Ухвала
від 26.11.2020 по справі 766/21451/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/21451/17

н/п 1-кс/766/10344/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.11.2020 року слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув у судовому засіданні клопотання слідчого в ОВС 1 відділення СВ ГУ СБ України в Автономній Республіці Крим (з дислокацією в м. Херсон) старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 у матеріалах досудового розслідування №42015010000000098 від 26.05.2015 року із попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 111, ч. ч. 1, 2, 3 ст. 110, ч. 1 ст. 353 КК України про проведення обшуку та додані до клопотання матеріали,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку квартири, в якій фактично проживає громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить на праві приватної власності громадянці України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою виявлення та вилучення:

- речей, предметів і документів, що підтверджують роботу (службу) ОСОБА_4 в окупаційних органах влади після тимчасової окупації півострова Крим (зокрема службові паспорти, посвідчення, військові квитки, документи, видані окупаційними органами влади РФ, службові документи, що стосуються роботи / служби на території Кримського півострову та у РФ), а також причетність до діяльності окупаційних органів влади на території Кримського півострову інших осіб;

- записів у різній формі (зошитів, блокнотів, записників тощо), які свідчать про діяльність ОСОБА_4 в окупаційних органах влади на території АР Крим та м. Севастополя та діяльність інших осіб на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України;

- електронних носіїв, в яких можуть міститись записи в електронному вигляді (планшети, комп`ютери, ноутбуки, мобільні телефони тощо), які свідчать про діяльність ОСОБА_4 та діяльність інших осіб в окупаційних органах влади на території АР Крим та м. Севастополя на шкоду державній безпеці України.

Мотивуючи клопотання, слідчий вказує, що слідчим відділом ГУ СБУ в АР Крим (з дислокацією в м. Херсон) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42015010000000098 від 26.05.2015 із попередньою правовою кваліфікацією за ч. 1 ст. 111, ч. ч. 1, 2, 3 ст. 110, ч. 1 ст. 353 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що громадяни України, які займали посади в органах державної влади і місцевого самоврядування України на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до тимчасової окупації півострова Крим та перейшли працювати у відповідні новостворені органи окупаційної влади РФ на території АР Крим, перейшли на бік ворога (РФ) в умовах збройного конфлікту, а також з березня 2014 року по даний час надають сприяння іноземній державі РФ, іноземним організаціям та їх представникам в особі незаконно утворених органів влади РФ на території півострова Крим, в проведенні підривної діяльності проти України шляхом проведення та підтримки політики окупаційного режиму, діють на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній, інформаційній безпеці України.

Так, слідством встановлено громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Коростень Житомирської області, який проживає у м. Миколаїв. У 2011 році після 20-річного терміну служби та отримання права на військову пенсію ОСОБА_4 звільнився з лав ЗС України за станом здоров`я, а невдовзі, після анексії території АР Крим, прибув на материкову частину України та влаштувався у Військово-морському ліцеї ВМС ЗС України (м. Одеса). Попрацювавши нетривалий період (з 01.09.2014 по 22.12.2014) на посаді вихователя-методиста навчального взводу роти ліцеїстів, наприкінці 2014 року він виїхав на тимчасово окуповану територію АР Крим, де 01.01.2015 отримав паспорт громадянина РФ серії НОМЕР_1 в «УФМС Росії по м. Севастополю».

У 2017 році, перебуваючи на території Кримського півострову, офіцер запасу ЗС України ОСОБА_4 уклав державний контракт від 03.04.2017 № 121 з т.зв. «Федеральным государственным бюджетным военным образовательным учреждением высшего образования «Черноморское высшее военно-морское ордена Красной Звезды училище имени ОСОБА_6 » Министерства обороны Российской Федерации» (м. Севастополь, АР Крим) про надання протягом 2017 року за винагороду (114 390 російських рублів) навчальних послуг з проведення занять зі слухачами курсів судноводіїв маломірних суден центру морської підготовки російського військового вишу, який діє як організація окупаційних сил РФ.

На виконання умов контракту ОСОБА_4 з 03.04.2017 по 03.10.2017 обіймав посаду викладача та надавав допомогу РФ у підривній діяльності проти України шляхом навчання військовослужбовців (курсантів) їх збройних сил.

У травні 2020 року останній влаштувався працівником в 1467 гарнізонний військовий госпіталь (в/ч НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ). У жовтні 2020 року звільнився із вказаної частини та тимчасово працевлаштувався капітаном буксира у порту м. Миколаєва.

Разом з цим, ОСОБА_4 отримав пропозицію від представників окупаційної влади АР Крим (ймовірно від військового командування Чорноморського флоту РФ) щодо проходження ним служби на посаді командира корабля або капітана судна, у зв`язку з чим, найближчим часом він планує виїхати на тимчасово окуповану територію Кримського півострову.

Крім того встановлено, що ОСОБА_4 під час свого працевлаштування на підконтрольній Україні території (до в/ч НОМЕР_2 ) зазначив, що проживає за адресою: АДРЕСА_1 (згідно відповіді Комунального підприємства «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» від 19.11.2020 № 2704 вказана квартира на праві власності належить його сестрі ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженці м. Коростень, Житомирської області).

Спорідненість ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підтверджується інформацією ДРАЦС у Херсонській області УДР Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) від 24.11.2020 № 6845/08.6-29.

За інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта (інформаційна довідка 233765826) у власності ОСОБА_4 перебуває квартира за адресою: АДРЕСА_3 , а також квартира за адресою: АДРЕСА_4 .

Вказані обставини підтверджуються матеріалами ГУ ВКР ДКР Служби безпеки України (відповідь на виконання доручення слідчого № 17/7/4-3955 від 23.11.2020).

Викладені обставини у своїй сукупності дають підстави допускати причетність громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до вчинення державної зради шляхом надання сприяння іноземній державі (РФ), іноземним організаціям та їх представникам в особі незаконно утворених органів влади РФ на території півострова Крим, у проведенні підривної діяльності проти України шляхом підтримки політики окупаційного режиму, тобто вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.

Підставами для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети, а саме виявлення та подальшого вилучення речей, предметів та документів, які мають значення у кримінальному провадженні та будуть використані, як докази вчинених кримінальних правопорушень.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

З огляду на викладене та для повного, всебічного і об`єктивного розслідування у розумні строки, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення виникла необхідність у відшуканні та вилученні документальних матеріалів, що підтверджують чи спростовують причетність громадянина України ОСОБА_4 до вчинення державної зради.

В інший спосіб, аніж проведення обшуку, отримати необхідні документи та інші речові докази, які мають значення в проведенні досудового розслідування в даному кримінальному провадженні не видається за можливе у зв`язку з тим, що громадянин України ОСОБА_4 або його родичі (співмешканці) можуть приховати або знищити документацію та предмети, що мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Посилаючись на вищевикладені обставини, слідчий просить клопотання задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання та просив задовольнити, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчим суддею встановлено, що клопотання підлягає задоволенню частково, а саме в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення:

- речей, предметів і документів, що підтверджують роботу (службу) ОСОБА_4 в окупаційних органах влади після тимчасової окупації півострова Крим (зокрема службові паспорти, посвідчення, військові квитки, документи, видані окупаційними органами влади РФ, службові документи, що стосуються роботи / служби на території Кримського півострову та у РФ);

- записів у різній формі (зошитів, блокнотів, записників), які свідчать про діяльність ОСОБА_4 в окупаційних органах влади на території АР Крим та м. Севастополя та його діяльність на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України;

- електронних носіїв, в яких можуть міститись записи в електронному вигляді (планшети, комп`ютери, ноутбуки, мобільні телефони), які свідчать про діяльність ОСОБА_4 в окупаційних органах влади на території АР Крим та м. Севастополя на шкоду державній безпеці України, оскільки матеріали досудового розслідування містять достатні дані про те, що відшукання та вилучення вказаних речей має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні,для вилученняяких потрібнопровести обшук квартири,в якійфактично проживаєгромадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,за адресою: АДРЕСА_1 ,яка належитьна правіприватної власностігромадянці України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .. Однак в іншій частині клопотання задоволенню не підлягає, оскільки слідчим в клопотанні не конкретизовано, які саме інші особи вчиняють протиправні дії направлені на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України та не конкретизовано які саме речі, предмети, документи, записи із визначенням «тощо» необхідно відшукати та вилучити в ході проведення обшуку.

Керуючись ст.ст. 110, 234, 235, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого в ОВС 1 відділення СВ ГУ СБ України в Автономній Республіці Крим (з дислокацією в м. Херсон) старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати слідчим включеним до складу слідчої групи у кримінальному провадженні №42015010000000098 від 26.05.2015 року за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. ч. 1, 2, 3 ст. 110, ч. 1 ст. 353 КК України: слідчому СВ ГУ СБ України в Автономній Республіці Крим (з дислокацією в м. Херсон) ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 дозвіл на проведення обшуку квартири, в якій фактично проживає громадянин України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , яка належить на праві приватної власності громадянці України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою виявлення та вилучення:

- речей, предметів і документів, що підтверджують роботу (службу) ОСОБА_4 в окупаційних органах влади після тимчасової окупації півострова Крим (зокрема службові паспорти, посвідчення, військові квитки, документи, видані окупаційними органами влади РФ, службові документи, що стосуються роботи / служби на території Кримського півострову та у РФ);

- записів у різній формі (зошитів, блокнотів, записників), які свідчать про діяльність ОСОБА_4 в окупаційних органах влади на території АР Крим та м. Севастополя та його діяльність на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України;

- електронних носіїв, в яких можуть міститись записи в електронному вигляді (планшети, комп`ютери, ноутбуки, мобільні телефони), які свідчать про діяльність ОСОБА_4 в окупаційних органах влади на території АР Крим та м. Севастополя на шкоду державній безпеці України.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - один місяць з моменту винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу93200027
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —766/21451/17

Ухвала від 26.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 26.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 26.11.2020

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 10.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 16.10.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні