Ухвала
від 29.09.2020 по справі 2-616/10
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 2-616/10

Номер провадження 6/404/96/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2020 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді - Мохонько В.В.,

при секретарі - Добровольській Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому заяву товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Горизонт про заміну стягувача публічне акціонерне товариство Дельта Банк , боржник ОСОБА_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

В квітні 2020 року представник товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Горизонт звернувся до суду із заявою про заміну стягувача публічного акціонерного товариства Дельта Банк на правонаступника, боржник ОСОБА_1 .

В обґрунтування заяви зазначено, що рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 13.08.2010 року позовні вимоги Публічного акціонерного комерційного інноваційного банку "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором овердрафта № 638 КО - 08/ від 29.08.2008 року задоволено; стягнуто з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного комерційного інноваційного банку "УкрСиббанк" - 572 934 грн. 05 коп. заборгованості, із них: заборгованості по кредиту - 446 100 грн. 88 коп., заборгованості по відсоткам, 79 564 грн. 60 коп., пені за несвоєчасне погашення кредиту 43 817 грн. 02 коп., 3451 грн. 55 коп. пені за несвоєчасне погашення заборгованості за процентами, 1 700 грн. судового збору та 30,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

28.10.2019 року між ПАТ Дельта Банк та ТОВ Фінансова компанія Горизонт було укладено договір №2067/К купівлі-продажу прав вимоги та майнових прав за результатами відкритих торгів оформлених протоколом, відповідно до умов якого право вимоги за кредитними договорами, в тому числі за договором овердрафту №638-КО-08/2 від 29.08.2008 року, відступлено ТОВ Фінансова компанія Горизонт .

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 16.04.2020 року прийнято заяву до розгляду та призначено судове засідання.

В судове засідання особи, які беруть участь у справі не з`явились, повідомлялись судом про час та місце розгляду справи належним чином, причини неявки суду невідомі.

Відповідно до положень абз. 2 ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

За таких обставин, згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Згідно ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченому статтею 272 цього Кодексу. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Судом встановлено, що рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 13 серпня 2010 року, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 13 жовтня 2010 року, позовні вимоги Публічного акціонерного комерційного інноваційного банку УкрСиббанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором овердрафта №638 КО-08/ від 29.08.2008 року задоволено, стягнуто з ОСОБА_1 на користь публічного акціонерного комерційного інноваційного банку УкрСиббанк 572 934 грн. 05 коп. заборгованості, з них: заборгованості по кредиту - 446100 грн. 88 коп., заборгованості по відсоткам - 79564 грн. 60 коп., пені за несвоєчасне погашення кредиту 43 817 грн. 02 коп., 3451 грн. 55 коп. пені за несвоєчасне погашення заборгованості за процентами, 1700 грн. судового збору та 30 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

08 грудня 2011 року між ПАТ УкрСиббанк та ПАТ Дельта Банк був укладений договір купівлі-продажу прав вимоги за кредитами, відповідно до якого право вимоги за кредитами від ПАТ УкрСиббанк перейшло до ПАТ Дельта Банк .

Відповідно до Додатку №1 до Договору купівлі-продажу прав вимоги за кредитами між Публічним акціонерним товариством УкрСиббанк та Публічним акціонерним товариством Дельта Банк від 08 грудня 2011 року, право вимоги до ОСОБА_1 перейшло до ПАТ Дельта Банк .

Ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 20.11.2019 року Заяву Публічного акціонерного товариства Дельта Банк про заміну сторони виконавчого провадження, поновлення строку пред`явлення виконавчого документу до виконання, видачу дублікату виконавчого листа по цивільній справі за позовом акціонерного комерційного інноваційного банку УкрСиббанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволено; стягувача акціонерний комерційний інноваційний банк УкрСиббанк у справі за позовом акціонерного комерційного інноваційного банку УкрСиббанк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором замінено на Публічне акціонерне товариство Дельта Банк ; видано дублікат виконавчого листа у справі №2-616/10, виданого Кіровським районним судом м. Кіровограда 30.12.2010 року про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості на користь акціонерного комерційного інноваційного банку УкрСиббанк .

12.09.2019 року відбувся електронний аукціон з продажу лоту № UKR-2019-04. Згідно протоколу електронного аукціону від 12.09.2019, майно ПАТ Дельта Банк, що складається з прав вимоги та інших майнових прав за кредитними договорами, що укладені з суб`єктами господарювання та фізичними особами, дебіторської заборгованості та майновими правами за цінними паперами, було продано переможцю аукціону ТОВ Фінансова компанія Горизонт .

28.10.2019 року між ПАТ Дельта Банк та ТОВ Фінансова компанія Горизонт було укладено договір №2067/К купівлі-продажу прав вимоги та майнових прав за результатами відкритих торгів оформлених протоколом, відповідно до умов якого право вимоги за кредитними договорами, в тому числі за договором овердрафту №638-КО-08/2 від 29.08.2008 року, відступлено ТОВ Фінансова компанія Горизонт .

Процесуальні питання, пов`язані з виконанням судових рішень у цивільних справах, вирішуються судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, якщо інше не визначено цим розділом (ст. 446 ЦПК України).

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Згідно ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов`язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

Виходячи із вказаних норм, зокрема, пунктами 1, 2 частини першої статті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора. Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги. У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до Закону України Про виконавче провадження , статті 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом та обов`язки або пряма вказівка акта цивільного законодавства, що не залежить від умов та порядку здійснення виконавчого провадження органами і посадовими особами.

За таких обставин звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу стягувача відповідає змісту статей 512,514 ЦК України та статті 8 Закону України Про виконавче провадження .

Виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями 6, 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до статті 129-1 Конституції України, суд ухвалює рішення іменем України і судове рішення є обов`язковим до виконання.

Пунктом 9 статті 129 Конституції України до основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Отже, виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду, що передбачено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Аналогічний висновок викладений у Постанові Верховного Суду від 25 квітня 2018 року, справа № 761/14076/14-ц.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що ТОВ Вердикт Капітал набуло прав кредитора до боржників, а відтак вимоги заявника є законними та обґрунтованими.

На підставі вищевикладеного та керуючись,- ст.ст. 247,260-261,353,442 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Горизонт про заміну стягувача публічне акціонерне товариство Дельта Банк , боржник ОСОБА_1 - задовольнити.

Замінити сторону у виконавчому провадженні по справі №2-616/10 стягувача Публічне акціонерне товариство Дельта Банк на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Горизонт (код ЄДРПОУ 39013897).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до підпункту 15.5 пункту 15 частини 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, в редакції від 3 жовтня 2017 року, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (Кіровський районний суд м. Кіровограда).

Повний текст судового рішення складено 29.09.2020 року.

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда В. В. Мохонько

Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91854440
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну стягувача публічне акціонерне товариство Дельта Банк , боржник ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —2-616/10

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Кулик Є. В.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Мохонько В. В.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Довгий І.І.

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 09.10.2019

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

Ухвала від 04.10.2019

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Явіца І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні