Ухвала
від 01.06.2020 по справі 906/1372/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"01" червня 2020 р. м. Житомир Справа № 906/1372/19

Господарський суд Житомирської області у складі судді Маріщенко Л.О.,

розглядаючи справу

за позовом: Житомирської міської ради

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Юпіджі"

2. Товариства з обмеженою відповідальністю "Коростень-МБО"

про зобов`язання вчинити дії,

за участю представників сторін:

від позивача: Черниш Є.М. довіреність №26/1288 від 20.12.2019

від відповідача -1: Кондратюк О.А., ордер ЖТ № 47669

від відповідача -2: Рупс В.О., ордер ЖТ № 081963

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 27.12.2019 у справі №906/ №906/1372/19 заяву Житомирської міської ради про забезпечення позову задоволено. Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю "Юпіджі" (11500, Житомирська область, м. Коростень, вул. Толстого, 5, код ЄДРПОУ 38862560) проводити будівельні, земляні та інших роботи на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі. Заборонено Товариству з обмеженою відповідальністю ТОВ "Коростень-МБО" (Житомирська область, м. Коростень, вул. Білокоровицьке шосе, 20, код ЄДРПОУ 03583924) проводити будівельні, земляні та інших роботи на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі. Заборонено будь-яким іншим особам вчиняти дії з проведення будівельних, земляних та інших робіт на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі до отримання та узгодження всіх відповідних дозвільних документів в органах місцевого самоврядування на право здійснення такої діяльності.

09.01.2020 Житомирська міська рада звернулась до господарського суду з позовом до ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень - МБО" про зобов`язання відновити порушений благоустрій території загального користування по проспекту Незалежності, 29 до попереднього стану з відновленням озеленення благоустрою та асфальтобетонного покриття на тротуарі.

Ухвалою суду від 14.01.2020 позовну заяву було залишено без руху та надано строк для усунення недоліків.

27.01.2020 від позивача до суду надійшла заява про усунення недоліків на виконання вимог ухвали суду від 14.01.2020.

Ухвалою суду від 03.02.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 906/1372/19 за правилами загального позовного провадження.

29.05.2020 через загальній відділ канцелярії суду від фізичної особи - ОСОБА_1 надійшло клопотання про залучення його в якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору по справі № 906/1372/19. В даному клопотанні заявник мотивує своє залучення до участі у судовому розгляді справи №906/1372/19 тим, що проведення будівельних робіт на земельних ділянках загального користування Житомирської міської об`єднаної територіальної громади по проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі - Товариством з обмеженою відповідальністю "Юпіджі" несуть протиправний характер і завдається шкода прибудинковій території будинків та благоустрою території, де проживає ОСОБА_1 .

Також, 29.05.2020 через загальній відділ канцелярії суду від Громадської організації "Громадська оборона" надійшло клопотання про залучення її до участі у справі № 906/1372/19 у якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог. При цьому заявник посилається на те, що відповідно до статуту завданням ГО "Громадська оборона" є захист прав і свобод громадян, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних та інших інтересів забезпечення захисту законних прав та інтересів всіх соціальних, вікових, національних верств населення, сприяння розбудові правової держави і встановленню громадського суспільства на засадах принципу верховенства права в територіальній громаді, задоволенню та захисту прав і суспільних інтересів членів організації та інших громадян. В п. 2.4.2 Статуту ГО "Громадська оборона" передбачено право представляти і захищати свої законні інтереси та законні інтереси своїх членів чи інших осіб у будь-яких органах державної влади, в тому числі судах, правоохоронних органах, у органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування. ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень-МБО" всупереч приписам органів виконавчої влади та відсутності "Оцінки впливу на довкілля" збудували АЗК по проспекту Незалежності , 29 в м. Житомирі. ГО "Громадська оборона" являється позивачем по справі № 240/7108/20/7200/20 до ТОВ "Юпіджі" щодо визнання протиправним будівництва АЗК з пунктом сервісного обслуговування населення, адміністративними приміщеннями, АГЗП та автомийки за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29, кадастровий номер 1810136300:05:025:0017 та зобов`язання припинити протиправні дії. А також, ГО "Громадська організація" являється ініціатором звернень до органів виконавчої влади, що здійснюють контроль та нагляд за суб`єктами містобудування та землекористування, на підставі яких були винесені приписи, тому ГО "Громадська організація" являється третьою особою на стороні відповідача ДАБІ в Житомирській області по справі за позовом ТОВ "Юпіджі" № 240/88/20/89/20. Також, в клопотанні зазначено, що до складу ГО "Громадська оборона" входять мешканці , що проживають поблизу проспекту Незалежності, 29 в м. Житомирі, де своїми протиправними діями ТОВ "Юпіджі" та ТОВ "Коростень - МБО" створюють загрозу життю та безпечному довкіллю. Ураховуючи викладене, заявник вважає, що рішення не на користь Житомирської міської ради буде суттєво порушувати права ГО "Громадська організація".

01.06.2020 від позивача до суду подане клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні Житомирської міської ради - Комунальне підприємство "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради, оскільки саме інспекцією було складено протокол про адміністративне правопорушення від 24.12.2019 та суть позовних вимог фактично пов`язана з виконанням інспекцією своїх повноважень.

Представник позивача в судовому засіданні позов та клопотання про залучення Комунального підприємства "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору підтримав .

Представники відповідачів позов не визнають.

Представник позивача в судовому засіданні щодо вирішення питання про залучення третіх осіб ОСОБА_1 та ГО "Громадська оборона" поклався на розсуд суду.

Господарський суд, заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши заяви ОСОБА_1 та ГО "Громадська оборона" про залучення їх до участі в справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача прийшов до висновку про відмову у їх задоволені виходячи з такого.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з ч.3 ст.50 ГПК України, у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Названа норма ст.50 ГПК України зобов`язує заявника зазначити, яким чином рішення у справі може вплинути на права або обов`язки осіб, щодо яких заявлено про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, щодо однієї із сторін, тобто які обов`язки можуть виникнути або який вплив зазнають права третіх осіб у майбутньому у відносинах зі сторонами справи в разі задоволення або відмови у задоволенні позову.

Підставою для залучення особи до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог, за нормами ст.50 ГПК України є обґрунтоване твердження про вплив на права та/або обов`язки третіх осіб у майбутньому у відносинах зі сторонами справи в разі задоволення або відмови у задоволенні позову.

Отже, необхідною умовою для набуття особою процесуальних прав та обов`язків третьої особи є вирішення цим судовим рішенням у справі №906/1372/19 питання щодо її прав, свобод, інтересів та (або) обов`язків.

Виклад обставин у поданих клопотаннях ОСОБА_1 та ГО "Громадська оборона" не свідчать, що рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін.

На підставі вищезазначеного, суд відмовляє у задоволенні вищезазначених клопотань.

Розглянувши подане позивачем клопотання про залучення Комунального підприємства "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, суд прийшов до висновку про його задоволення оскільки рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки особи, яка не є стороною у справі, та вважає за необхідне залучити до справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Комунальне підприємство "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради (10002, м. Житомир, вул. Гагаріна, 18, код ЄДРПОУ 20406951).

У судовому засіданні 01.06.2020, суд ухвалив: відкласти підготовче засідання на 09.07.2020 о 14:30

Керуючись ст.ст. 50, 120,121, 182,183, 234,235 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі № 906/1372/19 Комунальне підприємство "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради ( 10002, м. Житомир, вул. Гагаріна, 18, код ЄДРПОУ 20406951) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

2. Повідомити сторін про наступне підготовче засідання, яке відбудеться "09" липня 2020 р. о 14:30

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Житомирської області, зал судових засідань №619

Ухвала набирає законної сили з дня її оголошення та не підлягає оскарженні

Суддя Маріщенко Л.О.

Друк:

1 - в справу

2,4 - сторонам ( рек. з повід.)

5- третій особі Комунальному підприємству "Інспекція з благоустрою м. Житомира" Житомирської міської ради ( 10002, м. Житомир, вул. Гагаріна, 18) ( рек. з повід.)

6- ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) ( рек. з повід.)

7- ГО "Громадська оборона" ( м. Житомир, вул. Шевченка, 14, кв. 34) ( рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення01.06.2020
Оприлюднено05.06.2020
Номер документу89651115
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії,

Судовий реєстр по справі —906/1372/19

Постанова від 21.04.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Бучинська Г.Б.

Рішення від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 16.10.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 22.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 15.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Олексюк Г.Є.

Ухвала від 09.07.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні