Вирок
від 19.08.2008 по справі 1-554/2008
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 1-554/2008 p.

ВИРОК

МЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2008 року Оболонсь кий районний суд м. Києва

в складі головуючого - судд і Прудніка О.А.

при секретарі Дунь І, В.

з участю прокурора Янчук а Д.Л.

представника цивільного п озивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві кримін альну справу по обвинуваче нню:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженки с Литвинівка Ки ївської області, українки , громадянки України, з вищ ою освітою, неодруженої, я ка має 5-х неповнолітніх дітей , непрацюючої, яка має прожив аючої: АДРЕСА_1, раніше не судимої,

у вчиненні злочинів, перед бачених ч.1 ст. 190; п.5 ст. 27, ч. 1 ст . 358; ч.3 ст. 358 КК України

УСТАНОВИВ:

В період часу з 1 листопада 2006 року по 30 листопада 2006 року у ОСОБА_2, виник злочинний у мисел направлений на заволод іння чужим майном шляхом обм ану, а саме - грошима належним и ВАТ «Універсальний банк ро звитку та партнерства», філі я якого знаходилась за адрес ою: м. Київ, пр-т Московський, 8, шляхом отримання кредиту у сумі 5000 гривень та подальшого привласнення отриманих грош ей, не маючи на меті їх поверн ення.

Достовірно знаючи, що для о формлення та отримання креди ту у банківській установі се ред інших документів, таких я к паспорта та довідки про при своєння ідентифікаційного н омеру, необхідно обов'язково надавати довідку про отрима ні доходи з місця роботи, маю чи злочинний умисел на пособ ництво у підробленні докумен та, що видається підприємств ом, установою, організацією , чи іншою особою, яка має пра во видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'я зків, з метою його подальшого використання, а саме довідки про доходи з місця роботи, пе ребуваючи у місті Києві, по в улиці Маяковського, та реалі зуючі свій злочинний умисел, ОСОБА_2 передала невстан овленій слідством особі на і м'я «Олексій» (матеріали відн осно якої виділені в окреме п ровадження) власний паспорт громадянина України та довід ку про присвоєння ідентифіка ційного номеру з метою занес ення їх даних до підробленої довідки з місця роботи на її і м'я.

У подальшому, 01.12.2006 року, в ден ний період часу, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу направленого на посо бництво в підробленні докуме нта, що видається підприємст вом, установою, організаціє ю, чи іншою особою, яка має пр аво видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'я зків, з метою його подальшого використання, ОСОБА_2 отр имала від невстановленої слі дством особи на ім'я Олексій, підроблену довідку про доход и з місця роботи ТОВ «Т.А.1.С. » (к од ЄДРПОУ 21540381) № 37/11-06 від 30.11.2006 року в иписану на її ім'я, згідно яко ї ОСОБА_2 в період з 01.05.2006 рок у по 30.10.2006 року працювала у ТОВ « Т.А.1.С. » на посаді менеджера з п родажу та отримала за вказан ий період дохід у сумі 13 980 грив ень, відомості у якій не відп овідали дійсності, оскільки ОСОБА_2 на ТОВ «Т.А.Т.С. » нік оли не працювала і доходів та м не отримувала.

01.12.2006 року, у денний час доби, ОСОБА_2 достовірно знаючи про те, що для отримання кред иту необхідно пред'явити пас порт, довідку про присвоєння ідентифікаційного номеру та довідку про доходи з місця ро боти із зазначенням розмірів заробітної плати за останні шість місяців, перебуваючи в приміщенні Першого відділен ня ВАТ «Універсальний банк р озвитку та партнерства» за а дресою: м. Київ, пр-т Московсь кий, 8, та продовжуючи реалізо вувати свій злочинний умисел направлений на заволодіння чужим майном шляхом обману, н адала економісту зі споживчо го кредитування ВАТ «Універс альний банк розвитку та парт нерства» ОСОБА_3 свій пасп орт, довідку про присвоєння і дентифікаційного номеру та з авідомо підроблену довідку п ро доходи з місця роботи ТОВ « Т.А.І.С. » (код ЄДРПОУ 21540381) № 37/11-06 від 30.11.2006 року виписану на її ім'я, з гідно якої ОСОБА_2 впродов ж часу з 01.05.2006 року по 30.10.2006 року пр ацювала у ТОВ «Т.А.І.С. » на поса ді менеджера з продажу та отр имала за вказаний період дох ід у сумі 13 980.гривень, що не від повідало дійсності. Також, пр одовжуючи реалізацію свого з лочинного умислу направлено го на заволодіння чужим майн ом шляхом обману, ОСОБА_2 с відомо вводячи співробітник ів Першого відділення ВАТ «У ніверсальний банк розвитку т а партнерства» в оману, перек онала їх що дійсно працює мен еджером з продажу на ТОВ «Т.А.І .С», що кредит поверне у перед бачений термін, власноручно заповнила та завірила власн им підписом Заяву № 17/40/д/нп на в ідкриття карткового рахунку , видачі платіжної картки та встановлення ліміту кредиту вання по програмі «Декарт», д е зазначалось, що гр. ОСОБА_ 2, працює у ТОВ «Т.А.І.С. » на по саді менеджера з продажу, що не відповідало дійсності, а т акож підписала договір № 17/40/Д/Н П про відкриття карткового р ахунку та обслуговування бан ківської платіжної картки за дебетово-кредитною схемою в ід 01.12.2006 року. На підставі надан их ОСОБА_4 даних та докуме нтів, між нею та ВАТ «Універс альний банк розвитку та парт нерства» було укладено догов ір № 17/40/Д/НП від 01.12.2006 року про від криття карткового рахунку та обслуговування банківської платіжної картки за дебетов о-кредитною схемою. Згідно ум ов даного договору ВАТ «Унів ерсальний банк розвитку та п артнерства» банк надав ОСО БА_2 гроші у сумі 5000 гривень, з а умови їх повернення із відс отками за користування, терм іном до 01.12.2007 року.

Продовжуючи реалізацію св ого злочинного умислу направ леного на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме грошима ВАТ «Універсальний б анк розвитку та партнерства» , ОСОБА_2 01.12.2006 року, в денний час доби, перебуваючи у прим іщенні Першого відділення ВА Т «Універсальний банк розвит ку та партнерства» за адресо ю: м. Київ, пр-т Московський, 8, отримала від співробітника б анку пластикову банківську п латіжну картку разом із пін-к одом доступу до рахунку на як ому знаходились грошові кошт и у сумі 5000 гривень, без наміру виконувати свої зобов'язанн я перед ВАТ «Універсальний б анк розвитку та партнерства» стосовно повернення кредиту , а бажаючи привласнити зазна чені грошові кошти.

Заволодівши грошовими кош тами які належать ВАТ «Уніве рсальний банк розвитку та па ртнерства» ОСОБА_2 розпор ядилася ними на власний розс уд, завдавши ВАТ «Універсаль ний банк розвитку та партнер ства» матеріальну шкоду у ро змірі 5000 гривень.

Допитана при судовому слід стві підсудна ОСОБА_2 свою вину у вчиненні злочинів, пе редбачених ч.1 ст. 190; п.5 ст. 27, ч. 1 ст. 358; ч.3 ст. 358 КК України визн ала повністю, щиро покаялась і дала суду показання, які по вністю відповідають встанов леним обставинам, підтверди вши події викладені у обвину вальному висновку, доповнив ши, що вона у вчиненому каєть ся, просить суворо не карати, врахувати її щире каяття, що вона має 5-х неповнолітніх діт ей, обіцяючи більш злочинів н е вчиняти. При цьому ОСОБА_2 зазначила, що в період часу з І листопада 2006 року по 30 листоп ада 2006 року у неї, виник злочин ний умисел направлений на за володіння шляхом обману грош има належними ВАТ «Універсал ьний банк розвитку та партне рства», філія якого знаходил ась за адресою: м. Київ, пр-т Мо сковський, 8, шляхом отриманн я кредиту у сумі 5000 гривень та п одальшого привласнення отри маних грошей, не маючи на мет і їх повернення. О розуміючи, що для оформлення та отриман ня кредиту у банківській уст анові серед інших документів , таких як паспорта та довідк и про присвоєння ідентифікац ійного номеру, необхідно обо в'язково надавати довідку пр о отримані доходи з місця роб оти, маючи умисел на пособниц тво у підробленні документу з метою його подальшого вико ристання, а саме довідки про доходи з місця роботи, перебу ваючи у місті Києві, по вулиц і Маяковського, та реалізуюч і свій умисел, вона передала наглядно знайомому чоловіку на ім'я «Олексій» власний пас порт громадянина України та довідку про присвоєння ідент ифікаційного номеру з метою занесення їх даних до підроб леної довідки з місця роботи на її ім'я.

У подальшому, 01.12.2006 року, в ден ний період часу, вона отримал а від особи на ім'я «Олексій», підроблену довідку про дохо ди з місця роботи ТОВ «Т.А.І.С. » (код ЄДРПОУ 21540381) № 37/11-06 від 30.11.2006 рок у виписану на її ім'я, згідно я кої вона в період з 01.05.2006 року по 30.10.2006 року працювала у ТОВ «Т.А.І .С. » на посаді менеджера з про дажу та отримала за вказаний період дохід у сумі 13 980 гривен ь.

01.12.2006 року, у денний час доби, вона розуміючи про те, шо для втримання кредиту необхідно пред'явити паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаці йного номеру та довідку про д оходи з місця роботи із зазна ченням розмірів заробітної п лати за останні шість місяці в, перебуваючи в приміщенні П ершого відділення ВАТ «Уніве рсальний банк розвитку та па ртнерства» за адресою: м. Киї в, пр-т Московський, 8, надала економісту зі споживчого кре дитування ВАТ «Універсальни й банк розвитку та партнерст ва» свій паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційно го номеру та підроблену дові дку про доходи з місця роботи ТОВ «Т.А.І.С. » виписану на її ім 'я, згідно якої вона впродовж часу з 01.05.2006 року по 30.10.2006 року пра цювала у ТОВ «Т.А.І.С. » на посад і менеджера з продажу та отри мала за вказаний період дохі д у сумі 13 980 гривень, що не відп овідало дійсності. Також, вво дячи співробітників Першого відділення ВАТ «Універсальн ий банк розвитку та партнерс тва» в оману, переконала їх щ о вона дійсно працює менедже ром з продажу на ТОВ «Т.А.І.С», що кредит поверне у передбач ений термін, власноручно зап овнила та завірила власним п ідписом Заяву на відкриття к арткового рахунку, видачі пл атіжної картки та встановлен ня ліміту кредитування по пр ограмі «Декарт», де зазначал ось, що вона працює у ТОВ «Т.А.І .С. » на посаді менеджера з про дажу, що не відповідало дійсн ості, а також підписала догов ір про відкриття карткового рахунку та обслуговування ба нківської платіжної картки з а дебетово-кредитною схемою від 01.12.2006 року. На підставі нада них даних та документів, між нею та ВАТ «Універсальний ба нк розвитку та партнерства» було укладено договір про ві дкриття карткового рахунку т а обслуговування банківсько ї платіжної картки за дебето во-кредитною схемою. Згідно у мов даного договору банк над ав їй гроші у сумі 5000 гривень, з а умови їх повернення із відс отками за користування, терм іном до 01.12.2007 року.

01.12.2006 року, в денний час доби, перебуваючи у приміщенні Пер шого відділення ВАТ «Універс альний банк розвитку та парт нерства» за адресою: м. Київ, пр-т Московський, 8, вона отри мала від співробітника банку пластикову банківську платі жну картку разом із пін-кодом доступу до рахунку на якому з находились грошові кошти у с умі 5000 гривень, без наміру вик онувати свої зобов'язання пе ред ВАТ «Універсальний банк розвитку та партнерства» сто совно повернення кредиту, пр ивласнивши зазначені гроші. В подальшому отримані грошим а вона розпорядилася за влас ним розсудом. Крім повного ви знання своєї вини підсудною у вчиненні інкримінованих їй діянь, кваліфікованих за ч.1 ст. 190; п.5 ст. 27, ч. 1 ст. 358; ч. 3 ст. 358 К К України, її винність підтве рджена та доведена зібраними по кримінальній справі дост атніми доказами.

Згідно ст. 275 КПК України роз гляд справи провадився відно сно підсудної в межах пред'яв леного їй обвинувачення.

На підставі ст. 299 КПК Україн и, за згодою учасників процес у, судом визнано недоцільним дослідження доказів по спра ві, стосовно тих фактичних об ставин справи та розміру вит рат, які ніким з учасників пр оцесу не оспорюються.

При встановлених обставин ах, суд вважає, що своїми умис ними діями які виразились у з аволодінні чужим майном шлях ом обману (шахрайство) ОСОБ А_2 вчинила злочин, передбач ений ч. 1 ст. 190 КК України.

Крім того, своїми умисними діями, що виразилися у пособ ництві, тобто сприянні, нада нням засобів, вчиненню підро блення документу, який видає ться чи посвідчується підпри ємством, установою, організ ацією, чи іншою особою, яка ма є право видавати чи посвідчу вати такі документи, і який н адає права або звільняє від о бов'язків, з метою його подал ьшого використання, ОСОБА _2 вчинила злочин, передбаче ний п. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 358 КК України .

Крім того, своїми умисними діями, які виразилися у вико ристанні завідрмо підроблен ого документа, ОСОБА_2 вчи нила злочин, передбачений ч.3 ст. 358 КК України.

Призначаючи вид та міру пок арання підсудній у відповідн ості зі ст. 65 КК України, суд вр аховує характер, ступінь сус пільної небезпеки та тяжкіст ь вчинених злочинів, особу ви нної та дані, що її характери зують, її відношення до подій , що відбулися, їх наслідків, її вік, стан здоров'я, сімейн і обставини, матеріальне ста новище, повне визнання своєї вини, щире каяття у вчиненом у, ступінь вини, активне спри яння розкриттю злочину, наяв ність на утриманні неповнолі тніх дітей та приходить до ви сновку про доцільність призн ачення підсудній покарання у виді штрафу в межах санкції в изначених частин статей крим інального закону, оскільки н а думку суду її виправлення т а перевиховання можливе без ізоляції від суспільства, пр и цьому саме таке покарання є необхідним та достатнім для виправлення та перевихованн я підсудної.

За встановлених обставин, враховуючи положення ст. ст . 22, 1166 ЦК України, цивільний по зов ВАТ «Універсальний банк розвитку та партнерства» на думку суду підлягає задоволе нню у повному обсязі, як таки й, що знайшов своє належне пі дтвердження при судовому слі дстві і повністю визнаний пі дсудною.

На підставі викладеного т а керуючись ст. ст. 299, 301-1, 323, 324 КП К України, суд -

ЗАСУДИВ:

ОСОБА_2 визнати винною у вчиненні злочинів, передба чених ч.1 ст. 190; п.5 ст. 27, ч. 1 ст. 358; ч. 3 ст. 358 КК України та признач ити їй покарання:

за ч.1 ст. 190 КК України у виді у виді штрафу в розмірі 50 (пяти десяти) неоподатковуваних мі німумів доходів громадян;

за п.5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК Україн и у виді штрафу в розмірі 60 (шес тидесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

за ч.3 ст. 358 КК України у виді штрафу в розмірі 45 (сорокап'ят и) неоподатковуваних мінімум ів доходів громадян.

На підставі ст. 70 КК України , шляхом поглинення менш суво рого покарання більш суворим остаточно визначити ОСОБА _2 покарання за сукупністю з лочинів у виді штрафу в розмі рі 60 (шестидесяти) неоподатков уваних мінімумів доходів гро мадян в доход держави.

Міру запобіжного заходу ОСОБА_2 підписку про невиїз д до вступу вироку в законну с илу залишити без змін.

Цивільний позов ВАТ «Уніве рсальний банк розвитку та па ртнерства» задовольнити. Стя гнути з ОСОБА_2 на користь ВАТ «Універсальний банк роз витку та партнерства» 5460 грив ень 12 копійок.

Речовий доказ - підроблену довідку залишити на зберіга нні при матеріалах криміналь ної справи.

Вирок може бути оскаржени й протягом 15 діб до Апеляційно го суду міста Києва через Обо лонський районний суд міста Києва.

Дата ухвалення рішення19.08.2008
Оприлюднено06.12.2010
Номер документу9027465
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-554/2008

Вирок від 19.08.2008

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пруднік О.А.

Вирок від 13.11.2008

Кримінальне

Довгинцівський районний суд м.Кривого Рогу

Середня Н.Г.

Вирок від 19.08.2008

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пруднік О.A.

Постанова від 18.03.2009

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Акулова М.І.

Вирок від 12.12.2008

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С.В.

Постанова від 18.03.2009

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Акулова М.І.

Вирок від 12.12.2008

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Хрипун С.В.

Вирок від 13.10.2008

Кримінальне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А.В.

Вирок від 23.06.2008

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ющук О.С.

Вирок від 09.10.2008

Кримінальне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Лиходєдов А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні