Ухвала
від 04.12.2020 по справі 320/12345/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 320/12345/20

УХВАЛА

04 грудня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Парінова А.Б.,

суддів: Беспалова О.О.,

Ключковича В.Ю.,

розглянувши матеріали апеляційних скарг Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 р. у справі за адміністративним позовом Васильківської міської організації "Політичної партії "Пропозиція" до Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області про визнання протиправними та скасування протоколів, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

До Київського окружного адміністративного суду 26 листопада 2020 року звернулась Васильківська міська організація "Політичної партії "Пропозиція" з позовом до Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, у якому просила суд:

- визнати протиправним та скасувати протокол Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці № 320281 з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області у територіальному виборчому окрузі №3 від 23.11.2020 о 21 год. 31 хв.;

- зобов`язати Васильківську міську територіальну виборчу комісію Обухівського району Київської області провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області на виборчій дільниці №320281 у спосіб, передбачений постановою Центральної виборчої комісії №386 від 15.10.2020 "Про порядок підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці" та внести в даний протокол правдиві відомості щодо 12 виборців, підписи яких відсутні у списках виборців, але які отримали бюлетені.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року адміністративний позов задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано протокол про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №320281 з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області у територіальному у окрузі №3, складений Васильківською міською територіальною виборчою комісією Обухівського району Київської області 23.11.2020 о 21 год. 31 хв.

Зобов`язано Васильківську міську територіальну виборчу комісію Обухівського району Київської області провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області на виборчій дільниці №320281 у спосіб, передбачений Постановою Центральної виборчої комісії від 15.10.2020 №386 "Про порядок підрахунку голосів на виборчій дільниці та складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів, порядок повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці".

Разом з тим, суд першої інстанції виявивши під час розгляду справи порушення відповідачем закону, а саме допущення Васильківською міською територіальною виборчою комісією Обухівського району Київської області порушення вимог Виборчого кодексу України під час визначення результатів виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області, які носять системний характер та потребують негайного реагування з боку Центральної виборчої комісії, керуючись приписами ст. 249 КАС України 29 листопада 2020 року постановив окрему ухвалу, якою вирішив довести до відома Центральної виборчої комісії про необхідність вжиття заходів для усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог Виборчого кодексу України з боку Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, які призводять до невстановлення протягом тривалого часу результатів виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області.

Не погоджуючись з прийнятим судом першої інстанції рішенням, відповідачем та особою, яка не брала участі у розгляді справи, проте, вважає, що судом було вирішено питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки було подано апеляційні скарги, в яких просять суд скасувати окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 03 грудня 2020 року відкрито апеляційне провадження за апеляційними скаргами Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року та призначено справу до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 04 грудня 2020 року.

Водночас, під час підготовки справи до апеляційного розгляду, судовою колегією було встановлено, що оскаржуваним судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" не вирішувалося.

Так, відповідно до приписів ч. 7 ст. 249 КАС України окрема ухвала може бути оскаржена особами, яких вона стосується.

Разом з тим, колегією суддів встановлено, що особами яких стосується оскаржувана окрема ухвала є учасники справи, а саме: позивач - Васильківська міська організація "Політичної партії "Пропозиція"; відповідач - Васильківська міська територіальна виборча комісії Обухівського району Київської області, а також Центральна виборча комісія, яка здійснює повноваження щодо контролю за діяльністю виборчих комісій, які утворюються для організації підготовки та проведення місцевих виборів, а також за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про місцеві вибори на всій території України та була визначена судом в якості уповноваженого органу на виконання зазначеного судового рішення.

З огляду на зазначене, колегія суддів приходить до висновку, що оскаржувана окрема не стосується Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" та відповідно зазначеним судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки вказаного суб`єкта виборчого права не вирішувалось.

Відповідно до приписів п. 3 ч. 1 ст. 305 КАС України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося.

За наведених обставин, та враховуючи, що після відкриття апеляційного провадження виявилося, що оскаржувана окрема ухвала не стосується Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" та зазначеним судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційне провадження за апеляційною скаргою Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року підлягає закриттю.

Разом з тим, 04 грудня 2020 року до початку судового засідання уповноваженим представником Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області було подано до суду заяву про відмову від апеляційної скарги, яка мотивована тим, що апеляційна скарга на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року була подана до Шостого апеляційного адміністративного суду не уповноваженою на представництво інтересів Комісії у суді особою.

Розглянувши вказану заяву апелянта, дослідивши матеріали справи, колегія суддів зазначає про таке.

Відповідно до приписів ст. 303 КАС України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право доповнити чи змінити її протягом строку на апеляційне оскарження, обґрунтувавши необхідність таких змін чи доповнень.

Приписами ч. 5 вказаної норми регламентовано, що до закінчення апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї повністю або частково, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині.

Про прийняття відмови від скарги та закриття у зв`язку з цим апеляційного провадження суд постановляє ухвалу.

Аналогічна правова норма визначена у ч. 1 ст. 305 КАС України, якою передбачено, що суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо: після відкриття апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, заявила клопотання про відмову від скарги, за винятком випадків, коли є заперечення інших осіб, які приєдналися до апеляційної скарги.

Разом з цим, згідно з вимогами ч. 7 ст. 303 КАС України суд апеляційної інстанції має право не приймати відмову від скарги або її відкликання з підстав, визначених у частинах п`ятій та шостій статті 189 цього Кодексу.

Частинами 5, 6 зазначеної статті КАС України передбачено, що суд не приймає відмови від позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

З огляду на зазначене та враховуючи, що заяву про відмову від апеляційної скарги подано належною особою та такі дії не порушують прав та законних інтересів інших осіб, особи, які приєдналися до апеляційної скарги - відсутні, колегія суддів вважає за можливе прийняти відмову відповідача від апеляційної скарги та закрити апеляційне провадження у даній справі.

Суд роз`яснює апелянту, що у разі закриття апеляційного провадження у зв`язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Керуючись ст. ст. 249, 272, 303, 305, 325, 328 КАС України, суд,-

У Х В А Л И В :

Прийняти відмову Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області від апеляційної скарги на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року.

Закрити апеляційне провадження за апеляційними скаргами Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29 листопада 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом двох днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя А.Б. Парінов

Судді О.О. Беспалов

В.Ю. Ключкович

Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено07.12.2020

Судовий реєстр по справі —320/12345/20

Ухвала від 09.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Постанова від 04.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 29.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Рішення від 29.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні