Ухвала
від 11.09.2020 по справі 607/98/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 607/98/17Головуючий у 1-й інстанції Сливка Л.М. Провадження № 22-ц/817/520/20 Суддя - доповідач - Храпак Н.М. Категорія - 304090000

У Х В А Л А

11 вересня 2020 р. м. Тернопіль

Тернопільський апеляційний суд в складі:

головуючого - Храпак Н.М.

суддів - Дикун С. І., Костів О. З.,

за участю секретаря - Стецюк М.А.

розглянувши клопотання представника Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвоката Савченка Дмитра Олександровича про призначення авто-товарознавчої експертизи за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 листопада 2017 року, ухваленого суддею Сливка Л.М., у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі до ОСОБА_1 , третьої особи - Перша Тернопільська державна нотаріальна контора про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В:

у провадженні Тернопільського апеляційного суду знаходиться цивільна справа за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі на рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 16 листопада 2017 року у цивільній справі за позовом Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м.Тернополі до ОСОБА_1 , третьої особи - Перша Тернопільська державна нотаріальна контора про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Верховний Суд в постанові від 19 лютого 2020 року в даній справі № 607/98/17, скасовуючи постанову Апеляційного суду Тернопільської області від 23 лютого 2018 року вказав, що суду належить встановити обсяг спадкового майна та його вартість, визначивши тим самим межі відповідальності спадкоємця за боргами спадкодавця відповідно до частини 1 статті 1282 ЦК України.

02 вересня 2020 року представник ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - АТ «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвокат Савченко Д.О. через канцелярію суду подав клопотання про призначення авто-товарознавчої експертизи автомобілів, які були зареєстровані на час смерті спадкодавця ОСОБА_2 з метою визначення їх вартості.

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави (частина 1 статті 1 ЦПК України).

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За змістом частини 1 статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом (частина 3, пункти 3, 4 частини 5 статті 12 ЦПК України).

Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях (частина 6 статті 81 ЦПК України).

Відповідно до п.п.1-2 ч.1 ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо та сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумнів щодо їх правильності.

З метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи та з`ясування обставин, що мають значення для справи, зокрема, встановлення вартості вказаних автомобілів, оскільки необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо та сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумнів щодо їх правильності , колегія суддів вважає необхідним задовольнити клопотання представника Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвоката Савченка Дмитра Олександровича про призначення авто-товарознавчої експертизи.

Згідно з ч.3 ст.103 ЦПК України, при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

За правилами частин 4, 5 статті 103 ЦПК України питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Відповідно до ст.104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Оскільки експертизу необхідно провести за межами приміщення апеляційного суду, для її проведення експертній установі необхідно надати матеріали цивільної справи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження по справі зупиняється на час проведення експертизи.

З матеріалів справи вбачається, зокрема з інформації автоматизованого обліку транспортних засобів та їх власників, що за ОСОБА_2 на час смерті, тобто 11 лютого 2011 року було зареєстровано шість транспортних засобів: 1) М20, 1955 року випуску; 2) « Ssang Young Actyon Sports» , 2007 року випуску; 3) ВАЗ 21213, 2004 року випуску; 4) ЧАРЗ А091 Богдан, 2004 року випуску; 5) Богдан А092 02, 2008 року випуску; 6) Богдан А092 02, 2008 року випуску.

Судом не встановлено, де знаходяться вказані автомобілі, тому експертизу слід провести по документах, які знаходяться в матеріалах справи.

Керуючись ст.ст.12, 103, 104, 252, 253, 260, 261 ЦПК України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника Публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі - адвоката Савченка Дмитра Олександровича про призначення авто-товарознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити у справі авто-товарознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1) Яка вартість транспортного засобу, автобус БОГДАН, 2008 року випуску, д.н.з. НОМЕР_1 , свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_2 , кузов НОМЕР_3 , об`єм двигуна 4570 см.куб., колір жовтий, станом на 16 лютого 2011 року?

2) Яка вартість транспортного засобу, автобус БОГДАН, 2008 року випуску, д.н.з. НОМЕР_4 , свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_5 , кузов НОМЕР_6 , об`єм двигуна 4570 см.куб., колір жовтий, станом на 16 лютого 2011 року?

3) Яка вартість транспортного засобу, автобус БОГДАН, 2004 року випуску, д.н.з. НОМЕР_7 , свідоцтво про реєстрацію ТЕІ НОМЕР_8 , кузов НОМЕР_9 , об`єм двигуна 4334 см.куб., колір жовтий, станом на 16 лютого 2011 року?

4) Яка вартість транспортного засобу, автомобіля ВАЗ 21213, 2004 року випуску, д.н.з. НОМЕР_10 , свідоцтво про реєстрацію НОМЕР_11 , об`єм двигуна 1690 см.куб., легковий, колір фіолетовий, станом на 16 лютого 2011 року?

5) Яка вартість транспортного засобу, автомобіля Ssang Young Actyon Sports, легковий, кузов НОМЕР_12 , 2007 року випуску, д.н.з. НОМЕР_13 , свідоцтво про реєстрацію серії НОМЕР_14 , об`єм двигуна 1998 см.куб., колір сірий, станом на 16 лютого 2011 року?

6) Яка вартість транспортного засобу, М20, 1955 року випуску, станом на 16 лютого 2011 року?

Проведення експертизи доручити експертам Тернопільського відділення Київського НДІСЕ (вул. Січових Стрільців, 4, м. Тернопіль, 46025).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України за дачу завідомо неправдивого висновку і за відмову від дачі висновку.

Попередити сторони про наслідки ухилення від проведення експертизи, передбачені ст.109 ЦПК України.

Витрати за проведення експертизи покласти на Публічне акціонерне товариство «Державний експортно-імпортний банк України» в особі філії - Акціонерного товариства «Укрексімбанк» в м. Тернополі.

Для проведення експертизи надати матеріали цивільної справи у повному обсязі.

Апеляційне провадження у справі - зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її прийняття, однак, може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду в частині зупинення провадження у справі протягом тридцяти днів з дня складення повної ухвали. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст судового рішення виготовлений 11 вересня 2020 року.

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення11.09.2020
Оприлюднено14.09.2020
Номер документу91493668
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —607/98/17

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 14.07.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Постанова від 19.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

Ухвала від 29.05.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Білоконь Олена Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні