Ухвала
від 16.04.2020 по справі 379/1294/18
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

У х в а л а

16 квітня 2020 року

м. Київ

справа № 379/1294/18

провадження № 61-4205 ск 20

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Ігнатенка В. М. (суддя-доповідач), Жданової В. С., Кузнєцова В. О.,

розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест на рішення Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року та постанову Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року в справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест до ОСОБА_1 , приватного сільськогосподарського підприємства Ківшовата про визнання недійсними договорів оренди землі та поновлення договору оренди земельних ділянок на новий строк,

В с т а н о в и в:

Рішенням Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року відмовлено у задоволенні позовних вимог ТОВ Інтерагроінвест до ОСОБА_1 , ПСП Ківшовата про визнання недійсними договорів оренди землі та поновлення договору оренди земельних ділянок на новий строк.

Постановою Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року апеляційну скаргу ТОВ Інтерагроінвест залишено без задоволення, а рішення Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року залишено без змін.

02 березня 2020 року ТОВ Інтерагроінвест надіслало засобами поштового зв`язку до Верховного Суду касаційну скаргу на рішення Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року та постанову Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року.

У касаційній скарзі ТОВ Інтерагроінвест просить суд касаційної інстанції скасувати рішення Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року та постанову Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року, і ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями від 05 березня 2020 року, для розгляду справи визначено колегію суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі: Ігнатенка В. М. (суддя-доповідач), Жданової В. С., Кузнєцова В. О.

Ухвалою Верховного Суду у складі судді Другої судової палати Касаційного цивільного суду Ігнатенка В. М. від 18 березня 2020 року касаційну скаргу залишено без руху та надано строк для усунення недоліків касаційної скарги до 21 квітня 2020 року, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії ухвали.

На виконання вимог указаної вище ухвали, у встановлений суддею строк,ТОВ Інтерагроінвест надіслало матеріали на усунення недоліків.

Статтею 390 ЦПК України передбачено, що касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений у разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині третій статті 394 цього Кодексу.

Відповідно до частини першої статті 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними.

Указану касаційну скаргу подано з пропуском строку на касаційне оскарження, та ТОВ Інтерагроінвест порушує клопотання про поновлення цього строку з посиланням на те, що копію оскаржуваної постанови Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року заявник отримав 07 лютого 2020 року.

На підтвердження дати отримання вказаного рішення суду апеляційної інстанції надано, зокрема, копію конверта із штрихкодовим ідентифікатором 0318628695822 (відправник - Київський апеляційний суд, отримувач - ТОВ Інтерагроінвест ) із якого вбачається, що відповідне судове рішення отримано заявником 08 лютого 2020 року.

Таким чином, наведені підстави та обставини вказують на відсутність зловживань ТОВ Інтерагроінвест його процесуальними правами та, відповідно, вказують на поважність причин пропуску строку для подання касаційної скарги.

Ураховуючи наведене, Верховний Суд приходить до висновку про необхідність задоволення заявленого клопотання.

Касаційна скарга подана з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України.

Наведені в касаційній скарзі доводи містять підстави, передбачені пунктом 1 частини другої статті 389 ЦПК України, для відкриття касаційного провадження, оскільки із змісту касаційної скарги та оскаржуваних судових рішень вбачається імовірність неправильного застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального права, що неможливо встановити без дослідження матеріалів справи, а тому з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду даної касаційної скарги та належної перевірки її доводів, наявна необхідність відкриття касаційного провадження та витребування матеріалів даної справи.

Керуючись статтями 127, 390, 394, 395 ЦПК України,Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду

У х в а л и в:

Поновити товариству з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест строк на касаційне оскарження рішення Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року та постанови Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року.

Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест на рішення Таращанського районного суду Київської області від 21 жовтня 2019 року та постанову Київського апеляційного суду від 29 січня 2020 року.

Витребувати із Таращанського районного суду Київської області цивільну справу № 379/1294/18 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Інтерагроінвест до ОСОБА_1 , приватного сільськогосподарського підприємства Ківшовата про визнання недійсними договорів оренди землі та поновлення договору оренди земельних ділянок на новий строк.

Надіслати учасникам справи копію касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк до 29 травня 2020 року.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до вимог частини тринадцятої статті 7, частини другої статті 33 та частини першої статті 402 ЦПК України розгляд справи здійснюватиметься Верховним Судом у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Ігнатенка В. М., Жданової В. С., Кузнєцова В. О. без повідомлення учасників справи в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами; відповідно до частини третьої статті 39 ЦПК України відвід у справі може бути заявлений протягом десяти днів з дня отримання учасниками справи ухвали про відкриття провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Судді: В. М. Ігнатенко

В. С. Жданова

В. О. Кузнєцов

Дата ухвалення рішення16.04.2020
Оприлюднено23.04.2020
Номер документу88880555
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —379/1294/18

Постанова від 18.03.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 29.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Ухвала від 11.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Яворський Микола Анатолійович

Рішення від 21.10.2019

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Рішення від 21.10.2019

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 20.05.2019

Цивільне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні