Ухвала
від 07.09.2020 по справі 128/2311/20
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/2311/20

УХВАЛА

Іменем України

07 вересня 2020 року м. Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Васильєва Т.Ю., розглянувши заяву Фермерського господарства Ягідка Корнійчук Анатолій Павлович про забезпечення позову Фермерського господарства Ягідка Корнійчук Анатолій Павлович до Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області та припинення речового права,

УСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ФГ Ягідка Корнійчук Анатолій Павлович до Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області та припинення речового права, в якому просить визнати незаконними та скасувати рішення 60 сесії 7 скликання Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області № 9 від 01.07.2020 в частині затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, кадастровий номер 0520655900:07:006:0103 площею 0, 12 га для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_1 та прийняття вказаної земельної ділянки в комунальну власність територіальної громади Стрижавської селищної ради земельної ділянки та припинити речове право (право комунальної власності) на земельну ділянку кадастровий номер 0520655900:07:006:0103 площею 0, 12 га, зареєстроване 16.07.2020 на підставі рішення № 53153748.

Заява про забезпечення позову обґрунтована тим, що спірне рішення Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області порушує права позивача ФГ Ягідка на земельну ділянку, яка була відведена для будівництва кінно-спортивного комплексу і право на яку перейшло до ФГ Ягідка за договором купівлі-продажу № 575 від 01.10.2001. На даний час Стрижавська селищна рада Вінницького району Вінницької області відповідно до рішення 60 сесії 7 скликання № 10 від 01.07.2020 затвердила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_1 та передала у комунальну власність вказану земельну ділянку, кадастровий номер 0520655900:07:006:0103, площею 0, 12 га, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства. З наданої відповіді Стрижавської селищної ради від 21.08.2020 позивач вбачає, що на наступній сесії ради остання приймає рішення про передачу земельних ділянок у власність громадянам. Таким чином, на думку позивача, у разі задоволення позову, невжиття заходів забезпечення позову у вигляді накладення арешту на земельну ділянку істотно ускладнить та унеможливить виконання рішення суду. Позивач вважає, що забезпечення позову дозволить здійснити ефективний захист та поновлення його порушених прав. Щодо зустрічного забезпечення позивач вказав, що він є власником кінно-спортивного комплексу, на який може бути звернуто стягнення.

З огляду на вимоги ст. 153 ЦПК України, оскільки заява про забезпечення позову була подана суду 03.09.2020, останнім днем розгляду даної заяви є 07.09.2020 (враховуючи вихідні дні 05.09.2020 та 06.09.2020).

Розглянувши заяву про забезпечення позову, оглянувши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

За змістом ст. 151 ЦПК України, заява про забезпечення позову повинна містити, зокрема обґрунтування необхідності забезпечення позову.

Умови для вжиття заходів забезпечення позову встановлені ст. 149 ЦПК України, та ними є наявність між сторонами дійсного спору та наявність ризиків істотно ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого перебуває справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення. Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача.

Згідно п.п. 1, 4 Постанови Пленуму Верховного суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову № 9 від 22.12.2006, єдиною підставою для забезпечення позову є відповідне клопотання у формі мотивованої заяви будь-якої з осіб, котрі беруть участь у справі. Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Суд звертає увагу, що ФГ Ягідка заявлено вимогу немайнового характеру про визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування, виконання якого не передбачає вчинення дій щодо володіння та користування нерухомим майном.

При цьому, заявляючи вимогу про забезпечення позову саме шляхом накладення арешту на земельну ділянку, позивач посилається на майбутні дії, які, як він вважає, має вчинити відповідач Стрижавська селищна рада Вінницького району Вінницької області та які не стосуються володіння і користування майном.

Саме лише посилання в заяві на те, що Стрижавська селищна рада затвердила проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_1 , який також є відповідачем по даній справі, не є достатнім доказом унеможливлення виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог. Наданий суду лист Стрижавської селищної ради від 21.08.2020 не містить відомостей, що на наступній сесії ради вона буде вирішувати питання про передачу земельної ділянки у власність ОСОБА_1 . Тобто позивачем суду не надано будь-яких доказів про те, що відповідачі мають намір вчиняти дії з приводу вказаної земельної ділянки до вирішення даного спору по суті та ризик невиконання відповідачами можливого рішення суду про задоволення позову позивачем не доведений.

Відповідно, вбачається, що обґрунтування заяви про забезпечення позову є такими, що не підтверджені належними і допустимими доказами в межах розгляду заяви про забезпечення позову і не встановлюють на даний час обставин, якими законодавець визначає можливість вжиття заходів забезпечення позову (ч. 2 ст. 149 ЦПК України).

Щодо викладеної в заяві пропозиції зустрічного забезпечення, суд вважає, що пропозиція зустрічного забезпечення, яка полягає у можливості звернення стягнення на кінно-спортивний комплекс, власником якого є позивач, не відповідає суті заявлених позовних вимог немайнового характеру. Крім цього, яким доказом підтверджується належність та вартість на даний час вказаного позивачем об`єкта нерухомості, який він просить врахувати для зустрічного забезпечення, в заяві про забезпечення позову не зазначено.

Також суд враховує, що заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (ч. 3 ст. 150 ЦПК України). Співмірність передбачає врахування судом співвідношення негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, та майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Тобто, у даному випадку застосування судом заходів забезпечення позову у вигляді арешту на земельну ділянку, про які просить позивач, призведе до непропорційного обмеження прав власника майна, оскільки арешт майна полягає у здійсненні його опису та передачі на зберігання відповідним особам, тобто обмежує право використання арештованого майна.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що обраний позивачем вид забезпечення позову не є співмірним заявленим вимогам, а невжиття такого заходу забезпечення позову не може бути перешкодою до виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Зважаючи на заявлені позовні вимоги немайнового характеру, а також оскільки наміру відповідачів вчиняти дії, спрямовані на відчуження спірної земельної ділянки іншим особам, позивачем не доведено, ризик невиконання можливого рішення суду про задоволення позову чи неможливості поновлення його прав позивачем також не доведений, та вказаний захід забезпечення позову не співмірний та не відповідає заявленим вимогам, в задоволенні заяви про забезпечення позову слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 149 - 153 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви Фермерського господарства Ягідка Корнійчук Анатолій Павлович про забезпечення позову Фермерського господарства Ягідка Корнійчук Анатолій Павлович до Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області та припинення речового права, відмовити.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя:

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.09.2020
Оприлюднено11.09.2020
Номер документу91415935
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/2311/20

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Постанова від 18.03.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 04.03.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 26.02.2021

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Оніщук В. В.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 02.02.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 11.01.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні