Ухвала
від 30.04.2020 по справі 554/2527/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 30.04.2020 Справа № 554/2527/20

Провадження № 1-кс/554/5885/2020

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

30 квітня 2020 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62019100000001835 від 03.12.2019 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

У провадженні Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, перебувають матеріали досудового розслідування № 62019100000001835 від 03.12.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу № 225-о від 28.09.2018 року ОСОБА_4 обіймає посаду начальника відділу митного оформлення № 2 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Так, точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено,

ОСОБА_4 висунув вимогу засновнику ПП « ОСОБА_5 » ОСОБА_6 щодо необхідності надання йому неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста ІНФОРМАЦІЯ_2 , за здійснення митного оформлення транспортних засобів, оформлення документів щодо яких здійснюється ПП « ОСОБА_5 ». При цьому ОСОБА_4 повідомив, що у разі ненадання неправомірної вигоди будуть створюватися штучні перешкоди під час здійснення митних процедур щодо автомобілів ввезених ПП « ОСОБА_5 », зокрема затягування митного оформлення автомобілів, витребування додаткових документів, обов`язковість яких не передбачена чинним законодавством, відмові в митному оформленні та створення інших перешкод.

В подальшому ОСОБА_4 23.03.2020 року, приблизно 14 год. 02 хв. перебуваючи у автомобілі «Хюндай Тюксон», д.н.з. НОМЕР_1 , поблизу будинку АДРЕСА_1 , зустрівся з ОСОБА_6 та реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди, одержав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 3 400 (три тисячі чотириста) гривень за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста ІНФОРМАЦІЯ_2 щодо митного оформлення автомобілів Opel Astra sports tourer номер кузова НОМЕР_2 та Skoda Fabia номер кузова НОМЕР_3 .

23.03.2020 року о 19 год. 49 хв. ОСОБА_4 , затримано в порядку ст. 208 КПК України та 24.03.2020 повідомлено про підозру вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: заявою ОСОБА_6 , протоколом огляду та вручення грошових коштів, протоколом затримання, протоколами допиту свідка ОСОБА_6 , протоколом обшуку, речовими доказами та іншими матеріалами кримінального провадження та речовими доказами у своїй сукупності.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, у органу досудового розслідування є обґрунтовані підстави вважати, що ОСОБА_4 , під час вчинення злочину контактував із Головним державним інспектором відділу митного оформлення №1 митного поста « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_7 та головним державним інспектором сектору митного оформлення №2 митного поста « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_8 .

Відповідно до матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_4 , користується мобільним телефоном НОМЕР_4 оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ОСОБА_7 , користується телефоном НОМЕР_5 оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а ОСОБА_8 , користується телефоном НОМЕР_6 оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Враховуючи, що ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , будучи службовими особами митного поста « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідно до наділених службових повноважень здійснювали митне оформлення автомобілів Opel Astra sports tourer номер кузова НОМЕР_2 та Skoda Fabia номер кузова НОМЕР_3 , у органу досудового розслідування виникла необхідність у отриманні тимчасового доступ до інформації з каналів зв`язку про вхідні та вихідні телефонні з`єднання, а також місцезнаходження абонента під час цих з`єднань, протягом 00:01 год. 11.03.2020 року по 23:59 год. 23.03.2020 року, що дасть змогу ідентифікувати телефоні з`єднання абонентів ОСОБА_4 із ОСОБА_7 , ОСОБА_8 .

Необхідність аналізу саме такого періоду даних, обґрунтовується необхідністю відпрацювання усього часу, з якого ОСОБА_4 висловив вимогу на отримання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 за митне оформлення автомобілів, починаючи із першої бесіди та закінчуючи останньою зустріччю, яка мала місце 23.03.2020 року.

На підставі викладеного, слідчий просить задовольнити заявлене клопотання.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі.

Представник володільця майна в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Суд, дослідивши матеріали клопотання, встановив, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Судом встановлено, що Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у м. Полтаві, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №62019100000001835 від 03.12.2019 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України.

ОСОБА_4 23.03.2020 року, приблизно 14 год. 02 хв. перебуваючи у автомобілі «Хюндай Тюксон», д.н.з. НОМЕР_1 , поблизу будинку АДРЕСА_1 , зустрівся з ОСОБА_6 та реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди, одержав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 3 400 (три тисячі чотириста) гривень за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста ІНФОРМАЦІЯ_2 щодо митного оформлення автомобілів

Статтею 160КПКУкраїни передбачено право сторони кримінального провадження звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Частина 5 статті 163КПКУкраїни передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.162КПКУкраїни до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, відноситься персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Таким чином, інформація, до якої просить дозволити доступ і її вилучити слідчий, є документами, які містить охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.6 ст.163КПКУкраїни слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, суть клопотання, суд дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи, питання про проведення тимчасового доступу до яких ставиться в клопотанні органу досудового слідства, містять дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, суд вважає клопотання слідчого таким, що підлягає задоволенню.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 107, 110, 131, 132, 159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчим ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , дозвіл на тимчасовий доступдо речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю,з можливістюзробити їхкопії (знятикопію інформації), які перебувають у володінні оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( АДРЕСА_2 ), а саме: до вхідних-вихідних дзвінків та СМС повідомлень каналів мобільного зв`язку з терміналів, якими користувалися абоненти з номерами мобільних телефонів НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 з 00:01 год. 11.03.2020 року по 23:59 год. 23.03.2020 року з вказівкою статусу дзвінка (вхідний чи вихідний), часу з`єднання та зазначенням абонентських номерів телефонів, що використовувались під час роботи зазначеного терміналу, їх ІМЕІ, а також розташування базових станцій, через які здійснювався зв`язок таких телефонів із вказаним терміналом (азимут, відстань, адреса розташування тощо), їх тривалості, а також інші дані по вказаних номерах, які можуть бути надані (доступні) оператором.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу89068604
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —554/2527/20

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 04.05.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні