Ухвала
від 09.06.2020 по справі 357/4890/20
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/4890/20

1-кс/357/1235/20

У Х В А Л А

09 червня 2020 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши по кримінальному провадженню № 12020110030002012 від 20.05.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів,

У С Т А Н О В И В:

Старший слідчий слідчого відділу Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 звернувся з клопотанням погодженим прокурором Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 до слідчого судді про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 20.05.2020 за №12020110030002012 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 КК України.

Свої вимоги слідчий мотивує тим, що до Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, надійшла заява від ОСОБА_5 , з приводу того, що невідомі особи, намагаються протиправно заволодіти квартирою АДРЕСА_1 , що належала її покійній сусідці ОСОБА_6 , 1961року народження.

Крім того, 08.05.2020 до Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області надійшло звернення від ОСОБА_7 з приводу того, що сусіди її померлої тітки ОСОБА_6 заволоділи документами на квартиру АДРЕСА_1 відмовляються їй повертати.

В ході проведення досудового розслідування було встановлено, що 18.05.2020, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , було посвідчено договір купівлі-продажу №133, згідно з яким квартира АДРЕСА_1 , була продана громадянину ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцю м. Біла Церква.

Також, в ході проведення досудового розслідування, на підставі ухвали слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду, було здійснено тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні приватного нотаріуса КМНО ОСОБА_8 , в ході якого було вилучено оригінали документів, що формують нотаріальну справу за договором купівлі-продажу №133 від 17.05.2020 року.

Як вбачається з документу, який має назву «Оцінка ринкової вартості житлової двохкімнатної квартири АДРЕСА_1 » №ОКЗЗФЖ554384 від 15.05.2020, котрий вилучено разом з нотаріальною справою за договором №133 від 17.05.2020, вказаний вище об`єкт нерухомості оцінено в 381400,00 грн., що явно не відповідає середній ринковій ціні, аналогічної нерухомості.

Оцінка виконана суб`єктом оціночної діяльності ПП « ОСОБА_10 » код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 .

Документи, що в повному обсязі формують звіт про оцінку №ОКЗЗФЖ554384 перебувають у володінні вказаного субєкта оціночної діяльності.

Встановлення та перевірка оціночної вартості квартири, а також з`ясування питання щодо відповідності проведеної оцінки нормативно-правовим актам дасть змогу з`ясувати всі обставини вчинення кримінального правопорушення, підлягають експертному дослідженню та отримані дані можуть мати важливе доказове значення.

З метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного факту, у слідства виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, що формують справу за звітом оцінки від 15.058.2020 №ОКЗЗФЖ554384 відносно квартири АДРЕСА_1 , які на даний час знаходяться у володінні ПП « ОСОБА_10 » за адресою: АДРЕСА_2 , так як в інший спосіб перевірити вказаний факт неможливо, оскільки вони містять охоронювану законом таємницю, то для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного факту у органів досудового слідства виникла необхідність звернутися до слідчого судді з зазначеним клопотанням про тимчасовий доступ до зазначених документів, що зберігаються у володінні ПП « ОСОБА_10 ».

Слідчий зазначає, що відомості, які містяться в вищевказаних документах, можуть мати значення для встановлення всіх обставин злочину та осіб, які причетні до його вчинення.

В судове засідання старший слідчий ОСОБА_3 не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності, клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити за викладених у ньому обставин. Слідчий також просив врахувати його зайнятість, а саме перебування на проведенні слідчих дій по інших кримінальних провадженнях. Таким чином слідчий підтвердив свою зацікавленість у розгляді зазначеного клопотання. З огляду на викладене, слідчим суддею неявка слідчого в судове засідання визнана з поважних причин.

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксування під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось, у зв`язку з неприбуттям в судове засідання всіх учасників, які беруть участь у судовому провадженні.

Слідчий суддя, заслухавши доводи слідчого, дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Клопотання слідчого розглядається відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику осіб, у володінні яких знаходяться речі та документи про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий.

Слідчий суддя, заслухавши доводи слідчого, дослідивши додані матеріали та обставини кримінального провадження, приймає рішення про задоволення клопотання з наступних підстав.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначеним у ст. 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Статтею 162 ч. 1 п. 3 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах належить відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та не можливість іншими способами довести обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів.

Тимчасовий доступ до речей та документів є заходом забезпечення кримінального провадження, передбаченого ст. 131 ч. 2 п. 5 КПК України.

Відповідно з ч. 5 ст. 132 КПК України при розгляді питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження повинні надати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються. Згідно з ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Отже, слідчий в клопотанні довів наявність обставин передбачених ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України.

Слідчий суддя встановив, що інформація, яка містяться в документах, що формують справу за звітом оцінки від 15.05.2020 № ОКЗЗФЖ554384 відносно квартири АДРЕСА_1 та до яких просить дати дозвіл слідчий, знаходиться у володінні ПП « ОСОБА_10 » код ЄРДПОУ НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно клопотання вбачається, що слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, що формують справу за звітом оцінки ОКЗЗФЖ554384 відносно квартири АДРЕСА_1 , яка використовувалася при укладені договору купівлі-продажу квартири за адресою: АДРЕСА_3 .

Іншим способом, ніж через тимчасовий доступ до документів, встановити та довести обставини вчинення зазначеного кримінального правопорушення не можливо.

Зазначені документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також можуть бути використані при призначенні експертизи та мають суттєве значення для встановлення осіб, які причетні до вчинення злочину.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що необхідно надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_10 » код ЄРДПОУ НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_2 .

Керуючись статтями 132, 160-163 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 20.05.2020 за № 12020110030002012 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, а саме до документів, які формують справу за звітом оцінки від 15.05.2020 №ОКЗЗФЖ554384 відносно квартири АДРЕСА_1 , яка на даний час знаходяться у володінні суб`єкта оціночної діяльності ПП « ОСОБА_11 » код ЄРДПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 , в особі директора ОСОБА_12 із можливістю вилучення копій всіх документів, що її формують.

Оригінал та копію ухвали скерувати старшому слідчого Білоцерківського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 для виконання, прокурору Білоцерківської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 для відому.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня постановлення ухвали.

Наслідки невиконання ухвали для посадової ІНФОРМАЦІЯ_2 , передбачені ст.166 КПК України, а саме у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя може надати дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу89686748
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —357/4890/20

Ухвала від 04.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 01.02.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 12.01.2022

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 08.12.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 05.06.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Ларіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні