Ухвала
від 28.08.2020 по справі 2-1735/11
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1735/11

Провадження № 6/161/351/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 серпня 2020 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області у складі:

головуючого судді Філюк Т.М.,

за участю секретаря судового засідання Денисюка І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал - адвокат Дикий Юрій Олегович звернувся в суд із заявою про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Заяву обґрунтовує тим, що заочним рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 17.05.2011 року позовні вимоги публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволено у повному обсязі.

14.05.2020 року між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Надра в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ Надра Білої І.В., яка діє на підставі Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб та рішення виконавчої дирекції Фонду гарнтування вкладів фізичних осіб № 3383 від 17.12.2018 року Про зміну уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ КБ Надра , рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Про затвердження умов продажу активів ПАТ КБ Надра № 2984 від 25.11.2019 року у редакції рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 533 від 06.03.2020 року та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал було укладено договір про відступлення прав вимоги № GL0N014341ПВ260 від 14.05.2020 року, відповідно до якого Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра відступило Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал , а Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором №6М/2007/840-МК/552 від 13.07.2007 року.

Враховуючи вищевикладене та з посиланням на норми ст.ст. 512 ЦК України, 442 ЦПК України,ч.5 ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , просить замінити сторону стягувача виконавчого провадження у справі за позовом публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, однак у письмовій заяві просить суд розглянути заяву за відсутності представника заявника .

Боржники у судове засідання не з`явилися, хоча про дату, час і місце судового розгляду повідомлялися належним чином.

У відповідності до положень ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

У зв`язку неявкою учасників справи в судове засідання, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що заяву слід задовольнити, з наступних підстав.

Судом встановлено, що заочним рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 17 травня 2011 року позовні вимоги публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» задоволено у повному обсязі. Ухвалено стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в користь публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» 91 724(дев`яносто одну тисячу сімсот двадцять чотири) грн. 71 коп. заборгованості за кредитним договором № 6М/2007/840-МК/552 від 13 липня 2007 року; стягнути з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в користь публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» 947 (дев`ятсот сорок сім) грн. 25 коп. судових витрат; по 473 (чотириста сімдесят три)грн. 63коп. з кожного.

Даних про відкрите виконавче провадження щодо примусового виконання рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 17.05.2011 року матеріали заяви не містять.

Відповідно до ч. 5ст. 124 Конституції Українисудові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

У п.9 ч.3ст. 129 Конституції Українидо основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Відповідно до частини першоїстатті 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, і за її межами.

Відповідно до частини першоїстатті 431 ЦПК України , виконання судового рішення здійснюється на підставі виконавчого листа, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Як слідує з матеріалів справи, 14.05.2020 року між Публічним акціонерним товариством Комерційний банк Надра в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ КБ Надра Білої І.В., яка діє на підставі Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб та рішення виконавчої дирекції Фонду гарнтування вкладів фізичних осіб № 3383 від 17.12.2018 року Про зміну уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ КБ Надра , рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Про затвердження умов продажу активів ПАТ КБ Надра № 2984 від 25.11.2019 року у редакції рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 533 від 06.03.2020 року та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал було укладено договір про відступлення прав вимоги № GL0N014341ПВ260 від 14.05.2020 року, відповідно до якого Публічне акціонерне товариство Комерційний банк Надра відступило Товариству з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал , а Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за кредитним договором № 6М/2007/840-МК/552 від 13 липня 2007 року .

Відповідно до п.50 Додатку № 1 до договору про відступлення прав вимоги, до заявника перейшло право вимоги, до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 за договором № 6М/2007/840-МК/552 від 13 липня 2007 року .

Таким чином, відбулася заміна кредитора у зобов`язані, зокрема Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал є новим кредитором у фінансових відносинах з боржниками ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частина друга стаття 11 ЦК України).

Виходячи з положення ч.1 ст.510 ЦК України сторонами у зобов`язанні є боржник і кредитор.

Кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою згідно ч.1 ст.512 ЦК України , зокрема внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) та до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом, відповідно ч.1 ст.514 ЦК України .

Відповідно п. 1,2 ч. 1 ст. 512 ЦК України , у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

У зв`язку з такою зміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку з чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до вимог ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Згідно Правової позиції, висловленої Верховним Судом України в постанові від 20 листопада 2013 року (справа № 6-122цс13), виходячи зі змісту статей 512 , 514 ЦК України , ст. 378 ЦПК України , ст. 8 Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували па момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

Відповідно змісту ст.442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За загальним правилом суть правонаступництва полягає в переході прав та обов`язків, що особисто не пов`язані з особою, яка вибуває з правовідносин, до іншої особи, яка вступає у спірні правовідносини.

Процесуальне законодавство не містить жодних обмежень щодо можливості заміни кредитора у зобов`язанні.

Отже, законодавством чітко визначено, що заінтересована сторона має право звернутися до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження, у разі заміни кредитора у зобов`язанні, правонаступником а суд замінює сторону виконавчого провадження правонаступником.

У відповідності до правової позиції, яка сформульована у постанові Верховного Суду від 16.05.2018 року у справі № 10/56-08, якщо заявник звернувся із заявою про заміну сторони виконавчого провадження стягувача поза межами відкритого виконавчого провадження стосовно боржника, то це не позбавляє його права звернутись із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні та не є підставою для відмови судом у задоволенні такої заяви, у разі якщо судом не встановлено обставин закінчення виконавчого провадження у справі належним виконанням судового рішення. У протилежному ж випадку правонаступник стягувача - сторони виконавчого провадження, набувши таке право згідно з договором про відступлення права вимоги в порядку статті 512 ЦК України , позбавляється можливості та права реалізувати таке право у виконавчому провадженні у порядку, передбаченому Законом України "Про виконавче провадження" .

У рішенні Європейського суду з прав людини Матківська проти України від 12 березня 2009 року (заява № 38683/04) зазначено про те, що судовий розгляд і виконавче провадження - це перша та друга стадії загального провадження, які стосуються тривалості провадження; виконання рішення є другим етапом судового провадження, а також що реалізоване право знаходить свою ефективну реалізацію саме у момент виконання.

Отже, заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, (процесуальне правонаступництво) можливе на будь-якій стадії судового процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Вказані правові висновки, зокрема, викладено в постанові Верховного Суду від 03 травня 2018 року у справі № 2-а-1864/10 (адміністративне провадження № К/9901/558/18)

За таких обставин звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України та статті 15 Закону України Про виконавче провадження .

Зважаючи на те, що виконання судових рішень є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, суд приходить до висновку, що заява про заміну стягувача його правонаступником підлягає до задоволення.

Керуючись ст.442 ЦПК України, ст. 512 ЦК України, ст. 15 ЗУ Про виконавче провадження , суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал про заміну сторони виконавчого провадження у справі за позовом публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити.

Замінити первісного стягувача, публічне акціонерне товариство «Комерційний банк «Надра» на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Морган Кепітал ( код ЄДРПОУ 40008320) у справі № 2-1735/11 за позовом публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення, в разі проголошення вступної та резолютивної частини ухвали або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення ( виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Дата складення повного тексту ухвали - 02 вересня 2020 року.

Суддя

Луцького міськрайонного суду Т.М. Філюк

СудЛуцький міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.08.2020
Оприлюднено04.09.2020
Номер документу91264010
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1735/11

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Новіченко Н. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 03.03.2021

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Демиденко Ю. Ю.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Дудіков А. В.

Ухвала від 06.03.2012

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Ухвала від 06.03.2012

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Дудіков А. В.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Дудіков А. В.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Дудіков А. В.

Ухвала від 28.08.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Філюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні