Ухвала
від 07.05.2020 по справі 920/313/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

м. Суми

07.05.2020 Справа № 920/313/20 Господарський суд Сумської області у складі головуючого судді Яковенка В.В., за участю секретаря судового засідання Данілової Т.А., розглянувши матеріали справи № 920/313/20

за позовом: акціонерного товариства "Українська залізниця" (03680, м. Київ, вул. Тверська (Єжи Гедройця), 5, ЄДРПОУ 40075815) в особі регіональної філії Донецька залізниця акціонерного товариства Українська залізниця (84404, м. Лиман, вул. Привокзальна, 22, код ЄДРПОУ 40150216)

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю "Градієнт-М" (40004, м. Суми, вул. Холодногорська, 45, ЄДРПОУ 40619594)

про стягнення 170600,00 грн.,

представники сторін:

позивача: не з`явився

відповідача: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Сумської області надійшла позовна заява, в якій позивач просить стягнути з відповідача 170600,00 грн. штрафу за встановлені розбіжності фактичної маси вантажу з зазначеною в накладній масою, а також судові витрати віднести на рахунок відповідача.

Ухвалою суду від 08.04.2020 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 920/313/20 в порядку спрощеного позовного провадження та призначено розгляд справи по суті в судове засідання на 07.05.2020.

05.05.2020 до суду електронною поштою надійшло клопотання представника АТ Укрзалізниця , в якому повідомив, що на даний час на адресу регіональної філії Донецька залізниця АТ Укрзалізниця від відповідача відзив на позовну заяву не надходив, а також зазначив, що прибути у судове засідання не має можливості внаслідок установлення карантину на усій території України.

24.04.2020 відповідач подав до суду клопотання про залишення позову без розгляду, а також доповнення до клопотання.

06.05.2020 до суду електронною поштою надійшов лист відповідача, в якому просить суд приєднати до матеріалів справи докази направлення позивачу клопотання.

Відповідно до частини першої статті 96 ГПК України електронними доказами є інформація в електронній (цифровій) формі, яка містить данні, що мають значення для справи, зокрема електронні документи, в тому числі текстові документи.

Частиною другою статті 96 ГПК України визначено, що електронні докази подаються в оригіналі або в електронній копії, засвідченій електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України Про електронний цифровий підпис .

Лист відповідача не підписано електронним цифровим підписом заявника, тому не може вважатися оригіналом електронного документа, у зв`язку з чим повертається без розгляду.

У відповідності до ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) позовна заява повинна містити: найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи-підприємця (для фізичних осіб-підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

У поданій позовній заяві позивачем вказано найменування відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю Градієнт-М код ЄДРПОУ - 40619594, адреса: 40004, м. Суми, вул. Холодногірська, 45.

Суд, встановив, що позивачем невірно зазначено ідентифікаційний код та адресу юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю Градієнт-М .

Так, за ідентифікаційним кодом - 40619594 та адресою, які зазначені позивачем в позовній заяві, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань не міститься інформація щодо товариства з обмеженою відповідальністю Градієнт-М .

Враховуючи вищевикладене, позивач має подати до суду інформацію щодо вірного ідентифікаційного коду та адреси товариства з обмеженою відповідальністю Градієнт-М .

За даними розміщеними на сайті Укрпошти (трекінг відправлень) встановлено, що копія позовної заяви та додані документи надіслані позивачем відповідачу не вручені адресату ТОВ Градієнт-М під час доставки з інших причин .

Згідно з ч. 2 ст. 162 ГПК України позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч. 5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Дана позовна заява підписана від імені представника АТ Укрзалізниця за довіреністю Репело Д.М.

В підтвердження повноважень на підпис позовних заяв представником Репело Д.М. до позову додано копію довіреності публічного акціонерного товариства Українська залізниця в особі виконуючого обов`язки першого заступника директора регіональної філії Донецька залізниця публічного акціонерного товариства Українська залізниця від 30.11.2018.

Проте, у вказаній довіреності зазначено, що вона діє до 25.07.2019

У ч. 1 ст. 247 ЦК України зазначено, що строк довіреності встановлюється у довіреності.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 248 ЦК України представництво за довіреністю припиняється, зокрема, у разі закінчення строку довіреності.

Тобто, на дату підписання позову (30.03.2020) строк дії довіреності від 30.11.2018 закінчився, а представник Репело Д.М. втратив право підпису позовних заяв від імені регіональної філії Донецька залізниця публічного акціонерного товариства Українська залізниця .

Згідно з ч.ч.1, 3 ст. 95 ЦК України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Отже, обсяг повноважень філії, у тому числі щодо представництва інтересів від імені юридичної особи в суді, визначається положенням, затвердженим юридичною особою.

Однак позивачем не подано документів, що підтверджують повноваження регіональної філії Донецька залізниця публічного акціонерного товариства Українська залізниця діяти від імені публічного акціонерного товариства Українська залізниця , зокрема щодо надання повноважень представляти акціонерне товариство Укрзалізниця та її посадових осіб на видачу довіреності для представництва головного підприємства.

Згідно з ч. 11 ст. 176 ГПК України суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи зазначене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху з наданням позивачу часу для усунення встановлених судом недоліків.

Керуючись статтями 162, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії Донецька залізниця акціонерного товариства Українська залізниця залишити без руху.

2. Встановити акціонерному товариству "Українська залізниця" в особі регіональної філії Донецька залізниця акціонерного товариства Українська залізниця строк для усунення недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху шляхом подання до суду достовірної інформації, зокрема, щодо ідентифікаційного коду та адреси товариства з обмеженою відповідальністю Градієнт-М в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України); подання суду документу, що підтверджує повноваження представника позивача на підпис позовної заяви, документу, що підтверджує повноваження філії представляти інтереси акціонерного товариства та її посадових осіб на видачу довіреності для представлення головного підприємства.

3. Повернути відповідачу лист надісланий електронною поштою з додатком без розгляду.

4. Зобов`язати відповідача направити на адресу позивача клопотання про залишення позову без розгляду та доповнень до нього, докази направлення надати суду.

5. Відповідно до частин третьої, четвертої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 Господарського процесуального кодексу України. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Додаток на адресу відповідача: лист з додатком на 2-х арк.

Суддя В.В. Яковенко

Дата ухвалення рішення07.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89108737
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/313/20

Рішення від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 12.02.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Постанова від 02.12.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 06.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Майданевич А.Г.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 18.08.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні