Ухвала
від 16.11.2020 по справі 761/25084/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/25084/20

Провадження № 2/761/9190/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2020 року суддя Шевченківського районного суду міста Києва Пономаренко Н.В., вивчаючи матеріали позовної заяви Святійшого Патріарха Київської і всієї Руси-України Філарета - ОСОБА_1 до ОСОБА_3 ( ОСОБА_3 ), ОСОБА_5 ( ОСОБА_5 ), ОСОБА_7 (ОСОБА_7 ), ОСОБА_9 ( ОСОБА_9 ), ОСОБА_11 ( ОСОБА_11 ), ОСОБА_13 ( ОСОБА_13 ), ОСОБА_15 ( ОСОБА_15 ), ОСОБА_17 ( ОСОБА_17 ), ОСОБА_19 ( ОСОБА_19 ), ОСОБА_21 (ОСОБА_21), ОСОБА_22 ( ОСОБА_22 ), ОСОБА_24 (ОСОБА_24), ОСОБА_25 ( ОСОБА_25 ), ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ), ОСОБА_29 ( ОСОБА_29 ), ОСОБА_31 ( ОСОБА_31 ), ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви України (Православної Церкви України) , Державного реєстратора Міністерства культури України Северенчука Богдана Михайловича, третя особа: Міністерство культури та інформаційної політики України, - про визнання недійсними рішень та скасування реєстраційних дій, -

ВСТАНОВИВ:

до Шевченківського районного суду м. Києва надійшла вказана позовна заява з доданими до неї матеріалами, яка згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.08.2020 передана 17.08.2020 в провадження судді Пономаренко Н.В.

Ухвалою суду від 20.08.2020 у відкриті провадження у даній цивільній справі за вказаним позовом було відмовлено.

Постановою Київського апеляційного суду від 30.09.2020 ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 20.08.2020скасовано, справу направлено для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.11.2020 року вищевказана позовна заява надійшла в провадження судді Пономаренко Н.В.

Разом з тим, під час вивчення матеріалів вказаної позовної заяви було встановлено, що вони не відповідають вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до вимог п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява серед іншого повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Натомість, позивачем, всупереч п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, в позовній заяві не вказано місце проживання чи перебування відповідача - ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ).

Тому, позивачу на виконання вищевказаних положень чинного законодавства необхідно зазначити в позові, як того вимагає п. 2 ч.3 ст. 175 ЦПК України, місце проживання чи перебування відповідача - ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ).

При цьому, як вбачається зі змісту заяви, позивач вказує адресу роботи ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ): АДРЕСА_1 .

Так, згідно положень ч.ч. 1, 2 ст. 3 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України Про міжнародне приватне право , законів України, що визначають особливості розгляду окремих категорій справ, а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановлені цим Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору України.

Провадження у справах за участю іноземних осіб врегульовано розділом ХІ ЦПК України, а також Законом України Про міжнародне приватне право , а в даному випадку і Мінською Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993 року. (надалі - Конвеція).

Статтею 80 Закону України Про міжнародне приватне право передбачено, що у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Відповідно до ч. 8 ст. 130 ЦПК України, особам, які проживають за межами України, судові повістки вручаються в порядку, визначеному міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, в разі відсутності таких - у порядку, встановленому статтею 502 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах запитувана установа юстиції здійснює вручення документів відповідно до порядку, що діє в її державі, якщо документи, що вручаються, написані на її мові або російською мовою або забезпечені завіреним перекладом на ці мови. В іншому випадку вона передає документи одержувачеві, якщо він згодний добровільно їх прийняти.

Згідно ст. 17 Конвенції, у відношеннях один з одним при виконанні цієї Конвенції установи юстиції Договірних Сторін користуються державними мовами Договірних сторін або російською мовою.

За змістом ч. 1 ст. 498 ЦПК України, у разі, якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 3 ст. 499 ЦПК України судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Окрім того, згідно п.п 2.3 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 року № 1092/5/54, доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України. Документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

Згідно п. 2.4. відповідно до міжнародних договорів України доручення та додані до нього документи не потребують засвідчення в порядку консульської легалізації або шляхом проставлення апостилю.

Оскільки відповідач проживає на території Російської Федерації, на виконання вимог п.2.3. Інструкції позивач повинен надати до суду завірений переклад позовної заяви та доданих документів на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України, яка буде зрозумілою для відповідача.

На підставі зазначеного та враховуючи те, що наразі позивачем вказана адреса відповідача ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ) на території Російської Федерації, позивачу слід надати до суду на виконання вимог п.2.3. Інструкції завірений переклад позовної заяви та доданих документів на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України, яка буде зрозумілою для відповідача.

Згідно вимог п. 4 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява, повинна містити, зокрема, якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Із позовної заяви вбачається, що позивач в позовній заяві, зокрема, вказує відповідачами: ОСОБА_3 ( ОСОБА_3 ), ОСОБА_5 ( ОСОБА_5 ), ОСОБА_7 (ОСОБА_7 ), ОСОБА_9 ( ОСОБА_9 ), ОСОБА_11 ( ОСОБА_11 ), ОСОБА_13 ( ОСОБА_13 ), ОСОБА_15 ( ОСОБА_15 ), ОСОБА_17 ( ОСОБА_17 ), ОСОБА_19 ( ОСОБА_19 ), ОСОБА_21 (ОСОБА_21), ОСОБА_22 ( ОСОБА_23 ), ОСОБА_24 (ОСОБА_24), ОСОБА_25 ( ОСОБА_25 ), ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ), ОСОБА_29 ( ОСОБА_31 ), ОСОБА_31 ( ОСОБА_31 ), ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви України (Православної Церкви України) , проте будь-які позовні вимоги до вказаних відповідачів прохальна частина позовної заяви не містить, а тому позивачу слід уточнити позовні вимоги в цій частині.

Відповідно до вимог ч.1 ст.177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Так, на виконання недоліків заяви позивачу необхідно надати до суду примірник позовної заяви з додатками для направлення відповідачам.

У зв`язку з наведеним, заявнику необхідно виправити вказані в ухвалі недоліки.

В свою чергу, відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259-261 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Святійшого Патріарха Київської і всієї Руси-України Філарета - ОСОБА_1 до ОСОБА_3 ( ОСОБА_3 ), ОСОБА_5 ( ОСОБА_5 ), ОСОБА_7 (ОСОБА_7 ), ОСОБА_9 ( ОСОБА_9 ), ОСОБА_11 ( ОСОБА_11 ), ОСОБА_13 ( ОСОБА_13 ), ОСОБА_15 ( ОСОБА_15 ), ОСОБА_17 ( ОСОБА_17 ), ОСОБА_19 ( ОСОБА_19 ), ОСОБА_21 (ОСОБА_21), ОСОБА_22 ( ОСОБА_23 ), ОСОБА_24 (ОСОБА_24), ОСОБА_25 ( ОСОБА_25 ), ОСОБА_27 (ОСОБА_27 ), ОСОБА_29 ( ОСОБА_31 ), ОСОБА_31 ( ОСОБА_31 ), ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , Релігійної організації Київська Митрополія Української Православної Церкви України (Православної Церкви України) , Державного реєстратора Міністерства культури України Северенчука Богдана Михайловича, третя особа: Міністерство культури та інформаційної політики України, - про визнання недійсними рішень та скасування реєстраційних дій, - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, попередивши, що в разі неусунення вказаних недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.11.2020
Оприлюднено04.12.2020
Номер документу93283525
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними рішень та скасування реєстраційних дій

Судовий реєстр по справі —761/25084/20

Постанова від 19.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Ухвала від 15.02.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Ухвала від 16.11.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

Ухвала від 26.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 30.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 21.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 18.09.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Волошина Валентина Миколаївна

Ухвала від 20.08.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні