Ухвала
від 18.08.2020 по справі 554/4367/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 18.08.2020 Справа № 554/4367/19

Провадження № 1-кс/554/11314/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 серпня 2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до Октябрського районного суду м.Полтави із клопотанням, у якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019170000000123 до 6-ти місяців, а саме: до 19.02.2021 року, посилаючись на те, що у провадженні Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Під час досудового розслідування кримінального провадження отримано інформацію, про те, що службові особи ГУ ДФС у Сумській області, зловживаючи службовим становищем, шляхом невжиття передбачених чинним законодавством України заходів в межах наданих повноважень, сприяли незаконній діяльності низки суб`єктів господарювання, діяльність яких фактично спрямована на незаконне формування штучного податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки на загальну суму понад 43 млн. грн., що завдало збитків державному бюджету на вказану суму.

Так, п. 2.2 наказу ДФС України від 28.07.2015 № 543 «Про забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з податку на додану вартість» (далі Наказ) зазначено встановити персональну відповідальність: керівників таперших заступниківкерівників територіальнихорганів ДФС,які відповідаютьза вжиттязаходів зборотьби зправопорушеннями підчас застосуванняподаткового,митного законодавствата законодавстваз питаньсплати єдиноговнеску,на облікув якихперебувають вигодоформуючі("податковіями"),вигодотранспортуючі суб`єкти(транзитери)та зустрічнітранзитні підприємства,за: своєчасністьта повнотувжитих заходівщодо їхвідпрацювання танаправлення відповіднихматеріалів (напрацюваньпрофільних структурнихпідрозділів щодополіпшення якостідоказової базидля проведенняконтрольно-перевірочноїроботи тощо)територіальним органамДФС,де перебуваютьна облікувигодотранспортуючі суб`єкти("транзитери")та вигодонабувачі,які задіяніу ланцюгахруху фіктивногоподаткового кредиту; встановленнямісцезнаходження платниківподатків,задіяних усхемі ухиленнявід оподаткування,опитування їхпосадових осібщодо причетностідо створеннята діяльностісуб`єктівгосподарювання; визначеннята притягненнядо відповідальностіорганізаторів схемухилення відоподаткування; своєчасність та коректність внесення інформації до бази щодо відпрацювання ризикових суб`єктів господарювання.

До того ж, п. 1.3 Рекомендованого порядку взаємодії підрозділів ДФС при комплексному відпрацюванні податкових ризиків з податку на додану вартість, який затверджений наказом ДФСУкраїни від28.07.2015року №543«Про забезпеченнякомплексного контролюподаткових ризиківз податкуна доданувартість» визначає,що комплексневідпрацювання податковихризиків зподатку надодану вартість - сукупність заходів, які здійснюються органами ДФС самостійно або при взаємодії з іншими органами державної влади на центральному та територіальному рівнях та полягають в отриманні, аналізі та використанні (реалізації) податкової інформації з метою унеможливлення отримання платниками податків необґрунтованої податкової вигоди.

Окрім цього, вищевказаний порядок регулює порядок дій посадових осіб ДФС України спрямованих на забезпечення комплексного контролю податкових ризиків з податку на додану вартість.

Так, в порушення вищевказаних нормативно-правових актів службові особи ГУ ДФС у Сумській області умисно, з метою отримання неправомірної вигоди, виконуючи свої службові обов`язки, у тому числі проводячи щоденний аналіз баз даних ДФС України, зокрема ЄРПН (Єдиного реєстру податкових накладних), не вживають відповідних заходів щодо зупинення реєстрації ризикових податкових накладних в яких вбачається підміна придбаних та реалізованих товарно-матеріальних цінностей до реєстрації в ЄРПН від імені суб`єктів господарської діяльності щодо яких існують обґрунтовані підстави вважати, що вони мають ознаки фіктивності, а також не вживають інші заходи встановлені вищевказаними нормативно-правовими актами.

Згідно матеріалів досудового розслідування, службовими особами ГУ ДФС у Сумській області умисно, з метою отримання неправомірної вигоди, не виконуються безпосередні службові обов`язки, що призводить до формування штучного податкового кредиту з податку на додану вартість суб`єктами господарської діяльності, зокрема:

1. ТОВ «Торгівельне підприємство «МАА», (код 42292600), директор якого ОСОБА_4 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ;

2. ТОВ «Промислова група «Еліт Груп», (код 42503228), директор якого ОСОБА_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 ;

3. ТОВ «Укрграт», (код 42653438), директор якого ОСОБА_5 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

4. ТОВ «Вейнілс», (код 42225932), директор якого ОСОБА_6 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

5. ТОВ «Роулі Груп», (код 42535705), директор якого ОСОБА_7 , юридична адреса: АДРЕСА_4 ;

6. ТОВ «Тохноеволюшн», (код 42596993), директор якого ОСОБА_8 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

7. ТОВ «Смартбіз-технолоджі», (код 42596820), директор якого ОСОБА_8 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

8. ТОВ «Ерго Груп», (код 42544552), директор якого ОСОБА_9 , юридична адреса: АДРЕСА_5 ;

9. ТОВ «Елістарс», (код 42596726), директор якого ОСОБА_8 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

10. ТОВ «Лінберг», (код 42247778), директор якого ОСОБА_6 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

11. ТОВ «Флайджен», (код 42490083), директор якого ОСОБА_10 , юридична адреса: АДРЕСА_3 ;

12. ТОВ «ВП «Лебідь» (код 40498410), директор якого ОСОБА_11 , юридична адреса: АДРЕСА_6 ;

13. ТОВ «Рестамод» (код 39685124), директор якого ОСОБА_12 , юридична адреса: АДРЕСА_7 ;

14. ТОВ «Сумська торгова компанія» (код 42662730), директор якого ОСОБА_13 , юридична адреса: АДРЕСА_3 та іншими, повний перелік яких досудовим розслідуванням на даний час не встановлено, з метою реалізації незаконно сформованого податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки на загальну суму понад 43 млн. грн., що завдає збитків державному бюджету на вказану суму.

У кримінальному провадженні проведено низку слідчих та процесуальних дій, зокрема: проведено обшуки, огляди документів, допитано в якості свідків ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , отримано тимчасові доступи до документів, які перебувають у володінні ГУ ДПС у Сумській області та ДПС України, витребувані документи в порядку ст. 93 КПК України та проведено інші слідчі та процесуальні дії.

Слідчий зазначає, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 19.08.2020 року, однак закінчити досудове розслідування до даного терміну не представляється можливим, оскільки слідчим надано доручення оперативному підрозділу на проведення огляду документів отриманих в ході тимчасового доступу у ДПС України, виконання якого на даний час триває. Окрім цього, необхідно зібрати необхідні документи для проведення експертизи з метою підтвердження розміру збитків завданих кримінальних правопорушенням, встановити та допитати в якості свідків керівників підприємств, які ймовірно здійснюють реалізацію незаконно сформованого податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Виконати вищевказані слідчі та процесуальні дії не виявилось можливим через значний обсяг документів отриманих в ході проведення досудового розслідування та необхідність значного часу для їх опрацювання, окрім цього значний час необхідний для встановлення керівників суб`єктів господарювання, які ймовірно здійснюють реалізацію незаконно сформованого податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Також, після проведення вищевказаних слідчих дій необхідно здійснити перевірку показань наданих свідками та з урахуванням інших доказів зібраних в ході проведення досудового розслідування вирішити питання щодо проведення інших слідчих та процесуальних дій.

Отже, вказані слідчі та процесуальні дії не можливо виконати у передбачений КПК строк для проведення досудового розслідування, у зв`язку із чим у сторони обвинувачення виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

На підставі викладеного, слідчий просить задовольнити клопотання.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання, просив задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, вивчивши матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, суд вважає, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ст.295КПК України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Статтею 295-1КПК України визначений порядок продовження строку досудового розслідування слідчим суддею, згідно якої, у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Як вбачається з клопотання, у провадженні Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

На обґрунтування обставин, які перешкоджають закінчити розслідування кримінального провадження в терміни до 19.08.2020 року слідчим зазначено, що надано доручення оперативному підрозділу на проведення огляду документів отриманих в ході тимчасового доступу у ДПС України, виконання якого на даний час триває. Окрім цього, необхідно зібрати необхідні документи для проведення експертизи з метою підтвердження розміру збитків завданих кримінальних правопорушенням, встановити та допитати в якості свідків керівників підприємств, які ймовірно здійснюють реалізацію незаконно сформованого податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Виконати вищевказані слідчі та процесуальні дії не виявилось можливим через значний обсяг документів отриманих в ході проведення досудового розслідування та необхідність значного часу для їх опрацювання, окрім цього значний час необхідний для встановлення керівників суб`єктів господарювання, які ймовірно здійснюють реалізацію незаконно сформованого податкового кредиту підприємствам реального сектору економіки.

Також, після проведення вищевказаних слідчих дій необхідно здійснити перевірку показань наданих свідками та з урахуванням інших доказів зібраних в ході проведення досудового розслідування вирішити питання щодо проведення інших слідчих та процесуальних дій.

Тобто, на даний час існують об`єктивні причини через які досудове розслідування не може бути завершене в терміни, передбачені п.1 абзацу 2 ч.1ст. 219 КПК України, проведення вказаних слідчих та процесуальних дій необхідно для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування.

Згідно ч.2ст.219КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4глави 24 цього Кодексу. При цьому, загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Враховуючи, що строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, закінчується 19.08.2020 року, але для всебічного, повного та об`єктивного розслідування у кримінальному провадженні органу досудового розслідування необхідно виконати вказаний вище обсяг процесуальних та слідчих дій, які неможливо здійснити до закінчення строку досудового розслідування, встановленого п.1 абзацу 2 ч.1 ст.219 КПК України, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого в частині визначення строку до шести місяців є обґрунтованим, доведеним і таким, що підлягає задоволенню, а тому вважає необхідним визначити строк досудового розслідування до шести місяців, тобто до 19.02.2021 року.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві ОСОБА_3 , погоджене прокурором, про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, до шести місяців, тобто до 19.02.2021 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91071396
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування кримінального провадження №62019170000000123 від 19.02.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —554/4367/19

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 18.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 18.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 23.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 03.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 31.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 24.07.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Харлан Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні