Ухвала
від 25.05.2020 по справі 922/4326/19
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

проспект Незалежності, 13, місто Харків, 61058

УХВАЛА

25 травня 2020 року Справа № 922/4326/19

Колегія суддів у складі: головуючий суддя Радіонова О.О. , суддя Зубченко І.В. , суддя Чернота Л.Ф.

розглянувши заяву Акціонерного товариства Українська залізниця про відкладання розгляду справи та проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду

за позовом Акціонерного товариства Українська залізниця , м. Київ

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Корт-07

про стягнення штрафу за односторонню та необґрунтовану відмову від виконання зобов`язань, -

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням господарського суду Харківської області від 10.03.2020 року по справі № 922/4326/19 у позові Акціонерного товариства Українська залізниця до Товариства з обмеженою відповідальністю Корт-07 про стягнення штрафу за односторонню та необґрунтовану відмову від виконання зобов`язань відмовлено повністю (а.с. 133-139).

Не погодившись з прийнятим рішенням, позивач, Акціонерне товариство Українська залізниця звернувся до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою на рішення господарського суду Харківської області від 10.03.2020 року по справі № 922/4326/19, в якій просить суд скасувати рішення господарського суду Харківської області від 10.03.2020 року та ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити в повному обсязі (а.с. 144-151).

Відповідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.04.2020 року визначено склад колегії суддів Східного апеляційного господарського суду: головуючий суддя Радіонова О.О., судді Зубченко І.В., Чернота Л.Ф. (а.с. 157).

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 04.05.2020 року відкрито апеляційне провадження у справі № 922/4326/19 за апеляційною скаргою Акціонерного товариства Українська залізниця на рішення господарського суду Харківської області від 10.03.2020 року по справі № 922/4326/19, встановлено відповідачу строк до 18.05.2020 року для подання відзиву на апеляційну скаргу (а.с. 158-160).

Відповідачем 18.05.2020 року подано відзив на апеляційну скаргу, в якому відповідач просить суд відмовити у задоволенні апеляційної скарги позивача, залишити без змін рішення суду першої інстанції з підстав його обґрунтованості та правомірності (а.с. 166-172).

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 19.05.2020 року призначено справу № 922/4326/19 до розгляду на 10.06.2020 року о 10:00 год. у приміщенні Східного апеляційного господарського суду. Повідомлено сторони, що участь сторін у судовому засіданні не є обов`язковою.

20.05.2020 року від Акціонерного товариства Українська залізниця надійшла заява про відкладання розгляду справи та подальший розгляд справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до частин першої, другої статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

02.04.2020 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30.03.2020 року № 540-IX, яким статтю 197 Господарського процесуального кодексу України доповнено частиною четвертою: "Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України".

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" (з подальшими змінами та доповненнями) відповідно до статті 29 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, із урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020 року з 12 березня на усій території України запроваджено карантин. Дію карантину продовжено до 22.05.2020 року.

Наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 року № 196 викладено у новій редакції Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду (далі - Порядок). Визнано таким, що втратив чинність наказ Державної судової адміністрації України від 08.04.2020 року № 169.

Суд може постановити ухвалу про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначений день і час).

У Східному апеляційному господарському суді є технічна можливість для проведення судових засідань в режимі відеоконференції з використанням системи "EаsyCon", а саме: наявність обладнання та можливість його використання 10.06.2020 року о 10:00 в залі судових засідань № 131.

Відповідно до пункту 1 розділу ІІІ Порядку для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в системі відеоконференцзв`язку (далі - Система) та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Враховуючи, що право на участь у розгляді своєї справи гарантоване Конвенцією, Конституцією України та Господарським процесуальним кодексом України, приймаючи до уваги впровадження обмежувальних заходів пов`язаних з введенням карантину на території України та з огляду на необхідність вживати заходи забезпечення своєчасного розгляду господарської справи, суд вважає за необхідне задовольнити заяву Акціонерного товариства Українська залізниця та провести судове засідання в режимі відеоконференції з урахуванням технічних можливостей у суді з використанням системи відеоконференцзв`язку "EаsyCon".

Враховуючи, що заявнику надано право на участь у розгляді своєї справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів, колегія суддів вважає, що відсутні підстави для задоволення клопотання про відкладання розгляду справи з підстав необґрунтованості, оскільки заявником не наведено поважних підстав для відкладання розгляду справи.

Також, слід зазначити, що ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 19.05.2020 року у справі № 922/4326/19 повідомлено сторони, що участь сторін у судовому засіданні не є обов`язковою.

Керуючись статтями 197, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви про відкладання розгляду справи № 922/4326/19 за позовом Акціонерного товариства Українська залізниця до Товариства з обмеженою відповідальністю Корт-07 про стягнення штрафу за односторонню та необґрунтовану відмову від виконання зобов`язань.

2. Заяву Акціонерного товариства Українська залізниця про участь у судовому засіданні у справі № 922/4326/19 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задовольнити.

3. Проведення судового засідання в режимі відеоконференції здійснити за допомогою системи відеоконференцзв`язку EasyCon (https//easycon.com.ua/). Інструкція участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції за допомогою програмного забезпечення EasyCon знаходиться за веб посиланням: https//easycon.com.ua/vkz_help_uk-ua.pdf.

4. Інформація про проведення судового засідання в режимі відеоконференції розміщується на офіційному веб порталі судової влади України.

5. Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду представнику Акціонерного товариства Українська залізниця необхідно використовувати комп`ютерну техніку або смартфон с доступом в мережу Інтернет, які дозволяють передавати аудіосигнал та відеозображння.

6. Забезпечити участь представника Акціонерного товариства Українська залізниця в судовому засіданні у справі № 922/4326/19, призначеному на 10 червня 2020 року о 10:00 , в режимі відеоконференції відповідно до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 року № 196.

7. Роз`яснити представнику Акціонерного товариства Українська залізниця , що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний зайти та авторизуватися в системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камера) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою системи відеоконференцзв`язку; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні. На початку судового засідання учасники, що беруть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, за потреби, на вимогу головуючого судді повинні показати свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу, в розгорнутому вигляді на сторінці з фотографією в камеру та оригінали документів, які підтверджують їх повноваження на представництво.

8. Попередити учасників справи, що відповідно до частини четвертої статті 197 Господарського процесуального кодексу України, пункту 5 розділу І Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.О. Радіонова

Суддя І.В. Зубченко

Суддя Л.Ф. Чернота

СудСхідний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено26.05.2020
Номер документу89400260
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4326/19

Ухвала від 07.08.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Постанова від 24.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Постанова від 24.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Радіонова Олена Олександрівна

Рішення від 10.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

Ухвала від 22.01.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хотенець П.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні