Ухвала
від 20.08.2020 по справі 154/2495/20
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

154/2495/20

1-кс/154/677/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення обшуку

20 серпня 2020 року м. Володимир-Волинський

Слідчий суддя Володимир-Волинського міського суду Волинської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання прокурора у кримінальному провадженні заступника начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Волинської області ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні№12017030010002512від 29.05.2017 за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.1ст.358,ч.1ст.364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

20 серпня 2020 року прокурор у кримінальному провадженні №12017030010002512 звернувся до Володимир-Волинського міського суду Волинської області із клопотанням про проведення обшуку автомобіля.

Клопотання обґрунтувавтим,що СВ Володимир-Волинського відділу поліції ГУНП у Волинській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР під № 12017030010002512 від 29.05.2017, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.358, ч. 1 ст.364 КК України.

Процесуальне керівництво у вищевказаному кримінальному провадженні здійснюється прокуратурою Волинської області.

Досудовим слідством здобуто фактичні дані, про те, що у ТСЦ 0741 на підставі сфальсифікованих документів було здійснено реєстрацію транспортних засобів, а саме автомобіль марки MERCEDES-BENZ S600, кузов № НОМЕР_1 та автомобіль марки MERCEDES-BENZ S600L, кузов № НОМЕР_2 .

Так, в грудні 2016 року невстановлені на даний час службові особи ТСЦ 0741, в інтересах третіх осіб, всупереч постанови Кабінету Міністрів України, № 1388 від 07.09.1998 року «Про Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів», здійснили першу реєстрацію транспортних засобів марки «MERCEDES-BENZ S600», кузов № НОМЕР_1 та марки «MERCEDES-BENZ S600L», кузов № НОМЕР_2 , які не пройшли належного митного оформлення, чим спричинили істотної шкоди державним інтересам.

Під час тимчасового доступу до документів у територіальному сервісному центрі 0741 вилучено оригінали документів, які подано для реєстрації транспортного засобу MERCEDES-BENZ S600L, кузов № НОМЕР_2 , серед яких наявна митна декларація № 807110000/2016/016699 від 15.12.2016, за якою нібито імпортовано вказаний автомобіль із сплатою митних платежів.

Під час досудового розслідування із Харківської митниці ДФС отримано інформацію про те, що митна декларація № 807110000/2016/016699 від 15.12.2016 видавалась із сплатою митних платежів на пошкоджений кузов легкового автомобіля марки «MERCEDES-BENZ S600L», кузов № НОМЕР_2 , а на автомобіль «MERCEDES-BENZ S600L», кузов № НОМЕР_2 не оформлялась.

Таким чином, автомобіль «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , ввезений на митну територію України без сплати митних платежів, де був легалізований шляхом реєстрації у територіальному центрі 0741, за сприяння працівників центру.

Відповідно до висновку службового розслідування за результатами перевірки матеріалів, що стали підставою для проведення реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів, який був проведений провідним спеціалістом відділу організації реєстраційно-екзаменаційної роботи та взаємодії із суб`єктами господарювання РСЦ МВС у Волинської області ОСОБА_4 встановлено, що автомобіль «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 ввезений на митну територію України без сплати митних платежів, де був легалізований шляхом реєстрації у територіальному центрі 0741, за сприяння працівників центру.

Крім цього на підставі даного висновку було скасовано державну реєстрацію автомобіля «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 .

17.01.2017 року автомобіль марки «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 перереєстрований на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який на даний час являється власником даного автомобіля.

Ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області ОСОБА_6 від 17.07.2018 року накладено арешт на автомобіль марки «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 .

Крім цього із отриманої оперативної інформації, стало відомо, що на балансі ТОВ «УКРДОНІНВЕСТ» засновником та директором якого є ОСОБА_5 , знаходиться автомобіль марки «MERCEDES-BENZ Maybach», моделі «S600», кузов № НОМЕР_4 , д.н.з. НОМЕР_5 .

Під час перевірки автомобілів по АІС БМ «Київ» було встановлено, що номерами НОМЕР_5 користуються два різних автомобілі по черзі, а саме автомобіль марки «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 та «MERCEDES-BENZ Maybach», моделі «S600», кузов № НОМЕР_4 .

У відповідності до отриманої оперативної інформації, стало відомо, що дані автомобілі «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 та «MERCEDES-BENZ Maybach», моделі «S600», кузов № НОМЕР_4 , д.н.з. НОМЕР_5 , ОСОБА_5 зберігає на одному із підземних паркінгів, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Михайла Драгомирова, 17.

Таким чином, у сторони обвинувачення є достатні підстави вважати, що на підземному паркінгу за адресою: місто Київ, вулиця Михайла Драгомирова, 17, знаходяться автомобіль марки «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 , який має значення речового доказу, оскільки є об`єктом кримінально протиправних дій, набутий (легалізований) в результаті вчинення злочинів, підлягає використанню, з метою проведення його товарознавчої експертизи для встановлення не сплачених загальнообов`язкових митних платежів суми заподіяних збитків, у зв`язку з цим, вищевказаний транспортний засіб визнано речовим доказом, а також документи (свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів, митні декларації), одержавні номерні знаки, видозмінені частини кузову автомобіля.

Без вилучення вказаного транспортного засобу та його огляду експертом при проведенні експертизи встановити суму не сплачених загальнообов`язкових митних платежів є неможливим.

Згідно даних з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на підземний паркінг (гараж), за адресою: АДРЕСА_1 , ні за ким не зареєстровано.

У зв`язку з тим, що проведення обшуку являється єдиною необхідною та доцільною слідчою дією, яка забезпечить виконання вимог ст. 2 КПК України, щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, встановлення та притягнення винних осіб до відповідальності, прокурор просив надати на проведення обшуку на підземний паркінг (гараж), за адресою: АДРЕСА_1 .

Заслухавши позицію та доводи прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновків про його підставність та обґрунтованість.

Так, на підставі ч.1 ст.234 КПК України , обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В даному кримінальному провадженні автомобіль марки «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 визнано речовим доказом.

За обставин зазначених у фабулі справи, вказаний транспортний засіб є об`єктом кримінально протиправних дій, набутий (легалізований) в результаті вчинення злочинів.

В той же час з метою встановлення обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні у відповідності до вимог ст.91 КПК України, прокурором доведено необхідність проведення у кримінальному провадженні ряду експертиз з використання даного автомобіля; зокрема судової товарознавчої експертизи для встановлення розміру несплачених загальнообов`язкових митних платежів при його оформленні та реєстрації на митній території України, а відтак і суми заподіяних збитків, внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

На підставі ч.2 ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по них, заслухавши думку прокурора, який підтримав клопотання, з врахуванням обставин справи, а також наявних достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення мети цієї слідчої дії, з метою повного всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, з метою з метою виявлення, фіксації та вилучення самого автомобіля і документів, які можуть бути доказами, що свідчать про незаконну реєстрацію даного транспортного засобу (свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, митні декларації) державні номерні знаки, вважаю клопотання про проведення обшуку підставним, а тому його слід задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку.

На підставі ч.1 ст.236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Отже, клопотання прокурора в частині надання дозволу на проведення обшуку працівниками оперативного підрозділу задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234, 235, 236 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора - задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку підземного паркінгу (гаража), за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на який ні за ким не зареєстровано, з метою виявлення, фіксації та вилучення речей і документів, а саме: автомобіля марки «MERCEDES-BENZ S600L», 2014 року випуску, кузов № НОМЕР_2 , д.н.з. НОМЕР_3 , а також документів (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, митні декларації), державних номерних знаків, видозмінених частин кузова даного автомобіля.

Дозвіл на проведення вказаного обшуку надати прокурору у кримінальному провадженні - заступнику начальника відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання державного обвинувачення прокуратури Волинської області ОСОБА_3 , прокурорам ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , або за його постановою на проведення слідчих дій на іншій території іншому прокурору, слідчому.

Строк дії ухвали встановити 3 днів з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає, проте на ухвалу може бути подано заперечення під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя (підпис).

Суддя Володимир-Волинського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.08.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91092361
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —154/2495/20

Ухвала від 24.12.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Вітер І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні