Постанова
від 24.02.2010 по справі 12/50-09
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

24 лютого 2010 року 10:15 № 12/50-09

За позовом ОСОБА_1

До Київського міського війс ькового комісаріату

про Визнання позивача учасни ком бойових дій та видачу від повідного посвідчення.

Суддя Вовк П.В.,

Секретар судового з асідання Голод В.С.

Представники:

Позивач ОСОБ А_1.

Від відповідача не пр ибув

На підставі ч. 3 ст. 160 КАС Укра їни в судовому засіданні 24.02.2010 п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови. Пов ний текст складено і підписа но 26.02.10

О БСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 (далі позивач) з вернувся до Окружного адміні стративного суду міста Києва з позовом до Київського місь кого військового комісаріат у (далі відповідач) з урахува нням усних уточнень позовних вимог про зобов' язання від повідача визнати позивача уч асником бойових дій та видач у йому відповідного свідоцтв а.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду міста Києва від 11.03.2009 року відкрито провадж ення в адміністративній спра ві № 12/50-09.

24.02.2010 року у судовому засідан ні позивач позовні вимоги пі дтримав та просить суд їх зад овольнити.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач у складі особо вого складу військової части ни 45062 під час надзвичайного ст ану з 25.01 по 29.10 1990 року та з 01.01.1991 року по 16.03.1992 року виконував бойові завдання (миротворчі операці ї) в містах Сумгаїт (1988 рік) та Ба ку (1989-1992 роки), в Нагірно-Карабас ькій автономній області (1988-1992 р оки), а саме підрозділи під ком андуванням позивача вилучал и зброю, підтримували умови к омендантського часу, блокува ли та знищували незаконні ві йськові формування, проводил и евакуацію населення з райо нів бойових дій, а тому при нес енні служби у зазначений пер іод, позивач неодноразово ри зикував життям, що на його дум ку є підставою для надання йо му статусу учасника визнання його учасником бойових дій.

Як вбачається з письмових п ояснень відповідача № 1867 від 28. 04.2009 року, відповідача заперечу є проти позову та просить суд відмовити у його задоволенн і, а саме відповідач вказує, що згідно Протоколу № 8 від 25.07.08 р. з асідання комісії Київського міського військового коміса ріату з розгляду питань із вс тановленням позивачу стату су ветерана війни були розгл януті пред'явленні ним докум енти і винесено рішення комі сії, що немає підстав для нада ння позивачу статусу учасни ка бойових дій оскільки, пози вач в період 1985-1992 роки не проход ив військову службу на терит орії іншої держави, не направ лявся до іншої країни, не пере тинав кордон СРСР та іншої де ржави, а в даний період прохо див службу на території коли шнього СРСР, а саме в Азербайд жанській РСР яка не входить д о переліку держав, яким надал ася допомога за участю війсь ковослужбовців Радянської А рмії, Військово-Морського Фл оту, Комітету державної безп еки та осіб рядового, начальн ицького складу і військовосл ужбовців Міністерства внутр ішніх справ колишнього Союзу РСР, і періодів бойових дій на їх території, затвердженого постановою Кабінету Міністр ів України № 63 від 8 лютого 1994 «Пр о організаційні заходи засто сування Закону України «Про статус ветеранів війни, гара нтії їх соціального захисту» .

Крім того, відповідач проси в суд розглянути справу без у часті представника відповід ача.

Дослідивши матеріали спра ви, суд -

ВСТАНОВИВ:

Як підтверджується мат еріалами справи (послужний с писок позивача) та не запереч ується відповідачем, позивач у період з 1985 року по жовтень 1992 року проходив службу на тери торії Азербайджанської РСР у складі 203 вузлу зв' язку 97 де візії ПВО (в/ч 45062).

З метою отримання статусу у часника бойових дій, позивач звернувся до Київського міс ького військового комісаріа ту з відповідною заявою.

25.07.2008 року листом № 3237 від повідач повідомив позивача, що Рішенням комісії з питань розгляду матеріалів про виз начення учасників бойових ді й (протокол № 8 від 25.07.2008 року) поз ивачу відмовлено в наданні с татусу учасника бойових дій.

Відповідно до частини 3 с т. 2 КАСУ у справах щодо оскарж ення рішень, дій чи бездіяльн ості суб'єктів владних повно важень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчи нені) вони: на підставі, у межа х повноважень та у спосіб, що п ередбачені Конституцією та з аконами України; з використа нням повноваження з метою, з я кою це повноваження надано; о бґрунтовано, тобто з урахува нням усіх обставин, що мають з начення для прийняття рішенн я (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно ; розсудливо; з дотриманням пр инципу рівності перед законо м, запобігаючи несправедливі й дискримінації; пропорційно , зокрема з дотриманням необх ідного балансу між будь-яким и несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (д ія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийнятт я рішення; своєчасно, тобто пр отягом розумного строку.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України «Про статус ветеран ів війни, гарантії їх соціаль ного захисту»учасниками бой ових дій визнаються, учасник и бойових дій на території ін ших країн - військовослужбов ці Радянської Армії, Військо во-Морського Флоту, Комітету державної безпеки, особи ряд ового, начальницького складу і військовослужбовці Мініст ерства внутрішніх справ коли шнього Союзу РСР (включаючи в ійськових та технічних спеці алістів і радників), працівни ки відповідних категорій, як і за рішенням Уряду колишньо го Союзу РСР проходили служб у, працювали чи перебували у в ідрядженні в державах, де в це й період велися бойові дії, і б рали участь у бойових діях чи забезпеченні бойової діяльн ості військ (флотів). Військов ослужбовці Збройних Сил Укра їни, Служби безпеки України, С лужби зовнішньої розвідки Ук раїни, особи рядового, началь ницького складу і військовос лужбовці Міністерства внутр ішніх справ України, інших ут ворених відповідно до законі в України військових формува нь, які за рішенням відповідн их державних органів були на правлені для виконання мирот ворчих місій або у відряджен ня в держави, де в цей період в елися бойові дії. Перелік дер жав, зазначених у цьому пункт і, періоди бойових дій у них та категорії працівників визна чаються Кабінетом Міністрів України.

Отже, виходячи з аналізу ви щезазначених даної норми, дл я отримання статусу учасника бойових дій, необхідно підтв ердження факту проходження о собою служби (роботи) у інший к раїні (державі), перелік яких т а періоди бойових дій у яких в изначений Кабінетом Міністр ів України, та підтвердження безпосередньої участі особи у бойових діях чи забезпечен ні бойової діяльності військ (флотів) у вказаний період.

Постановою Кабінету Мініс трів України від 08.02.1994, № 63 "Про ор ганізаційні заходи щодо заст осування Закону України "Про статус ветеранів війни, гара нтії їх соціального захисту" затверджено перелік держав, яким надавалася допомога за участю військовослужбовців Радянської Армії, Військово -Морського Флоту, Комітету де ржавної безпеки та осіб рядо вого, начальницького складу і військовослужбовців Мініс терства внутрішніх справ кол ишнього Союзу РСР, військово службовців Збройних Сил, Слу жби безпеки, Служби зовнішнь ої розвідки, інших військови х формувань, осіб рядового та начальницького складу орган ів внутрішніх справ, і період ів бойових дій на їх територі ї.

Проте, Азербайджанська РСР , як і Азербайджанська Респуб ліка не включені до переліку держав і періодів бойових ді й на їх території, затверджен ого постановою Кабінету Міні стрів України № 63 від 08.02.1994 року.

Суд звертає увагу, що в пере ліку міститься вказівка, що б ойові дії велися і в інших кра їнах після грудня 1979 року. Водн очас, в примітці № 6 до позиції “інші країни після грудня 1979 р оку” зазначено, що Генеральн им штабом Збройних Сил колиш нього Союзу РСР і після 1979 рок у направлялися військові фа хівці в країни, на територі ї яких велися бойові дії, але Генеральний штаб Збройних С ил України не володіє такою і нформацією. Військовим фахі вцям у таких випадках пільг и надавалися на підставі дов ідок 10 Головного управління Г енерального штабу Збройних С ил СРСР про їх особисту участ ь у бойових діях.

Враховуючи вищенаведене, с уд приходить до висновку, що п ерелік держав і періодів бой ових дій на їх території, затв ерджений постановою Кабінет у Міністрів України № 63 від 08.02.19 94 року не є вичерпним, але дана примітка вказує про направл ення військовослужбовців Ра дянської Армії колишнього Со юзу РСР саме до інших країни, на території яких велися бо йові дії.

Отже, з вищенаведеного вбач ається, що законодавство пер едбачає можливість надання о собі статусу учасника бойови х дій, у разі підтвердження пр оходження особою служби (роб оти) саме у інший країні (ін оземній державі), яка не вк лючена до затвердженого Кабі нетом Міністрів переліку на території якої велися бойові дії, а ні у союзній республіці , яка входила до складу СССР та яка не була самостійним суб' єктом міжнародного права.

Таким чином, враховуючи, що позивач у 1985 року по жовтень 1992 р оку проходив службу на терит орії Азербайджанської РСР, я ка у вказаному періоді входи ла до складу СССР, як союзна ре спубліка, та позивачем не над ано доказів участі ним у бойо вих діях або забезпеченні бо йової діяльності військ, на т ериторій іноземних держав, с уд прийшов до висновку, що поз овні вимоги про надання пози вачу статусу учасника бойови х дій є необґрунтованими та т акими, що не підлягають задов оленню.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАС Укр аїни в адміністративних спра вах про протиправність рішен ь, дій чи бездіяльності суб'єк та владних повноважень обов' язок щодо доказування правом ірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він запе речує проти адміністративно го позову.

Оцінивши докази, які є у спр аві за своїм внутрішнім пере конанням, що ґрунтується на ї х безпосередньому, всебічном у, повному та об'єктивному дос лідженні, суд прийшов до висн овку, що відповідачем доказа но правомірність прийнятого рішення про відмову у наданн і позивача статусу учасника бойових дій.

Керуючись ст.ст. 2, 158-163 КАСУ, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні п озову відмовити.

Постанова відповідно до ч . 1 ст. 254 КАС України набирає зак онної сили після закінчення строку подання заяви про апе ляційне оскарження, встановл еного цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскарж ена до суду апеляційної інст анції протягом десяти днів з дня її складення в повному об сязі за правилами, встановле ними ст. ст. 185-187 КАС України, шля хом подання через суд першої інстанції заяви про апеляці йне оскарження з наступним п оданням протягом двадцяти дн ів апеляційної скарги. Апеля ційна скарга може бути подан а без попереднього подання з аяви про апеляційне оскаржен ня, якщо скарга подається у ст рок, встановлений для поданн я заяви про апеляційне оскар ження.

Суддя П.В. Вов к

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.02.2010
Оприлюднено09.07.2010
Номер документу9207471
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/50-09

Ухвала від 26.01.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 24.02.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Вовк П.В.

Постанова від 29.12.2009

Господарське

Житомирський апеляційний господарський суд

Зарудяна Л.О.

Рішення від 09.07.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Жаботина Г.В.

Постанова від 01.09.2009

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 10.03.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Постанова від 07.07.2009

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Мороз В.Ф.

Ухвала від 05.06.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 17.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні