Рішення
від 16.06.2020 по справі 942/263/20
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 16.06.2020

ЄУ № 942/263/20

Провадження №2-о/942/97/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2020 року Новопсковський районний суд Луганської області

у складі головуючого судді Стеценко О.С.,

за участю секретаря судового засідання Стєніної А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новопсков цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту отримання диплому, заінтересована особа - Міністерство освіти і науки України,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до Новопсковського районного суду Луганської області із заявою, в якій з урахуванням уточненої заяви просить встановити факт отримання нею диплома про вищу освіту серії НОМЕР_1 від 02.07.1992, за кваліфікацією Медична сестра , який був виданий Антрацитівським медичним училищем та додатків до нього.

В обґрунтування своїх вимог заявник зазначила, що вона постійно проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Через відсутність роботи на тимчасово окупованій території України вона змушена періодично виїздити на заробітки до м. Анталія, Турецька Республіка. Заявник має медичну освіту, а в майбутньому бажає виїхати за кордон та влаштуватися на роботу за професією, але для цього необхідно підтвердити факт отримання професійної освіти. Оригінал диплому та його додаток заявник втратила під час подій, що відбувалися на сході України у 2014 році. Навчальний заклад, який видав диплом-Антрацитівське обласне медичне училище, знаходиться в смт. Кріпенський м. Антрацит Луганської області, що є тимчасово окупованою територією України, переміщений з цієї території не був. Отримати дублікат диплому вона також не може, оскільки інформація в дублікаті повинна відтворюватися на основі тих даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Такі дані почали заноситися в базу з 2000 року, а диплом був виданий у 1992 році, тому інформація про нього в ЄДЕБО відсутня. Отже, заявник не має можливості відновити диплом та додаток до нього, або його дублікат, тому змушена звернутися до суду.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 06.03.2020 відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку окремого провадження на 02.04.2020.

02.04.2020 судовий розгляд відкладено до 28.04.2020 за клопотанням представника заявника.

28.04.2020 судовий розгляд відкладено до 16.06.2020 за клопотанням представника заявника та витребуванням доказів.

Заявник до судового засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином.

Представник заявника до судового засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, надала заяву, в якій просила справу розглянути без її участі та участі заявника, вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи -Міністерство освіти і науки України, до судового засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності осіб, які беруть участь у справі, та без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Вивчивши письмові докази, матеріали справи, з`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд вважає заяву такою, що підлягає задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено, що згідно паспорту громадянина України для виїзду за кордон № НОМЕР_2 , виданого 03.07.2018, органом видачі 2TUR, анкетні дані заявника на українській мові зазначено як ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження Луганська область.

Відповідно до паспорту громадянина України серія НОМЕР_3 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , народилася в м. Красний Луч Луганської області.

Згідно копії диплому серії НОМЕР_4 , виданого 02.07.1992 ОСОБА_1 (українською мовою), дані російською мовою записані як ОСОБА_3 , заявник вступила у 1990 році та закінчила у 1992 році Антрацитівське медичне училище, за спеціальністю сестринська справа , присвоєно кваліфікацію медична сестра .

Відповідно до наданої заявником архівної довідки № 3 від 22.03.2013, виданої Антрацитівським обласним медичним училищем (до перейменування - Антрацитівське медичне училище), ОСОБА_1 дійсно була зарахована у склад студентів Антрацитівського медичного училища на 1990-1991 навчальні роки, на денну форму навчання (наказ про зарахування № 31 від 17.08.1990). Відрахована зі складу студентів у зв`язку з закінченням терміну навчання (наказ про відрахування № 42 від 01.07.1992). Здобула кваліфікацію медична сестра та отримала диплом молодшого спеціаліста серія НОМЕР_1 від 02.07.1992, реєстраційний номер 549.

Матеріалами справи підтверджено, що заявник звернулася до Міністерства освіти і науки України із заявою про проставлення апостилю на копії диплома, однак електронним листом від 22.09.2015 № 7/1С-М/503 ДП Інформаційно-іміджевий центр Міністерства освіти і науки України повідомило про неможливість проставлення апостилю через недоступність архівів навчальних закладів, що знаходяться або знаходилися на тимчасово окупованій території України.

У зв`язку з втратою оригіналу диплома та додатка до нього заявник звернулася до суду для встановлення факту отримання диплому, оскільки на даний час єдиною можливістю реалізувати своє право на працевлаштування за професійною освітою є звернення до суду.

У пункті 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Факти, що мають юридичне значення, встановлюються в судовому порядку, коли ці факти безпосередньо породжують юридичні наслідки для заявника: право на спадщину; право на пенсію у зв`язку з втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Виходячи із висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні у справі Бочаров проти України від 17.03.2011 (п.45), Суд при оцінці доказів керується критерієм доведення поза розумним сумнівом (див. рішення від 18.01.1978 у справі Ірландія проти Сполученого Королівства ). Проте, таке доведення може випливати зі співіснування достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою висновків або подібних неспростованих презумпцій щодо фактів (див. рішення у справі Салман проти Туреччини ) .

З наданих заявником документів вбачається факт отримання заявником диплому серії НОМЕР_4 , виданого Антрацитівським медичним училищем 02.07.1992, що підтверджено архівною довідкою Антрацитівського обласного медичного училища № 3 від 22.03.2013 та не спростовано Міністерством освіти і науки України, що дає підстави для задоволення заяви провстановлення факту отримання диплому , у зв`язку з тим, що від встановлення факту залежить реалізація права заявника на працевлаштування за здобутою освітою, а встановити цей факт у позасудовому порядку не є можливим.

В той же час вимога заявника про встановлення факту отримання вищезазначеного диплому з додатками до нього не підлягає задоволенню, оскільки суду не надано будь- якого доказу про те, що такі додатки до диплому видавались. Згідно заяви представника заявника диплом та додаток до диплому втрачені, в заявника залишилися лише копія диплому та архівна довідка. Тому суд позбавлений можливості встановити факт отримання заявником саме додатків до диплому.

Вивчивши матеріали справи, суд, відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України, вважає заяву ОСОБА_1 такою, що підлягає задоволенню частково, а саме в частині встановлення факту отримання заявником диплому серії НОМЕР_4 , виданого Антрацитівським медичним училищем 02.07.1992 на ім`я ОСОБА_1 , за кваліфікацією медична сестра . В частині вимог встановлення факту отримання заявником додатків до диплому слід відмовити за недоведеністю.

Керуючись ст. ст. 80, 81, 89, 258, 263-265, 268, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту отримання диплому, заінтересована особа - Міністерство освіти і науки України задовольнити частково.

Встановити факт отримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , диплому серії НОМЕР_4 , виданого Антрацитівським медичним училищем 02.07.1992 на ім`я ОСОБА_1 , за кваліфікацією медична сестра .

В решті вимог заяви ОСОБА_1 відмовити.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт громадянина України для виїзду за кордон № НОМЕР_2 , виданого 03.07.2018, органом видачі 2TUR, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник заявника : ОСОБА_4 , що діє на підставі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю № 873 та договору про надання правової допомоги від 08.01.2020, адреса місцезнаходження: вул. Гоголя, АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: Міністерство освіти і науки України , місце знаходження: проспект Перемоги, 10, м. Київ, код ЄДРПОУ 38621185.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Суддя: О.С. Стеценко

Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено19.06.2020
Номер документу89899579
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту отримання диплому, заінтересована особа - Міністерство освіти і науки України

Судовий реєстр по справі —942/263/20

Рішення від 23.12.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Рішення від 16.06.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 28.04.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Стеценко О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні