Ухвала
від 22.10.2020 по справі 755/15683/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/15683/20

Провадження №: 1-кс/755/4796/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" жовтня 2020 р. слідчий суддя Дніпровського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого Дніпровського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42020101040000060 від 21 травня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий Дніпровського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку, що за адресою: м.Київ,вул.Зоологічна,5А,(2-й поверх),що направі приватноївласності належитьТериторіальній громадіміста Києвав особіКиївської міськоїРади,код ЄДРПОУ:22883141,орендарем приміщенняє ТОВ«ПЕНТА» кодЄДРПОУ:24367648, з метою відшукання та вилучення: документів щодо ведення незаконної шахрайської діяльності, комп`ютерної техніки, ноутбуків, системних блоків, флеш-накопичувачів, планшетів, мобільних телефонів, фото-відео камер, оптичних носіїв інформації, жорстких дисків, wifi-роутерів, грошових коштів та інших цінностей здобутих злочинним шляхом, чорнових записів, та інших речей, котрі можуть мати значення для органів досудового розслідування.

Клопотання мотивовано тим, що в ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що відповідно до листа начальника Головного управління КЗЕ СБ України, встановлено, що невстановлені особи здійснюють незаконну діяльність спрямовану на заволодіння грошовими коштами громадян України та іноземців через веб ресурси (https://www.stsroyal.net; https://www.stsroyal.org; https://www.stsroyal.co; https://www.fx-private.com.)

Крім того, до Київської місцевої прокуратури №4 звернувся мешканець Дніпровського району м. Києва - ОСОБА_5 , якому було завдано збитки через шахрайську мережу «fx-private». Також в ході досудового розслідування було встановлено, що у обліках Департаменту міжнародного співробітництва наявні відомості про неодноразові звернення з боку громадян країн Європейського союзу за фактами заволодіння грошовими коштами через шахрайські веб ресурси: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 m.

В ході виконання доручення прокурора в порядку ст. ст. 36, 41 КПК України працівниками КЗЕ СБ України проведено комплекс оперативно-розшукових заходів, спрямованих на встановлення обставин вчинення злочину та осіб причетних до нього.

За результатами виконання доручення також отримано інформацію щодо можливого місцезнаходження документальних матеріалів, що можуть бути використані, як докази у вказаному кримінальному провадженні.

Крім того, 10 серпня 2020 року був проведений огляд веб-ресурсів: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та веб-ресурсів, що пов`язанні із останніми у пошуку «Google». В ході зазначеного огляду було виявлено велику кількість посилань із попередженнями про аферистську діяльність на веб-ресурсах: ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 m .

Зокрема, встановлено, що зв`язок з клієнтами здійснюється через інтернет мережу (ІР телефонію) з офісів « ІНФОРМАЦІЯ_6 », що за адресою: м. Київ, вул. Зоологічна, 5-А, на другому поверсі будівлі.

У зв`язку з вищевказаним, з метою отримання інформації, що має значення для матеріалів кримінального провадження та отримання речових доказів, які неможливо отримати інакше, як провести обшук за адресою: АДРЕСА_1 , (2-й поверх), що на праві приватної власності належить Територіальній громаді міста Києва в особі Київської міської Ради, код ЄДРПОУ: 22883141, орендарем приміщення є ТОВ «ПЕНТА» код ЄДРПОУ: 24367648.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме маи?но та Реєстру прав власності на нерухоме маи?но, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого маи?на щодо об`єкта нерухомого маи?на - об`єкт нерухомого майна що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Зоологічна, 5А, (2-й поверх), що на праві приватної власності належить Територіальній громаді міста Києва в особі Київської міської Ради, код ЄДРПОУ: 22883141, орендарем приміщення є ТОВ «ПЕНТА» код ЄДРПОУ: 24367648.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також виявлення інших предметів і документів, які мають значення для встановлення істини в справі.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження № 42020101040000060 від 21 травня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 190 КК України, про що внесено відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що є достатні підстави вважати, що відшукуванні речі знаходяться за адресою: м. Київ, вул. Зоологічна, 5-А, (другий поверх) мають значення для досудового розслідування.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав наведених у ньому.

Слідчий суддя, вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали, яким обґрунтовується клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, дійшов такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст.234КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Дане клопотання про проведення обшуку відповідає положенням ст. 234 КПК України, оскільки містить короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання, підстави для обшуку, його мета, дані про власника приміщень, у яких планується проведення обшуку, та дані про особу у фактичному володінні якої вони знаходяться. До клопотання долучено документи, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання.

Відповідно доданих,які містятьсяв клопотанніта матеріалах,долучених доклопотання,наявні обґрунтованіпідстави вважати,що заадресою:м.Київ,вул.Зоологічна,5-А,на другомуповерху ,що направі приватноївласності належитьТериторіальній громадіміста Києвав особіКиївської міськоїРади,код ЄДРПОУ:22883141,орендарем приміщенняє ТОВ«ПЕНТА» кодЄДРПОУ:24367648,знаходиться офіста можуть знаходитись речі, предмети, що мають доказове значення у даному кримінальному провадженні.

Слідчим суддею перевірені можливості та встановлено пропорційний баланс між тим, що має слідчий на меті віднайти під час проведення даного обшуку та які б мали менший ступінь втручання у права та свободи осіб, таким чином слідчий суддя не вважає його непропорційним переслідуваній меті.

Відповідно до ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Так, Європейський суд з прав людини (далі ЄСПЛ) у своєму рішенні по справі «Смирнов проти Росії»(Smirnovv.Russia) від 7 липня 2007 року №71362/01 вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. ЄСПЛ зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст. 6 Конвенції.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні по справі «Ернст та інші проти Бельгії» (ErnstandOthersvBelgium) від 15 липня 2003 року № 33400/96, де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, що підлягають вилученню.

Згідно ч.1, 2 ст.236 КПК України слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 233-236 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

клопотання старшого слідчого Дніпровського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_3 -задовольнити частково.

Надати дозвілпрокурорам Київськоїмісцевої прокуратури№ 4 ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ,старшому слідчомуДніпровського УПГУНП ум.Києві ОСОБА_9 та заступникуначальника відділуполіції -начальнику слідчоговідділення ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_10 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_3 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_11 ,старшому слідчомуДніпровського УПГУНП ум.Києві ОСОБА_12 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_13 ,старшому слідчомуДніпровського УПГУНП ум.Києві ОСОБА_14 ,старшому слідчомуДніпровського УПГУНП ум.Києві ОСОБА_15 ,старшому слідчомуДніпровського УПГУНП ум.Києві ОСОБА_16 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_17 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_18 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_19 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_20 ,слідчому ДніпровськогоУП ГУНПу м.Києві ОСОБА_21 , слідчомуДніпровського УПГУНП ум.Києві ОСОБА_22 на проведення обшуку приміщення, що за адресою: м.Київ,вул.Зоологічна,5А,(2-й поверх),що направі приватноївласності належитьТериторіальній громадіміста Києвав особіКиївської міськоїРади,код ЄДРПОУ:22883141,орендарем приміщенняє ТОВ«ПЕНТА» кодЄДРПОУ:24367648, з метою відшукання та вилучення: документів щодо ведення незаконної шахрайської діяльності, комп`ютерної техніки, ноутбуків, системних блоків, флеш-накопичувачів, планшетів, мобільних телефонів, фото-відео камер, оптичних носіїв інформації, жорстких дисків, wifi-роутерів, чорнових записів.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, є обов`язковою і підлягає безумовному виконанню на всій території України.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення22.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу92778002
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 42020101040000060 від 21 травня 2020 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —755/15683/20

Ухвала від 10.02.2022

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Галига І. О.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Бірса О. В.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 21.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Омельян І. М.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Старовойтова С. М.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Старовойтова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні