Ухвала
від 11.09.2020 по справі 607/98/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/98/17Головуючий у 1-й інстанції Сливка Л.М. Провадження № 22-ц/817/520/20 Суддя - доповідач - Храпак Н.М. Категорія - 304090000

У Х В А Л А

11 вересня 2020 р. м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Храпак Н.М.

суддів - Дикун С. І., Костів О. З.,

за участю секретаря - Стецюк М.А.

розглянувши клопотання представника Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвоката Савченка Дмитра Олександровича про тимчасове вилучення доказів за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 листопада 2017 року, ухваленого суддею Сливка Л.М., у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі до ОСОБА_1 , третьої особи - Перша Тернопільська державна нотаріальна контора про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

у провадженні Тернопільського апеляційного суду знаходиться цивільна справа за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 листопада 2017 року у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м.Тернополі до ОСОБА_1 , третьої особи - Перша Тернопільська державна нотаріальна контора про стягнення заборгованості за кредитним договором.

09 липня 2020 року представник ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - АТ «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвокат Кічула В.М. заявив клопотання про витребування відповідних доказів щодо наявності спадкової маси та встановлення її вартості, зокрема, яке саме майно успадковане ОСОБА_1 після смерті ОСОБА_2 та його вартість (том 2, а.с. 93).

Ухвалою Тернопільського апеляційного суду від 14 липня 2020 року витребувано із Першої Тернопільської державної нотаріальної контори (м. Тернопіль, вул. Коперніка, 1, код ЄДРПОУ: 02900587) спадкову справу ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувано із Регіонального сервісного центру МВС в Тернопільській області (вулиця Стрийська, 5б, село Підгородне, Тернопільського району, Тернопільської області, поштовий індекс 47721, код ЄДРПОУ: 40112233) зареєстровані за ОСОБА_2 всі транспортні засоби на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребувано із Тернопільської міської ради (Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради) (бульвар Тараса Шевченка, 3, м. Тернопіль, 46001, код ЄДРПОУ: 34334305) інформацію щодо засновника господарських товариств ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема реєстраційні справи господарських товариствах, в яких засновником був ОСОБА_2 .

Надано строк до 06 серпня 2020 року витребувані докази надати Тернопільському апеляційному суду (м. Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 14а) з посиланням на цивільну справу №607/98/17 за №22-ц/817/520/20, а у разі відсутності можливості подати докази, які вимагає суд, повідомити про це суд із зазначенням причин.

За невиконання ухвали без поважних причин винні особи несуть відповідальність встановлену законом (том 2, а.с. 114-115).

Згідно відповіді Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради №1372/28-02 від 24 липня 2020 року в якому вказано, що витребування (вилучення) та тимчасовий доступ до документів з реєстраційних справ передбачено ст.30 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» на підставі копії судового рішення про витребування документів (том 2, а.с. 211).

02 вересня 2020 року представник ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - АТ «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвокат Савченко Д.О. через канцелярію суду подав клопотання про тимчасове вилучення доказів.

Відповідно до положень частин 2, 3 статті 12 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Як вказано в п.3 ч.1 ст.43 ЦПК України, учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

За змістом ст.44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Частиною 1 статті 84 ЦПК України передбачено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Як роз`яснено в пункті 13 (абзаци другий, третій) та в пункті 26 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулює провадження у справі до судового розгляду» , якщо представлені докази недостатньо підтверджують вимоги позивача чи заперечення відповідача або не містять в собі всіх необхідних даних і в сторін є обґрунтовані складнощі в наданні додаткових доказів, суд за їх клопотанням зобов`язаний сприяти їм в одержанні або витребуванні таких доказів.

Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (частини 6-8 статті 84 ЦПК України).

Згідно зі ст.143 ЦПК України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Статтею 146 ЦПК України передбачено, що у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом. Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом, підлягає негайному виконанню та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом.

Оскільки Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради, витребувані ухвалою суду докази не надали, причини неможливості подання доказів не повідомили, у зв`язку з чим суд апеляційної інстанції позбавлений можливості розглянути цивільну справу у передбачений законом строк, колегія суддів дійшла висновку про наявність встановлених законом підстав для застосування заходів процесуального примусу у зв`язку з невиконанням процесуальних обов`язків у вигляді тимчасового вилучення доказів для дослідження їх судом.

Керуючись ст.ст.12, 43, 44, 76, 84, 143, 146, 260, 261 ЦПК України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвоката Савченка Дмитра Олександровича про тимчасове вилучення доказів - задовольнити.

В порядку застосування заходів процесуального примусу тимчасово вилучити для дослідження судом в Управління державної реєстрації Тернопільської міської ради (бульвар Тараса Шевченка, 3, м. Тернопіль, 46001, код ЄДРПОУ: 34334305) інформацію щодо засновника господарських товариств ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема реєстраційні справи господарських товариствах, в яких засновником був ОСОБА_2 . Реєстраційні справи: 1) ТОВ «ЗТК «Тур-Сервер» ; 2) ТОВ «Світ кераміки» ; 3) ТОВ «Нива-Прем`єр» ; 4) ТОГО «Футбольний клуб «Нива» ; 5) ТОВ «Тернопільська газета» ; 6) ТОВ «Редакція газети «Тернопільські оголошення» ; 7) ПП «Західно-українська туристична компанія «Тіс-Тур» ; 8) ПП «НТК «Нива-Прогрес» ; 9) ТОВ «Авто-Сервер» ; 10) ТОВ «Кортеспі» .

Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню Тернопільським міським відділом державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ).

Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили негайно після її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Повний текст судового рішення виготовлений 11 вересня 2020 року.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91493667
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —607/98/17

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 14.07.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Постанова від 19.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 29.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні