Ухвала
від 29.09.2020 по справі 608/1147/19
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2020 року Справа № 608/1147/19

Номер провадження2/608/78/2020

Чортківський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючої судді Запорожець Л. М.

при секретарі с/з Фаштиковській М.І.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Волинця С.А.

за участю представника відповідача адвоката Гука В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду № 1 міста Чорткова цивільну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Аурум-Плюс до Чортківської районної державної адміністрації Тернопільської області, Сектору державної реєстрації Чортківської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третьої особи, що не заявляє самостійних вимог: Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області про захист інтересів суб`єкта господарювання на видобуток корисної копалини місцевого значення шляхом визнання недійсним державних актів на право власності на земельну ділянку та скасування їх державної реєстрації, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Чортківського районного суду Тернопільської області перебуває на розгляді вищевказана цивільна справа.

Відповідачкою ОСОБА_4 21 липня 2020 року було подано суду письмове клопотання через канцелярію суду про поновлення пропущеного процесуального строку на подання відзиву на позовну заяву. В клопотанні посилається на обставини та факти, що в ній викладені та на рішення Європейського Суду з прав людини та ст. 6 Конвенції і норми чинного законодавства, а також ситуацію, що склалась в Україні у зв`язку із поширенням коронавірусної інфекції та обмежувальними заходами, які вводились державою.

Представник позивача ОСОБА_1 та представник позивача адвокат Волинець С.А. заперечують щодо задоволення клопотання, вважають його поданим для затягування справи.

Представник відповідача ОСОБА_4 адвокат Гук В.С. клопотання підтримує, вважає клопотання обґрунтованим, просить задоволити.

Представники відповідачів Чортківської районної державної адміністрації, сектору державної реєстрації Чортківської РДА та третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області в судове засідання не з`явились, ними подані письмові клопотання про розгляд справи у відсутності їх представників.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, належним чином були повідомлені про день та час розгляду справи.

Суд, вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали цивільної справи та заявлене клопотання, приходить до наступного висновку:

В провадженні Чортківського районного суду Тернопільської області перебуває на розгляді вищевказана цивільна справа, яка була направлена для продовження розгляду до суду першої інстанції постановою Тернопільського апеляційного суду від 05 вересня 2019 року після задоволення апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Аурум плюс та скасування ухвали Чортківського районного суду Тернопільської області від 18 червня 2019 року про відмову у відкритті провадження по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Аурум-Плюс до Чортківської районної державної адміністрації Тернопільської області, Сектору державної реєстрації Чортківської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третьої особи, що не заявляє самостійних вимог: Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області про захист інтересів суб`єкта господарювання на видобуток корисної копалини місцевого значення шляхом визнання недійсним державних актів на право власності на земельну ділянку та скасування їх державної реєстрації.

Ухвалою судді Чортківського районного суду Тернопільської області від 07 листопада 2019 року було прийнято до розгляду та відкрите провадження у даній справі та підготовче судове засідання було призначено на 03 грудня 2019 року, яке було перенесено на 03 січня 2020 року та 15 січня 2020 року через неявку відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4

03 січня 2020 року , о 16:36, на веб. Порталі судової влади України Чортківський районний суд розмістив оголошення про виклик до суду відповідачів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 на 10 годину 15 хвилин 15 січня 2020 року для проведення підготовчого судового засідання.

15 січня 2020 року Чортківським районним судом Тернопільської області винесено ухвалу, якою закрито підготовче провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Аурум плюс до Чортківської районної державної адміністрації, сектору державної реєстрації Чортківської РДА, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області про захист інтересів суб`єкта господарювання на видобуток корисних копалин місцевого значення шляхом визнання недійсним державних актів на право власності на земельну ділянку та скасування їх державної реєстрації. Справу призначено до судового розгляду по суті на 12 лютого 2020 року о 15 годині в приміщенні Чортківського районного суду Тернопільської області.

Суд зазначає, що жодних порушень вимог ЦПК України, Конституції України чи Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (1950) судом не допущено.

Відповідно до вимог ст. 2 ЦПК України, основними засадами судочинства є в тому числі такі, як верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність та інші.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи. Право на розгляд справи означає право особи звернутися до суду та право на те, що його справа буде розглянута та вирішена судом. При цьому, особі має бути забезпечена можливість реалізувати вказані права без будь-яких перепон чи ускладнень. Здатність особи безперешкодно отримати судовий захист є змістом поняття доступу до правосуддя. Перешкоди у доступі до правосуддя можуть виникати як через особливості внутрішнього процесуального законодавства, так і через передбачені матеріальним правом обмеження. Для ЄСПЛ природа перешкод у реалізації права на доступ до суду не має принципового значення.

Стаття 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на ефективний засіб юридичного захисту) передбачено, що кожен чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинено особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

У своїй практиці європейський суд з прав людини звертає увагу на те, що рівень доступу, наданий національним законодавством має бути достатнім для забезпечення права особи на суд з огляду на принцип верховенства права в демократичному суспільстві.

Відповідно до вимог ст. 127 ЦПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Таким чином, суд вважає, що для забезпечення права відповідачки ОСОБА_4 на справедливий та публічний розгляд справи, можливість реалізації нею прав, визначених ст.ст.43, 49, 178, 189,191, 199 ЦПК України, клопотання слід задоволити та продовжити з цією метою процесуальний строк для подачі відзиву, додаткових пояснень та доказів.

Керуючись ст. ст. 6, 13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (1950 року), ст.ст. 19, 43, 44, 49, 120, 127, 128, 189, 196, 222 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання ОСОБА_4 про поновлення пропущеного процесуального строку на подання відзиву на позовну заяву - задоволити.

Для забезпечення права відповідачки на справедливий та публічний розгляд справи, можливість реалізації нею прав, визначених ст.ст.43, 49, 178, 189,191, 199 ЦПК України, цивільну справу за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Аурум-Плюс до Чортківської районної державної адміністрації Тернопільської області, Сектору державної реєстрації Чортківської районної державної адміністрації, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третьої особи, що не заявляє самостійних вимог: Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області області про захист інтересів суб`єкта господарювання на видобуток корисної копалини місцевого значення шляхом визнання недійсним державних актів на право власності на земельну ділянку та скасування їх державної реєстрації слуханням відкласти на 14 годину 30 хвилин 05 листопада 2020 року.

Надати можливість відповідачці ОСОБА_4 подати відзив на позовну заяву, додаткові пояснення та докази, на які вона посилатиметься, як на підставу своїх заперечень, продовживши їй попередньо встановлений судом процесуальний строк до 05 листопада 2020 року.

Ухвала, відповідно до вимог ст. 353 ЦПК України, окремому оскарженню не підлягає . Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включається до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя/підпис/

Копія вірна:

Оригінал ухвали знаходиться в матеріалах справи № 608/1147/19

Ухвала набрала законної сили 29 вересня 2020 року.

Суддя: Л. М. Запорожець

Копію ухвали видано " "


року.

Секретар:

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення29.09.2020
Оприлюднено30.09.2020
Номер документу91868937
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —608/1147/19

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 04.10.2021

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Запорожець Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні