

від позивача:         Студинецький А.О.  – за дор.

від відповідача:     не з'явився                

СУТЬ СПОРУ:

Позивач, Закрите акціонерне товариство “Український мобільний зв'язок” м. Київ, звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “Донтрейд ЛТД” м. Донецьк про стягнення заборгованості за послуги зв'язку у сумі 168,78грн. та договірної санкції в сумі 492,66грн., а всього 661,44грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідачем не виконується обов'язок по сплаті за надані послуги зв'язку на підставі договорів                         № 1.10568642/1658644, додаткової угоди б/н від 21.05.2004р., на платежі та баланс абонента за період з 01.01.2000р. по 12.05.2006р. за особовим рахунком 1.10568642.

Відповідач явку свого представника у судове засідання не забезпечив відзив на позовну заяву не надав, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, шляхом надіслання на його адресу рекомендованих листів з повідомленням.           Відповідно до наданого витягу з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України станом на 01.08.07р. місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю “Донтрейд ЛТД”, код ЄДРПОУ 31582847, є адреса: 83086, м. Донецьк, вул. Артема, 41. З урахуванням цих даних, суд вважає належним виконання обов'язку щодо повідомлення відповідача про вчинені судом процесуальні дії та можливим розглянути спір, згідно ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в справі матеріалами. До того ж, згідно ст. 59 ГПК України, надання відзиву на позов є правом відповідача.

          Приймаючи до уваги вищенаведені обставини, з огляду на достатність представлених матеріалів, справа розглянута згідно зі ст. 75  Господарського  процесуального  кодексу України за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши надані докази, суд ВСТАНОВИВ:

Позивач, Закрите акціонерне товариство “Український мобільний зв'язок” відповідно до ст. 1 Статуту створено шляхом перетворення Українсько – германсько – голандсько - датського спільного підприємства “Український мобільний зв'язок” в Україні  із товариства з обмеженою відповідальністю у закрите акціонерне товариство відповідно до рішення Загальних Зборів Учасників СП “Український мобільний зв'язок” від 23 квітня 2004р. Товариство є правонаступником СП “Український мобільний зв'язок”.           

21.05.2004р. між Спільним підприємством “Український мобільний зв'язок” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Донтрейд ЛТД”  був укладений договір              № 1.10568642/1658644 про надання послуг мобільного зв'язку та додаткову угоду до договору б/н від 21.05.2004р.

          Згідно вимог п 1.1 цих договорів позивач надав відповідачеві послуги мобільного зв'язку в межах України, а останній на виконання п. 2.4 розділу 2 договору взяв обов'язки своєчасно сплачувати рахунки за надані послуги та плату за утримання номера в мережі мобільного зв'язку UMC по всіх телефонах, зареєстрованих на його особовому рахунку, авансові внески та щомісячну абонентську плату по всіх телефонах, зареєстрованих на його особистому рахунку (плата за утримання номера в мережі сплачується і в тому випадку, коли надання послуг призупинено за несплату попередніх рахунків або за заявою Абонента).

Відповідно до п. 1.2. договору загальні умови надання послуг в повному обсязі визначаються Правилами користування мережами стільникового зв'язку UMC, які є невід'ємною частиною цього договору.  

Пунктом 3.1. договору встановлено, що нарахування за надані послуги мобільного зв'язку здійснюється згідно з тарифами UMC, які є невід'ємною частиною договору Розрахунковий період становить один календарний місяць. Кожному Абоненту надається один особовий рахунок, на підставі чого здійснюються розрахунки за надані послуги за всіма наявними в абонента телефонами.

Згідно п. 3.2. договору рахунки за надані послуги, авансові внески Абонент сплачує готівкою, перерахуванням на розрахунковий рахунок UMC або кредитною карткою в національній валюті України. При наявності авансу рахунки повинні бути сплаченими в строк до п'ятнадцятого числа місяця, наступного за розрахунковим, але в будь-якому випадку до моменту фактичного використання авансу.

Кількість та вартість послуг, наданих абоненту у розрахунковому періоді, визначається відповідно до показників належних UMC технічних засобів виміру тривалості, кількості та вартості наданих послуг (п. 3.4. договору).

Пунктом 5.2. договору встановлено, що дія договору припиняється, якщо Абонент має несплачені рахунки і не погасив наявну заборгованість протягом одного місяця після відправлення йому письмового повідомлення, а також у випадках, передбачених Правилами користування мережами мобільного зв'язку UMC.   

21.05.04р. між сторонами було укладено додаткову угоду б/н до договорів про надання послуг мобільного зв'язку  де пунктами 1.1 було визначено, що починаючи з дати підписання цих додаткових угод відповідач протягом 365 календарних днів з моменту їх підписання не має права відмовитися від основного договору та/або додаткової угоди. У випадку тимчасового обмеження (призупинення) надання послуг за Основним договором, включаючи обмеження послуг голосової телефонії, за ініціативою UMC з підстав, обумовлених Основним договором, або за заявою Абонента в період строку, встановленого цим пунктом, період дії Додаткової угоди продовжується на весь строк, протягом якого надання послуг було призупинено.

Згідно з п 1.2 додаткових угод встановлено забезпеченням виконання зобов'язання Абонента перед UMC не відмовлятися від Основного договору та/або від цих Додаткових угод, зокрема - від послуг голосової телефонії за Основним договором, є договірна санкція, встановлена на підставі ст. 546 Цивільного кодексу України. В разі, якщо Абонент відмовляється від Основного договору та/або від цих Додаткових угод, зокрема – від послуг голосової телефонії, до закінчення строку, встановленого пунктом 1.1. Додаткової угоди (за винятком, коли причиною відмови є невиконання UMC своїх зобов'язань згідно з Основним договором), або коли дія Основного договору достроково припиняється на підставі п. 5.2. Основного договору в зв'язку з несплатою Абонентом наданих йому послуг зв'язку, Абонент несе відповідальність у вигляді сплати на користь UMC договірної санкції в розмірі 3,57грн.за кожен день, що залишився до закінчення терміну дії Додаткової угоди, починаючи з дня відмови або припинення дії. На підставі ст. 259 Цивільного кодексу України строк позовної давності до вимоги про стягнення договірної санкції встановлюється у три роки. Початок перебігу позовної давності визначається згідно з цивільним законодавством України.

Правилами користування мережами мобільного зв'язку СП “Український мобільний зв'язок“ встановлено, що у випадку надання Абоненту обмеженого обсягу послуг плата за утримання номера в мережі мобільного зв'язку нараховується відповідно до встановлених UMC тарифів. За Абонентом зберігається телефонний номер. Закриті з ініціативи UMC номери зберігаються, як правило, протягом 3-х календарних місяців (п. 8.5.).  

На виконання умов вказаних договорів позивачем були надані послуги мобільного зв'язку, зокрема був відкритий особовий рахунок № 1.10568642 для відповідача, телефонні номери були підключені до мережі UMC.

За період з грудня 2004р. по серпень 2005р. позивачем було надано послуг зв'язку, що підтверджується матеріалами справи та станом на 31.07.2005р. за відповідачем лічиться заборгованість в сумі 304,50грн. з яких 98,46грн. – заборгованість за послуги зв'язку, 206,04грн. – за спеціальну послугу збереження номеру.

Позивачем у позовній заяві заявлено до стягнення заборгованість за послуги зв'язку в розмірі 168,78грн., окремого розрахунку суми заборгованості за послуги зв'язку та збереження номеру суду не надано, але як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи заборгованість за послуги зв'язку становить 98,46грн. та підлягає задоволенню. Щодо стягнення решти суми за послуги зв'язку в розмірі 70,31грн., то суд  в задоволенні зазначеної суми відмовляє, оскільки позивачем не надано обґрунтованого розрахунку зазначеної суми та доказів, якими б вона підтверджувалася.

Відповідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Згідно п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідачем не надано суду доказів погашення зазначеної суми на підставі, чого суд вважає, що заборгованість є не погашеною до теперішнього часу.

Статтею 610 Цивільного кодексу України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За  загальним  правилом,  одностороння  відмова  від  виконання  зобов`язання не  допускається  ( ст. 525   ЦК  України ) .

          Крім того позивач просить стягнути з відповідача договірну санкцію в розмірі 492,66грн., зазначена вимога позивача задоволенню не підлягає з наступних підстав.

          Як визначено додатковою угодою договірна санкція застосовується в разі відмови абонента від Основного договору або додаткової угоди до закінчення строку встановленого додатковою угодою, або коли дія договору припинилася на підставі п. 5.2. Основного договору.   

          Позивач у позовній заяви посилається на те, що оскільки відповідач перестав сплачувати рахунки, то з ініціативи позивача дію договору було припинено 05.08.2005р.

          Пунктом 5.2. договору встановлено, що дія договору припиняється, якщо Абонент має несплачені рахунки і не погасив наявну заборгованість протягом одного місяця після відправлення йому письмового повідомлення, а також у випадках, передбачених Правилами користування мережами мобільного зв'язку UMC.   

          Позивачем не надано до матеріалів справи письмового повідомлення про припинення дії договору та доказів його направлення, на підставі зазначеного позивачем не доведено факту припинення договору, тому підстав для нарахування та стягнення договірної санкції в розмірі 492,66грн. не має.           

За таких обставин, враховуючи те, що відповідач має заборгованість за послуги зв'язку, суд вважає, що вимоги позивача в цій частині обґрунтовані доведені належним чином та підлягають частковому задоволенню.  

Судові витрати відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України підлягають віднесенню на відповідача.

На підставі викладеного керуючись Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, Законом України “Про телекомунікації”, Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2005 № 720, Законом України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”, ст.ст. 22, 33, 43, 49, 59, 75, 82-85 Господарсько процесуального Кодексу України, суд –

ВИРІШИВ:

Позов Закритого акціонерного товариства “Український мобільний зв'язок” м. Кив   до Товариства з обмеженою відповідальністю “Донтрейд ЛТД” про стягнення заборгованості у сумі 661,44грн. – задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю “Донтрейд ЛТД” (83050,              м. Донецьк, вул. Артема, 41, ЄДРПОУ 31582847) на користь Закритого акціонерного товариства “Український мобільний зв'язок” (01015, м. Київ, вул. Лепцигская, 15, р/р 26008526 в ВАТ Райффайзен Банк Аваль м. Київ, МФО 300335, ЗКПО 14333937) заборгованість за послуги зв'язку в сумі 98,46грн., судові витрати по сплаті державного мита в сумі 15,18грн. та інформаційно - технічне забезпечення судового процесу в сумі 17,56 грн.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Рішення може бути оскаржене через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня прийняття рішення або в касаційному порядку протягом одного місяця з дня набрання рішенням законної сили.

Видати наказ.

  

          

Суддя                                                                                                        

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення14.08.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу888228
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/260

Ухвала від 23.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 19.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Ухвала від 08.08.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 12.05.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 19.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 10.09.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Постанова від 23.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Ухвала від 10.05.2012

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Тищик Ірина Валентинівна

Постанова від 12.04.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Грек Б.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні