Ухвала
від 22.05.2020 по справі 554/2527/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.05.2020 Справа № 554/2527/20

Провадження № 1-кс/554/6933/2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2020 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого Першогослідчого відділуслідчого управлінняТериторіального управлінняДержавного бюророзслідувань,розташованого умістіПолтаві ОСОБА_4 про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019100000001835 від 03 грудня 2019року року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України, -

в с т а н о в и в :

19.05.2020 року слідчий звернувся з клопотанням, в якому просив продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019100000001835 від 03 грудня 2019року до чотирьох місяців.

Клопотання обґрунтовує тим, що Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019100000001835 від 03 грудня 2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України за підозрою ОСОБА_5 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу № 225-о від 28.09.2018 ОСОБА_5 обіймає посаду начальника відділу митного оформлення № 2 Полтавської митниці ДФС.

Так, точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_5 висунув вимогу засновнику ПП «Ромакс-Трейд» ОСОБА_7 щодо необхідності надання йому неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста Полтава Дніпровської митниці Держмитслужби, за здійснення митного оформлення транспортних засобів, оформлення документів щодо яких здійснюється ПП «Ромакс-Трейд». При цьому ОСОБА_5 повідомив, що у разі ненадання неправомірної вигоди будуть створюватися штучні перешкоди під час здійснення митних процедур щодо автомобілів ввезених ПП «Ромакс-Трейд», зокрема затягування митного оформлення автомобілів, витребування додаткових документів, обов`язковість яких не передбачена чинним законодавством, відмові в митному оформленні та створення інших перешкод.

В подальшому ОСОБА_5 23.03.2020 приблизно 14 год. 02 хв. перебуваючи у автомобілі «Хюндай Тюксон», д.н.з. НОМЕР_1 , поблизу будинку № 5 по вул. Вавілова у м. Полтаві, зустрівся з ОСОБА_7 та реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди, одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 3 400 (три тисячі чотириста) гривень за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста Полтава Дніпровської митниці Держмитслужби щодо митного оформлення автомобілів OpelAstrasportstourer номер кузова НОМЕР_2 та SkodaFabia номер кузова НОМЕР_3 .

24.03.2020 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 cт. 369-2 КК України, тобто у одержані неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди.

25.03.2020 слідчим суддею Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 обрано відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час (з 20:00 по 07:00) за адресою: АДРЕСА_1 , строком на два місяці з 25.03.2020 до 24.05.2020.

Обгрунтованість підозри повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: заявою ОСОБА_7 , протоколом огляду та вручення грошових коштів, протоколом затримання, протоколами допиту свідка ОСОБА_7 , протоколом обшуку, речовими доказами, долученими документами та іншими матеріалами кримінального провадження у своїй сукупності.

Процесуальні дії, проведення або завершення яких потребує додаткового часу:

-долучити розсекречені матеріали проведених НСРД та ухвал, якими надано дозвіл на їх проведення;

-отримання результатів призначеної комплексної експертизи матеріалів, речовин, та виробів за експертною спеціальністю «Дослідження спеціальних хімічних речовин» та технічну експертизу документів, призначеної постановою слідчого від 26.03.2020 яка на даний час ще не долучена до матеріалів кримінального провадження;

-отримання результатів проведеної комп`ютерно-технічної експертизи призначеної постановою слідчого від 26.03.2020 яка на даний час ще не виконана експертною установою;

-виконати інші слідчі (процесуальні) дії у проведенні яких виникне необхідність;

-виконати вимоги, передбачені ст. 290 КПК України.

Відомості, які будуть отримані в результаті перелічених слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, мають значення доказів у кримінальному провадженні, оскільки підтвердять або спростують причетність підозрюваного ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення за обставинами кримінального провадження.

Для проведення та завершення вищевказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у зв`язку із особливою складністю кримінального провадження, слідчих (процесуальних) дій, необхідних для забезпечення належної якості досудового розслідування,необхідний строк не менше 4 (чотирьох) місяців, від загального строку досудового розслідування. Двох місячний строк досудового розслідування у кримінальному провадженні№62019100000001835 від 03.12.2020закінчується 24.05.2020, але для проведення вище перелічених слідчих та процесуальних дій потрібен додатковий час 2 (два) місяці.

Перешкодою раніше здійснити вищевказані слідчі та процесуальні дії, незважаючи на вжиті заходи з боку органу досудового розслідування,є великий обсяг слідчих дій, який полягає у призначенні відповідних судових експертиз (строк проведення яких 60 календарних днів - щодо матеріалів з великою кількістю об`єктів, а саме вилучених грошових купюр, відповідно до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень) та розсекречуванні матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій.

Проведення вказаних слідчих та процесуальних дій та долучення їх результатів до матеріалів кримінального провадження матиме суттєве значення для доведення вини підозрюваного в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні.

В судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали, просили задовольнити.

Підозрюваний та захисник не заперечували проти задоволення клопотання.

Заслухавши учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступного висновку.

Відповідно дост. 219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Досудове розслідування повинно бути закінчено:

1) протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1ст. 295-1 КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

З досліджених матеріалів кримінального провадження вбачається, що станом на час завершення досудового розслідування, слідчим не здійсненні всі необхідні процесуальні дії, а саме: долучити розсекречені матеріали проведених НСРД та ухвал, якими надано дозвіл на їх проведення; отримати результатів призначеної комплексної експертизи матеріалів, речовин, та виробів за експертною спеціальністю «Дослідження спеціальних хімічних речовин» та технічну експертизу документів, призначеної постановою слідчого від 26.03.2020 яка на даний час ще не долучена до матеріалів кримінального провадження; отримати результати проведеної комп`ютерно-технічної експертизи призначеної постановою слідчого від 26.03.2020 яка на даний час ще не виконана експертною установою; виконати інші слідчі (процесуальні) дії у проведенні яких виникне необхідність; виконати вимоги, передбачені ст. 290 КПК України.

Доводи слідчого щодо необхідності для завершення досудового розслідування чотирьохмісячного строку доведені доданими до клопотання доказами, а тому на переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, доцільно продовжити строк досудового розслідування до чотирьох місяців, задовольнивши клопотання слідчого.

Керуючись ст.ст.219,294,295-1,372, ч.2 ст.376 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження кримінального провадження №62019100000001835 від 03 грудня 2019року року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України - до 4 (чотирьох) місяців, тобто до 24 липня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 26.05.2020 року о 13.00 год.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м.Полтави ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення22.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89437755
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —554/2527/20

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 04.05.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні