Ухвала
від 04.06.2020 по справі 420/2181/20
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/2181/20

УХВАЛА

04 червня 2020 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Вовченко О.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (просп.Перемоги, 120А, м.Київ, 03115) про визнання протиправним та скасування наказу,-

В С Т А Н О В И В :

До Одеського окружного адміністративного суду 13 березня 2020 року надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, в якій позивач просить суд:

1. Визнати наказ Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Державної служби з лікарських засобів в Одеській області на підставі п.7 ч.1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду) - незаконним;

2. Скасувати наказ Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Державної служби з лікарських засобів в Одеській області на підставі п.7 ч.1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду).

Ухвалою суду від 18 березня 2020 року позов ОСОБА_1 залишено без руху. Встановлено позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали з урахуванням пункту 3 розділу VI Прикінцеві положення КАС України.

27 травня 2020 року до суду від позивача за вх.№ЕП/7722/20 електронною поштою надійшла заява про усунення недоліків, позовна заява з доказами та заява про поновлення позивачу строку звернення до суду.

01 червня 2020 року ухвалою суду продовжено ОСОБА_1 строк для усунення недоліків позовної заяви та встановлено позивачу 5-денний строк для усунення недоліків позовної заяви з дня отримання копії ухвали. Роз`яснено, що позивачу необхідно надати до суду оригінали заяви про усунення недоліків, позовної заяви та заяви про поновлення позивачу строку звернення до суду разом з їх копіями для відповідача.

01 червня 2020 року до суду від позивача за вх.№20900/20 надійшли оригінали заяви про усунення недоліків, заяви про поновлення позивачу строку звернення до суду та позовної заяви з доказами, в якій позовні вимоги викладені в наступній редакції: визнати протиправним та скасувати Наказ Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками № 168-к від 15.06.2012 року про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Державної служби з лікарських засобів в Одеській області на підставі п.7 ч.1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду).

Заяву про поновлення строку звернення до суду позивач обґрунтовує тим, що про оскаржуваний наказ дізнався після отримання відзиву по справі №420/542/20, в якій оскаржує наказ № 20-к від 21.06.2012 року Державної служби з лікарських засобів в Одеській області про звільнення ОСОБА_1 з займаної посади на підставі п.7 ч. 1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду), який прийнятий на підставі наказу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року, а саме 13 лютого 2020 року. Також до заяви додає копію ухвали від 13.03.2020 року по справі №420/542/20, якою клопотання представника позивача задовольнити. Визнано поважними причини пропуску строку звернення до суду із позовом. Відмовлено в задоволенні клопотання представника відповідача про залишення адміністративного позову без розгляду.

Розглядаючи вказану заяву, суддя зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.122 КАС України позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Згідно з ч.2 ст.122 КАС України для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Частина 5 статті 122 КАС України передбачає, що для звернення до суду у справах щодо прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби встановлюється місячний строк.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 123 КАС України у разі подання особою позову після закінчення строків, установлених законом, без заяви про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані судом неповажними, позов залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду з заявою про поновлення строку звернення до адміністративного суду або вказати інші підстави для поновлення строку. Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду будуть визнані неповажними, суд повертає позовну заяву.

Аналіз зазначених норм показав, що пропущення строків звернення до адміністративного суду не може бути безумовною підставою для застосування наслідків пропущення цих строків, оскільки суд може визнати причину пропуску таких строків поважними і в такому випадку справа розглядається і вирішується в порядку, встановленому КАС України.

Частина перша статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року (надалі - Конвенція) передбачає, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

У своїй практиці Європейський суд з прав людини звертав увагу, що стаття 6 Конвенції містить гарантії справедливого судочинства, одним з аспектів яких є доступ до суду. Рівень доступу, наданий національним законодавством, має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві. Для того, щоб доступ був ефективним, особа повинна мати чітку практичну можливість оскаржити дії, які становлять втручання у її права (рішення від 4 грудня 1995 року у справі Беллет проти Франції (Bellet v. France), Series A № 333-B, crop.42, пункт 36).

Зважаючи на те, що як стверджує ОСОБА_1 , він отримав оскаржуваний наказ 13 лютого 2020 року разом з копією відзиву по справі №420/542/20, зі списку додатків якого під номером 10 якого вбачається Копія примірника наказу Державної служби України з лікарських засобів від 15.06.2012 №168-к, завіреного працівником Держлікслужби України на 1 арк. в 1 прим. , та як вбачається з інформації з веб-сайту АТ УКРПОШТА (за номером поштового відправлення 6504410595362, зазначеного на копії конверта, яким такий відзив було направлено позивачу) поштове відправлення отримано 15.02.2020 року, суд доходить висновку, що позивач отримав копію оскаржуваного наказу не раніше 15 лютого 2020 року, а відтак саме з цієї дати починається для позивача строк на звернення до суду із заявленим позовом, визначений ст. 122 КАС України, оскільки подання такого позову вимагає обізнаності зі змістом оскаржуваного рішення, підставами для його прийняття для визначення необхідності подання такого позову.

При цьому суд зазначає, що з трудової книжки позивача, яку він отримав 24.12.2019 року, вбачається, що запис про звільнення ОСОБА_1 вчинений на підставі наказу № 20-к від 21.06.2012 року Державної служби з лікарських засобів в Одеській області.

За таких обставин суд доходить висновку, що позивачем не пропущено місячний строк звернення до суду з даною позовною заявою, оскільки такий строк підліковується з моменту отримання копії оскаржуваного наказу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Державної служби з лікарських засобів в Одеській області на підставі п.7 ч.1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду), а даний позов надійшов до Одеського окружного адміністративного суду 13.03.2020 року, а відтак у задоволенні заяви про поновлення строку звернення до суду слід відмовити.

Отже, позивачем усунено недоліки позовної заяви.

Зазначений спір підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства та підсудний Одеському окружному адміністративному суду.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстави для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені ст. 170 КАС України, - відсутні.

Частиною 1 статті 12 КАС України передбачено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно ч.1 ст.257 КАС України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 КАС України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частиною 5 статті 12 КАС України визначено, що умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Відповідно до частини 3 статті 257 КАС України, при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Зважаючи на вказане, враховуючи предмет спору, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію справи, суддя дійшов висновку, що справа підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження відповідно до ч.3 ст.12 КАС України.

Відповідно до ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно ч.ч.1, 4 ст. 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

За приписами КАС України, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до частини 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.94 КАС України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно із ч 3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

З метою повного та об`єктивного розгляду справи суд вважає за доцільне витребувати у Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками належним чином засвідчені копії:

- наказу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Державної служби з лікарських засобів в Одеській області на підставі п.7 ч.1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду);

- доказів направлення та вручення позивачу наказу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року;

- постанови слідчого прокуратури Приморського району м. Одеси ОСОБА_2 від 27.12.2010 року про відсторонення ОСОБА_1 від посади.

Керуючись ст.ст. 12, 65, 80, 94, 160, 161, 171, 248, 257-258 КАС України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 (вх.№20900/20).

Відкрити провадження у адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (просп.Перемоги, 120А, м.Київ, 03115) про визнання протиправним та скасування наказу.

Розглядати справу за правилами загального позовного провадження з викликом учасників процесу.

Призначити підготовче засідання на 01.07.2020 року об 11:00 год. у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань №24 (2-й поверх).

У задоволенні заяви про поновлення строку звернення до суду - відмовити.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі. Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали для надання пояснень до позову разом із відповідними доказами та десятиденний строк з дня отримання відзиву для надання пояснень.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив. Копія відповіді на відзив одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення. Копія заперечення одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Зазначити учасникам справи, що копії заяв по суті справи одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Витребувати у Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками належним чином засвідчені копії:

- наказу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року про звільнення ОСОБА_1 з посади заступника начальника Державної служби з лікарських засобів в Одеській області на підставі п.7 ч.1 ст. 36 КЗпП України (у зв`язку з набранням законної сили вироком суду);

- доказів направлення та вручення позивачу наказу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками №168-к від 15.06.2012 року;

- постанови слідчого прокуратури Приморського району м. Одеси ОСОБА_2 від 27.12.2010 року про відсторонення ОСОБА_1 від посади.

Зазначені документи надати у 15-денний строк з моменту отримання копії ухвали суду.

Зазначити сторонам у справі, що надання доказів відбувається в порядку ст. 79 КАС України.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до розділу VІ Прикінцеві положення Кодексу адміністративного судочинства України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені, зокрема, статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 193, 261 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, розгляду адміністративної справи продовжуються на строк дії такого карантину.

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/ .

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Копію ухвали направити сторонам у справі, разом з інформацією про їхні процесуальні права та обов`язки.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Вовченко

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено09.06.2020
Номер документу89671281
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу

Судовий реєстр по справі —420/2181/20

Рішення від 19.10.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 22.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 18.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 08.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 08.09.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 30.07.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 01.07.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 04.06.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 01.06.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 18.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні