Рішення
від 18.06.2008 по справі 2-203/2008
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №2-203

2008 р.

РІШЕННЯ

Іменем Украї ни

18 червня 2008 року Святошинсь кий районний суд м.Києва в скл аді:

головуючого судді - Оздоб и М.О.,

при секретарі - Скиданенк о Т.І.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в м.Києві ц ивільну справу за позовом О СОБА_1 до ОСОБА_2, третя ос оба: Відділ у справах громадя нства, імміграції та реєстра ції фізичних осіб Святошинсь кого РУ ГУМВС України в м.Києв і про усунення перешкод у зді йсненні права власності, суд , -

Встановив:

ОСОБА_1 звернулась до с уду із позовом до ОСОБА_2 п ро усунення перешкод у здійс ненні права власності, посил аючись на ті обставини, що від повідно до договору міни від 16.11.2006р. та реєстраційного посві дчення від 27.11.2006р., вона є власни ком квартири АДРЕСА_1. Від повідно до умов договору, сто рони зобов»язувались у строк до 01.12.2006р. здійснити зняття з ре єстраційного обліку всіх осі б, які проживають у квартирі, о днак відповідач не виконав у мови договору, чим чинить поз ивачці перешкоди у користува нні власністю, в квартирі не п роживає, а вона вимушена спла чувати за нього квартирну пл ату та плату за комунальні по слуги.

В судовому засіданні позив ачка позовні вимоги підтрима ла, посилаючись на обставини , викладені в позовній заяві, а також те, що рішенням Святоши нського районного суду м.Киє ва від 19.09.2007р., яке набрало закон ної сили, у задоволенні позов у ОСОБА_3 та ОСОБА_2 до ОСОБА_4, ОСОБА_1 про визна ння договору міни недійсним та визнання права власності на частину квартири відмовле но, чим підтверджено право вл асності на квартиру за позив ачкою.

Відповідач ОСОБА_2 в суд ове засідання не з»явився, мі сце його перебування не відо ме, у зв»язку з чим про час та м ісце розгляду справи відпові дач повідомлявся через оголо шення у газеті «Хрещатик».

Суд вважає можливим розгля нути справу у відсутності ві дповідача на підставі надани х доказів.

Представник ВГІРФО Святош инського РУ ГУМВС України в м .Києві в судове засідання не з »явився, про день і час слухан ня справи повідомлений належ ним чином, просить слухати сп раву у його відсутності Суд в важає можливим розгляд справ и у відсутності представника третьої особи на підставі ма теріалів, що є в справі.

Заслухавши пояснення пози вача, дослідивши матеріали с прави, суд вважає, що позовні в имоги підлягають задоволенн ю, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.60 ЦПК Украї ни кожна сторона зобов»язана довести ті обставини, на які в она посилається як на підста ву своїх вимог і заперечень. Д оказування не може ґрунтуват ись на припущеннях.

Судом встановлено, що відпо відно до договору міни від 16.11.2 006р., посвідченого приватним н отаріусом Київського місько го нотаріального округу за р еєстровим номером 9716, ОСОБА_ 1 передала у власність ОСО БА_4 квартиру АДРЕСА_2, а ОСОБА_4 - квартиру АДРЕСА_1 . Відповідно до умов договор у міни сторони зобов»язували сь у строк до 01.12.2006р. здійснити з няття з реєстрації всіх осіб , що проживають у квартирах ( а .с.4-5).

В даний час в квартирі АДР ЕСА_1 зареєстровані відпові дач ОСОБА_2 та ОСОБА_4 (п озовні вимоги відносно якої залишено без розгляду), (а.с. 7- д овідка з місця проживання та реєстрації).

Як пояснила в судовому засі данні позивачка, відповідач в добровільному порядку з ре єстраційного обліку не знявс я, квартирну плату та плату за комунальні послуги не сплач ує, позивачка не може зареєст руватися у належній їй на пра ві власності квартирі, чим чи нить їй перешкоди у користув анні житлом.

Відповідно до рішення Свят ошинського районного суду м. Києва від 19.09.2007р., яке набрало за конної сили відповідно до ух вали Апеляційного суду м.Киє ва від 19.12.2007р., у задоволення поз ову ОСОБА_3 та ОСОБА_2 д о ОСОБА_4, ОСОБА_1 про ви знання договору міни недійсн им та визнання права власнос ті на 1/2 частину квартири АДР ЕСА_1 відмовлено (а.с 58-61).

Згідно із положеннями ст.319 Ц К України, власник майна має п раво вимагати усунення переш код у здійсненні ним права ко ристування та розпорядження своїм майном, зокрема, шляхом усунення перешкод у здійсне нні користування майном особ ами, у яких відпали законні пі дстави для такого користуван ня.

Таким чином, відповідно до с т.156 ЖК України право членів сі м»ї (в тому числі і колишніх чл енів сім»ї ) власника на корис тування жилим приміщенням є похідним від права власника і з припиненням для власника права власності на жиле прим іщення члени його сім»ї (коли шні члени сім»ї - при відсутно сті між ними договірних відн осин, зокрема найму, оренди то що) втрачають право користув ання цим приміщенням.

Приймаючи до уваги, що судом достовірно встановлено, що б удь-яких договірних правовід носин між відповідачем та по переднім власником квартири , які б давали підстави для обм еження прав позивачки, як нов ого власника квартири не існ ує, та не існує і передбачених законом підстав для користу вання ОСОБА_2 квартирою АДРЕСА_1, а тому позовні вимо ги є обгрунтованими та підля гають задоволенню.

Керуючись ст. 319 ЦК України, с т.156 ЖК України, ст.ст. 10, 11, 57-61, 209, 212-215 ЦП К України, суд, -

Вирішив:

Позов задовольнити.

ОСОБА_1 усунути перешкоди у користуванні власністю -кв артирою АДРЕСА_1, шляхом з няття ОСОБА_2 з реєстрацій ного обліку в квартирі АДРЕ СА_1.

Рішення може бути оскаржен о до Апеляційного суду м.Києв а через районний суд шляхом - п одання заяви про апеляційне оскарження протягом десяти д нів з дня проголошення рішен ня та подання апеляційної ск арги протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.06.2008
Оприлюднено10.12.2010
Номер документу8920111
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-203/2008

Ухвала від 03.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Курська А. Г.

Ухвала від 03.07.2013

Цивільне

Апеляційний суд Автономної Республіки Крим

Курська А. Г.

Рішення від 30.01.2008

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Мар'єнко Л.М.

Рішення від 22.01.2008

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Плахотник Г.М.

Рішення від 18.06.2008

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Оздоба М.О.

Рішення від 28.01.2009

Цивільне

Калінінський районний суд м.Горлівки

Дундар І.О.

Ухвала від 02.07.2008

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Свирида Т.Й.

Рішення від 28.02.2008

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 03.10.2008

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Івасишин В.П.

Рішення від 11.02.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Харченко Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні