Ухвала
від 09.12.2020 по справі 640/17743/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про залучення третіх осіб

09 грудня 2020 року м. Київ № 640/17743/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Балась Т.П., за участю секретаря судового засідання Кузьмич М.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження матеріали адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Недержавної некомерційної професійної організації Національна асоціація адвокатів України в особі Ради адвокатів України про визнання протиправним та нечинним рішення,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся ОСОБА_1 з позовом до Недержавної некомерційної професійної організації Національна асоціація адвокатів України в особі Ради адвокатів України, у якому просить суд:

- визнати протиправним і нечинним з моменту прийняття рішення Ради адвокатів України № 37 від 18.06.2020 із зобов`язанням Ради адвокатів України утриматися від вчинення певних дій, а саме встановлення плати у будь-якому вигляді за подачу заяв (скарг) щодо адвоката до кваліфікаційно-дисциплінарних комісії та до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 31.08.2020 відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання у справі.

22.09.2020 до суду від представника відповідача надійшла заява про залучення у справу у якості третьої особи на стороні відповідача, у якій просив залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Кіровоградської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Чернівецької області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Луганської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Запорізької області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Хмельницької області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Житомирської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Рівненської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Закарпатської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Вінницької області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Дніпропетровської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Львівської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Харківської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Волинської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Сумської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Херсонської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Черкаської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Івано-Франківської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Чернігівської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури м. Києва, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Одеської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Полтавської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Тернопільської області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Донецької області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Миколаївської області.

Мотивуючи вказану заяву представник відповідача вказує на те, що оскаржуване рішення Ради адвокатів України прийняте з метою підтримки стабільного функціонування кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, з метою забезпечення виконання функцій кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо організації розгляду заяв (скарг) на адвокатів, що подаються до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, з метою забезпечення виконання функцій Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури щодо організації розгляду скарг, що подаються до ВКДКА на рішення, дії, бездіяльність КДКА.

Звертає увагу на те, що діяльність кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури та Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, як органів адвокатського самоврядування, не фінансується за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів. При цьому на вивчення, обговорення і прийняття рішень витрачаються значні фінансові витрати, час і сили членів кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури (дисциплінарної палати), так і Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Відповідач стверджує про те, що відсутність фінансування регіональних КДКА чи ВКДКА взагалі може зупинити роботу вищезазначених органів, що, як наслідок, може позбавити скаржників і адвокатів права розгляду їх скарг та/чи перегляду рішень регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури.

Таким чином, відповідач вважає, що обставини, що є предметом розгляду у даній адміністративній справі, а також судове рішення, яке буде прийняте за результатами її розгляду, вплине на права, інтереси та обов`язки Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, зокрема, щодо потреб покриття витрат для забезпечення їхньої діяльності та необхідними ресурсами для реалізації повноважень розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність та перегляду рішення регіональних кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури.

Частиною 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, що рішення, яке буде прийняте за результатами розгляду даної справи, може вплинути на права та обов`язки Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Кіровоградської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Чернівецької області, Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Луганської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Запорізької області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Хмельницької області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Житомирської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Рівненської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Вінницької області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Дніпропетровської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Львівської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Харківської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сумської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Херсонської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Черкаської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Івано-Франківської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Чернігівської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Одеської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Полтавської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Тернопільської області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Донецької області, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Миколаївської області.

У зв`язку з цим, суд вважає за необхідне залучити вищевказаних осіб до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Керуючись статтями 49, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Недержавної некомерційної професійної організації Національна асоціація адвокатів України в особі Ради адвокатів України про залучення у справу у якості третіх осіб на стороні відповідача.

2. Залучити до участі в адміністративній справі № 640/17743/20 в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача:

- Вищу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури (код ЄДРПОУ 26080214; 04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, 3, 2-й поверх);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області (код ЄДРПОУ 23243231; 04080, місто Київ, вулиця Кирилівська, буд. 15);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 20634988; 25006, Кіровоградська обл., м. Кіровоград, Ленінський район, вул. Дворцова, 69);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Чернівецької області (код ЄДРПОУ 2581 1627; 58000, Чернівецька обл., м. Чернівці, Першотравневий район, вул. Кобилянської Ольги, 27, кв. 3);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Луганської області (код ЄДРПОУ 24206663; 93404, Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. бул. Дружби Народів, 14);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Запорізької області (код ЄДРПОУ 24908253; 69005, м. Запоріжжя, вул. Лєрмонтова, буд. 19);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Хмельницької області (код ЄДРПОУ 25835007; 29013, м. Хмельницький, вул. Зарічанська 5/3, оф. 801);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Житомирської області (код ЄДРПОУ 25777050; 10008, Житомирська обл., м. Житомир, Корольовський район, вул. Велика Бердичівська, 28);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Рівненської області (код ЄДРПОУ 34112763; 33013, м. Рівне, вул. Директорії, 3, кв.1);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Закарпатської області (код ЄДРПОУ 37784267; 88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Фединця, 14);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Вінницької області (код ЄДРПОУ 25495818; 21050, Вінницька обл., м. Вінниця, вул. Соборна, 53);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 20298303; 49000, м. Дніпро, проспект Олександра Поля, буд. 17. Фактична адреса (місцезнаходження): 49000, м. Дніпро, вул. Святослава Хороброго, 11);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Львівської області (код ЄДРПОУ 20812415; 79015, м. Львів, вул. Героїв УПА, 73, 4-й корпус, 3-й поверх);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Харківської області (код ЄДРПОУ 22642124; 61003, Харківська обл., м. Харків, Київський район, провулок Короленка, 19);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Волинської області (код ЄДРПОУ 21749819; 43025, Волинська обл., м. Луцьк, вул. Паркова, 5, кв. 13);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Сумської області (код ЄДРПОУ 23821658; 40000, м. Суми, вул. Петропавлівська, 68);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Херсонської області (код ЄДРПОУ 26033190; 73003, Херсонська обл., м. Херсон, вул. Суворова, ЗО);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Черкаської області (код ЄДРПОУ 35827350; 18000, Черкаська обл., м. Черкаси, СоснІвський район, бульв. Шевченка, 194);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 20546114; 76010, Івано-Франківська обл., м. Івано- Франківськ, вул. Короля Данила, будинок 16 Б );

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Чернігівської області (код ЄДРПОУ 25621312; 14000, м. Чернігів, вул. Зелена, 10-3);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури м. Києва (код ЄДРПОУ 40895265; 04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, 3, 2-й поверх, кабінет 208);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Одеської області (код ЄДРПОУ 23861029; 65000, Одеська обл., м. Одеса, Приморський район, вул. Жуковського, 23, квартира 1,1-А);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Полтавської області (код ЄДРПОУ 22543623; 36020, Полтавська обл., м. Полтава, вул. Котляревського, 6, оф. 2);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Тернопільської області (код ЄДРПОУ 25693808; 46001, м. Тернопіль, вул. Князя Острозького, 10);

- Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Донецької області (код ЄДРПОУ 21963412; 84333, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Дружби, 9);

-Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Миколаївської області (код ЄДРПОУ 23400311; 54001, м. Миколаїв, проспект Центральний, буд. 83/9).

3. Зобов`язати позивача надіслати (надати) копію позовної заяви та доданих до неї документів на адресу третіх осіб протягом п`яти днів з дня отримання цієї ухвали, докази чого надати до суду.

4. Запропонувати третім особам надати пояснення протягом п`яти днів з дня отримання позовної заяви та надати суду докази направлення пояснень учасникам справи.

5. Відкласти підготовче судове засідання на 10 лютого 2021 року, яке відбудеться у приміщенні Окружного адміністративного суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, 81-А, зал судових засідань 133.

6. Викликати представників сторін у судове засідання.

7. Копію ухвали суду надіслати (надати) учасникам справи (їх представникам).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Т.П. Балась

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93469458
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та нечинним рішення

Судовий реєстр по справі —640/17743/20

Ухвала від 18.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Постанова від 15.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 10.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 25.11.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Балась Т.П.

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 11.08.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 10.08.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 04.08.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні