Ухвала
від 18.09.2020 по справі 8/362
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

18 вересня 2020 року м. Чернігівсправа № 8/362

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Книш Н.Ю. , розглянувши заяву Акціонерного товариства Чернігівобленерго про видачу дублікату судового наказу №243/2 від 04.09.2020 у справі №8/362

За позовом: Відкритого акціонерного товариства енергопостачальної компанії "Чернігівобленерго"

вул. Горького 40, ЧЕРНІГІВ, 14000

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Украгропродукт"

пр. Гомельський 17, ЧЕРНІГІВ, 14000

Предмет спору: про стягнення 3329грн 15 коп

Без виклику представників учасників справи

ВСТАНОВИВ:

10.09.2020 Акціонерне товариство Чернігівобленерго звернулось до Господарського суду Чернігівської області із заявою №243/2 від 04.09.2020 про видачу дублікату судового наказу, в якій просить суд видати дублікати судових наказів у справі №8/362 за позовом Публічного акціонерного товариства ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО , правонаступником якого є АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО (далі - AT ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО ) до Товариства з обмеженою відповідальністю Украгропродукт про стягнення 3329,15 грн боргу за активну електричну енергію, 51,00 грн державного мита та 118,00 грн витрат на інформаційного-технічне забезпечення судового процесу, у зв`язку з їх втратою при пересилці.

Заявник зазначає, що рішенням Господарського суду Чернігівської області від 11.09.2002 у справі №8/362 позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Чернігівобленерго , правонаступником якого є АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО до Товариства з обмеженою відповідальністю Украгропродукт про стягнення 3329,15 грн боргу за активну електричну енергію, 51,00 грн державного мита та 118,00 грн витрат на інформаційного-технічне забезпечення судового процесу, були задоволені в повному обсязі. Судом були видані накази про стягнення вказаних сум.

В обґрунтування поданої заяви заявник посилається на те, що листом від 01.07.2020 №57461379 Новозаводський відділ ДВС у м. Чернігові повідомив, що 26.12.2018 державним виконавцем винесено постанову про повернення виконавчого документу стягувачу відповідно до п.2 ст.37 Закону України Про виконавче провадження , виконавчий документ надісланий на адресу стягувача, що підтверджується квитанцією від 29.12.2018. Стягувач посилається на те, що не отримував по пошті постанову про завершення виконавчого провадження та оригінали судових наказів, вважає, що їх було втрачено при пересилці і даний факт є підставою для видачі дублікатів судових наказів з метою пред`явлення для примусового виконання до виконавчої служби.

Розглянувши подану Акціонерним товариством Чернігівобленерго заяву, суд виходить з наступного.

Пунктом 19.4 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України (в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147VІІІ, чинної з 15.12.2017) передбачено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Стаття 170 Господарського процесуального кодексу України визначає загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення.

Так, у ч.1 ст.170 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву, клопотання або заперечення, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для такої фізичної особи), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України (в редакції чинній з 08.02.2020) письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. До заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони.

Відтак, на стадії виконання судового рішення суд має бути впевненим у тому, що зазначені засади не були порушені заявником при поданні заяви, клопотання чи заперечення.

До поданої заяви про видачу дублікату судового наказу заявником в якості доказу направлення боржнику додано фіскальний чек, список згрупованих відправлень та опис вкладення у цінний лист від 04.09.2020, які свідчать про направлення ТОВ Украгропродукт копії заяви про видачу дублікату судового наказу та додані до неї документи на адресу м.Чернігів, пров.Гомельський,17.

Разом з тим, судом були вчинені дії щодо перевірки статусу, державної реєстрації, місцезнаходження боржника, у зв`язку з чим отримано Витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 16.09.2020, відповідно до якого в реєстрі значиться товариство з обмеженою відповідальністю Украгропродукт , код ЄДРПОУ: 24841269, місцезнаходження: м. Чернігів, вул.Дніпроваська,34.

В силу статті 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відомості, внесені до Єдиного державного реєстру, вважаються достовірними.

Враховуючи зазначене, суд не приймає як належний доказ направлення боржнику копії заяви про видачу дублікату судового наказу з доданими до неї документами фіскальний чек, список згрупованих відправлень та опис вкладення у цінний лист від 04.09.2020, що свідчать про направлення кореспонденції на адресу: м.Чернігів, пров.Гомельський,17, яка не співпадає з офіційною адресою місцезнаходження юридичної особи.

Згідно з приписами ч. 4 ст. 170 Господарського процесуального кодексу України, суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи викладене, відсутність доказів направлення поданої на розгляд господарського суду заяви іншому учаснику справи - боржнику, суд доходить висновку, що заява Акціонерного товариства Чернігівобленерго №243/2 від 04.09.2020 про видачу дублікату судового наказу, підлягає поверненню заявнику без розгляду.

Повернення поданої заяви №243/2 від 04.09.2020 не позбавляє Акціонерне товариство Чернігівобленерго повторно звернутись до суду з подібною заявою після усунення описаних вище недоліків.

Керуючись ст. ст. 170, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Повернути без розгляду Акціонерному товариству Чернігівобленерго заяву №243/2 від 04.09.2020 про видачу дублікату судового наказу з доданими до неї документами.

Додаток на 17 арк.

Ухвала набирає законної сили після її підписання.

Згідно із ст.235 Господарського процесуального кодексу України ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом чи Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» . Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її підписання в порядку ст.256 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням приписів п.п.17.5 п.17 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://www.court.gov.ua. або в Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала підписана 18.09.2020.

Суддя Книш Н.Ю.

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення18.09.2020
Оприлюднено21.09.2020
Номер документу91622150
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/362

Ухвала від 17.12.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 18.09.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Книш Н.Ю.

Ухвала від 11.03.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Постанова від 07.08.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Рішення від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 04.08.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Рішення від 08.09.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 11.07.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

Ухвала від 18.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дубінін Ігор Юрійович

Ухвала від 18.11.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Катрич В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні