Рішення
від 14.12.2020 по справі 390/136/20
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Справа № 390/136/20

Провадження № 2/392/497/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2020 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої - судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Мала Виска справу за позовом органу опіки та піклування Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, в інтересах малолітнього ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа Маловисківська районна державна адміністрація Кіровоградської області, як орган опіки та піклування, Комунальне некомерційне підприємство "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" про позбавлення батьківских прав та стягнення аліментів, -

ВСТАНОВИВ:

29.01.2020 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 являються батьками малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Відповідачі ухиляються від виконання батьківських обов`язків, характеризуються негативно, зловживають спиртними напоями, ведуть антисоціальний спосіб життя, безвідповідально ставляться до утримання та виховання дитини. Рішенням суду відповідачів було позбавлено батьківських прав відносно їх чотирьох малолітніх дітей, народжених раніше, а саме: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 . Тому, просять суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ОСОБА_3 відносно їх малолітнього сина ОСОБА_1 , передати малолітнього ОСОБА_1 органу опіки та піклування Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області для вирішення питання щодо подальшого влаштування, стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 аліменти на користь органу опіки та піклування Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області на утримання ОСОБА_1 в розмірі 1000 грн. щомісячно і до досягнення ним повноліття, допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів в розмірі місячного платежу, стягнути з відповідачів судовий збір на користь держави.

Під час підготовчого засідання представником позивача було подано заяву про зміну позовних вимог, відповідно до останньої редакції, просять суд ОСОБА_2 позбавити батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 ; ОСОБА_3 позбавити батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 ; передати малолітню дитину ОСОБА_1 органу опіки та піклування Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області для вирішення питання щодо подальшого влаштування; стягнути з ОСОБА_2 на користь Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" аліменти на утримання ОСОБА_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн. щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення ним повноліття; стягнути з ОСОБА_3 на користь Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" аліменти на утримання ОСОБА_1 в твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн. щомісячно, починаючи з дня пред`явлення позову і до досягнення ним повноліття; допустити негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів в розмірі місячного платежу; стягнути з ОСОБА_2 та ОСОБА_3 судовий збір на користь держави.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи за їх відсутності, позов підтримали.

Відповідачі до суду не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, відзив на позов не подали, тому суд вважає за можливе розгляд справи провести за їх відсутності, на підставі доказів, що містяться в матеріалах справи.

Від представника Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, як органу опіки та піклування надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримали.

Від представника Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримали.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини.

ОСОБА_2 та ОСОБА_3 являються батьками малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що встановлено зі свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 .

З довідки, виданої виконавчим комітетом Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 22.01.2020 року за № 23 вбачається, що ОСОБА_2 проживає, але не зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Проживає на території Соколівської сільської ради з травня місяця 2019 року в найманому будинку. Зловживає спиртними напоями та веде асоціальний спосіб життя. Не працює, перебуває в декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьохрічного віку. Одружена, чоловік ОСОБА_3 та має сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У листопаді місяці 2018 року була позбавлена батьківських прав відносно своїх чотирьох малолітніх дітей. ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї ОСОБА_2 народилася двійня - син ОСОБА_1 та донька ОСОБА_8 . ІНФОРМАЦІЯ_3 донька ОСОБА_8 померла. Зі слів односельців, ОСОБА_2 зловживає спиртними напоями та належного догляду за ОСОБА_1 не здійснює, від виконання своїх батьківських обов`язків ухиляється.

З довідки, виданої виконавчим комітетом Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 22.01.2020 року за № 20 вбачається, що ОСОБА_3 проживає, але не зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Проживає на території Соколівської сільської ради з травня місяця 2019 року в найманому будинку. Працює по найму без оформлення трудових відносин. Одружений, дружина ОСОБА_2 та має сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У листопаді місяці 2018 року був позбавлений батьківських прав відносно своїх чотирьох малолітніх дітей. ІНФОРМАЦІЯ_1 в сім`ї ОСОБА_3 народилася двійня - син ОСОБА_1 та донька ОСОБА_8 . ІНФОРМАЦІЯ_3 донька ОСОБА_8 померла. Зі слів односельців, ОСОБА_3 зловживає спиртними напоями та належного догляду за ОСОБА_1 не здійснює, від виконання своїх батьківських обов`язків ухиляється.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_8 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла, що встановлено з свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

Відповідно до акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , які проживають разом зі своїм малолітнім сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , від 22.01.2020 року, умов для виховання дитини не створені, ліжко для дитини відсутнє, іграшки відсутні, дитина брудна. Батьки зловживають спиртними напоями. Під час проведення обстеження знаходилися в стані алкогольного сп`яніння.

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 15.11.2018 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав відносно неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 і ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 . Неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 передано під опіку Маловисківській районній державній адміністрації Кіровоградської області. Стягнуто з ОСОБА_2 на користь органу опіки та піклування, на неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 і ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , аліменти у розмірі 1/2 частки заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 21 березня 2018 року і до повноліття дітей. Стягнуто з ОСОБА_3 на користь органу опіки та піклування, на неповнолітніх дітей ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 і ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , аліменти у розмірі 1/2 частки заробітку (доходу) щомісячно, починаючи з 21 березня 2018 року і до повноліття дітей.

Відповідно до інформації, наданої Кропивницьким районним відділенням поліції від 30.01.2020 року за № 545/118-2020, згідно обліків ОВС, гр. ОСОБА_2 притягувалася до кримінальної відповідальності за ст.166 КК України та до адміністративної відповідальності за 2019 рік за ст.ст. 178, 175-1, 184 КУпАП. ОСОБА_3 за 2019 рік притягувався до адміністративної відповідальності за ст.178 КУпАП.

Рішенням виконавчого комітету Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 23.01.2020 року за №1 вирішено відібрати малолітню дитину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у батьків ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Соколівська сільська рада Кропивницького району Кіровоградської області, як орган опіки та піклування дійшла висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відносно їх сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що вбачається з відповідного висновку від 23.01.2020 року за № 2.

Згідно рішення виконавчого комітету Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області від 29.01.2020 року за №16, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовано до Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради".

Головним лікарем Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" затверджено акт від 17.09.2020 року за № 35, відповідно до якого малолітній ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виховується у даному закладі з 13.02.2020 року та перебуває на повному державному забезпеченні. За час перебування дитини в закладі, мати ОСОБА_2 та батько ОСОБА_3 , а також інші рідні і близькі дитиною не цікавилися, не відвідували, письмових запитів на адресу закладу не надходило.

Відповідно до вироку Кіровоградського районного суду Кіровоградської області від 04.06.2020 року ОСОБА_2 визнано винною у вчиненні злочину, передбаченого ст.166 КК України за вчинення злісного невиконання батьками встановлених законом обов`язків по догляду за дитиною ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що спричинило тяжкі наслідки - смерть, та призначено покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі. На підставі ст.75 КК України звільнено ОСОБА_2 від відбування призначеного покарання з випробуванням на 2 (два) роки.

У відповідності до ст.150 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно ст.12 Закону України Про охорону дитинства , на батьків покладається відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки зобов`язані виховувати дітей, піклуватися про їх здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку їх природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Статтею 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини. Тобто, перелік підстав позбавлення батьківських прав є вичерпним.

Відповідно до ст.165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

У пункті 16 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 березня 2007 року № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав (далі - Постанова) роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Враховуючи поведінку відповідачів, свідоме нехтування ними своїми батьківськими обов`язками, суд вважає за необхідне позов задовільнити у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 258, 265, 273 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов задовільнити.

ОСОБА_2 позбавити батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_3 позбавити батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати малолітнього ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , органу опіки та піклування Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, для вирішення питання щодо подальшого влаштування дитини

Стягнути з ОСОБА_2 на користь Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" кошти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (аліменти) в твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн. щомісячно, починаючи з 29.01.2020 року і до закінчення перебування на утриманні дитини у даній установі, але не довше, ніж до досягненння дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь Комунального некомерційного підприємства "Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради" кошти на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (аліменти) в твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн. щомісячно, починаючи з 29.01.2020 року і до закінчення перебування на утриманні дитини у даній установі, але не довше, ніж до досягненння дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в сумі 4204 грн., в рівних частинах по 2102 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Органу опіки та піклування Соколівської сільської ради Кропивницького району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 04364905, місцезнаходження: с.Соколівське Кропивницького району Кіровоградської області, вул.Шевченка, 23.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , паспорт серії НОМЕР_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , паспорт серії НОМЕР_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Маловисківська районна державна адміністрація Кіровоградської області, як орган опіки і піклування, код ЄДРПОУ: 04055363, місцезнаходження: вул.Центральна, 76, м.Мала Виска Кіровоградської області.

Комунальне некомерційне підприємство " Кіровоградський обласний спеціалізований будинок дитини нового типу Кіровоградської обласної ради", код ЄДРПОУ: 23227427, місцезнаходження: вул.Глінки, 46, м.Кропивницький.

Суддя Т.В. Кавун

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93568790
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківских прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —390/136/20

Рішення від 14.12.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Кіровоградський районний суд Кіровоградської області

Терещенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні