Постанова
від 03.11.2020 по справі 902/416/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2020 року Справа № 902/416/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Розізнана І.В., суддя Грязнов В.В. , суддя Миханюк М.В.

секретар судового засідання Дика А.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 про закриття провадження у справі (суддя Матвійчук В.В.)

за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" (вул. Леніна, буд. 72, с. Трибусівка, Піщанський район, Вінницька область, 24710)

до відповідача-1 Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59, м. Вінниця, 21050)

до відповідача-2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" (вул. Незалежності, буд. 1, с. Малі Крушлинці, Вінницький район, Вінницька область, 23242)

про скасування рішень

за участю представників сторін :

позивача - Захарченко О.В.

відповідача 1 - Калачик Н.М.

відповідача 2 - не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Приватне сільськогосподарське підприємство "Промінь" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради та Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" про скасування рішень державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та припинення зареєстрованого даними рішеннями за Товариством з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці"право оренди на земельні ділянки.

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 закрито провадження у справі №902/416/20 за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" до Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" про скасування рішень, мотивувавши її тим, що даний спір не відноситься до юрисдикції господарських судів відповідно до пунктів 6, 13 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України та має розглядатись за правилами цивільного судочинства згідно зі статтею 19 Цивільного процесуального кодексу України, оскільки в даному випадку власниками земельних ділянок є фізичні особи, які не мають статусу підприємця.

Не погоджуючись із ухвалою Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 позивач подав апеляційну скаргу, в якій з підстав вказаних у ній просить апеляційний суд скасувати ухвалу Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Вважає, що ухвала суду є незаконною оскільки судом порушено норми процесуального права, що призвело до прийняття помилкової ухвали. Так, на думку скаржника, помилковим є висновок суду першої інстанції про те, що спір, має бути розглянутий за правилами цивільного судочинства, оскільки у даній справі ПСП "Промінь" звернулося з позовом лише до юридичних осіб - Вінницької міської ради та ТОВ "СТОВ "Малі Крушлинці", не пред`являючи при цьому вимог щодо скасування рішень про державну реєстрацію прав оренди земельної ділянки до фізичних осіб, які є власниками спірних земельних ділянок. Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі суд неповноважний вирішувати питання про склад учасників справи та належність/неналежність визначеного позивачем кола відповідачів у справі.

В зв`язку з вказаним скаржник вважає, що зазначений спір є спором між юридичними особами, тобто за суб`єктним складом належить до юрисдикції саме господарського суду, при цьому посилається на правову позицію Верховного Суду, викладену у постанові від 27 лютого 2019 року у справі № 806/1400/17.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 07.10.2020 у справі №902/416/20 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20; розгляд апеляційної скарги призначено на "03" листопада 2020 року об 11:30 год.; запропоновано відповідачам - у строк до 31.10.2020 надіслати до Північно-західного апеляційного господарського суду письмові відзиви на апеляційну скаргу, в порядку передбаченому ст.263 ГПК України та докази надсилання копій відзивів та доданих до них документів позивачу.

Також, роз`яснено сторонам по справі право участі особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно з правилами статті 197 Господарського процесуального кодексу України. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Матеріалами справи стверджується, що ухвалу Північно-західного апеляційного господарського суду від 07.10.2020 у справі №902/416/20 було отримано учасниками справи, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень.

21.10.2020 Представником Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь"- Захарченко О.В., подано до суду клопотання про забезпечення проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції з Вінницьким районним судом.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 22.10.2020 у справі №902/416/20 клопотання представника Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь"- Захарченко О.В про участь в судовому засіданні 03.11.2020 року у справі №902/416/20 в режимі відеоконференції - задоволено; доручено забезпечення проведення відеоконференції судового засідання 03.11.2020 Вінницькому районному суду (21009, м. Вінниця, вул. Винниченка,29).

Представником Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради- Калачик Н.М., подано до суду клопотання про забезпечення проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції з Вінницьким окружним адміністративним судом.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 02.11.2020 у справі №902/416/20 клопотання представника Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради - Каличик Н.М., про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у справі №902/416/20 - задоволено; доручено забезпечення проведення відеоконференції судового засідання 03.11.2020 Вінницькому окружному адміністративному суду ( 21001, м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14).

30.10.2020 на електронну адресу Північно-західного апеляційного господарського суду надійшов від відповідача-1 відзив, в якому з підстав вказаних у ньому, просить суд апеляційної інстанції апеляційну скаргу Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" залишити без задоволення, а ухвалу Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 про закриття провадження у справі - без змін.

Відповідач-2 своїм процесуальним правом на подачу відзиву на апеляційну скаргу не скористався.

В судове засідання 03.11.2020, яке відбулося в режимі відеоконференції, з`явився представник позивача та відповідача-1.

У судовому засіданні 03.11.2020 представник позивача повністю підтримав вимоги викладені в апеляційній скарзі; представник відповідача-1 заперечила доводи апеляційної скарги, посилаючись на підстави зазначені у відзиві.

Відповідач-2 в судове засідання 03.11.2020 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до частини 1 статті 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Враховуючи те, що судом вчинено всі необхідні дії для належного повідомлення всіх учасників справи про день, час та місце розгляду справи, та те, що явка представників учасників судового процесу в судове засідання не визнана обов`язковою, колегія суддів вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу в даному судовому засіданні.

Відповідно до ст. ст. 269, 270 ГПК України апеляційна інстанція переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Відповідно до ч.1 ст.271 ГПК України апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Дослідивши матеріали справи та обставини на предмет повноти їх встановлення, надання їм судом першої інстанції належної юридичної оцінки, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм матеріального і процесуального права судом першої інстанції, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду дійшла наступного висновку.

Під час дослідження матеріалів справи апеляційним судом встановлено наступне.

10.11.2011 між приватним сільськогосподарським підприємством "Промінь" (далі по тексту також - ПСП "Промінь", позивач) та фізичними особами були укладені двадцять шість договорів оренди землі, а саме з:

1. ОСОБА_1 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_1 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0035) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

2. ОСОБА_2 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_2 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0017) загальною площею 2,7810 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

3. ОСОБА_3 передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_3 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0011) загальною площею 6,1634 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

4. ОСОБА_4 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_4 ( яка складається з двох ділянок кадастрові номери 0520683500:01:001:0026, 0520683500:01:001:0027) загальною площею 5,6904 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено записи від 05.07.2012.

5. ОСОБА_5 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_5 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0029) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012

6. ОСОБА_6 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_6 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0041) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

7. ОСОБА_7 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_7 ( яка складається з двох ділянок кадастрові номери 0520683500:01:001:0008, 0520683500:01:004:0109) загальною площею 4.6509 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено записи від 05.07.2012.

8. ОСОБА_8 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_8 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0039) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

9. ОСОБА_9 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_9 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0036) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

10. ОСОБА_10 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_10 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0012) загальною площею 6,3169 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

11. ОСОБА_11 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_11 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0032) загальною площею 2,0128 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

12. ОСОБА_12 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_12 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0013) загальною площею 2,9448 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

13. ОСОБА_13 про передачу в оренду ПСГІ "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_13 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0023) загальною площею 1,9571 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в Управлінні Держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

14. ОСОБА_14 про передачу в оренду ПСП "Промінь" троком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_14 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0042) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

15. ОСОБА_15 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_15 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0019) загальною площею 2, 9260 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

16. ОСОБА_16 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_16 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0022) загальною площею 2,4615 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

17. ОСОБА_17 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_17 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0028) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

18. ОСОБА_18 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_18 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0014) загальною площею 2.9260 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

19. ОСОБА_19 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_19 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0030) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

20. ОСОБА_20 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_20 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0015) загальною площею 2,6340 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

21. ОСОБА_21 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_21 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0009) загальною площею 5,5368 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

22. ОСОБА_22 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_22 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0043) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

23. ОСОБА_23 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_23 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0016) загальною площею 2,3629 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

24. ОСОБА_24 про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_24 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0040) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

25. ОСОБА_25 про передачу в оренду ПСП "Промінь"строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_25 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0034) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

26. ОСОБА_26 було укладено договір оренди землі про передачу в оренду ПСП "Промінь" строком на 10 років земельної ділянки № НОМЕР_26 (кадастровий номер 0520683500:01:001:0033) загальною площею 1,9507 га, яка знаходиться на території Малокрушлинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області. Згідно відомостей зазначених в даному договорі, останній зареєстрований в управлінні держкомзему у Вінницькому районі, про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 05.07.2012.

Означені договори зареєстровано у Державному реєстрі земель, про що на останніх містяться відповідні записи.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна позивач дізнався, що державним реєстратором відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, як органом державної реєстрації, було прийнято рішення про державну реєстрацію права оренди землі на означені земельні ділянки за ТОВ "СТОВ "Малі Крушлинці", у зв`язку з чим звернувся до Господарського суду Вінницької області з позовом про визнання протиправними та скасування таких рішень. 23.09.2019 Господарським судом Вінницької області ухвалено рішення справі №902/266/19 за позовом ПСП "Промінь" до Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради та ТОВ "СТОВ "Малі Крушлинці", яким частково задоволено позовні вимоги ПСП "Промінь", а саме визнано вищезазначені рішення державного реєстратора протиправними. Постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 10.02.2020 рішення Господарського суду Вінницької області від 20.09.2019 справі №902/266/19 залишено без змін. Проте, як наголошує позивач, Господарський суд Вінницької області відмовив у скасуванні протиправних рішень державного реєстратора та рекомендував звергатись до суду ще раз про скасування записів про державну реєстрацію права оренди, з посиланням на те, що вимога про скасування рішення державного реєстратори про державну реєстрацію права оренди землі за ТОВ "СТОВ "Милі Крушлинці" не є ефективним способом захисту прав та інтересів позивача у цій справі оскільки їх задоволення судом не призведе до відновлення порушеного права позивача.

При цьому, позивач вказує, що після закінчення розгляду справи №902/266/19 Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерів " було внесено зміни до ст.26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", згідно яких абзац 3 частини 3 ст.26 цого Закон) викладено в такій редакції: "Ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав)".

Наведені обставини стали підставою звернення позивача до суду з позовом про скасування рішень державного реєстратора відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради про державну реєстрацію права оренди зазначених вище земельних ділянок та припинення зареєстрованого за ТОВ "СТОВ "Малі Крушлинці" права оренди.

Ухвалою Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 закрито провадження за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" до Вінницької міської ради в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Малі Крушлинці" про скасування рішень.

Не погоджуючись із ухвалою Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 позивач подав апеляційну скаргу, в якій з підстав вказаних у ній просить апеляційний суд скасувати ухвалу Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 та направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Надаючи в процесі апеляційного перегляду оцінку винесеній ухвалі в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів зазначає наступне.

Предметом господарського процесу як форми діяльності суду є господарські спори або інші справи віднесені до компетенції господарських судів Господарським процесуальним кодексом України та іншими законами.

Відповідно до частини 1 статті 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

За змістом частин 1, 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

З огляду на приписи частини третьої статті 22 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", місцеві господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності.

Інститут підсудності розмежовує підвідомчі господарським судам справи між відмінними елементами господарської судової системи, залежно від того, який критерій покладено в основу такого розподілу: рівень господарського суду в системі або місце розгляду справи.

Нормами Господарського процесуального кодексу України визначено такі юрисдикції: предметна та суб`єктна юрисдикція господарських судів (статті 20-23); інстанційна юрисдикція (статті 24-26); територіальна юрисдикція (підсудність) (статті 27-31).

Господарський процесуальний кодекс України встановлює, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності, та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці; справи у спорах щодо оскарження актів (рішень) суб`єктів господарювання та їх органів, посадових та службових осіб у сфері організації та здійснення господарської діяльності, крім актів (рішень) суб`єктів владних повноважень, прийнятих на виконання їхніх владних управлінських функцій, та спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем; й інші справи у спорах між суб`єктами господарювання (пункти 6, 10, 15 частини першої статті 20 цього Кодексу).

Під час визначення предметної юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин у справі.

Рішення суб`єкта владних повноважень у сфері земельних відносин може оспорюватися з точки зору його законності, а вимоги про скасування рішення - розглядатися в порядку цивільного або господарського судочинства, якщо за результатами реалізації рішення у фізичної чи юридичної особи виникло право цивільне й спірні правовідносини, на яких ґрунтується позов, мають приватноправовий характер.

У такому випадку позовну вимогу про скасування рішення про реєстрацію речового права, можна розглядати як спосіб захисту порушеного цивільного права за статтею 16 Цивільного кодексу України та пред`являти до суду для розгляду в порядку цивільного або господарського судочинства, якщо фактично підґрунтям і метою пред`явлення такої позовної вимоги є оспорювання цивільного речового права особи (зокрема, права користування землею).

За змістом статей 4, 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках.

Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, предмет спору в яких безпосередньо стосується прав і обов`язків фізичних осіб, та такий спір не має господарського характеру, підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

Особа, яка звертається до господарського суду з позовом, самостійно обирає спосіб захисту, визначає відповідача, предмет та підстави позову.

Як свідчать матеріали справи та встановлено місцевим господарським судом власниками та орендодавцями земельних ділянок, які передавались в оренду позивачу щодо державної реєстрації права оренди яких існує спір є фізичні особи.

З огляду на зазначене, оскільки в даному випадку фізичні особи є власниками земельних ділянок та не мають статусу підприємця, відтак, саме з цих підстав справа у цьому спорі не відноситься до юрисдикції господарських судів відповідно до пунктів 6, 13 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України, як про це помилково вказує скаржник в апеляційній скарзі, та має розглядатись за правилами цивільного судочинства згідно зі статтею 19 Цивільного процесуального кодексу України.

Дана правова позиція викладена Великою Палатою Верховного Суду в постанові від 04.02.2020 у справі №910/7781/19.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (п. 1 ч.1 ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень").

Згідно ч. 3 ст. 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (у редакції Закону № 340-IX від 05.12.2019) у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом а пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Отже, скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень є правовою підставою для скасування запису у Державному реєстрі прав.

З наведених вище положень закону слідує, що скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, та внесення про це відповідного запису призводить до відновлення становища, яке існувало до проведення державної реєстрації прав, яке скасовано. (Постанова Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 03.06.2020 у справі № 295/1204/17)

Колегія суддів апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, що оскільки позивач звернувся до господарського суду з позовом про скасування рішень про державну реєстрацію права оренди, враховуючи наявність подвійної реєстрації права оренди на одні і ті ж земельні ділянки і орендодавцями як в першому, так і в другому випадку виступають фізичні особи (власники земельних ділянок), то такий спір є приватноправовим і за суб`єктним складом сторін підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства, оскільки його вирішення впливає на права та обов`язки фізичних осіб (власників земельних ділянок), як сторін правочину, на підставі яких зареєстровано право за іншою юридичною особою - ТОВ "СТОВ "Малі Крушлинці".

Разом з тим, посилання скаржника на обставину, що власники спірних земельних ділянок (фізичні особи) не були зазначена позивачем під час подання позову як відповідачі, не може бути підставою для розгляду спору господарським судом, адже предмет спору безпосередньо стосується їх прав і обов`язків.

Аналогічні правові позиції висловлені Великою Палатою Верховного Суду у постановах від 15.05.2018 у справі № 911/4144/16, від 16.05.2018 № 911/4111/16, від 26.03.2019 у справі №911/2764/13 застосування в силу вимог ГПК України є обов`язковими для господарських судів.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, зокрема, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Як свідчать матеріали справи, ухвалою Господарського суду Вінницької області від 30.04.2020 за вказаним позовом відкрито провадження у справі № 902/416/20 за правилами загального позовного провадження.

За змістом пункту 1 частини першої статті 231 ГПК України відкрите провадження у справі підлягає закриттю, якщо спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

З огляду на зазначене, виходячи з аналізу спірних правовідносин, надаючи правову оцінку позову, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд першої інстанції дійшов правомірного висновку про закриття провадження у справі, оскільки вказаний спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства місцевим загальним судом.

Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення (рішення у справі "Руїс Торіха проти Іспанії" (Ruiz Torija v. Spain) від 9 грудня 1994 року).

У відповідності з п. 3 ч. 2 ст. 129 Конституції України та ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 276 ГПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням зокрема норм процесуального права.

З огляду на встановлене судом апеляційної інстанції, враховуючи, що в даній справі спір має приватноправовий характер, оскільки він обумовлений порушенням майнового приватного права, а скасування рішень про проведену державну реєстрацію права оренди на земельні ділянки є захистом прав позивача на ці земельні ділянки від їх порушення іншою особою, за якою зареєстровано право щодо того ж самого нерухомого майна, при цьому вирішення спору безпосередньо стосується прав та охоронюваних законом інтересів власників земельних ділянок - фізичних осіб, що не можуть бути учасниками у господарському процесі, Північно-західний апеляційний господарський суд вважає, що ухвала Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 винесена з додержанням норм процесуального права, посилання скаржника, викладені в апеляційній скарзі є безпідставними та документально необґрунтованими, тому мотиви, з яких подана апеляційна скарга, не можуть бути підставою для скасування прийнятого у справі судового рішення, а наведені в ній доводи не спростовують висновків суду.

Витрати зі сплати судового збору за розгляд апеляційної скарги покладаються на апелянта згідно ст.129 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 129, 227, 229, 269, 270, 273, 275, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Приватного сільськогосподарського підприємства "Промінь" на ухвалу Господарського суду Вінницької області від 10.09.2020 у справі №902/416/20 про закриття провадження у справі залишити без задоволення, а ухвалу суду першої інстанції - без змін.

2. Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення до Верховного Суду в порядку та строки, визначені ст. ст. 287-291 ГПК України.

3. Справу №902/416/20 повернути до Господарського суду Вінницької області.

Повний текст постанови складений "04" листопада 2020 р.

Головуючий суддя Розізнана І.В.

Суддя Грязнов В.В.

Суддя Миханюк М.В.

Дата ухвалення рішення03.11.2020
Оприлюднено04.11.2020
Номер документу92616960
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/416/20

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Матвійчук В.В.

Постанова від 17.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 28.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 09.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Постанова від 03.11.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 22.10.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 21.10.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні