Рішення
від 13.08.2020 по справі 172/596/20
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/596/20

Провадження № 2/172/266/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.08.2020 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Битяка І.Г. за участі секретаря судового засідання Глушко О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка у відсутність сторін, без фіксування судового засідання технічними засобами цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства РІЙ-25 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В

Позивачка звернулася до суду з вищевказаним позовом. В обґрунтування позовних вимог вказує, що їй на підставі Державного акта на право приватної власності на землю серії ЯЛ № 929774 належить земельна ділянка цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,8661 га кадастровий номер 1220787700:01:011:0042. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки складає 181587,79 грн.

Між нею та відповідачем 25 травня 2014 року був укладений договір оренди землі на вказану вище земельну ділянку строком на 5 років. Договір оренди землі був дійсний до 31.12.2019 року, що відповідає п.п. 2.1, 14.1 договору.

У зв`язку з тим, що договір оренди землі закінчився, орендна плата була відповідачем за 2019 рік їй часткового не виплачена, то вона звернулася до відповідача з листом-повідомленням про небажання в подальшому продовжувати орендні відносини і проханням повернути їй земельну ділянку, оскільки вона має намір обробляти земельну ділянку самостійно. Орендар з листом-повідомленням та проектом додаткової угоди, як того вимагає закон та договір, до неї не звернувся. На даний час земельна ділянка засіяна відповідачем та їй не повернута.

Просить суд зобов`язати СФГ РІЙ-25 повернути належну їй земельну ділянку та стягнути з відповідача на її користь судові витрати.

Ухвалою судді від 01.07.2020 року провадження у справі відкрито та постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивачка ОСОБА_1 надала суду заяву про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач про день та час розгляду справи повідомлений, відзив на позовну заяву у встановлений судом строк не подав.

13.08.2020 року представник відповідача Лащенко В.А. надав суду заяву про відкладення судового розгляду справи для надання часу для ознайомлення з матеріалами справи та підготовки відзиву на позовну заяву. Суд зважає, що справа розглядається у порядку спрощеного позовного провадження, клопотань про зміну порядку розгляду справи не надходило, відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, отримавши ухвалу про відкриття провадження ознайомлений з правом у п`ятнадцятиденний термін подати до суду відзив на позовну заяву. Однак відповідач своїм правом надати відзив не скористався, 14 липня 2020 року надав заяву про відкладення судового розгляду у зв`язку з наміром скористатись правовою допомогою. Наступне судове засідання не відбулося також у зв`язку з клопотанням відповідача, який повідомив, що перебуває за межами області, але жодного доказу цього не надав. Лише 13.08.2020 року (у день судового засідання) відповідач уклав договір з адвокатом та будь-яких причин неможливості виконання цих дій раніше не надав, що свідчить про зацікавленість у затягуванні судового розгляду справи. Вказані дії містять ознаки зловживання процесуальними правами з метою перешкоджання судовому розгляду справи.

Згідно зі ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Таким чином, суд вважає, що заява представника відповідача про відкладення судового розгляду задоволенню не підлягає.

На підставі ч. 3 ст. 211, ч. 2 ст. 247 ЦПК України справа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи суд встановив таке.

Відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю серії ЯЛ

№ 929774 ОСОБА_1 належить земельна ділянка цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,8661 га кадастровий номер 1220787700:01:011:0042, що розташована на території Павлівської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області.

25 травня 2014 року між ОСОБА_1 як власником земельної ділянки та СФГ РІЙ-25 був укладений договір оренди землі вказаної вище земельної ділянки. Згідно з п. 2.1 договір укладено на 5 років. З урахуванням ротації культур згідно з проектом землеустрою , оренди є чинним до 31 грудня останнього року оренди, тобто до 31 грудня 2019 року.

Відповідно до п. 14.1 договору оренди землі від 25.05.2014 року цей договір набирає чинності після підписання сторонами та його державної реєстрації.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно видно, що державний реєстратор реєстраційної служби Васильківського районного управління юстиції Дніпропетровської області здійснив 04.06.2014 року державну реєстрацію договору оренди землі укладеного 25.05.2014 року між ОСОБА_1 та СФГ РІЙ-25 , номер запису в реєстрі 5900087. Строк оренди зазначено до 31.12.2019 року з правом передачі в піднайм (суборенду).

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до положень ст. 2 Закону України Про оренду землі відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним Кодексом України, Цивільним Кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем (ч. 4 ст. 124 Земельного кодексу України).

Згідно зі ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до положень ст. 33 Закону України Про оренду землі , в редакції яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов`язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов`язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди. При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється. Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення. У разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Судом встановлено, що строк дії договору відповідно до п.п. 2.1, 14.1 договору оренди землі від 25.05.2014 року закінчився 31.12.2019 року, орендодавцем ОСОБА_1 на адресу орендаря - СФГ РІЙ-25 07.12.2019 року направлено лист-повідомлення з проханням повернути належну їй земельну ділянку з оренди у зв`язку із закінченням строку дії договору оренди землі та бажанням використовувати належну їй земельну ділянку на власний розсуд.

Згідно з п. 7.1. договору оренди землі від 25.05.2014 року після припинення дії договору орендар повертає орендодавцю земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства, складеного 23.04.2020 року державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотримання вимог законодавства України про охорону земель Держгеокадастру у Дніпропетровській області Гаврюшиним О.Ю., за результатами візуального обстеження земельної ділянки площею 5,8661 га кадастровий номер 1220787700:01:011:0042, що використовується для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і належить на праві приватної власності ОСОБА_1 встановлено, що вона засіяна озимими культурами.

За змістом статей 12, 13, 81 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених фізичними або юридичними особами вимог і на підставі наданих ними доказів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Таким чином, на підставі достовірних, належних та допустимих доказів, суд приходить до висновку, що позивачкою доведено факт використання належної їй земельної ділянки СФГ РІЙ-25 після закінчення соку дії договору оренди землі. Тому вимоги ОСОБА_1 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат, керуючись ст. 141 ЦПК України, суд вважає необхідним стягнути з відповідача на користь позивача сплачений ним судовий збір пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 16, 626 ЦК України, ст.ст. 124, 125 ЗК України, Законом України Про оренду землі , ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 279 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В

1. Позов ОСОБА_1 до Селянського фермерського господарства РІЙ-25 про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки - задовольнити.

2. Зобов`язати Селянське фермерське господарство РІЙ-25 (код ЄДРПОУ 30763544) повернути ОСОБА_1 самовільно зайняту земельну ділянку цільового призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 5,8661 га кадастровий номер 1220787700:01:011:0042, що належить ОСОБА_1 на праві власності на підставі Державного акта на право власності серії ЯЛ № 929774.

3. Стягнути з Селянського фермерського господарства РІЙ-25 на користь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 1815,88 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.08.2020
Оприлюднено14.08.2020
Номер документу90943295
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/596/20

Ухвала від 09.11.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 25.10.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 13.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Ухвала від 12.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Воробйова Ірина Анатоліївна

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Постанова від 12.04.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 05.01.2021

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Лаченкова О. В.

Рішення від 13.08.2020

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні