Ухвала
від 30.07.2020 по справі 635/498/20
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №635/498/20

Провадження по справі 1-кс/635/1151/2020

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2020 року Харківський районний суд Харківської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Покотилівка клопотання старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Харківської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221430000495 від 18 грудня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

До Харківського районного суду Харківської області суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Харківської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221430000495 від 18 грудня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому слідчий просить надати старшому слідчомуСВ ХарківськогоВП ГУНПв Харківськійобласті ОСОБА_3 ,прокурору Харківськоїмісцевої прокуратури№ 6Харківської області ОСОБА_5 ,прокурору Харківськоїмісцевої прокуратури№ 6Харківської області ОСОБА_6 тимчасовийдоступ додокументів,що містятьбанківську таємницю,а саме: документів про встановлення та обслуговування системи «клієнт-банк» із зазначенням інформації про телефонних абонентів, від яких проводилося з`єднання із вказаною установою, довіреностей на отримання коштів з банківських рахунків, чеків, заяв на видачу готівки, видаткових касових ордерів на видачу готівки з рахунків, заяв на отримання готівки в касі банку за період з 11.09.2018 по 07.05.2020; виписок про рух коштів за рахунками за період з 11.09.2018 по 07.05.2020, із зазначенням контрагентів та дат, сум, призначення платежів їх назв, прізвищ, імені, по-батькові; інформації про ІР-адреси, з яких здійснювалися з`єднання з використанням системи віддаленого доступу до банківських рахунків КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період з 11.09.2018 по 07.05.2020; інформації про рух грошових коштів за період часу з 11.09.2018 по 07.05.2020 із зазначенням дат, сум, призначення платежів, терміналів, банкоматів, через які пересилалися та отримувалися грошові кошти, їх адрес, контрагентів, з розшифровкою їх назв, кодів ЄДРПОУ та прізвища, ім`я, по-батькові фізичних осіб, відправників та отримувачів коштів, інформації щодо прив`язаних до вказаного рахунку банківських карток із зазначенням дат їх відкриття та власників таких банківських карток, копій їх паспортів за період часу з 11.09.2018 по 07.05.2020 за рахунком НОМЕР_2 КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) розташовується за адресою: АДРЕСА_1 (центральний офіс АДРЕСА_2 ).

Клопотання обґрунтовується тим, що до Харківського ВП ГУНП в Харківській області надійшли матеріали з Харківської місцевої прокуратури № 6 Харківської області за фактом того, що невстановлені особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) зловживаючи своїм службовим становищем, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди, розтратили бюджетні кошти при закупівлі товарів та обладнання для проведення робіт з благоустрою, чим самим завдали державному бюджету тяжких наслідків.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) засноване 11.09.2018 ІНФОРМАЦІЯ_3 . Вказане підприємство перебуває на обліку в ІНФОРМАЦІЯ_4 та зареєстроване за адресою: АДРЕСА_3 . Директором вказаного комунального підприємства являється ОСОБА_7 .

Статутний капітал вказаного підприємства складає всього 1000 грн., що підтверджується даними вказаного вище Єдиного державного реєстру.

Такий незначний розмір статутного капіталу може свідчити про ознаки фіктивності діяльності такого підприємства та неможливість з урахування такого статутного фонду вести господарську діяльність.

Разом з цим встановлено, що за весь період діяльності вказане підприємство приймало участь та отримало перемогу у 7 закупівлях на загальну суму 2 028670,00 грн. Отже залишається незрозумілим, яким саме чином виконувались в основному ремонтні роботи з урахуванням такого статутного капіталу, який не дозволяє первинно закупити відповідне обладнання та забезпечити виплату заробітної плати найманих працівникам.

Так, відповідно до листа НБУ № 25-0008/37888 від 26.05.2017 «Щодо фінансових операцій з ознаками фіктивності», у додатку 1 «перелік для виявлення клієнтів, фінансові операції яких містять ознаки фіктивності» є серед іншого невідповідність ресурсів обсягам здійснюваної діяльності, що виражається серед іншого і у несформованому статутному капіталі або мінімальному розмірі капіталу.

Також в разі укладення у подальшому КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » договорів субпідряду, ІНФОРМАЦІЯ_5 використання бюджетних коштів, оскільки повинна була напряму укладати відповідні договори з підрядниками.

З метою перевірки інформації, отриманої в ході опрацювання веб порталу « ІНФОРМАЦІЯ_6 » публічні закупівлі 13.01.2020 на ім`я директора КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради направлено запит з приводу надання належним чином завірених копії документів щодо кількості закупленої підприємством техніки та обладнання для проведення робіт по благоустрою за період з 01.01.2019 по теперішній час із зазначенням маркувань та моделей такої техніки, суб`єктів господарювання, у яких була закуплена така техніка та обладнання, документів, на підставі яких КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вказаний у запиті період часу придбалася техніка та обладнання, а також документів на таку придбану техніку, статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », наказів про призначення на посаду директора підприємства, головного бухгалтера, посадових обов`язків директора та головного бухгалтера підприємства. Однак КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надано відповідь органу досудового розслідування про те, що доступ до перерахованих в запиті документів постає можливим отримати в порядку тимчасового доступу до речей і документів.

14.02.2020 отримано ухвалу слідчого судді Харківського районного суду Харківської області про надання тимчасового доступу до документів з приводу кількості закупленої підприємством техніки, обладнання для проведення робіт та договорів (додатків до договорів, актів виконаних робіт) щодо проведенням ремонтних робіт з благоустрою за період з 11.09.2018 по 10.02.2020 із зазначенням маркувань та моделей такої техніки, суб`єктів господарювання, у яких була закуплена така техніка та обладнання, будівельні матеріали, які використовувалися для виконання будівельних, ремонтних робіт, документів, на підставі яких КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за вказаний період часу придбалася техніка та обладнання, а також документів на таку придбану техніку, будівельних матеріалів, рішень посадових осіб підприємства щодо закупівлі техніки, будівельних матеріалів за вказаний період часу, платіжних документів щодо перерахування бюджетних коштів на рахунки КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради за період з 11.09.2018 по 10.02.2020, платіжних документів з приводу придбання вказаної техніки та будівельних матеріалів, копій: статуту КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », наказів про призначення на посаду директора підприємства, головного бухгалтера, посадових обов`язків директора та головного бухгалтера підприємств, які перебувають у володінні КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_3 .

Однак, зазначені в ухвалі документи не були надані органу досудового розслідування та підприємством направлено лист з приводу того, що зазначені в ухвалі суду документи фактично перебувають на вивченні у адвокатів підприємтсва. Тобто рішення суду з приводу надання документів фактично виконане не було посадовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

10.06.2020 в ході проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді Харківського районного суду Харківської області за фактичним місцем провадження своєї господарської діяльності КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради за адресою: АДРЕСА_4 документів щодо провадження своєї господарської діяльності КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради виявлено та вилучено не було.

Крім того під час досудового розслідування встановлено, що « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в грудні 2019 року виграло тендер на послуги з поточного ремонту вуличного освітлення по АДРЕСА_5 . За виконання вказаних робіт «КП ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) отримала грошові кошти у розмірі 189 тис. грн. Допитані в якості свідків ОСОБА_8 та ОСОБА_9 (особи які мешкають на АДРЕСА_5 ) повідомили, що освітлення вказаної вулиці проводив у 2017-2018 роках за власний кошт громадянин ОСОБА_10 , також останні повідомили, що жодного разу не бачили представників КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які виконували роботи по освітленню вказаної вулиці. Більш того останні зазначили, що навіть згорівши лампочки за власний кошт систематично замінює ОСОБА_10 , який у теперішній час є депутатом ІНФОРМАЦІЯ_7 . Допитані в якості свідків місцеві жителі с. Циркуни Харківського району Харківської області, які фактично проживають по вул. Гоголя у вказаному населеному пункті підтвердили факт того, що фактично вуличне освітлення робилося за кошти місцевого жителя ОСОБА_10 , його найманими працівниками та за його особисті кошти. Це й же факт підтвердив і сам громадянин ОСОБА_10 під час проведення його допиту в якості свідка, який пояснив, що ремонт вуличного освітлення по АДРЕСА_5 проводився ним особисто за власні кошти. 06.02.2020 від оперативного підрозділу Харківського ВП ГУНП в Харківській області надійшов рапорт, відповідно до якого встановлено, що в населених пунктах Циркуни, Руські-Тишки, Черкаські-Тишки Харківського району Харківської області «КП ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) виконував роботи з благоустрою пам`ятників, але по факту роботи були виконанні не в повному обсязі, а грошові кошти були сплаченні в повному обсязі у сумі 184 тис. Так, відповідно до інформації з веб-порталу « ІНФОРМАЦІЯ_8 » КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виконувало наступні роботи з поточного ремонту пам`ятників на території Циркунівської сільської ради Харківського району Харківської області: за договором № 175 від 15.07.2019 щодо поточного ремонту меморіального комплексу у с. Циркуни Харківського району Харківської області на загальну суму 162975 грн. 40 коп., за договором № 171 від 10.07.2019 щодо поточного ремонту пам`ятника по вулиці Голдобіна в с. Черкаські Тишки Харківського району Харківської області на загальну суму 4581 грн. 36 коп. та за договором № 170 від 10.07.2019 щодо проведення поточного ремонту пам`ятника по вулиці Центральна в с. Руські Тишки Харківського району Харківської області на загальну суму 17443 грн. 24 коп. Відповідно до вказаних договорів, строки виконання робіт по ним встановлюються з липня 2019 по 31.12.2019. Однак, допитаний в якості свідка архітектор-декоратор ОСОБА_11 пояснив, що він за договором із ІНФОРМАЦІЯ_9 в травні виконував ремонті роботи на на меморіальному комплексі в с. Циркуни, а саме покраску та штукатурку. За виконані йому було заплачено 3000 гривень. Більше ніяких ремонтних робіт на вказаному меморіальному комплексі не проводилося. Крім того, свідок ОСОБА_11 пояснив, що ремонті роботи на меморіальному комплексі він виконував до 05.05.2019, тобто до свята 9 травня у 2019 році. Крім того, допитані в якості свідків місцеві жителі с. Циркуни ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 та інші пояснили, що дійсно ремонті роботи пам`ятників в с. Руські Тишки, с. Черкаські Тишки та на меморіальному комплексі в с. Циркуни проводилися до 09.05.2019 року, а саме в кінці квітня на початку травня 2019 року. До 9 травня 2019 року на пам`ятники особисто приїздив губернатор Харківської області ОСОБА_17 та проводила урочисте відкриття відремонтованих пам`ятників та меморіальних комплексів. Таким чином, у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що договори № 175 від 15.07.2019 щодо поточного ремонту меморіального комплексу у с. Циркуни Харківського району Харківської області на загальну суму 162975 грн. 40 коп., № 171 від 10.07.2019 щодо поточного ремонту пам`ятника по вулиці Голдобіна в с. Черкаські Тишки Харківського району Харківської області на загальну суму 4581 грн. 36 коп. та № 170 від 10.07.2019 щодо проведення поточного ремонту пам`ятника по вулиці Центральна в с. Руські Тишки Харківського району Харківської області на загальну суму 17443 грн. 24 коп. є фіктивними, роботи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо їх ремонту не проводило, а фактично проводили роботи на пам`ятниках інші особи до юридичного укладання самих договорів, в наслідок чого посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » умисно внесли до вказаних договорів завідомо недостовірні відомості з метою заволодіння бюджетними коштами ІНФОРМАЦІЯ_3 . 03.03.2020 по вказаному кримінальному провадженню призначено будівельно-технічні експертизи з приводу встановлення та перевірки обсягів фактично виконаних робіт щодо реконструкції вказаних вище пам`ятників. 23.03.2020 на адресу слідчого відділу надійшли клопотання експерта з приводу надання документів, необхідних для проведення експертиз, а саме договорів щодо проведення реконструкції пам`ятників, проектно-кошторисної документації до них, акти виконаних робіт по вказаним договорам. 16.06.2020 директором КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради ОСОБА_7 , добровільно надано документи, витребувані в ухвалах про тимчасовий доступ та про проведення обшуку, які не були вилучені органом досудового розслідування до цього часу під час проведення слідчих (розшукових) та процесуальних дій. Серед наданих ОСОБА_7 документах встановлено договір № 1504-19/1 від 15.04.2019, укладеного між КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради в особі директора ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_18 на 3 аркушах. Так, згідно вказаного договору ФОП ОСОБА_18 виконував роботи субпідряду щодо проведення ремонтів пам`ятників та мемеріального комплексу в с. Циркуни, с. Руські Тишки та с. Черкаські Тишки в липні 2019 року. Однак, як було зазначено вище, вказані роботи згідно показань багатьох місцевих жителів проводилися до 9-го травня 2019 року та фактично вказані роботи виконував свідок ОСОБА_19 за проханням ОСОБА_7 . Орган досудового розслідування приходить до висновку, що надані директором КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради ОСОБА_7 не відповідають дійсності та до них внесені завідомо недостовірні відомості, оскільки на момент проведення тимчасового доступу до речей і документів і обшуку вказаних документів не було та обставини, викладені в даних документах, не відповідають дійсності. Фактично ж ФОП ОСОБА_18 роботи з субпідряду щодо ремонту пам`ятників не проводив, тим паче в липні 2019 року, як то зазначено у вказаному вище договорі. Крім того, згідно відомостей ГУ ДФС в Харківській області ФОП ОСОБА_18 в липні-серпні 2019 року не мав найманих працівників. Таким чином у органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи бюджетними коштами в липні 2019 року, які були виділені для проведення ремонтів пам`ятників та, діючи за попередньою змовою із ФОП ОСОБА_18 використовували останнього для виведення грошових коштів, здобутих злочинним шляхом через рахунки останнього. 03.04.2020 в ході проведення тимчасового доступу до речей і документів на підставі ухвали слідчого судді було вилучено копії документів щодо фактичного руху грошових коштів по рахунку КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради, відкритого в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за період часу з 10.07.2019 по 11.10.2019. Вивченням вилучених документів встановлено, що КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради у період з липня 2019 року по жовтень 2019 року перераховувало на рахунок ФОП ОСОБА_20 значні суми грошових коштів як оплату за будівельні матеріали. Крім цього, на рахунок ФОП ОСОБА_18 КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради 31.07.2019 перераховані грошові кошти в сумі 45500 грн. та 66300 грн. як оплати за виконані роботи по договору від 10 липня 2019 року та 15 липня 2020 року (саме в такі дати КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради були укладені договори щодо поточних ремонтів пам`ятників. Крім того, вказаним підприємством в серпні 2019 року на рахунок ще одного суб`єкта господарювання ФОП ОСОБА_21 були перераховані грошові кошти за придбання будівельних матеріалів. Однак, за вказаний період часу КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради фактично не могла придбати будівельних матеріалів на такі суми, оскільки підприємством не було виконано стільки робіт по договорам на такі суми, враховуючи той факт, що ремонт меморіального комплексу в с. Циркуни Харківського району Харківської області проводився на початку травня 2019 року. За таких обставин орган досудового розслідування приходить до висновку, що посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради зловживаючи свої службовим становищем протиправно заволоділи бюджетними коштами в липні 2019 року, що були виділені підприємству для проведення ремонтних робіт пам`ятників на території Циркунівської сільської ради та діючи за попередньою змовою із ФОП ОСОБА_20 , ФОП ОСОБА_21 та ФОП ОСОБА_18 використовуючи останніх для виведення незаконно здобутих грошових коштів через банківські рахунки вказаних суб`єктів господарювання під виглядом придбання будівельних матеріалів. В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ФОП ОСОБА_18 має відкритий в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » рахунок за № НОМЕР_4 , на який КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради перераховували грошові кошти, здобуті злочинним шляхом. Крім того, ФОП ОСОБА_21 має відкритий в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » рахунок за № НОМЕР_5 , на який КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради перераховували грошові кошти, здобуті злочинним шляхом. Крім того, ФОП ОСОБА_20 має відкритий в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » рахунок за № НОМЕР_6 , на який КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради перераховували грошові кошти, здобуті злочинним шляхом. 09.07.2020 в ході проведення тимчасового доступу до речей і документів в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вилучено документи по розрахунковому рахунку № НОМЕР_4 ФОП ОСОБА_18 за період з 11.09.2018 по 07.05.2020 із зазначеннямдат,сум,призначення платежів,терміналів,банкоматів,через якіпересилалися таотримувалися грошовікошти,їх адрес,контрагентів,з розшифровкоюїх назв,кодів ЄДРПОУта прізвища,ім`я,по-батьковіфізичних осіб,відправників таотримувачів коштів;інформацію (виписку) щодо руху грошових коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_5 ФОП ОСОБА_21 за період з 11.09.2018 по 07.05.2020 із зазначенням дат, сум, призначення платежів, терміналів, банкоматів, через які пересилалися та отримувалися грошові кошти, їх адрес, контрагентів, з розшифровкою їх назв, кодів ЄДРПОУ та прізвища, ім`я, по-батькові фізичних осіб, відправників та отримувачів коштів; інформації (виписки) щодо руху грошових коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_6 ФОП ОСОБА_20 за період з 11.09.2018 по 07.05.2020 із зазначеннямдат,сум,призначення платежів,терміналів,банкоматів,через якіпересилалися таотримувалися грошовікошти,їх адрес,контрагентів,з розшифровкоюїх назв,кодів ЄДРПОУта прізвища,ім`я,по-батьковіфізичних осіб,відправників таотримувачів коштів.Дослідженням вказанихдокументів встановлено,що заперіод часуКП « ІНФОРМАЦІЯ_1 »Циркунівської сільськоїради протягомсвого існування,починаючи з11.09.2018перераховувало нарахунки ФОП ОСОБА_18 та ФОП ОСОБА_20 значні сумигрошових коштів,які вподальшому післянадходження зінтервалом удва п`ять днівзнімалися вказанимиособами уготівковій форміу касахвідділень АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »та зкарток.При цьому,в описахпризначень такихплатежів невказувалися ніпризначення платежу,ні номердоговору (накладноїчи іншогодокументу),на підставіякого такігрошові коштибули перераховані.Крім цього,серед наданихдиректором КП« ІНФОРМАЦІЯ_1 »Циркунівської сільськоїради документіввиявлено договорисубпідряду щодопоточного ремонтупам`ятників натериторії ІНФОРМАЦІЯ_10 в липні2019року.При цьому,договору субпідрядукомунальне підприємствоукладало ізФОП ОСОБА_18 із значноменшими сумами,ніж ті,які поступилина рахунокпідприємства від ІНФОРМАЦІЯ_10 .При цьому,ФОП ОСОБА_18 згідно наданоїінформації з ІНФОРМАЦІЯ_11 немав іне маєдо теперішньогочасу найманихпрацівників.За такихобставин органдосудового розслідуванняприходить довисновку,що посадовіособи КП« ІНФОРМАЦІЯ_1 »Циркунівської сільськоїради,зловживаючи своїмслужбовим становищем,діючи запопередньою змовоюіз ФОП ОСОБА_18 та ФОП ОСОБА_20 заволоділи бюджетнимикоштами тавикористовували останніхдля виведеннята зняттягрошових коштів,здобутих злочиннимшляхом.Слідчий зазначає, що на теперішній час є достатньо підстав вважати, що за вказаною вище схемою заволодіння та виведення бюджетних коштів КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради, працювало протягом тривалого періоду часу, починаючи з 11.09.2018 по 07.05.2020, використовуючи таким чином ФОП ОСОБА_18 та ФОП ОСОБА_20 , а також інших суб`єктів господарювання для виведення бюджетних коштів, здобутих злочинним шляхом за допомогою вчинення фіктивних фінансових операцій, з метоюперевірки вказанихдоводів,а саметого,для якихцілей КП« ІНФОРМАЦІЯ_1 »Циркунівської сільськоїради (кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )перераховувало нарахунки ФОП ОСОБА_18 та ФОП ОСОБА_20 бюджетні коштиу значнихсумах,починаючи з11.09.2018по 07.05.2020,за щосаме вказанекомунальне підприємствоотримувало такігрошові коштиз бюджету,постає необхіднимотримати тимчасовийдоступ додокументів,що містятьбанківську таємницю,а саме: документів про встановлення та обслуговування системи «клієнт-банк» із зазначенням інформації про телефонних абонентів, від яких проводилося з`єднання із вказаною установою, довіреностей на отримання коштів з банківських рахунків, чеків, заяв на видачу готівки, видаткових касових ордерів на видачу готівки з рахунків, заяв на отримання готівки в касі банку за період з 11.09.2018 по 07.05.2020; виписок про рух коштів за рахунками за період з 11.09.2018 по 07.05.2020, із зазначенням контрагентів та дат, сум, призначення платежів їх назв, прізвищ, імені, по-батькові; інформації про ІР-адреси, з яких здійснювалися з`єднання з використанням системи віддаленого доступу до банківських рахунків КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період з 11.09.2018 по 07.05.2020; інформації про рух грошових коштів за період часу з 11.09.2018 по 07.05.2020 із зазначенням дат, сум, призначення платежів, терміналів, банкоматів, через які пересилалися та отримувалися грошові кошти, їх адрес, контрагентів, з розшифровкою їх назв, кодів ЄДРПОУ та прізвища, ім`я, по-батькові фізичних осіб, відправників та отримувачів коштів, інформації щодо прив`язаних дот вказаного рахункк банківських карток із зазначенням дат їх відкриття та власників таких банківських карток, копій їх паспортів за період часу з 11.09.2018 по 07.05.2020 за рахунком НОМЕР_2 КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). Вказані данні можливо отримати лише шляхом витребування документів у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) розташовується за адресою: АДРЕСА_1 (центральний офіс АДРЕСА_2 ).

Слідчий в судове засіданняне з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, просив клопотання задовольнити.

В судове засідання представник особи, у володіння якої знаходяться речі і документи до яких слідчий просить доступ АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », не з`явилися, про день та час розгляду справи повідомлені.

Оскільки учасники кримінального провадження у судове засідання не з`явились, відповідно до ч.4ст.107КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Дослідивши матеріли клопотання та додані до нього документи, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42019221430000495, слідчий суддя приходить до висновку, що дане клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч.5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

За ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п.6 ч.1ст.162 КПК Українидо охоронюваної законом таємниці, яка містяться в речах і документах, належать відомості, які можуть містити банківську таємницю.

Відповідно до вимогст. 62 Закону України "Про банки та банківську діяльність"інформація, що стосується юридичних і фізичних осіб, що містить банківську таємницю, розкривається банками по письмовому запиту або за письмовим дозволом власника такої інформації, або за рішенням суду.

На виконання вимог ч.ч. 5, 6ст. 163 КПК України, сторона кримінального провадження, яка звернулась з даним клопотання, довела наявність достатніх підстав вважати, що вказані в клопотанні документи перебувають або можуть перебувати у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; відомості, що містяться в цих речах і документах, можуть бути використані як докази; іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.159,163,164,165,166,372,376 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Харківської місцевої прокуратури №6 ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221430000495 від 18 грудня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшомуслідчому СВХарківського ВПГУНП вХарківській області ОСОБА_3 ,прокурору Харківськоїмісцевої прокуратури№ 6Харківської області ОСОБА_5 ,прокурору Харківськоїмісцевої прокуратури№ 6Харківської області ОСОБА_6 тимчасовийдоступ додокументів,які перебуваютьу володінні АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »(МФО НОМЕР_3 ),що розташовуєтьсяза адресою: АДРЕСА_1 (центральнийофіс АДРЕСА_2 )та містятьбанківську таємницю,а саме: документів про встановлення та обслуговування системи «клієнт-банк» із зазначенням інформації про телефонних абонентів, від яких проводилося з`єднання із вказаною установою, довіреностей на отримання коштів з банківських рахунків, чеків, заяв на видачу готівки, видаткових касових ордерів на видачу готівки з рахунків, заяв на отримання готівки в касі банку за період з 11.09.2018 по 07.05.2020; виписок про рух коштів за рахунками за період з 11.09.2018 по 07.05.2020, із зазначенням контрагентів та дат, сум, призначення платежів їх назв, прізвищ, імені, по-батькові; інформації про ІР-адреси, з яких здійснювалися з`єднання з використанням системи віддаленого доступу до банківських рахунків КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в період з 11.09.2018 по 07.05.2020; інформації про рух грошових коштів за період часу з 11.09.2018 по 07.05.2020 із зазначенням дат, сум, призначення платежів, терміналів, банкоматів, через які пересилалися та отримувалися грошові кошти, їх адрес, контрагентів, з розшифровкою їх назв, кодів ЄДРПОУ та прізвища, ім`я, по-батькові фізичних осіб, відправників та отримувачів коштів, інформації щодо прив`язаних до вказаного рахунку банківських карток із зазначенням дат їх відкриття та власників таких банківських карток, копій їх паспортів за період часу з 11.09.2018 по 07.05.2020 за рахунком НОМЕР_2 КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Циркунівської сільської ради (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_3 ) розташовується за адресою: АДРЕСА_1 (центральний офіс АДРЕСА_2 ).

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня постановлення ухвали, тобто до 30 серпня 2020 року.

Роз`яснити у відповідності до ст. 166 КПК України, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до інформації слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннямиКПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.07.2020
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу90680497
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —635/498/20

Ухвала від 01.02.2021

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Савенко М. Є.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Шабельніков С. К.

Ухвала від 31.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Березовська І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні