Рішення
від 05.11.2009 по справі 31/156-6/423
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 31/156-6/423 05.11.09

За позовом Комунального підприємст ва «Імпульс»Пологівської ра йонної ради

До

Треті особи

Пр о Державного підприємства «Інформаційний центр»Мініс терства юстиції України

на стороні відповідача, які не заявляють самостійних ви мог на предмет спору,

1) комунальне підпри ємство «Бюро технічної інвен таризації»Оріхівського рай ону

2) Оріхівська районна р ада Запорізької області

3) Новотроїцька сільсь ка рада

4) Яснополянська сільс ька рада

5) Юрківська сільська р ада

6) Щасливська сільська рада

7) Преображенська сіль ська рада

8) Омельницька сільськ а рада

9) Новотавричеська сіл ьська рада

10) Вільнянська сільськ а рада

11) Малотокмачаноська с ільська рада

12) Микильська сільська рада

13) Мирненська сільська рада

14) Новоданилівська сіл ьська рада

15) Новоіванівська сіль ська рада

16) Новопавлівська сіль ська рада

17) Новоселівська сільс ькі ради

18) Комишуваська селищн а рада Оріхівського району З апорізької області

надання доступу до елект ронного реєстру прав власнос ті на нерухоме майно

Суддя Ковтун С.А.

Представники учасників процесу:

Від позивача Богдан А.М. (за дов.)

Від відповідача не з' явились

Від третьої особи-1 Шашкова О.А. (керівник)

Від третіх осіб 2-17 н е з' явились

Від третьої особи-18 Макаренко О.М. (за дов.)

Обставини справи:

До Господарського суд у міста Києва звернулося з по зовом комунальне підприємст во «Імпульс»Пологівської ра йонної ради про спонукання д ержавного підприємства «Інф ормаційний центр»Міністерс тва юстиції України до обмеж ення доступу комунальному пі дприємству «Бюро технічної і нвентаризації»Оріхівськог о району на території окреми х сільських та селищних рад О ріхівського району Запорізь кої області та відновлення д оступу позивачу до електронн ого реєстру прав власності н а нерухоме майно на територі ї вказаних сільських та сели щної ради.

Позовні вимоги мотивовані тим, що у 2002 р. між позивачем та в ідповідачем було укладено до говір, яким позивачу було орг анізовано доступ до користув ання автоматизованою електр онною системою реєстрації пр ав власності на нерухоме май но по адміністративним терит оріям ряду сільських та сели щних рад Запорізької області , визначених на підставі відп овідних рішень Запорізького облвиконкому.

У 2004 році відповідачем було о бмежено доступ позивача до к ористування автоматизовано ю електронною системою реєст рації прав власності на неру хоме майно на підставі відпо відних рішень виконавчих ком ітетів сільських рад, якими р еєстрацію прав власності бул о делеговано іншому бюро тех нічної інвентаризації, і, фак тично, припинено виконання б удь-яких зобов' язань за заз наченим вище договором.

Оскільки нормами чинного з аконодавства України та норм ами укладеного договору не п ередбачалося можливості одн осторонньої відмови від вико нання зобов' язань за догово ром, позивач вважає, що обмеже нням доступу до користування електронною системою реєстр ації прав власності на об' є кти нерухомого майна для поз ивача та наданням такого дос тупу для іншого БТІ відповід ач допустив порушення норм ч инного законодавства.

Під час розгляду справи поз ивач подав до суду заяву про з міну предмету позову, якою пр осив суд зобов' язати відпов ідача обмежити доступ комуна льного підприємства «Бюро те хнічної інвентаризації»Орі хівського району на територі ї Новотроїцької, Яснополянсь кої, Юрківської, Щасливської , Преображенської, Омельниць кої, Новотавричеської, Вільн янської, Малотокмачаноської , Микильської, Мирненської, Но воданилівської, Новоіванівс ької, Новопавлівської, Новос елівської сільських рад, Ком ишуваської селищної ради Орі хівського району Запорізько ї області до електронного ре єстру прав власності на неру хоме майно та відновити пози вачу доступ до електронного реєстру прав власності на не рухоме майно на території Но вотроїцької, Яснополянської , Юрківської, Щасливської, Пре ображенської, Омельницької, Новотавричеської, Вільнянсь кої, Малотокмачаноської, Мик ильської, Мирненської, Новод анилівської, Новоіванівсько ї, Новопавлівської, Новоселі вської сільських рад, Комишу васької селищної ради Оріхів ського району Запорізької об ласті.

Відповідач у наданому суду відзиві позовні вимоги відх илив, зазначивши про те, що у з в' язку з відсутністю законо давчих обмежень та заборон м іж ним та комунальним підпри ємством «Бюро технічної інве нтаризації»Оріхівського ра йону (далі - КП БТІ Оріхівськ ого району) було укладено дог овір, відповідно до якого заз начене комунальне підприємс тво отримало доступ до елект ронного реєстру прав власнос ті на нерухоме майно по Оріхі вському району Запорізької о бласті з 24.01.2003 р., деякий час на те риторії Оріхівського району Запорізької області працюва ло 2 підприємства - бюро техн ічної інвентаризації, а саме : позивач та КП БТІ Оріхівсько го району.

Відповідачем було обмежен о доступ позивача до електро нного реєстру прав власності на нерухоме майно на територ ії Оріхівського району Запор ізької області відповідно до рішень органів місцевого са моврядування Оріхівського р айону Запорізької області, я кими було покладено виконанн я повноважень з державної ре єстрації прав власності на о б' єкти нерухомого майна на території Оріхівського райо ну Запорізької області саме на КП БТІ Оріхівського район у

Рішенням Господарського с уду міста Києва у справі № 31/156 в ід 01.10.2008 р. було повністю задово лено позов комунального підп риємства «Імпульс»Пологівс ької районної ради до держав ного підприємства «Інформац ійний центр»Міністерства юс тиції України про надання до ступу до електронного реєстр у прав власності на нерухоме майно. Зокрема, було вирішено зобов' язати відповідача об межити доступ комунального п ідприємства «Бюро технічної інвентаризації»Оріхівсько го району на території Новот роїцької, Яснополянської, Юр ківської, Щасливської, Преоб раженської, Омельницької, Но вотавричеської, Вільнянсько ї, Малотокмачаноської, Микил ьської, Мирненської, Новодан илівської, Новоіванівської, Новопавлівської, Новоселівс ької сільських рад, Комишува ської селищної ради Оріхівсь кого району Запорізької обла сті до електронного реєстру прав власності на нерухоме м айно, а також зобов' язати ві дповідача відновити позивач у доступ до електронного реє стру прав власності на нерух оме майно на вказаній вище те риторії.

Постановою Вищого господа рського суду України від 03.06.2009 р . рішення місцевого суду було скасовано, справу передано н а новий розгляд до Господарс ького суду міста Києва.

Підставою для скасування р ішення від 01.10.2008 р. стало те, що Го сподарський суд міста Києва, приймаючи оскаржене рішення , у тому числі щодо Комишувась кої селищної ради Оріхівсько го району, ніяким чином не мот ивував свою позицію в цій час тині, а також не залучення всі х осіб, на права і обов' язки я ких може вплинути рішення по справі.

Ухвалою суду від 23.06.2009 р. справ і було присвоєно номер 31/156-6/423 та залучено до участі у справі я к третіх осіб на стороні відп овідача, які не заявляють сам остійних вимог на предмет сп ору, комунальне підприємство «Бюро технічної інвентариза ції»Оріхівського району, Орі хівську районну раду Запоріз ької області, Новотроїцьку, Я снополянську, Юрківську, Щас ливську, Преображенську, Оме льницьку, Новотавричеську, В ільнянську, Малотокмачанось ку, Микильську, Мирненську, Но воданилівську, Новоіванівсь ку, Новопавлівську, Новоселі вську сільські ради та Комиш уваську селищну раду Оріхівс ького району Запорізької обл асті.

Розгляд справи було призна чено на 20.07.2009 р..

У вказане засідання предст авники третіх осіб 3-17 не з' яв ились, вимоги ухвали суду від 23.06.2009 р. не виконали, у зв' язку з чим розгляд було відкладено на 10.09.2009 р..

10.09.2009 р. представники третіх о сіб 3-17 не з' явились в чергови й раз.

Дослідивши наявні матеріа ли справи, суд дійшов висновк у про необхідність витребува ння додаткових доказів, потр ібних для вирішення спору по суті. Розгляд справи було від кладено на 01.10.2009 р..

У зв' язку з неявкою третіх осіб 3-17 до суду 01.10.2009 р. в судовому засіданні було оголошено пе рерву до 05.11.2009 р..

Представники відповідача та третіх осіб 2-17 у судове засі дання не з' явились, про день та час проведення судового з асідання були повідомлені на лежним чином.

За таких обставин, суд вважа є за можливе розглянути спра ву за наявними матеріалами н а підставі ст. 75 ГПК України.

Розглянувши надані учас никами судового процесу доку менти і матеріали, заслухавш и пояснення їх повноважних п редставників, всебічно та по вно з' ясувавши обставини, н а яких ґрунтуються позовні в имоги і заперечення, об' єкт ивно оцінивши в сукупності д окази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив:

23.09.1986 р. рішенням Виконавчо го комітету Запорізької обла сної ради народних депутатів «Про створення Пологівськог о міжміського бюро технічної інвентаризації» № 343 (далі - Рі шення) було створено з 01.09.1986 р. на самостійному експлуатаційн ому балансі Пологівське міжм іське бюро технічної інвента ризації.

Додатком до Рішення затвер джено схему обслуговування р айонів області підприємства ми технічної інвентаризації . До зони обслуговування Поло гівського міжміського бюро т ехнічної інвентаризації від несені: м. Токмак, м. Молочансь к, Токмацький, Пологівський, О ріхівський, Гуляйпільський, Черніговський райони Запорі зької області.

Комунальне підприємство « Імпульс»відповідно до стату ту є комунальним підприємств ом, заснованим на майні Полог івської районної ради та пра вонаступником Пологівськог о міжміського бюро технічної інвентаризації, що встановл ено постановою Київського ап еляційного господарського с уду від 26.04.2006 р. по справі № 41/660 зал ишеною без змін постановою В ищого господарського суду Ук раїни від 13.07.2006 р., тому, в силу ч. 2 ст. 35 ГПК України, вказаний фак т не потребує доказування.

15.10.2002 р. між Пологівським держ авним комунальним підприємс твом «Імпульс»(правонаступн иком якого є комунальне підп риємство «Імпульс») (БТІ) та де ржавним підприємством «Інфо рмаційний центр»Міністерст ва юстиції України (Підприєм ство) було укладено Договір № 62 про організацію доступу БТ І до користування автоматизо ваною електронною системою « Реєстр прав власності на нер ухоме майно»(далі - Договір) .

Пунктом 1.1. визначено, що пред метом Договору є організація Підприємством доступу БТІ д о користування автоматизова ною електронною системою «Ре єстр прав власності на нерух оме майно»(далі - Реєстр) шл яхом безоплатного встановле ння на комп' ютери позивача клієнтської частини автомат изованої електронної систем и «Реєстр прав власності на н ерухоме майно», організації каналу зв' язку, а також нада ння позивачу відповідних іде нтифікаторів та паролів для доступу до Реєстру з метою: ре єстрації прав власності на н ерухоме майно, видачі витягі в та виготовлення свідоцтв п ро право власності на нерухо ме майно, надання інших послу г з Реєстру для заявників юри дичних та фізичних осіб, а так ож осіб, які представляють їх ні інтереси.

16.11.2002 р. сторонами було підпис ано акт про підключення, відп овідно до якого позивачу бул о встановлено на комп' ютери клієнтську частину автомати зованої електронної системи «Реєстр прав власності на не рухоме майно», організовано канал зв' язку та забезпечен о доступ до Реєстру.

23.07.2004 р. рішенням Преображенс ької сільської ради «Про над ання повноважень бюро техніч ної інвентаризації щодо реєс трації прав власності на нер ухоме майно» № 129 було надано п овноваження КП БТІ Оріхівськ ого району на здійснення дер жавної реєстрації прав власн ості на об' єкти нерухомого майна на території Преображе нської сільської ради.

18.10.2003 р. рішенням Виконавчого комітету Омельницької сільс ької ради № 54 було надано повн оваження КП БТІ Оріхівського району на здійснення держав ної реєстрації прав власност і на об' єкти нерухомого май на на території Омельницької сільської ради.

24.10.2003 р. рішенням Виконавчого комітету Новопавлівської сі льської ради «Про надання по вноважень бюро технічної інв ентаризації щодо реєстрації прав власності на нерухоме м айно» № 100 було надано повнова ження КП БТІ Оріхівського ра йону на здійснення державної реєстрації прав власності н а об' єкти нерухомого майна на території Новопавлівсько ї сільської ради.

30.12.2003 р. рішенням Виконавчого комітету Щасливської сільсь кої ради «Про делегування по вноважень»№ 13 було надано пов новаження КП БТІ Оріхівськог о району на здійснення держа вної реєстрації прав власнос ті на об' єкти нерухомого ма йна на території Щасливської сільської ради.

18.06.2004 р. рішенням Микільської сільської ради «Про надання повноважень бюро технічної інвентаризації щодо реєстра ції прав власності на нерухо ме майно»№ 22 було надано повно важення КП БТІ Оріхівського району на здійснення державн ої реєстрації прав власності на об' єкти нерухомого майн а на території Микільської с ільської ради.

22.06.2004 р. рішенням Виконавчого комітету Новотавричеської с ільської ради «Про облік та д ержавну реєстрацію нерухомо сті на території Новотавриче ської сільської ради»№ 74 було надано повноваження КП БТІ О ріхівського району на здійсн ення державної реєстрації пр ав власності на об' єкти нер ухомого майна на території Н овотавричеської сільської р ади.

22.06.2004 р. рішенням Новоселівсь кої сільської ради «Про нада ння повноважень бюро технічн ої інвентаризації щодо реєст рації прав власності на неру хоме майно» № 20 було надано повноваження КП БТІ Оріхівсь кого району на здійснення де ржавної реєстрації прав влас ності на об' єкти нерухомого майна на території Новоселі вської сільської ради.

30.06.2004 р. рішення Виконавчого к омітету Новоіванівської сіл ьської ради «Про облік та дер жавну реєстрацію нерухомост і на території Новоіванівськ ої сільської ради» № 39 було на дано повноваження КП БТІ Орі хівського району на здійснен ня державної реєстрації прав власності на об' єкти нерух омого майна на території Нов оіванівської сільської ради .

02.07.2004 р. рішенням Виконавчого комітету Новоданилівської с ільської ради «Про надання п овноважень бюро технічної ін вентаризації щодо реєстраці ї прав власності на нерухоме майно»№ 37, було надано повнов аження КП БТІ Оріхівського р айону на здійснення державно ї реєстрації прав власності на об' єкти нерухомого майна на території Новоданилівськ ої сільської ради.

02.07.2004 р. рішенням Юрківської с ільської ради «Про надання д елегованих повноважень на об лік та реєстрацію нерухомост і на території Юрківської сі льської ради» № 3, було надано повноваження КП БТІ Оріхівсь кого району на здійснення де ржавної реєстрації прав влас ності на об' єкти нерухомого майна на території Юрківськ ої сільської ради.

15.07.2004 р. рішенням Виконавчого комітету Мирненської сільсь кої ради «Про надання повнов ажень бюро технічної інвента ризації щодо реєстрації прав власності на нерухоме майно »№ 65, було надано повноваження КП БТІ Оріхівського району н а здійснення державної реєст рації прав власності на об' єкти нерухомого майна на тер иторії Мирненської сільсько ї ради.

15.07.2004 р. рішенням Виконавчого комітету Малотокмачанської сільської ради «Про надання повноважень бюро технічної інвентаризації щодо реєстра ції прав власності на нерухо ме майно»№ 106, було надано повн оваження КП БТІ Оріхівського району на здійснення держав ної реєстрації прав власност і на об' єкти нерухомого май на на території Малотокмачан ської сільської ради.

17.07.2004 р. рішенням Виконавчого комітету Вільнянської сільс ької ради «Про надання повно важень бюро технічної інвент аризації щодо реєстрації пра в власності на нерухоме майн о»№ 106, було надано повноважен ня КП БТІ Оріхівського район у на здійснення державної ре єстрації прав власності на о б' єкти нерухомого майна на території Вільнянської сіль ської ради.

У липні 2004 р. Виконавчим комі тетом Яснополянської сільсь кої ради було прийнято рішен ня «Про надання повноважень бюро технічної інвентаризац ії щодо реєстрації прав влас ності на нерухоме майно»№ 25, я ким було надано повноваження КП БТІ Оріхівського району н а здійснення державної реєст рації прав власності на об' єкти нерухомого майна на тер иторії Яснополянської сільс ької ради.

20.10.2004 р. відповідач направив н а адресу позивача лист № 1-25/1470, я ким повідомив останнього про те, що з 01.11.2004 р. йому буде обмеже но доступ до Реєстру щодо зді йснення державної реєстраці ї прав власності на об' єкти нерухомого майна на територ ії вказаних вище сільських т а селищних рад Оріхівського району Запорізької області.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 21.11.2005 р. у справі № 17/314-АП рішення Виконавчого комітету Малото кмачанської сільської ради « Про надання повноважень бюро технічної інвентаризації що до реєстрації прав власності на нерухоме майно»від 15.07.2004 р. № 106 було скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 23.11.2005 р. у справі № 14/279-АП рішення Виконавчого комітету Микіль ської сільської ради «Про на дання повноважень»від 18.06.2004 р. № 22 було скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 23.11.2005 р. у справі № 14/280-АП рішення Виконавчого комітету Вільня нської сільської ради «Про н адання повноважень бюро техн ічної інвентаризації щодо ре єстрації прав власності на н ерухоме майно»від 17.07.2004 р. № 32 бул о скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 23.11.2005 р. у справі № 14/282-АП рішення Виконавчого комітету Щаслив ської сільської ради «Про на дання повноважень»від 30.12.2003 р. № 13 було скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 23.11.2005 р. у справі № 14/278-АП рішення Виконавчого комітету Яснопо лянської сільської ради «Про надання повноважень бюро те хнічної інвентаризації щодо реєстрації прав власності н а нерухоме майно»№ 25 було скас овано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 29.11.2005 р. у справі № 17/329-АП рішення Новотроїцької сільської рад и «Про надання повноважень б юро технічної інвентаризаці ї щодо реєстрації прав власн ості на нерухоме майно»від 02.0 7.2004 р. № 3 було скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 29.11.2005 р. у справі № 17/325-АП рішення Преображенської сільської р ади «Про надання повноважень бюро технічної інвентаризац ії щодо реєстрації прав влас ності на нерухоме майно»від 23.07.2004 р. № 129 було скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 29.11.2005 р. у справі № 17/326-АП рішення Виконавчого комітету Новота вричеської сільської ради «П ро облік та державну реєстра цію нерухомості на території Новотавричеської сільської ради»від 22.06.2004 р. № 74 було скасов ано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 29.11.2005 р. у справі № 4/264-АП було ска совано рішення Новоселівськ ої сільської ради «Про надан ня повноважень бюро технічно ї інвентаризації щодо реєстр ації прав власності на нерух оме майно»від 22.06.2004 р. № 20.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 29.11.2005 р. у справі № 4/265-АП було ска совано рішення Виконавчого к омітету Мирненської сільськ ої ради «Про надання повнова жень бюро технічної інвентар изації щодо реєстрації прав власності на нерухоме майно» від 15.07.2004 р. № 65.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 06.12.2005 р. у справі № 8/270-АП рішення Виконавчого комітету Омельн ицької сільської ради від 18.10.20 03 р. № 54 було визнано недійсним та скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 06.12.2005 р. у справі № 8/266-АП рішення Виконавчого комітету Новоів анівської сільської ради «Пр о облік та державну реєстрац ію нерухомості на території Новоіванівської сільської р ади»від 30.06.2004 р. № 39 було визнано недійсним та скасовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 06.12.2005 р. у справі № 8/267-АП рішення Виконавчого комітету Новопа влівської сільської ради «Пр о надання повноважень бюро т ехнічної інвентаризації щод о реєстрації прав власності на нерухоме майно»від 24.10.2003 р. № 100 було визнано недійсним та с касовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 06.12.2005 р. у справі № 8/271-АП рішення Виконавчого комітету Новода нилівської сільської ради «П ро надання повноважень бюро технічної інвентаризації що до реєстрації прав власності на нерухоме майно»від 30.06.2004 р. № 37 було визнано недійсним та с касовано.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 06.12.2005 р. у справі № 20/326-АП рішення Юрківської сільської ради в ід 02.07.2004 р. № 3 було скасовано.

04.10.2006 р. Запорізькою обласною державною адміністрацією бу ло видане розпорядження «Про обслуговування районів підп риємствами - бюро технічної інвентаризації»№ 405, пунктом 1 якого визнано таким, що втрат ив чинність п. 7 рішення Викона вчого комітету Запорізької о бласної ради народних депута тів «Про створення Пологівсь кого міжміського бюро техніч ної інвентаризації»від 23 вер есня 1986 р. № 343, яким затверджувал ася схема обслуговування рай онів області підприємствами - бюро технічної інвентариз ації.

Постановою Господарського суду Запорізької області ві д 22.01.2007 р. у справі № 27/496/06-АП, залише ною без змін ухвалою Запоріз ького апеляційного господар ського суду від 03.04.2007 р., п. 1 розпо рядження Запорізької обласн ої державної адміністрації « Про обслуговування районів п ідприємствами - бюро техніч ної інвентаризації»від 04.10.2006 р . № 405 було скасовано.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному розгляді в судовом у засіданні всіх обставин сп рави в їх сукупності, та врахо вуючи, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як і вона посилається як на підс таву своїх вимог і заперечен ь, суд вважає, що вимоги позива ча є такими, що підлягають зад оволенню в повному обсязі з н аступних підстав.

Наказом Міністерства юсти ції України № 7/5 від 07.02.2002 р. було з атверджено Тимчасове положе ння про порядок державної ре єстрації прав власності на н ерухоме майно (далі - Тимчас ове положення), яке визначає п орядок реєстрації прав власн ості на нерухоме майно в Укра їні і спрямоване на забезпеч ення визнання та захисту цих прав, створення умов для функ ціонування нерухомого майна , активізації інвестиційної діяльності.

Відповідно до п. 1.4 Тимчасово го положення державна реєстр ація прав власності на нерух оме майно (далі - реєстрація прав) - це внесення запису до Реєстру прав власності на не рухоме майно у зв' язку з вин икненням, існуванням або при пиненням прав власності на н ерухоме майно, що здійснюєть ся БТІ за місцезнаходженням об' єктів нерухомого майна н а підставі правовстановлюва льних документів коштом особ и, що звернулась до бюро техні чної інвентаризації (далі - БТІ).

Проведення державної реєс трації прав власності на нер ухоме майно, в силу п. 1.3 Тимчасо вого положення, покладено на підприємства бюро технічної інвентаризації у межах визн ачених адміністративно-тери торіальних одиниць. Здійснен ня державної реєстрації прав власності на нерухоме майно в межах одного населеного пу нкту кількома БТІ не допуска ється (редакція чинна з 17.05.2004 р.).

Пунктом 1.6 Тимчасового пол оження визначено, що реєстра ції підлягають права власнос ті при наявності матеріалів технічної інвентаризації, пі дготовлених тим БТІ, яке пров одить реєстрацію прав власно сті на ці об' єкти.

Згідно з п. 1.7 Тимчасового пол оження Реєстром прав власнос ті на нерухоме майно є інформ аційна система, яка містить в ідомості про зареєстровані п рава власності, суб'єктів пра в, об'єкти нерухомого майна, пр авовстановлювальні докумен ти, на підставі яких здійснен о реєстрацію прав власності.

Пунктом 1.9 Тимчасового поло ження передбачено, що держат елем Реєстру прав є Мін'юст, як ий забезпечує функціонуванн я Реєстру. БТІ, які уклали відп овідні договори з Адміністра тором Реєстру прав, мають пря мий доступ до електронного Р еєстру прав, вносять відпові дні дані до Реєстру прав, нада ють витяги з Реєстру прав та в иконують інші функції, перед бачені цим Положенням.

Пунктом 8 наказу № 7/5 від 07.02.2002 р. покладено на Департамент ц ивільного законодавства раз ом із Державним підприємство м «Інформаційний центр»обов ' язок подати на затвердженн я Порядок ведення Реєстру пр ав власності на нерухоме май но.

Відповідний Порядок веден ня Реєстру прав власності на нерухоме майно (далі - Поряд ок) було затверджено наказом Мін' юсту № 7/5 від 28.01.2003 р., згідно з яким Реєстр прав власності на нерухоме майно - це єдина комп' ютерна база даних, яка забезпечує зберігання інфор мації про права власності на нерухоме майно, її видання та захист від несанкціонованог о доступу. На адміністратора Реєстру прав - державне під приємство «Інформаційний це нтр»Мін' юсту України, покла дено створення Реєстру прав, забезпечення його функціону вання, відповідальність за з береження даних та захист ві д несанкціонованого доступу до Реєстру прав.

Пунктом 1.3. Порядку передба чено, що БТІ здійснює реєстра цію прав власності на об'єкти нерухомого майна, що розташо вані в межах його зони обслуг овування.

Зона обслуговування БТІ - це перелік населених пунктів, у межах території яких БТІ має здійснювати реєстрацію прав власності на нерухоме майно .

Розділ Реєстру прав, відкри тий одним БТІ, може бути зміне ний, закритий лише тим БТІ, яки м він був відкритий. При лікві дації БТІ або зміні зони обсл уговування БТІ права на веде ння відповідних розділів Реє стру прав передаються адміні стратором Реєстру прав до пр авонаступника цих прав. Одно часно з передачею прав на роз діли Реєстру прав правонасту пник отримує відповідні реєс траційні справи.

Позивач, як правонаступни к Пологівського міжміського бюро технічної інвентаризац ії, відповідно до рішенням Ви конавчого комітету Запорізь кої обласної ради народних д епутатів «Про створення Поло гівського міжміського бюро т ехнічної інвентаризації»№ 34 3 від 23.09.1986 р. отримав право здійс нювати реєстрацію прав власн ості на нерухоме майно у наст упних адміністративно-терит оріальних одиницях Запорізь кої області: м. Токмак, м. Молоч анськ, Токмацький, Пологівсь кий, Оріхівський, Гуляйпільс ький, Черніговський райони.

Судом встановлено, що рішен ня Виконавчого комітету Запо різької обласної ради народн их депутатів «Про створення Пологівського міжміського б юро технічної інвентаризаці ї» № 343 від 23.09.1986 р. є чинним на ден ь розгляду справи.

Матеріали технічної інвен таризації на об' єкти нерухо мого майна, розташовані на те риторії Оріхівського району Запорізької області, з 1944 р. зн аходяться у позивача, що вста новлено постановою Вищого го сподарського суду України ві д 13.07.2006 р. у справі № 41/660, у якій брал и участь позивач та відповід ач у дані й справі, а тому, в сил у ч. 2 ст. 35 ГПК України, вказаний факт не потребує доказуванн я.

Як Тимчасовим положенням, т ак і Порядком на БТІ покладен о обов' язок по внесенню зап исів до Реєстру.

У той же час, вказаними норм ативними актами не передбаче но порядку надання адміністр атором Реєстру доступу БТІ д о Реєстру прав власності на н ерухоме майно.

З огляду на це, відповідні п равовідносини між позивачем , який, згідно зі статутом має право надавати послуги, пов' язані з проведенням технічно ї інвентаризації, реєстрації та обліком житлових будинкі в, споруд та іншої нерухомост і, тобто є підприємством бюро технічної інвентаризації, т а відповідачем були врегульо вані шляхом укладення 15.10.2002 р. д оговору № 62 про організацію до ступу БТІ до користування ав томатизованою електронною с истемою «Реєстр прав власнос ті на нерухоме майно».

Отже, шляхом вільного волев иявлення сторони врегулювал и свої взаємовідносини щодо організації доступу позивач а до Реєстру прав власності н а нерухоме майно, визначивши зміст прав та обов' язків ко жного, тобто ті умови, які є іс тотними, та складають зміст Д оговору.

Статтями 11, 509 Цивільного код ексу України передбачено, що договір є підставою виникне ння цивільних прав і обов' я зків (зобов' язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відпо відно до вказівок закону, дог овору.

Відповідно до ч. 1 ст. 173 Господ арського кодексу України, в с илу зобов' язання одна сторо на (боржник) зобов' язана вчи нити на користь другої сторо ни (кредитора) певну дію (перед ати майно, виконати роботу, на дати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певн ої дії, а кредитор має право ви магати від боржника виконанн я його обов' язку.

Відповідно до ст. 193 Господар ського кодексу України суб' єкти господарювання та інші учасники господарських відн осин повинні виконувати госп одарські зобов'язання належн им чином відповідно до закон у, інших правових актів, догов ору, а за відсутності конкрет них вимог щодо виконання зоб ов'язання - відповідно до вимо г, що у певних умовах звичайно ставляться.

Стаття 526 Цивільного кодек су України передбачає, що зоб ов' язання має виконуватися належним чином відповідно д о умов договору та вимог цьог о Кодексу, інших актів цивіль ного законодавства тощо. Одн остороння відмова від зобов' язання або одностороння змін а його умов не допускається, щ о передбачено ст. 525 Цивільног о кодексу України.

Відповідно до ст. 1 Господа рського процесуального коде ксу України підприємства та організації мають право звер татися до господарського суд у згідно з встановленою підв ідомчістю господарських спр ав за захистом своїх порушен их прав та охоронюваних зако ном інтересів.

Статтею 32 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и встановлено, що доказами у с праві є будь-які фактичні дан і, на підставі яких господарс ький суд у визначеному закон ом порядку встановлює наявні сть чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги ч и заперечення сторін, а також інші обставини, які мають зна чення для правильного виріше ння господарського спору.

Згідно зі ст. 33 Господарсько го процесуального кодексу Ук раїни обов'язок доказування тих обставин, на які посилаєт ься сторона як на підставу св оїх вимог та заперечень, покл адається на сторону.

Приймаючи рішення, суд зобо в' язаний керуватись надани ми сторонами доказами.

Доказами наданими в матері али справи доведено право по зивача на отримання доступу до електронного реєстру прав власності на нерухоме майно та здійснення реєстрації пр ав власності на нерухоме май но у Оріхівському районі Зап орізької області.

Таким чином дії відповідач а з обмеження доступу позива чу до електронного реєстру п рав власності на нерухоме ма йно є порушенням прав позива ча та умов договору № 62 про орг анізацію доступу БТІ до кори стування автоматизованою ел ектронною системою «Реєстр п рав власності на нерухоме ма йно»від 15.10.2002 р., що є підставою д ля задоволення позовних вимо г про відновлення порушеного права.

Оскільки в силу ч. 2 п. 1.3 Тимчас ового положення здійснення д ержавної реєстрації прав вла сності на нерухоме майно в ме жах одного населеного пункту кількома БТІ не допускаєтьс я, суд також вважає обґрунтов аними та такими, що підлягают ь задоволенню вимоги позивач а про обмеження доступу кому нального підприємства «Бюро технічної інвентаризації»О ріхівського району до електр онного реєстру прав власност і на нерухоме майно.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати покладають ся на позивача.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити пов ністю.

Зобов' язати державне під приємство «Інформаційний це нтр»Міністерства юстиції Ук раїни (04050, м. Київ, вул. Мельников а, 81-А, код 25287988) обмежити доступ к омунального підприємства «Б юро технічної інвентаризаці ї»Оріхівського району (70530, Зап орізька область, смт. Комишув аха, вул. Б. Хмельницького, Орі хівського району, код 30539853) на те риторії Новотроїцької, Ясноп олянської, Юрківської, Щасли вської, Преображенської, Оме льницької, Новотавричеської , Вільнянської, Малотокмачан оської, Микильської, Мирненс ької, Новоданилівської, Ново іванівської, Новопавлівсько ї, Новоселівської сільських рад, Комишуваської селищної ради Оріхівського району Зап орізької області до електрон ного реєстру прав власності на нерухоме майно.

Зобов' язати державне під приємство «Інформаційний це нтр»Міністерства юстиції Ук раїни (04050, м. Київ, вул. Мельников а, 81-А, код 25287988) відновити комунал ьному підприємству «Імпульс »Пологівської районної ради (70600, м. Пологи, вул. Привокзальна , 13, код 05397611) доступ до електронно го реєстру прав власності на нерухоме майно на території Новотроїцької, Яснополянськ ої, Юрківської, Щасливської, П реображенської, Омельницько ї, Новотавричеської, Вільнян ської, Малотокмачаноської, М икильської, Мирненської, Нов оданилівської, Новоіванівсь кої, Новопавлівської, Новосе лівської сільських рад, Коми шуваської селищної ради Оріх івського району Запорізької області.

Суддя С.А. Ковтун

Рішення підписано 21.12.2009 р .

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.11.2009
Оприлюднено04.12.2010
Номер документу9019975
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/156-6/423

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 14.12.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Костенко Т.Ф.

Ухвала від 29.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 10.09.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 29.07.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Рішення від 05.11.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

Ухвала від 01.10.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ковтун С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні