Ухвала
від 21.05.2020 по справі 822/1579/14
СЬОМИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

Справа № 822/1579/14

21 травня 2020 року

м. Вінниця

Сьомий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Моніча Б.С.

суддів: Капустинського М.М. Охрімчук І.Г.

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання про заміну сторони у справі та питання про відкладення розгляду адміністративної справи за позовом Держаної податкової інспекції у м. Хмельницькому до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тонус" про стягнення податкового боргу,

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Сьомого апеляційного адміністративного суду від 02 квітня 2020 року клопотання представника позивача про відкладення розгляду справи задоволено. Відкладено розгляд справи на 07 травня 2020 року о 10:00 год.

Згодом, справу призначено до розгляду на 21 травня 2020 року о 10:00 год.

У судове засідання, учасники справи не з`явилися. При цьому, Державна податкова інспекція у м. Хмельницькому належним чином повідомлена про дату, час та місце апеляційного розгляду справи, що підтверджується матеріалами справи.

Водночас, судом встановлено, що судова повістка та раніше направлена кореспонденція на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тонус" зазначену в апеляційній скарзі та адресу згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України, повернулася з відміткою "за закінченням встановленого строку зберігання".

Відповідно до пункту 5 частини 6 статті 251 КАС України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відтак, повернення поштової кореспонденції з відміткою "за закінченням встановленого строку зберігання" вважається належним повідомленням особи.

При цьому, суд звертає увагу на те, що у зв`язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 з 12 березня 2020 року по 22 червня 2020 року на всій території України запроваджено карантин.

02 квітня 2020 року набрали законної сили зміни до КАС України, внесені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" від 30 березня 2020 року № 540-ІХ.

Згідно з пункту 3 Розділу VI КАС України "Прикінцеві положення" під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Зважаючи на вищевикладене, з урахуванням внесених змін до КАС України, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне відкласти розгляд справи на іншу дату та повторно направити Товариству з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тонус" всю раніше відправлену кореспонденцію.

Окрім того, суд звертає увагу на те, що представником позивача 21 травня 2020 року до суду подано клопотання про заміну сторони у справі, а саме: Держану податкову інспекцію у м. Хмельницькому замінити на Головне управління Державної податкової служби у Херсонській області.

Клопотання мотивоване тим, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Міністерства юстиції України Товариство з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тонус" 04 січня 2015 року змінили своє місце розташування і як наслідок перейшли на облік до іншої ДПІ, а саме Головного управління Державної податкової служби у Херсонській області. Таким чином, на теперішній час всі права та обов`язки перейшли до ГУ ДПС у Херсонській області.

Розглянувши подане клопотання про заміну сторони у справі, колегія суддів дійшла висновку про можливість його розгляду без участі сторін у порядку письмового провадження та зазначає наступне.

Заміна сторони у справі це процесуальна дія суду, яка оформлена ухвалою, щодо виведення із адміністративного процесу неналежного відповідача/позивача і допущення (залучення) належної сторони, не припиняючи розгляду справи.

Статтею 48 КАС України регламентовано питання щодо порядку та підстав заміни неналежної сторони у справі.

Відповідно до статті 52 КАС України, у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Вказана стаття визначає порядок заміни неналежної сторони, щоб у кінцевому результаті суд міг вирішити публічно-правовий спір між тими особами, які є учасниками цього спору.

Здійснивши аналіз вищезазначених норм колегія суддів зазначає, що заміна сторони у справі можлива лише у разі вибуття або заміни сторони, тобто ліквідації або реорганізації.

Проте, судова колегія зауважує, що зміна місця розташування боржника не є підставою для заміни сторони, адже статтею 52 КАС України визначені чіткі підстави та порядок заміни неналежної сторони.

Відтак, враховуючи вищезазначене, колегія суддів дійшла висновку, що заява Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області про заміну сторони у справі не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 9, 72, 80, 205, 223 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання Головного управління Державної податкової служби у Хмельницькій області про заміну сторони у справі відмовити.

Відкласти розгляд справи за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тонус" на рішення Хмельницького окружного адміністративного суду від 23 червня 2014 року на 18 червня 2020 року о 10:00 годині. Судове засідання відбудеться в залі судового засідання №2 Сьомого апеляційного адміністративного суду (м. Вінниця, вул. Соборна, буд. 48 / вул. Оводова, буд. 34), про що повідомити осіб, які беруть участь у справі.

Направити повторно Товариству з обмеженою відповідальністю "Фірма "Тонус" всю раніше відправлену кореспонденцію та судову повістку.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст.325 КАС України.

Головуючий Моніч Б.С. Судді Капустинський М.М. Охрімчук І.Г.

СудСьомий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено22.05.2020
Номер документу89352363
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/1579/14

Постанова від 18.06.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 18.06.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 21.05.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 02.04.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 13.03.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 03.03.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 15.10.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Ухвала від 11.07.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

Ухвала від 06.11.2014

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Лосєв А.М.

Ухвала від 11.07.2014

Адміністративне

Вінницький апеляційний адміністративний суд

Білоус О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні