Ухвала
від 05.11.2020 по справі 755/12010/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/12010/20

Провадження №: 2/755/5123/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"05" листопада 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва у складі головуючої судді Марфіної Н.В. вивчивши в приміщенні суду в м. Києві у порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін, матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Житлово-експлуатаційне підприємство Деснянка про зобов`язання внести запис про звільнення до трудової книжки, стягнення невиплаченої заробітної плати, грошової компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та відшкодування моральної шкоди, -

у с т а н о в и в:

25.08.2020 року до Дніпровського районного суду м. Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Житлово-експлуатаційне підприємство Деснянка про зобов`язання внести запис про звільнення до трудової книжки, стягнення невиплаченої заробітної плати, грошової компенсації за невикористану відпустку, середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні та відшкодування моральної шкоди.

Ухвалою суду від 01.09.2020 року позовну заяву було залишено без руху та надано позивачу термін на усунення виявлених недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 16.09.2020 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику сторін, роз`яснено учасникам справи порядок подання заяв по суті справи та наслідки їх неподання.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, окрім іншого, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість по заробітній платі, грошову компенсацію за невикористані щорічні відпустки та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні.

При цьому, у якості доказів до позовної заяви додано часткову копію трудової книжки позивача та копію наказу засновника товариства від 14.01.2020 року, за змістом якого позивача звільнено з посади директора товариства за угодою сторін з 14.01.2020 року. Останній день виконання посадових обов`язків 14.01.2020 року.

Статтею 12 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: 1) керує ходом судового процесу; 2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами; 3) роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій; 4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; 5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Відповідно до положень ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

За змістом ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

У даному випадку, суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, дійшов висновку про необхідність роз`яснення позивачу його прав та наслідки вчинення або не вчинення ним відповідних процесуальних дій.

Оскільки кожна сторона спору, тобто в тому числі і позивач, відповідно до вимог цивільного процесуального закону має довести ті обставини на які він посилається як на підставу своїх вимог або заперечень належними, допустимими, достовірним та достатніми письмовими доказами, суд роз`яснює позивачу, що він має право надати суду письмові докази на підтвердження наявності заборгованості відповідача зі сплати заробітної плати.

Враховуючи, що позивачем також ставиться питання про стягнення грошової компенсації за невикористану відпустку і стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні, беручі до уваги положення Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №100 від 08.02.1995 року, суд роз`яснює позивачу його право надати суду письмові докази щодо нарахованої йому та фактично виплаченої заробітної плати помісячно за останні 12 календарних місяців роботи до місяця у якому відбулося звільнення (січень-грудень 2019 року).

Суд звертає увагу позивача, що у випадку якщо позивач реалізовуватиме своє право на подання суду доказів, у відповідності до положень ч.ч. 8, 10 ст. 83 ЦПК України позивач має в своєму клопотання про приєднання цих доказів до матеріалів справи обґрунтувати неможливість їх подання разом з позовною заявою, з причин, що не залежали від нього.

При цьому, суд також роз`яснює позивачу, що відповідно до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Отже, якщо позивач не має можливості самостійно надати докази, він має право звернутись до суду із клопотанням про витребування таких доказів, зміст якого має відповідати положенням ст. 84 ЦПК України.

При цьому, суд також роз`яснює позивачу, що згідно вимог ст.ст. 83, 84 ЦПК України клопотання про витребування доказів у разі неможливості їх самостійного подання повинно було бути подане позивачем разом з позовною заявою.

Тому, у разі наявності у позивача необхідності звернення до суду із клопотанням про витребування доказів, у відповідності до положень ч. 1 ст. 127 ЦПК України позивач має одночасно з поданням відповідного клопотання просити суд поновити йому процесуальний строк на подання клопотання про витребування доказів зазначивши у ньому поважні причини пропуску відповідного процесуального строку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76-81, 83, 84, 127 259-261, 353-355 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Роз`яснити позивачу ОСОБА_1 його право подати суду письмові докази на підтвердження помісячного нарахування та фактичної виплати йому доходу у Товаристві з обмеженою відповідальністю Житлово-експлуатаційне підприємство Деснянка за період з 01.01.2019 року по 14.01.2020 року включно, або звернутись до суду з клопотанням про витребування таких доказів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Текст ухвали складено 05.11.2020 року.

Суддя -

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.11.2020
Оприлюднено11.11.2020
Номер документу92718044
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —755/12010/20

Постанова від 22.09.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 29.07.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Махлай Людмила Дмитрівна

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Київський апеляційний суд

Соколова Вікторія Вячеславівна

Рішення від 15.04.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 15.04.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Рішення від 09.12.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні