Рішення
від 20.10.2020 по справі 161/19713/19
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/19713/19

Провадження № 2/161/321/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 жовтня 2020 року

Луцький міськрайонний суд Волинської області у складі:

головуючого судді - Присяжнюк Л.М.,

за участю секретаря судового засідання - Кубяк О.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

відповідача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі суду в м. Луцьку цивільну справу №161/19713/19 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , товариства з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс , фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Луцька міська рада, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

25 листопада 2019 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_4 про визнання протиправними дій відповідача щодо самовільного зайняття нежитлового приміщення у проїзді будинку АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , зобов`язання відповідача звільнити самовільно зайняте нежитлове приміщення, заборону відповідача займати це приміщення.

14 січня 2020 року на адресу суду надійшла заява про зміну позовних вимог та предмету спору, а також про залучення співвідповідачів, яка прийнята судом до розгляду.

Ухвалою суду від 03 лютого 2020 року залучено до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії в якості співвідповідачів товариство з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс (43000, м. Луцьк, вул. Ковельська, 9, код ЄДРПОУ 32501418) та фізичну особу-підприємця ОСОБА_5 ( АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 ); залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів, Луцьку міську раду (43025, Волинська область, м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, код ЄДРПОУ 34745204).

Уточнені позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач не погоджується із включенням до технічного паспорту, який виготовлений ФОП ОСОБА_5 на замовлення ОСОБА_4 самовільно збудованих безхазяйних приміщень, які позначені у технічному паспорті літерами Д-1 та Е-1.

Також позивач не погоджується з виготовленою ТОВ ГЦНТП-плюс на замовлення ОСОБА_4 технічною документацією із землеустрою суміжної земельної ділянки.

З наведених вище мотивів та підстав позивач просить суд:

1) визнати протиправними дії підприємця ОСОБА_5 щодо зазначення ним у технічному паспорті як частину будинковолодіння по АДРЕСА_4 самовільно збудованих безхазяйних приміщень, які позначені у технічному паспорті літерами Д-1 таЕ-1.

2) визнати протиправним дії ТОВ ГЦНТП-плюс щодо виготовлення ним технічної документації із землеустрою земельної ділянки із кадастровим номером №0710100000:41:019:0025, яка знаходиться за адресою мЛуцьк, АДРЕСА_4 .

3) визнати протиправними дії відповідача щодо самовільного захоплення ним нежитлового приміщення, що знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 ;

4) визнати протиправними дії відповідача щодо самовільного захоплення ним частини земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності та знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 ;

5) зобов`язати відповідача звільнити самовільно зайняте ним нежитлове приміщення, що знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 ;

6) заборонити відповідачу займати нежитлове приміщення, що знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 .

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_4 та його представник у судовому засіданні та у письмовому відзиві позовні вимоги заперечили та просили суд відмовити у задоволенні позову.

Інші відповідачі та третя особа своїх представників у судове засідання не направили.

Заслухавши учасників справи, дослідивши письмові матеріали справи в їх сукупності суд дійшов висновку, що у задоволенні позову слід відмовити повністю, з таких підстав.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_4 є співвласником квартири АДРЕСА_4 та має намір здійснити приватизацію земельної ділянки із кадастровим номером 0710100000:41:019:0025.

У зв`язку з вищевикладеним, на замовлення ОСОБА_4 були виготовлені технічний паспорт на вказану квартиру, а також розроблена технічна документація на цю земельну ділянку з визначенням її меж та конфігурації (а.с.18-30).

Позивач у справі не є ні суміжним землекористувачем чи землевласником, а також йому на праві власності не належать суміжне нерухоме майно, в тому числі спірне нежитлове приміщення, яке знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 , яке про це зазначає позивач. Будь-яких доказів протилежного, матеріали справи не містять.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що склалися між сторонами, суд зазначає таке.

Статтею 15 ЦК України визначено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

А у статті 16 ЦК України передбачено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:

1) визнання права;

2) визнання правочину недійсним;

3) припинення дії, яка порушує право;

4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

5) примусове виконання обов`язку в натурі;

6) зміна правовідношення;

7) припинення правовідношення;

8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди;

9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;

10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

З аналізу вищенаведених положень матеріального закону слідує, що особа має право на захист свого цивільного права або законного інтересу, лише у випадку його порушення, невизнання або оспорювання з боку інших осіб.

В розглядуваному випадку, як слідує з матеріалів справи, позивач не є власником чи користувачем нежитлового приміщення, яке знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 , яке про це зазначає позивач, отже його цивільні права стосовно нього об`єктивно не існують, а тому вони і не можуть бути порушені з боку відповідачів.

Законний інтерес стосовно цього нежитлового приміщення також відсутній у позивача, адже в матеріалах справи відсутні докази того, що він бажає набути право власності на це майно в будь-який законний спосіб - за набувальною давність, в порядку приватизації тощо.

Отже, оскільки судом встановлено відсутність будь-яких порушень цивільних прав та законних інтересів позивача стосовно нежитлового приміщення, яке знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 , вказане є самостійною і достатньою підставою для відмови у позові в частині позовних вимог, в яких позивач просив:

1) визнати протиправними дії підприємця ОСОБА_5 щодо зазначення ним у технічному паспорті як частину будинковолодіння по АДРЕСА_4 самовільно збудованих безхазяйних приміщень, які позначені у технічному паспорті літерами Д-1 таЕ-1.

2) визнати протиправними дії відповідача щодо самовільного захоплення ним нежитлового приміщення, що знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 ;

3) визнати протиправними дії відповідача щодо самовільного захоплення ним частини земельної ділянки, яка перебуває у комунальній власності та знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 ;

4) зобов`язати відповідача звільнити самовільно зайняте ним нежитлове приміщення, що знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 ;

5) заборонити відповідачу займати нежитлове приміщення, що знаходиться у проїзді до будинків АДРЕСА_2 .

Що стосується вимог щодо земельної ділянки із кадастровим номером 0710100000:41:019:0025, суд зазначає наступне.

З матеріалів справи слідує, що позивач у жовтні 2019 року звертався до Луцької міської ради з питання надання дозволу на розробку проекту землеустрою земельною ділянки, в тому числі, частина якої входить у межі земельної ділянки з кадастровим номером 0710100000:41:019:0025. Листом виконавчого комітету Луцької міської ради від 14 листопада 2019 року №6.1-7/2391/2019 йому було відмовлено у наданні відповідного дозволу (а.с.3-4), у зв`язку з чим позивач звернувся до суду з окремим позовом (а.с.10).

З аналізу вищенаведеного можливо зробити однозначний висновок, що позивач дійсно має законний інтерес стосовно земельної ділянки із кадастровим номером 0710100000:41:019:0025, адже є особою, яка бажає набути право власності на її частину.

Одночасно, позивачем в даному випадку обраний неефективний спосіб захисту, адже вимога про визнання незаконними дій стосовно виготовлення технічної документації із землеустрою земельної ділянки із кадастровим номером №0710100000:41:019:0025, не призводить до реального захисту законного інтересу позивача. Належним способом захисту у такому випадку буде оскарження правовстановлюючих документів особи, якій надана земельна ділянка та/або рішення компетентного органу про надання дозволу на розробку такої технічної документації.

Сама по собі технічна документація, без її затвердження компетентним органом у вигляді прийняття рішення про надання у власність/користування земельної ділянки, жодного правового значення не має, а отже і її оскарження є неефективним способом захисту порушеного законного інтересу позивача.

У зв`язку з вищевикладеним, суд відмовляє у цій частині позовних вимоги у зв`язку з обранням позивачем неефективного способу захисту свого законного інтересу.

Керуючись ст.268ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , товариства з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс , фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Луцька міська рада, про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії, відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Луцький міськрайонний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_5 , ідентифікаційний код НОМЕР_2 .

Відповідачі: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_6 .

Товариство з обмеженою відповідальністю ГЦНТП-плюс , місце знаходження: 43000, м. Луцьк, вул. Ковельська, 9, код ЄДРПОУ 32501418.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 , місце знаходження: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: Луцька міська рада, місце знаходження: 43025, Волинська область, м. Луцьк, вул. Богдана Хмельницького, 19, код ЄДРПОУ 34745204.

Повний текст рішення складено

та підписано 26.10.2020 року

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області Л.М. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення20.10.2020
Оприлюднено28.10.2020
Номер документу92444135
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —161/19713/19

Ухвала від 28.11.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Ухвала від 07.10.2022

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Івасюта Л. В.

Постанова від 29.06.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Грушицький Андрій Ігорович

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Постанова від 26.01.2021

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 11.12.2020

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Рішення від 26.11.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Присяжнюк Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні