Ухвала
від 09.12.2020 по справі 320/12345/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

09 грудня 2020 року № 320/12345/20

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дудіна С.О., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Васильківської міської організації "Політичної партії "Пропозиція" про забезпечення позову в адміністративній справі за позовом Васильківської міської організації "Політичної партії "Пропозиція" до Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області про визнання протиправним та скасування протоколу та зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулась Васильківська міська організація "Політичної партії "Пропозиція" з позовом до Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, у якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати протокол Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №320281 з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області у територіальному виборчому окрузі №3, складений 23.11.2020 о 21 год. 31 хв.;

- зобов`язати Васильківську міську територіальну виборчу комісію Обухівського району Київської області провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області на виборчій дільниці №320281 у спосіб, передбачений постановою Центральної виборчої комісії №386 від 15.10.2020 "Про порядок підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці" та внести в даний протокол правдиві відомості щодо 12 виборців, підписи яких відсутні у списках виборців, але які отримали бюлетені.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 29.11.2020 адміністративний позов задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано протокол про повторний підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці №320281 з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області у територіальному виборчому окрузі №3, складений Васильківською міською територіальною виборчою комісією Обухівського району Київської області 23.11.2020 о 21 год. 31 хв.

Зобов`язано Васильківську міську територіальну виборчу комісію Обухівського району Київської області провести повторний підрахунок голосів виборців з виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області на виборчій дільниці №320281 у спосіб, передбачений Постановою Центральної виборчої комісії від 15.10.2020 №386 "Про порядок підрахунку голосів на виборчій дільниці та складання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів, порядок повторного підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці".

В іншій частині в позові відмовлено.

Стягнуто з Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області (місцезнаходження: 08600, Київська обл., м.Васильків, вул.Володимирська, буд.2, ідентифікаційний код 43755862) на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 2102 грн. 00 коп.

Також 29.11.2020 Київським окружним адміністративним судом прийнято окрему ухвалу, якою постановлено довести до відома Центральної виборчої комісії про необхідність вжиття заходів для усунення причин та умов, що сприяли порушенням вимог Виборчого кодексу України з боку Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, які призводять до невстановлення протягом тривалого часу результатів виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 прийнято відмову Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області від апеляційної скарги на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 2911.2020 та закрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 29.11.2020.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 апеляційну скаргу Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" залишено без задоволення, а рішення Київського окружного адміністративного суду від 29.11.2020 - без змін.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04.12.2020 прийнято відмову Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області від апеляційної скарги на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29.11.2020 та закрито апеляційне провадження за апеляційними скаргами Васильківської міської територіальної виборчої комісії Обухівського району Київської області, Київської територіальної організації Політичної партії "Європейська Солідарність" на окрему ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 29.11.2020.

08.12.2020 на адресу суду від Васильківської міської організації "Політичної партії "Пропозиція" надійшла заява про забезпечення виконання судового рішення, у якій позивач просить суд вжити заходи, передбачені пунктом 2 частини першої статті 151 Кодексу адміністративного судочинства, шляхом заборони відповідачі встановлювати результати місцевих виборів депутатів Васильківської міської ради Обухівського району Київської області від 25.10.2020 до виконання судового рішення у справі №320/12345/20.

Відповідно до частини першої статті 154 Кодексу адміністративного судочинства України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

З урахування вищенаведеного положення КАС України, розгляд заяви про забезпечення позову здійснюється без повідомлення сторін.

Розглядаючи заяву позивача про вжиття заходів забезпечення позову, суд зазначає таке.

Відповідно до частин першої-другої статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Відповідно до статті 152 Кодексу адміністративного судочинства України заява про забезпечення позову подається в письмовій формі і повинна містити: 1) найменування суду; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності; або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти; 3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; 4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 5) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Згідно з частиною четвертою статті 152 Кодексу адміністративного судочинства України до заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі .

Частиною першою статті 4 Закону України «Про судовий збір» №3674-VI від 08.07.2011 передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пункту 6 частини третьої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до адміністративного суду заяви про забезпечення позову судовий збір становить 0,3 розміру мінімальної заробітної плати.

Відповідно до статті 7 Закону України "Про Державний бюджет на 2020 рік" від 14.11.2019 №294-IX установлено у 2020 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2020 року - 2102 гривні.

З аналізу вищезазначених норм вбачається, що за подання заяви про забезпечення позовної заяви станом на момент подачі вказаної заяви позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 630,60 грн.

При цьому, суд звертає увагу позивача на те, що на подання заяви про забезпечення позову у справі, яка пов`язана з процесом призначення, підготовки і проведення виборів, не поширюється дія частини дев`ятої статті 273 Кодексу адміністративного судочинства України, яка передбачає, що суд приймає позовну заяву щодо рішення, дії чи бездіяльності виборчої комісії, комісії з референдуму або члена відповідної комісії до розгляду незалежно від сплати судового збору.

Отже, виключно позовні заяви у справах, пов`язаних з процесом призначення, підготовки і проведення виборів, приймаються незалежно від сплати судового збору. Такий порядок не поширюється на подання інших заяв, у тому числі, заяв про забезпечення позову.

Суд зазначає, що позивачем не додано до заяви про забезпечення позову доказів сплати судового збору за подання такої заяви, що не відповідає вимогам ст.152 КАС України.

Відповідно до частини сьомої статті 154 Кодексу адміністративного судочинства України суд, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимог статті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи невідповідність поданої заяви про забезпечення позову вимогам ст.152 Кодексу адміністративного судочинства України, суд вважає за необхідне повернути позивачу заяву про забезпечення позову без розгляду.

Керуючись ст.ст.150, 152, 154, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Васильківської міської організації "Політичної партії "Пропозиція" про забезпечення позову повернути без розгляду.

2. Копію ухвали суду надіслати (вручити, надати) позивачу (його представнику), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення (підписання) ухвали.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Київський окружний адміністративний суд .

Суддя Дудін С.О.

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено11.12.2020

Судовий реєстр по справі —320/12345/20

Ухвала від 09.12.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Постанова від 04.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 04.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Парінов Андрій Борисович

Ухвала від 29.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

Рішення від 29.11.2020

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Дудін С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні